Spragėsiai neatsiejami ir nuo kino teatrų, ir net nuo lieknėjimo patarimų

Suprasti akimirksniu
Spragėsiai
Spraginti kukurūzai – visiems žinomi. Meghan Mangal/ pexels nuotrauka

Spragėsių istorija: jau 100 metų parduodamas užkandis padėjo verslams iškilti

Spragėsiai yra žinomi kaip popkornai. Šis pavadinimas kilo nuo angliško atitikmens popcorn. Dabar jie jau dažnai gaminami ir namuose. Tačiau visiems nostalgiją kelia šviežių sviestu padengtų spragėsių kvapas, kuris tvyro kino teatruose. Vaikai neįsivaizduoja filmų seansų be šio užkandžio, kuris dažnai apibūdinamas kaip visai nekaloringas.

Ketogeninės mitybos propaguotojai arba žmonės, kurie maitinasi vengdami gliuteno, mėgsta šį mažai kalorijų ir daug skaidulinių medžiagų turintį užkandį.

Tai pigus ir lengvai namuose pasigaminamas produktas, kurio istorija mažai kam žinoma, nors spraginti kukurūzai pasaulyje jau parduodami ir valgomi daugiau nei 100 metų[1].

Seniausios kada nors rastos kukurūzų burbuolės buvo aptiktos šikšnosparnių urve Naujosios Meksikos vakarų centrinėje dalyje 1948 ir 1950 metais. Seniausioms šikšnosparnių urvo ausims, kurių dydis svyruoja nuo mažesnių už centą iki maždaug 2 colių, yra apie 4 000 metų. Žinoma, kad 1 000 metų senumo Peru kapuose rasta šios kultūros pėdsakų.

Taip pat žinoma, kad kukurūzai buvo svarbūs actekų tautos mitybai, apeigoms ir puošybai. Šis užkandis tapo įprastu maistu amerikiečių namų ūkiuose XIX a. viduryje. Popkornai buvo populiarūs užkandžiaujant vėlai vakare prie laužo ir iškylose. XIX a. devintajame dešimtmetyje Charles Cretors sukūrė pirmąją kukurūzų pjaustymo mašiną, o 1900 m. – arklių traukiamą spragėsių vežimą, kuris paskatino masinį šio užkandžio vartojimą[2].

Kino teatruose spragėsiai pasirodė tik Didžiosios depresijos laikotarpiu. Iš tikrųjų kino teatrai, pradėję prekiauti spragintais kukurūzais, sugebėjo išgyventi Didžiąją depresiją, o kiti kino teatrai dėl prastų pardavimų turėjo užsidaryti.

Pirmąjį mikrobangų krosnelėje spraginamų spragėsių maišelį 1981 m. užpatentavo „General Mills“. Šiandien vien amerikiečiai per metus suvalgo 15 mlrd. litrų šio užkandžio.

Prieš tūkstančius metų atrasti kukurūzai šimtmečius žavėjo žmones savo mitiniu ir magišku žavesiu

Šio žavingo mažo geltono gabaliuko branduolys yra sveikas grūdas, kuriame natūraliai yra mažai riebalų ir kalorijų, nėra glitimo ir genetiškai modifikuotų organizmų, todėl jis puikiai tinka šiuolaikiniam vartotojui, besirūpinančiam savo sveikata. Nesunku suprasti, kodėl tiek grūdinė kultūra, tiek spragėsiai ilgainiui išliko tokie populiarūs.

Popkornai atsirado prieš tūkstančius metų, bet išlaiko populiarumą. Bibliniai pasakojimai apie Egipto piramidėse laikomus kukurūzus yra klaidingai suprantami. Spėjama, kad Biblijos kukurūzai tikriausiai buvo miežiai[3]. Klaida kilo dėl pakeistos žodžio kukurūzas, kuris anksčiau reiškė konkrečioje vietoje labiausiai naudojamą grūdą, vartosenos.

Anglijoje kukurūzai buvo kviečiai, o Škotijoje ir Airijoje šiuo žodžiu buvo vadinamos avižos. Kadangi kukurūzai buvo įprastas amerikietiškas kukurūzas, jis perėmė šį pavadinimą ir išlaikė jį iki šiol.

Manoma, kad pirmiausia laukiniai ir ankstyvieji kultūriniai kukurūzai buvo naudojami popieriuje. XVI a. pradžioje spragėsiai buvo neatsiejama actekų indėnų apeigų dalis.

1519 m. Kortesas, įsiveržęs į Meksiką ir susidūręs su actekais, pirmą kartą pamatė kukurūzus. Tai buvo svarbus actekų indėnų maistas. Actekai taip pat naudojo popkornus apeiginiams galvos apdangalams, karoliams ir savo dievų, įskaitant lietaus ir vaisingumo dievą Tlaloką, statulų puošybai.

Kukurūzai
Kukurūzai kaip grūdinė kultūra yra naudojama tūkstančius metų. Pixabay/ Pexels nuotrauka

Apeigų atributas, pusryčių maistas, papuošalas ir sveikas užkandis

XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje kukurūzai buvo valgomi taip pat kaip šiandien valgome dribsnius. Dar gerokai prieš kukurūzų dribsnių atsiradimą Ella Kellogg mėgavosi sumaltais kukurūzais, užpiltais pienu arba grietinėle. Nors ji neragino užkandžiauti tarp valgymų, tačiau ragino kitus valgyti kukurūzus.

Ella, kaip ir jos vyras, suprato, kad tai yra neskaldyti grūdai. Johnas Harvey Kelloggas gyrė grūdinę kultūrą kaip gerai virškinamą ir labai sveiką, nes kukurūzuose yra visas grūdas, todėl jie pranašesni už daugelį rinkoje esančių denatūruotų pusryčių maisto produktų.

Šventės ir iškilmės taip pat neatsiejamos nuo kukurūzų vartojimo. Tai žavėjo ir ypač džiugino jaunimą, todėl per šventes, ypač per Heloviną, Padėkos dieną, Velykas ir ypač Kalėdas, spragėsiai tapo vis populiaresni. Dėl nedidelės kainos jie puikiai tiko kalėdinėms dekoracijoms, maistui ir dovanoms. Dažnai natūraliomis medžiagomis puošiamos eglutės turi ir spragėsių girliandas juosiančias žaliaskares[4].

XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje spragėsių rutuliukai buvo vieni iš populiariausių saldumynų ir dažnai dovanojami. Populiarumas paskatinospragėsių kamuoliukų gamybos įtaisų pramonę. Viktorijos laikų šeimos dažnai puošdavo židinių židinius, duris ir Kalėdų eglutes puošniais papuošalais, pagamintais iš popkornų kamuoliukų. Amžių sandūroje daugumoje kulinarinių knygų buvo pateiktas bent vienas receptas.

Spragėsiai tinkami dietai ir net metant svorį

Kukurūzai yra skaidulinių medžiagų šaltinis ir neturi glitimo, yra nekaloringi. Dėl to šie grūdai yra laikomi sveikais ir geresniu pasirinkimu nei kvietinių miltų produktai. Todėl kukurūzų traškučiai, spragėsiai ir iš kukurūzų gaminamos tortilijos yra labiau vertinami užkandžiai nei kvietinių miltų užkandžiai ar bulvių traškučiai. Tačiau kiek maistinės vertės turi spragėsiai iš tiesų ir ar jie tikrai tokie nekaloringi ir sveiki, kaip kalbama[5]?

Šiandien žmonės turi labai daug būdų, kurie gali padėti jiems pasiekti savo tikslus, susijusius su sveikata ir svoriu. Mūsų laikais yra daugybė treniruočių planų ir mitybos modelių, skirtų padėti priaugti, numesti ar išlaikyti svorį. Tikriausiai esate girdėję apie keto dietą, paleo dietą, Viduržemio jūros regiono dietą – jos yra itin populiarios tarp svorio metimo mėgėjų. Tačiau ar esate girdėję apie popkornų dietą?

Šiam mitybos planui nėra griežtų taisyklių. Jūs patys galite nuspręsti, kiek ir kada valgyti spragėsių. Ši dieta nereiškia, kad vietoj visų patiekalų turėtumėte valgyti spragintus kukurūzus. Jūsų organizmas turi daugybę mitybos poreikių, o popkornai negali jų visų patenkinti.

Šį užkandį turėtumėte naudoti tik derindami su kitais sveikais ir maistingais patiekalais. Taigi, prielaida yra ta, kad vieną iš pagrindinių valgymų turėtumėte pakeisti spragėsiais. Kitus du patiekalus turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės, liesi baltymai ir kiti naudingi maisto produktai. Įsitikinkite, kad ir gėrimai, kuriuos renkatės, turi mažai kalorijų. Žolelių arbatos, vanduo ir sultys (žinoma, nesaldintos) – tai puikūs pasirinkimai.

Kino teatras
Kino teatro popcornai mėgiami pasaulyje. Pixabay/ Pexels nuotrauka

Kai kurie žmonės griežtai laikosi popcornų dietos taip, kad vietoj kitų maisto produktų kaip užkandį valgo tik spragėsius. Tai yra užkandis, turintis palyginti nedaug kalorijų – 33 kalorijos puodelyje oro pilnų spragėsių. Vieną pagrindinį valgį pakeitę šio užkandžio porcija, gerokai sumažinsite dienos energijos suvartojimą. Jei kitą jūsų valgį sudaro sveikas maistas, vien šis kalorijų apribojimas turėtų padėti atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Spragėsiuose yra gana daug skaidulinių medžiagų. Tyrimas parodė, kad maistinės skaidulos gali sumažinti diabeto, nutukimo ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Valgydami tokius maisto produktus taip pat skatinsite svorio mažėjimą ir palaikysite virškinimo sistemą.

Dauguma žmonių valgo mažiau skaidulinių medžiagų nei rekomenduojama (25 gr per dieną moterims ir 38 – vyrams), o tai sukelia daugybę sveikatos problemų. Dėl skaidulų trūkumo gali atsirasti vidurių užkietėjimas, per didelis svorio augimas, cukraus kiekio svyravimai kraujyje, nuovargis ir pykinimas. 100 g spragėsių suteikia maždaug pusę dienos skaidulinių medžiagų normos.

Kadangi kukurūzai taip pat yra neskaldyti grūdai, jie teikia daug naudos ir jūsų organizmui. Pilno grūdo grūduose paprastai gausu vitaminų, antioksidantų, mineralų, naudingųjų riebalų ir kitų medžiagų. Kiekvienoje gerai subalansuotoje mityboje yra neskaldytų grūdų, kad užtikrintumėte bendrą sveikatą ir sėkmingai numestumėte svorio. Tyrimų duomenimis, neskaldytų grūdų vartojimas mažina uždegimą ir širdies ligų riziką.

Polifenoliai yra antioksidantai, padedantys apsaugoti kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Jų gausu spragėsiuose. Jie taip pat padeda geriau virškinti ir gerinti kraujotaką.

Spragintuose kukurūzuose yra B grupės vitaminų, geležies, magnio, kalio, cinko, vario ir kt. Šis filmo užkandis taip pat aprūpina jūsų organizmą baltymais. Vienoje įprastoje popkornų porcijoje (maždaug 3,5 puodelio) yra 4 g baltymų.