Varškės apkepas gali būti ir saldus desertas, ir sveika vakarienė

Suprasti akimirksniu
Varškės apkepas jau laikomas tradicija
Purus varškės apkepas yra tinkamas desertams. Kezia Lynn/ Pexels nuotrauka

Tradicinis varškės apkepas netinka veganams ir ketogeninės mitybos šalininkams

Tradicinis varškės apkepas būna purus, saldus, su razinomis. Jį ruošiant, naudojami manai. Bent jau dauguma atsimename tokį vakarienės patiekalą iš vaikų darželio ar mokyklos valgyklos meniu. Tačiau dabar daugelis vengia cukraus, saldžių patiekalų ir, žinoma, tokių kruopų kaip manai, kurios neturi daug maistingų medžiagų[1]. Taip pat didele mada tampa ir ketogeninė mityba, kurioje miltai ir šiaip angliavandeniai nėra pageidaujami.

Ar įmanoma pasigaminti varškės apkepą be manų kruopų, miltų, o gal net ir be cukraus?

Veganai arba netoleruojantys laktozės irgi nori mėgautis šiuo vaikų mėgstamu paprastu patiekalu, bet kiaušiniai, pieno produktai nėra tinkami jų mitybai[2]. Tad paieškokime alternatyvų pieno produktams ir gal atsiras būdas pasigaminti varškės apkepą nenaudojant manų, bet išgaunant purų ir skonio receptoriams malonų produktą.

Alternatyva – sveikesnis varškės apkepas be glitimo

Senovinis varškės apkepas yra klasika, bet kiekvienas jį kepa savaip. Vieni naudoja manų kruopas, kurias mirko piene, o kiti verda košę ir tada deda ją į varškės mišinį. Įmanoma ir alternatyva. Manų kruopas galima pakeisti miltais, o jei rasite avižų miltų be glitimo, apkepas bus maistingesnis ir taps produktu be glitimo, tinkamu didesnei grupei valgytojų ir jautriems vaikams.

Kad iškepti tokį varškės apkepą, reikės šių ingredientų:

  • 400g 9% riebumo varškės,
  • 2 v. šaukštų graikiško jogurto,
  • 3 kiaušinių,
  • 3 v. šaukštų avižų miltų,
  • 2 v. šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus (galima keisti medumi, kitu saldikliu arba išvis praleisti),
  • 1 a. šaukštelio cinamono,
  • džiovintų abrikosų ar kitų vaisių,
  • saujos vyšnių.

Kaip gaminti?

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Į indą sudėkite varškę, graikišką jogurtą ir gerai sutrinkite šakute, kad varškė taptų kiek puresnė. Įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Įmaišius miltus, cinamoną ir smulkintus abrikosus bei dar kartą gerai išmaišius, turėsite savo varškės apkepo masę. Į aliejumi pateptą skardą supilkite masę ir kepkite įdėję į orkaitę apie 35 minutes. 

Patiekti varškės apkepą galima su jogurtu, šviežiomis uogomis ar įdėti į vaikų mokyklinių pietų dėžutę.

Varškės apkepo receptai
Geriausi receptai yra unikalūs. Yulia Ilina/ Pexels nuotrauka

Varškės apkepo be manų receptas nustebins ne vieną

Purus varškės apkepas gali tapti vaikų mėgstamu ir nebrangiu desertu, o jei pakeisime kelis ingredientus, jis taps sveikesniu. Senovinis varškės apkepas turi ir grietinės, ir manų kruopų, ir nemažai cukraus, bet laiko patikrintas receptas gali būti pakeistas ir pritaikytas kiekvienai šeimai.

Tradicinis varškės apkepas gali pasirodyti esąs per daug riebus ar nesveikas dėl didelio cukraus kiekio, bet alternatyvos egzistuoja. Tereikia rasti savo tobulą variantą ir nustebinti net išrankius sveikuolius.

Tobulas varškės apkepas kiekvienam yra skirtingas, nes saldėsių mėgėjai nori itin saldaus produkto ir pagardina jį uogiene ar cukraus pilnu padažu, bet tai tinka ne visiems. Sveikuoliškas varškės apkepas, varškės apkepas su ryžiais, varškės apkepas be cukraus, ar dar kitoks kepinys gali būti tobuliausias jums[3].

Štai dar vienas sveikesnis varškės apkepo pasirinkimas. Jame pakeičiami ingredientai, bet pat kepinys išlieka gardus ir minkštas bei kvapnus, o jam nenaudojami kvietiniai miltai ar manų kruopos. Skanus tiek šiltas vakarienei, tiek šaltas kaip desertas prie rytinės kavos.

Reikės:

  • 1 kg varškės 9 %,
  • 4 kiaušinių,
  • 5 šaukštų graikiško jogurto (ar grietinės),
  • 5 šaukštų cukraus,
  • 5 šaukštų ryžių miltų,
  • 30 g sviesto,
  • kepimo indo 26 cm skersmens.

1 kg varškės 9 % (gali būti ir liesesnė) verčiame į didesnį dubenį. Į varškę įmušame 4 kiaušinius. Dedame 5 šaukštus graikiško jogurto (arba grietinės). Beriame 5 šaukštus cukraus. Su plaktuvu viską sutriname iki vientisos masės.

Tuomet į sutrintą varškės masę beriame 5 šaukštus ryžių miltų, viską sumaišome šaukštu. Į kepimo indą galima tiesti kepimo popierių arba varškės apkepą kepti tiesiog riebalais išteptoje formoje. Supylus masę, ant viršaus sudedame sviesto gabaliukus ir kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje ~ 1val.

Kepdamas apkepas šiek tiek pakyla, o iškepus ir išėmus iš orkaitės, nusileidžia – neišsigąskite – taip ir turi būti.

Daugiau naudingų patarimų, norintiems iškepti tobulą varškės apkepą

  • Visuomet atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių ir baltymus išplakite atskirai – taip gausite purų ir tobulą varškės apkepą.
  • Tikrindami iškepusį apkepą nepamirškite, kad medinis pagaliukas bus apgaubtas drėgnais trupiniais, bet ne šlapia tešla. Laukdami švaraus pagaliuko rezultato galite sugadinti apkepą jį perkepdami. Tokiu atveju varškės apkepas taps kietas ir nebus valgomas.
  • Naudokite liesesnę varškę, kuri sveikesnė, o rezultatas bus toks pats.
  • Cinamonas yra puikus prieskonis, tinkantis varškės apkepui, varškėtukams, kitiems desertams su varške ar kreminiu sūriu. Jo įdėjus, namai pakvips pienu, cukrumi ir cinamonu.
  • Jei pasirinksite varškę be laktozės, rezultatas gali keistis dėl kitokių jos cheminių savybių, bet tokiais atvejais sumažinkite ir cukraus kiekį, nes pienas išskyrus laktozę, tampa saldesnis. Siekite sveikesnio varianto net ir su tokiais desertais.
  • Jeigu norite varškės apkepą kepti savaitgalio pusryčiams, tuomet užpilkite manų kruopas iš vakaro šalto vandens ir pieno mišiniu bei palikite brinkti iki ryto.
  • Vietoj manų kruopų ar miltų galite naudoti krakmolą arba virtus apvalius ryžius.
  • Netingėkite ir negailėkite laiko varškės pertrynimui. Taip iki vientisos masės pertrynę varškę gausite gražią konsistenciją ir neliks nei vieno gumulėlio baigtame kepinyje. Dažnai kepiniai turi nemalonią tekstūrą dėl išlikusio varškės gumulėlių birumo. Rinkitės kreminę varškę, kad to išvengtumėte.
  • Visada kepkite tik gerai įkaitintoje orkaitėje, kad gautumėte geriausius rezultatus ir galėtumėte mėgautis tobulu ir sveiku varškės apkepu. Kitaip razinos nusėda į dugną ir prikepa prie skardos, varškės masė nepakyla tolygiai.