Burokėliai: nauda širdžiai, smegenims ir detoksikuojančios savybės

Mityba, SveikataDovilė Barauskaitė
Suprasti akimirksniu
Burokėliai
Burokėliai padeda ir su cholesteroliu ir širdies būklei. Karolina Grabowska. Pexels nuotrauka

Burokėliai gali padėti mažinti kraujospūdį ir pagerinti fizinę ištvermę

Šiltuoju metų laku šaltibarščiai tampa savaitiniu, o gal net kasdieniu patiekalu. Tai tradicinis valgis, kurį gaminti sugeba beveik kiekvienas, bet ar pagalvojome, kad tai gali būti ir labai sveikas pasirinkimas. Burokėliai puikus bet kokios dietos priedas, pasižymintis ypatingu profiliu, kuris suteikia ir maistinės, ir gydomosios vertės. Šios ryškiai raudonos, žemiškos spalvos daržovės garsėja ne tik ryškia spalva, bet ir neįtikėtina nauda sveikatai[1].

Vartojami žali arba virti, kuklūs burokėliai be vargo papildo jūsų lėkštę maistingumu ir kartu pagerina patiekalų skonį. Burokėliuose gausu svarbiausių vitaminų, mineralų ir augalinių junginių, jie yra turtingas folio rūgšties, mangano, kalio, geležies ir vitamino C šaltinis. Mažai kalorijų, bet daug maistingųjų medžiagų turintys burokėliai tai dietų mėgėjų malonumas ir įrodymas, kad geri dalykai dažnai būna mažose pakuotėse.

Burokėlių vertės organizmui paslaptis slypi didelėje nitratų, kuriuos mūsų organizmas išradingai paverčia azoto oksidu, koncentracijoje. Ši molekulė atlieka svarbų vaidmenį plečiant kraujagysles, o tai savo ruožtu mažina kraujospūdį. Dėl to, atsižvelgiant į pasaulyje paplitusias širdies ligas, burokėliai yra itin draugiškas širdžiai maistas.

Be to, burokėliai labai perspektyvūs ir lengvosios atletikos srityje. Moksliniai tyrimai rodo, kad burokėliuose esantys nitratai gerina mitochondrijų, atsakingų už energijos gamybą mūsų ląstelėse, efektyvumą. Dėl to treniruočių metu geriau naudojamas deguonis ir didėja ištvermė, todėl burokėliai yra mėgstamas ištvermės sportininkų pasirinkimas.

Barščiai
Mums įprasti šalti ir karšti barščiai yra itin sveiki mums. Polina Tankilevitch/ Pexels nuotrauka

Burokėliai gali pasižymėti ir priešvėžinėmis savybėmis

Šioje Lietuvoje populiarioje daržovėje gausu betalainų, fitonutrientų, kurie, kaip rodo keli tyrimai, gali sumažinti įvairių vėžio rūšių riziką. Tie patys betalainai taip pat yra galingi antioksidantai, padedantys apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Burokėliai gali padėti išsaugoti sveiką ne tik mūsų kūną, bet ir smegenis[2].

Amerikos vėžio tyrimų instituto duomenimis, burokėliai potencialiai gali slopinti kancerogenų gamybą ir didinti imuninių ląstelių bei fermentų, kovojančių su vėžio vystymusi, gamybą. Burokėliuose gausu folatų, B grupės vitamino, žinomo dėl savo vaidmens DNR gamyboje ir taisyme, todėl jie yra neatsiejama vėžio prevencijos dalis.

Juose esantys nitratai, skatindami kraujo tekėjimą į smegenis, gali pagerinti protines ir pažintines funkcijas. Dėl šių privalumų, taip pat dėl galimo burokėlių vaidmens svorio reguliavimo ir akių sveikatos srityse burokėliai yra neįtikėtinai naudingas supermaistas. Vis dėlto, nors įtraukti burokėlius į savo racioną gali būti paprasta ir malonu, dėl didelio oksalatų kiekio juose reikėtų būti atsargiems, jei esate linkę į inkstų akmenligę.

Ir nors kai kuriuos gali nustebinti burokuliacijos reiškinys, nepavojinga būklė, kai dėl burokėlių šlapimas ir išmatos tampa rausvos spalvos, tai tik dar vienas keistas šios gyvybingos daržovės galingų savybių įrodymas. Burokėliai turi daugybę kulinarinių panaudojimo būdų: nuo salotų ir sriubų iki garnyrų ir sulčių.

Dėl jų universalumo ir nepaprastos maistinės vertės bei naudingumo sveikatai jie yra neįkainojama subalansuotos mitybos dalis. Paprasti burokėliai yra puikus pavyzdys, kaip gamta gali į neįprasčiausią pakuotę sutalpinti daug sveikatai naudingų medžiagų.

Gerkite burokėlių sultis kasdien dėl geležies ir kitų mikroelementų

Burokėlių sulčių kadienis vartojimas gali būti puikus būdas sustiprinti širdies sveikatą, apsisaugoti nuo vėžio ir pagerinti sportinę veiklą. Šis iš burokėlių išgaunamas skystis yra naudingų fitonutrientų ir išskirtinių pigmentų, vadinamų betalainais, lobynas. Jie ne tik suteikia sultims nuostabią spalvą, bet ir pasižymi neprilygstama laisvųjų radikalų naikinimo geba[3].

Burokėlių sulčių, pasižyminčių maistine verte, galima lengvai įsigyti vietinėje maisto prekių parduotuvėje arba pasigaminti namuose naudojant maišytuvą, sulčiaspaudę ar virtuvinį kombainą. Tačiau burokėlių sultys žavi ne tik savo prieinamumu, bet ir nauda sveikatai.

Kraujospūdžio reguliavimas

Vienas iš nepaprastų burokėlių sulčių privalumų yra galimybė mažinti kraujospūdį. Sultyse gausu nitratų ir polifenolių, junginių, kurie atpalaiduoja kraujagysles ir taip pagerina kraujotaką. Marie Spano, žymi sporto dietologė ir rašytoja, aiškina, kad šis procesas padeda sumažinti kraujo jėgą, kuria jis spaudžia arterijų sieneles. Kadangi nuolatinis aukštas kraujospūdis gali sukelti arterijų pažeidimus, burokėlių sulčių įtraukimas į mitybos racioną gali būti protingas sprendimas. Mokslinės apžvalgos rodo, kad kasdien nuo 2,3 iki 8,4 uncijų burokėlių sulčių vartojimas nuo 3 iki 60 dienų gali padėti sumažinti kraujospūdį[4].

Smegenų sveikatos stiprinimas

Dėl kraujagysles plečiančio poveikio burokėlių sultys taip pat labai naudingos smegenims. Dėl burokėlių sulčių vartojimo suintensyvėjusi kraujotaka gali teigiamai paveikti smegenų sveikatą. Registruota dietologė Kelly Jones teigia, kad reguliariai vartojant burokėlių sultis padidėjęs deguonies tiekimas į priekinę smegenų žievę gali pagerinti protines ir pažintines funkcijas. Be to, tyrimai rodo, kad burokėliuose esantis junginys betainas gali sumažinti Alzheimerio liga sergančių pacientų uždegimą, o tai rodo jo neuroprotekcines savybes.

Sportinių rezultatų gerinimas

Aktyviai sportuojantiems ar reguliariai sportuojantiems žmonėms burokėlių sultys gali būti slaptas ginklas, padedantis pagerinti rezultatus. Burokėliuose esantys maistiniai nitratai kartu su kraujagyslėmis, kurios plečiasi, gali pagerinti fizinio krūvio rezultatus. Ekspertai aiškina, kad burokėlių sultys, gerindamos deguonies ir maistinių medžiagų cirkuliaciją į raumenų ląsteles ir padėdamos šalinti atliekas, gali padidinti treniruočių efektyvumą. Tyrimai rodo, kad burokėliai gali padidinti ištvermę, raumenų galią ir jėgą.

Burokėlių produktai
Burokėlių panaudojimas maiste itin įvairus. Roman Odintsov/ Pexels nuotrauka

Kepenų detoksikacijos palaikymas

Dar vienas nepaprastas burokėlių sulčių privalumas yra jų vaidmuo palaikant kepenų sveikatą. Jose gausu antioksidantų, kurie palengvina natūralų kepenų detoksikacijos procesą. Vienas iš tokių antioksidantų, betainas, gali padėti išvengti riebalų sankaupų kepenyse arba jas sumažinti, taip padėdamas išvengti nealkoholinės kepenų suriebėjimo ligos.

Cholesterolio kiekio mažinimas

Su žiurkėmis atliktas tyrimas parodė, kad burokėlių ekstraktas gali sumažinti bendrą cholesterolio ir trigliceridų kiekį, tuo pat metu padidindamas DTL arba gerojo cholesterolio kiekį. Mokslininkai mano, kad cholesterolio kiekį mažinantis burokėlių potencialas daugiausia susijęs su gausiu fitonutrientų, pavyzdžiui, flavonoidų, kiekiu.

Stiprina virškinimo sistemos sveikatą

Pagrindinė burokėlių sulčių nauda, į kurią verta atkreipti dėmesį, yra jų indėlis į virškinimo sistemos sveikatą. Burokėliuose yra daug skaidulų, kurios padeda skatinti reguliarų tuštinimąsi ir gerinti bendrą virškinimo sistemos būklę. Reguliarus burokėlių sulčių vartojimas gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo ir skatinti sveiką virškinamąjį traktą.

Gali sulėtinti demencijos progresavimą

2011 m. atlikto tyrimo duomenimis, nitratai gali padėti padidinti vyresnio amžiaus žmonių smegenų kraujotaką ir sulėtinti pažinimo funkcijų silpnėjimą. Dalyviams vartojus daug nitratų turinčią dietą, į kurią įėjo burokėlių sultys, atlikus smegenų magnetinio rezonanso tyrimus paaiškėjo, kad padidėjo kraujo tekėjimas priekinėse skiltyse. Priekinės skiltys yra susijusios su kognityviniu mąstymu ir elgesiu. Reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau daug nitratų turinčios dietos potencialas padėti išvengti demencijos arba ją sulėtinti yra daug žadantis.

Daug svarbių maistinių medžiagų

Burokėliuose gausu svarbiausių maistinių medžiagų. Jie yra puikus folio rūgšties, mangano, kalio, geležies ir vitamino C šaltinis. Burokėlių sultys yra koncentruotas šių maistinių medžiagų šaltinis, kuris gali prisidėti prie bendros sveikatos ir geros savijautos.

Priešuždegiminės savybės

Uždegimas yra natūralus organizmo atsakas į traumas ir ligas. Tačiau lėtinis uždegimas gali sukelti įvairių sveikatos problemų. Burokėlių sultyse yra pigmentų, vadinamų betalainais, kurie pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Reguliarus burokėlių sulčių vartojimas gali padėti sumažinti uždegimą ir su juo susijusius nemalonius pojūčius.

Potenciali pagalba metant svorį

Mažai kalorijų ir daug vandens turinčios burokėlių sultys gali būti geras priedas prie svorio metimo dietos. Didelis ląstelienos kiekis burokėlių sultyse gali padėti ilgiau jaustis sotiems, todėl sumažėja bendras kalorijų suvartojimas. Be to, natūralus burokėlių sulčių saldumas gali patenkinti saldumynų poreikį, todėl mažiau norėsite saldžių užkandžių.

Gerkite sultis
Kasdieninė stiklinė burokėlių sulčių gali padėti su savijauta. Polina Tankilevitch/ Pexels nuotrauka

Stebuklingos sultys nėra universalus vaistas: atsargumo priemonės ir galimas šalutinis poveikis

Burokėlių sultys gali būti energingas kulinarinio repertuaro papildymas. Jų galima ne tik gerti, bet ir įtraukti į įvairius patiekalus. Jos gali suteikti kokteiliams, salotų padažams, marinatams ir padažams maistingumo ir gražios spalvos. Burokėlių sultis taip pat galite naudoti kaip natūralius maisto dažus kepiniams. Gaivinančiam vasaros skanėstui pasigaminkite burokėlių ledo ledų, užšaldę burokėlių sultis su trupučiu saldiklio ir galbūt laimo sultimis[5].

Tačiau, jei burokėlių sultys jums naujiena, galbūt norėsite pradėti neskubėti. Dėl jų stiprios spalvos ir skonio gali būti gera idėja pradėti nuo nedidelių kiekių ir palaipsniui didinti jų suvartojimą. Burokėlių sultis maišant su kitomis sultimis, jos taip pat gali tapti skanesnės pradedantiesiems.

Nors daugeliui žmonių burokėlių sultys paprastai yra saugios, kai kuriems gali pasireikšti šalutinis poveikis, pvz., burokėliozė, kai dėl burokėlių vartojimo šlapimas ir išmatos gali tapti rausvos arba raudonos spalvos. Paprastai tai nekenksminga, tačiau gali nustebinti, jei to nesitikite. Visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu, jei turite kokių nors abejonių arba ketinate iš esmės keisti savo mitybą.

Nors burokėlių sulčių nauda sveikatai yra didelė, tam tikrais atvejais svarbu elgtis atsargiai. Asmenims, turintiems žemą kraujospūdį, reguliariai vartojant burokėlių sultis gali pernelyg sumažėti kraujospūdis. Taip pat asmenys, linkę į inkstų akmenligę, gali vengti burokėlių sulčių dėl didelio oksalatų kiekio, dėl kurio gali susidaryti akmenys.

Tačiau norintiems įtraukti burokėlių sultis į savo mitybą, tyrimai rodo, kad kasdien išgeriamas puodelis neturi neigiamo šalutinio poveikio ir yra geras pradinis taškas. Jei jums atrodo, kad žemiškas burokėlių sulčių skonis yra pernelyg stiprus, sumaišykite jas su citrinų sultimis arba kitomis saldžiomis sultimis, pavyzdžiui, morkų, obuolių ar apelsinų sultimis. Norėdami pasimėgauti putojančiu ir sveikatą stiprinančiu gėrimu, sultis taip pat galite sumaišyti su gazuotu vandeniu. Burokėlių sultys yra universalios ir naudingos sveikatai, todėl jos iš tiesų yra nuostabus sveikatos ir skonio derinys.