- Spirulina yra cinko, geležies ir vitaminų šaltinis, tinkamas net ir lieknėjimui
- Spirulinos nauda, savybės ir net gydomasis poveikis
- Spirulinos poveikis cholesteroliui ir cukrui kraujyje gelbėja ir metant svorį
- Mažai kalorijų turintis, bet itin maistingas papildas
- Daug baltymų turintys dumblių milteliai
- Sveikas ir maistingas papildas, turintis vien pliusus
- Turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, reikalingų ligotiems
- Slopina apetitą ir skatina suvalgyti mažiau
- Mažina cholesterolio kiekį, kurio dideli kiekiai kenkia sveikatai
- Spirulina mažina cukraus kiekį kraujyje: padeda išvengti diabeto
- Didelis kraujospūdis apsunkina visus gyvenimo aspektus, o spirulina mažina kraujospūdį
- Kaip vartoti spiruliną ir kokią jos formą rinktis?
- Spirulinos milteliai
- Spirulina tabletės
- Ar spirulinos vartojimas yra saugus?
- Dažnas klausimas apie du papildus iš dumblių: kuos skiriasi spirulina ir chlorella
- Forma
- Kaip ji auginama?
- Paruošimas
- Mityba
Spirulina yra cinko, geležies ir vitaminų šaltinis, tinkamas net ir lieknėjimui
Spirulina yra dumblių rūšis, dėl savo maistinių medžiagų ir galingų antioksidacinių savybių pasižyminti daugeliu sveikatai naudingų savybių. Spirulina yra vienas iš populiariausių maisto papildų pasaulyje. Joje gausu įvairių maistinių medžiagų ir antioksidantų, kurie gali būti naudingi jūsų kūnui ir smegenims[1].
Spirulinos pavadinimas yra gan dažnai girdimas, bet kas tai yra?
Spirulina, cianobakterija, paprastai vadinama mėlynai žaliais dumbliais, yra viena iš seniausių gyvybės formų žemėje. Spirulina auga tiek gėlame, tiek sūriame vandenyje ir pasižymi dideliu baltymų ir mikroelementų kiekiu.
Šiuo metu literatūroje patvirtinama spirulinos nauda mažinant kūno riebalų kiekį, liemens apimtį, kūno masės indeksą ir apetitą bei nurodoma, kad spirulina turi didelę naudą gerinant kraujo lipidus. Spirulina yra mėlynai žalias dumblis, kuris pastaruoju metu vis dažniau tyrinėjamas.
Spirulina iš pradžių buvo priskirta augalų karalystei dėl gausių augalinių pigmentų ir gebėjimo fotosintetinti, tačiau vėliau dėl savo genetinės, fiziologinės ir biocheminės sudėties buvo priskirta bakterijų karalystei (cianobakterijoms).
Spirulina natūraliai auga didelio druskingumo šarminiuose vandens telkiniuose subtropinėse ir tropinėse Amerikos, Meksikos, Azijos ir Centrinės Afrikos teritorijose. Iš daugybės spirulinos rūšių dažniausiai tiriamos šios: Spirulina platensis (Arthrospora platensis), Spirulina maxima (Arthrospora maxima) ir Spirulina fusiformis (Arthrospora fusiformis).
Spirulinos sudėtyje yra daug antioksidantų, įskaitant beta karotiną, fikocianiną, tokoferolius, mikroelementus, polinesočiąsias riebalų rūgštis, ypač gama linoleno rūgštį, ir fenolinius junginius. Didelę spirulinos maistinę vertę pripažino Tarpvyriausybinė mikroskopinių dumblių panaudojimo institucija, pradėjusi naudoti spiruliną kovai su badu ir nepakankama mityba[2].
Spiruliną taip pat pripažino ir rekomendavo Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija bei Europos kosmoso agentūra kaip maisto papildą ilgalaikių kosminių kelionių metu. Nuo to laiko atlikta daugybė klinikinių tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis, siekiant nustatyti jos, kaip maisto papildo, teigiamą poveikį.
Spirulina yra nebrangus maisto papildas ir nenustatyta, kad jis turėtų kokį nors reikšmingą šalutinį poveikį. Galima teigti, kad papildas yra nebrangus ir saugus naudoti.
Spirulinos nauda, savybės ir net gydomasis poveikis
Turtinga daugelio maistinių medžiagų. Spirulina yra organizmas, augantis tiek gėlame, tiek sūriame vandenyje. Cianobakterijos, kaip ir augalai, gali gaminti energiją iš saulės šviesos vykstant procesui, vadinamam fotosinteze.
Spiruliną vartojo senovės actekai, tačiau ji vėl išpopuliarėjo, kai NASA pasiūlė ją auginti kosmose ir naudoti astronautams[3].
Standartinė spirulinos paros dozė yra 1-3 gramai (g), tačiau efektyviai vartojama iki 10 g per dieną. Šiame mažyčiame dumble gausu maistingųjų medžiagų. Viename valgomajame šaukšte arba 7 g džiovintų spirulinos miltelių yra:
- baltymų – 4 g,
- tiamino – 14 % dienos vertės (DV),
- riboflavino – 20 % DV,
- niacino – 6 % DV,
- vario – 47 % DV,
- geležies – 11 % DV.
Jame taip pat yra pakankamai magnio, kalio ir mangano. Be to, tokiame pačiame kiekyje yra tik 20 kalorijų ir mažiau nei 2 g angliavandenių.
Spirulina taip pat turi nedidelį kiekį riebalų – apie 1 g viename valgomajame šaukšte, įskaitant omega-6 ir omega-3 riebalų rūgštis maždaug 1,5-1,0 santykiu. Be to, spirulinoje esančių baltymų kokybė laikoma puikia ir juose yra visų organizmui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių.
Pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.
Oksidacinė žala gali pakenkti jūsų ląstelėms ir paskatinti lėtinį uždegimą, kuris prisideda prie vėžio ir kitų ligų. Spirulina yra fantastiškas antioksidantų šaltinis, galintis apsaugoti nuo oksidacinės žalos.
Pagrindinis veiklusis spirulinos komponentas yra fikocianinas – antioksidantas, kuris taip pat suteikia spirulinai unikalią mėlynai žalią spalvą. Fikocianinas gali kovoti su laisvaisiais radikalais ir blokuoti uždegimą skatinančių molekulių gamybą, todėl pasižymi įspūdingu antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu.
Gali sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį.
Širdies ligos yra pagrindinė mirties priežastis pasaulyje. Daugelis rizikos veiksnių yra susiję su padidėjusia širdies ligų rizika.
Pasirodo, spirulina teigiamai veikia daugelį šių veiksnių. Pavyzdžiui, ji gali sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį, MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir trigliceridų kiekį bei padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį[4]. Vienoje apžvalgoje teigiama, kad spirulina galėjo gerokai pagerinti šiuos rodiklius žmonėms, sergantiems metaboliniu sindromu ir su juo susijusiais sutrikimais.
Kito 2014 m. atlikto tyrimo su žmonėmis, turinčiais padidėjusį cholesterolio kiekį, metu nustatyta, kad 1 g spirulinos per dieną 16,3 % sumažino trigliceridų kiekį ir 10,1 % sumažino MTL cholesterolio kiekį.
Spirulina apsaugo MTL cholesterolį nuo oksidacijos. Jūsų organizme esančios riebalų struktūros yra jautrios oksidacinei žalai. Tai vadinama lipidų peroksidacija, kuri yra pagrindinė daugelio sunkių ligų priežastis. Pavyzdžiui, vienas iš pagrindinių širdies ligų vystymosi etapų yra MTL cholesterolio oksidacija.
Įdomu tai, kad keliuose tyrimuose nustatyta, jog spirulinoje esantys antioksidantai gali būti ypač veiksmingi mažinant lipidų peroksidaciją.
Gali turėti priešvėžinių savybių. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kai kurie duomenys rodo, kad spirulina turi priešvėžinių savybių. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad ji gali sumažinti vėžio atsiradimą ir naviko dydį[5].
Ypač gerai ištirtas spirulinos poveikis burnos vėžiui, arba stemplės, ryklės vėžiui. Iš tiesų, keliuose tyrimuose nustatyta, kad spirulinos papildų vartojimas gali būti naudingas gydant burnos gleivinės submukozinę fibrozę (OSMF), t. y. burnos ikivėžinius pakitimus.
Gali sumažinti kraujospūdį. Aukštas kraujospūdis yra pagrindinis daugelio sunkių ligų, įskaitant širdies priepuolį, insultą ir lėtines inkstų ligas, veiksnys. Vienoje penkių tyrimų apžvalgoje nustatyta, kad vartojant 1-8 g spirulinos per dieną galima reikšmingai sumažinti sistolinį ir diastolinį kraujospūdį, ypač žmonėms, kurių kraujospūdis yra aukštas.
Manoma, kad šį sumažėjimą lemia padidėjusi azoto oksido, signalinės molekulės, padedančios kraujagyslėms atsipalaiduoti ir išsiplėsti, gamyba. Taip pat daug reikšmės spirulinos naudojime turi cinko nauda. Jis padeda sustiprinti imunitetą.
Gerina alerginio rinito simptomus. Alerginiam rinitui būdingas nosies takų uždegimas. Jį sukelia aplinkos alergenai, pavyzdžiui, žiedadulkės, gyvūnų plaukai ar net kviečių dulkės.
Spirulina yra populiarus alternatyvus alerginio rinito simptomų gydymo būdas ir yra įrodymų, kad jis gali būti veiksmingas. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu nustatyta, kad spirulina veiksmingiau nei cetirizinas, alergijai gydyti naudojamas antihistamininis vaistas, gerino alerginio rinito simptomus ir mažino uždegimą. Tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų.
Gali būti veiksmingas nuo mažakraujystės. Anemija – tai būklė, kuriai būdingas hemoglobino arba raudonųjų kraujo kūnelių sumažėjimas kraujyje. Yra daug galimų anemijos priežasčių, įskaitant maistinių medžiagų trūkumą, genetinius sutrikimus ir lėtinį uždegimą ir kt. Anemija gana dažnai pasitaiko vyresnio amžiaus žmonėms, dėl to ilgai jaučiamas silpnumas ir nuovargis.
Viename 2011 m. atliktame tyrime, kuriame dalyvavo 40 vyresnio amžiaus žmonių, sirgusių anemija, spirulinos papildai padidino hemoglobino kiekį raudonuosiuose kraujo kūneliuose ir pagerino imuninę funkciją.
Kai kurių kitų tyrimų su gyvūnais metu taip pat nustatyta, kad spirulina gali pagerinti hemoglobino kiekį ir palengvinti anemijos simptomus. Tačiau dar reikia atlikti daugiau kokybiškų ir naujausių tyrimų su žmonėmis.
Gali pagerinti raumenų jėgą ir ištvermę. Fizinio krūvio sukelta oksidacinė žala yra pagrindinė raumenų nuovargio priežastis. Tam tikri augaliniai maisto produktai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali padėti sportininkams ir fiziškai aktyviems žmonėms sumažinti šią žalą.
Spirulina atrodo naudinga, nes kai kurie tyrimai parodė, kad pagerėjo raumenų jėga ir ištvermė. Viename tyrime spirulinos papildai pagerino deguonies įsisavinimą atliekant važiavimo dviračiu pratimą, o mokslininkai pažymėjo, kad ji gali veikti kaip ergogeninė priemonė, padedanti pagerinti sportinį rezultatą.
Gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Keletas tyrimų su gyvūnais rodo, kad spirulina gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat yra įrodymų, kad spirulina gali padėti palaikyti sveiką cukraus kiekį žmonių kraujyje.
Remiantis aštuonių tyrimų apžvalga, spirulinos vartojimas 0,8-8 g dozėmis per parą gali gerokai sumažinti cukraus kiekį kraujyje nevalgius 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Tačiau reikšmingo poveikio cukraus kiekiui kraujyje po valgio ar hemoglobino A1c kiekiui, kuris naudojamas ilgalaikei cukraus kiekio kraujyje kontrolei matuoti, nenustatyta. Todėl reikia atlikti daugiau tyrimų.
Spirulina yra cianobakterijų rūšis – dažnai vadinama mėlynai žaliais dumbliais – kuri yra labai maistinga. Tyrimai rodo, kad ji gali pagerinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį, slopinti oksidaciją, mažinti kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje nevalgius. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima daryti tvirtus teiginius, spirulina gali būti vienas iš nedaugelio supermaisto produktų, vertų šio titulo.
Jei norite išbandyti šį maisto papildą, jo galima įsigyti parduotuvėse ir internete. Produktas gali būti tablečių arba miltelių pavidalo. Dėl to, kad spirulina yra baltymų šaltinis, gausus geležies ir cinko papildas, tai yra sportuojančių žmonių mėgstamas papildas, kurio dabar jau galima rasti ne viename sveiko maisto skyriuje.
Dažnai sveikuolių maišomas į kokteilius, acai dubenėlius, vartojamas su vaisiais, plaktais baltymų kokteiliais, naudojamas kaip papildas tablečių pavidalu. Vaistinės, papildų parduotuvės ir sveikuoliškos mitybos parduotuvės visada turi ne vieną produktą su spirulina, chlorella, ar kitu super maisto produktu.
Jei klausiate, kaip vartoti spiruliną, tai atsakymas bus ant pakuočių, kai produktas yra specialiai pritaikytas konkrečiam vartojimui. Jei pasirenkate tabletes, spirulinos tablečių galite suvartoti nemažai. Siūloma pradėti nuo 2-4 per parą.
Spirulinos poveikis cholesteroliui ir cukrui kraujyje gelbėja ir metant svorį
Šiuo metu daugėja metabolinio sindromo atvejų , o dislipidemija ir nutukimas yra neatsiejama to priežastis. Nors yra keletas kitų maisto papildų, kurie vertinami dėl lipidų kiekio mažinimo ir svorio mažinimo poveikio, spirulinos papildų nauda neapsiriboja vien minėtais privalumais, bet apima ir antivirusines, priešvėžines, antioksidacines, antidiabetines, priešuždegimines, hepatoprotekcines, kardioprotekcines ir imunitetą stiprinančias savybes.
Daugelis sveikatos entuziastų prisiekinėja, kad spirulina padeda numesti svorio. Spirulina yra populiarus natūralus svorio metimo papildas, pasižymintis lieknėjimą skatinančiomis savybėmis. Be to, Jungtinės Tautos šią biomasę dėl kelių priežasčių, tarp jų ir dėl svorio metimo, pavadino geriausiu ateities maistu.
Šis mažai kaloringas, daug baltymų turintis maisto produktas mažina cukraus kiekį kraujyje ir kraujospūdį, skatina riebalų mobilizaciją, reguliuoja apetitą jį slopindama, turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių. Visi šie veiksniai padeda numesti svorio.
Spirulina yra plūduriuojančių mikrodumblių biomasė, daugiausia randama Afrikos, Indijos, Meksikos ir Amerikos vandens telkiniuose. Spirulina yra labai maistinga, dėl šios priežasties ją skatinama naudototi kovojant su badu ir netinakama mityba. Štai kaip spirulina naudinga lieknėjimui kai norime to pasiekti sveikiau.
Mažai kalorijų turintis, bet itin maistingas papildas
Viename valgomajame šaukšte (7 g) spirulinos yra tik 20 kalorijų.
Vartoti mažai kalorijų turinčius maisto produktus labai svarbu, jei norite numesti svorio. Tai padės sukurti neigiamą energijos balansą, kitaip vadinamą kalorijų deficitu, bet išlaikyti maistinių medžiagų kiekį.
Spiruliną galite įmaišyti į rytinį kokteilį ar sultis nesijaudindami, kad suvartosite per daug kalorijų.
Daug baltymų turintys dumblių milteliai
Kai kalbama apie svorio metimą, daugumai besilaikančiųjų dietos tinka mažai angliavandenių ir daug baltymų turinti dieta arba didelis daržovių kiekis mityboje. Veganai ir daržoves daugiausiai vartojantys susiduria su baltymų trūkumu. Spirulinoje yra apie 60-70 % baltymų, joje yra visų nepakeičiamųjų aminorūgščių. Čia ji ir pasitarnauja.
Baltymai virškinami ilgiau nei paprasti angliavandeniai. Todėl spirulina gali ilgiau išlaikyti sotumą. Be to, baltymai padeda auginti liesąją raumenų masę, todėl atrodote stangresni, didina raumenų jėgą ir ištvermę bei užkerta kelią raumenų pažeidimams po fizinio krūvio.
Sveikas ir maistingas papildas, turintis vien pliusus
Spirulinoje gausu vitaminų C, B1, B6, B5 ir E, mineralų, tokių kaip varis, cinkas ir manganas, naudingų fermentų ir maistinių skaidulų, todėl ji yra puikus svorio metimo papildas. Šie mineralai, vitaminai, fermentai ir maistinės skaidulos padeda virškinimui ir medžiagų apykaitai, šalina toksinus ir neleidžia įsisavinti riebalų[6].
Turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, reikalingų ligotiems
Spirulina turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, padeda mažinti užgedimą ir skausmus kūne. Antioksidantai padeda naikinti kenksmingus deguonies radikalus ir neleidžia organizmui gaminti prouždegiminių molekulių. Tai neleidžia organizmui būti streso būsenoje ir pažaboja uždegimą. Toksinių medžiagų kaupimasis ir uždegimas yra du pagrindiniai svorio augimo veiksniai, kurių spirulina padeda išvengti.
Slopina apetitą ir skatina suvalgyti mažiau
Spirulina taip pat slopina apetitą. Joje yra aminorūgšties fenilalanino, skatinančio cholecistokinino, padedančio slopinti apetitą, sekreciją. Čia taip pat žaidžia ir didelis baltymų bei slaidulų kiekis, kuris sukelia sotumo jausmą neprisikimšus skrandžio mažai naudingais produktais.
Mažina cholesterolio kiekį, kurio dideli kiekiai kenkia sveikatai
Daugelis mokslinių tyrimų, atliktų siekiant išsiaiškinti spirulinos naudą, patvirtino, kad spirulina pasižymi lipidų kiekį mažinančiomis savybėmis. Ji padeda mažinti blogojo cholesterolio (MTL) ir trigliceridų kiekį bei didinti gerojo cholesterolio (DTL) kiekį kraujyje. Vartojant spiruliną gali būti skatinama riebalų mobilizacija, o tai labai svarbu norint numesti svorio ir sustiprinti kraujagysles, padėti širdžiai.
Spirulina mažina cukraus kiekį kraujyje: padeda išvengti diabeto
Didelis cukraus kiekis kraujyje gali padidinti atsparumo insulinui, nutukimo ir diabeto išsivystymo riziką. Spirulina padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje asmenims, sergantiems 2 tipo diabetu. Spirulinos įtraukimas į mitybą gali padėti reguliuoti insulino šuolius, apsaugoti nuo ligų ir užkirsti kelią svorio didėjimui, kuriam daro įtaką gliukozės kiekis kraujyje arba atvirkščiai – padeda tvarkytis su cukrumi, kuris gali turkdyti svorio metimui.
Didelis kraujospūdis apsunkina visus gyvenimo aspektus, o spirulina mažina kraujospūdį
Spirulina taip pat padeda mažinti sistolinį ir diastolinį kraujospūdį, todėl ji yra stipri antihipertenzinė priemonė. Aukštas kraujospūdis ir stresas lemia svorio augimą. Spirulinos papildai gali sumažinti riebalų koncentraciją kraujyje, taip užkirsdami kelią svorio didėjimui.
Kaip vartoti spiruliną ir kokią jos formą rinktis?
Dabar sužinokime, kaip galite vartoti spiruliną ir kaip ją įtraukti kasdienėje rutinoje net nekeičiant kitų mitybos įpročių. Taip pat apžvelgsime spirulinos dozę, reikalingą svorio metimui miltelių ir tablečių pavidalu.
Spirulinos milteliai
Tai vienas iš universaliausių pavidalų, kokiu galite vartoti šį maisto papildą.
- Įmaišykite valgomąjį šaukštą spirulinos miltelių į sultis arba kokteilį.
- Įmaišykite šaukštą spirulinos miltelių į stiklinę vandens.
- Į salotas, sriubas, naminį salsos padažą, karį ir maišant keptas daržoves įberkite šaukštą spirulinos miltelių.
- ½-1 valgomąjį šaukštą spirulinos miltelių įberkite į pyragus, pyragaičius ir naminius energinius batonėlius.
Spirulina tabletės
Jei norite vartoti spirulinos tablečių, saugu vartoti po 500 mg tabletę 3-4 kartus per dieną. Tačiau prieš pradėdami vartoti spiruliną svoriui mažinti, būtinai pasitarkite su gydytoju. Vaistinėse ir papildų platintojų tinkluose galite rasti įvairaus kiekio tablečių, kapsulių. Jas galite rinktis pagal kainos ir kiekio santykį, vartoti po kelias tabletes ar net didinti dozę palaipsniui. Tai nėra žalojantis produktas ir nėra informacijos apie drastiškus šalutinius poveikius.
Dozė gali skirtis priklausomai nuo problemos. Prieš nustatant terapines rekomendacijas, reikia atlikti tolesnius tyrimus.
Ar spirulinos vartojimas yra saugus?
Maisto ir vaistų kontrolės tarnybos pasaulyje patvirtino, kad spiruliną vartoti saugu. Tačiau geriausia pasitarti su gydytoju, nes gali būti, kad esate alergiški spirulinai ar pačiam dumbliui, tad jums gal net daug geriau seksis vartoti kokį nors kitą natūralų svorio metimo papildą arba spirulinos net nereikia vartoti.
Be to, venkite vartoti spiruliną, jei esate alergiški jūros gėrybėms arba sergate hipotiroze. Produktas turi daug jodo ir tai gali paveikti jūsų būklę į neigiamą pusę. Nors ją vartoti saugu, tačiau pavartoję spirulinos, galite jausti karščiavimą ar nuovargį.
Spiruliną galite įsigyti internetu arba bet kurioje netoliese esančioje vaistinėje. Kaina priklauso nuo tiekėjo ir produkto populiaurmo. Nevenkite paieškoti pigesnio varianto, nes dažnai supermaisto produktai parduodami brangiau dėl populiarumo ir mados.
Patikrinkite etiketėje galiojimo datą, pirkite iš žinomo prekės ženklo ir įsitikinkite, kad ji yra ekologiška. Gali būti, kad spirulinos skonis jums iš karto nepatiks. Todėl patariama naudoti tabletes arba kapsules vietoj miltelių ar kitų maistui naudojamų produktų.
Daugeliui žmonių įdomu: ar spirulina saugi inkstams? Ar spirulina kenkia kepenims? O jei ne, koks yra šalutinis spirulinos poveikis?
Nepaisant didelės spirulinos naudos sveikatai, reikia atsižvelgti ir į galimą šalutinį spirulinos poveikį.
Visų pirma, buvo paskelbta keletas atvejų, kai po spirulinos vartojimo asmenims pasireiškė autoimuninės reakcijos. Egzistuoja teorija, kad tai gali būti susiję su uždegimo sukėlėjo TNF-alfa suaktyvėjimu, kuris gali būti reikšmingesnis į autoimunines ligas linkusiems žmonėms.
Tačiau kiti laboratoriniai ir moksliniai tyrimai rodo, kad spirulina gali slopinti šį uždegiminį baltymą, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima įvertinti galimą spirulinos keliamą pavojų autoimuninėmis ligomis sergantiems žmonėms.
Jei sergate autoimunine liga, šį maisto papildą vertėtų vartoti prižiūrint sveikatos priežiūros specialistui. Visais atvejais pradedant naudoti maisto papildą, kurio nepatarė gydytojas, būtina pasitarti su medicinos specialistu, nes galite sukelti problemų sau.
Be to, kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, kad nėščioms moterims ir vaikams nereikėtų vartoti dumblių. Kreipkitės į sveikatos priežiūros specialistą, kad jis patvirtintų, ar turėtumėte vartoti spirulinos papildus ir rinktinės ekologišką spiruliną.
Dažnas klausimas apie du papildus iš dumblių: kuos skiriasi spirulina ir chlorella
Kadangi abu šie dumbliai yra panašios mikrodumblių rūšys, nesunku suprasti, kaip XX a. ketvirtajame dešimtmetyje mokslininkai supainiojo chlorelę ir spiruliną. Nepaisant ryškių skirtumų, žmonės ir šiandien dažnai painioja vieną su kita. Yra skiriamiejį bruožai, kuriuos reikia apibrėžti.
Forma
Visų pirma, spirulina yra spiralės formos daugiabriaunis augalas, neturintis tikro branduolio. Jis yra mėlynai žalio atspalvio ir gali užaugti iki 100 kartų didesnis už chlorelę. Palyginimui, chlorelė yra rutulio formos vienaląstis mikroorganizmas su branduoliu ir yra vientisai žalios spalvos.
Kaip ji auginama?
Antra, labai skiriasi auginimo sąlygos. Spirulina geriausiai auga mažai šarminėse sąlygose –ypač gėlo vandens ežeruose, tvenkiniuose ir upėse. Jai taip pat reikia daug saulės šviesos ir vidutinės temperatūros.
Kita vertus, chlorella auga gėlame vandenyje, kurį paprastai užima kiti organizmai, todėl ją surinkti sudėtingiau.
Paruošimas
Labai skiriasi ir spirulinos bei chlorellos vartojimo būdai. Pavyzdžiui, dėl kietos, nevirškinamos celiuliozės sienelės chlorelę reikia mechaniškai apdoroti, kad ją būtų verta vartoti žmonėms. Priešingu atveju organizmas nesugebės suskaidyti ir įsisavinti joje esančių maistinių medžiagų.
Šis procesas gali būti gana brangus, todėl chlorella arba chlorelė paprastai yra brangesnė už spiruliną. Kita vertus, spirulina turi visiškai virškinamą celiuliozės sienelę, todėl ją galima iš karto suvartoti ir lengvai suvirškinti.
Mityba
Galiausiai, nors abi laikomos supermaistu, spirulina ir chlorella skiriasi savo maistingumu. Spirulina, ko gero, sveikesnė, turi daugiau nepakeičiamųjų aminorūgščių, geležies, baltymų, B grupės vitaminų ir vitaminų C, D ir E.
Vis dėlto chlorelė irgi turi daug sveikatai naudingų medžiagų. Vienas iš didžiausių skirtumų yra prieinamumas ir kaina, kurias, kaip minėta, lemia tiek dumblio augimas, tiek sąlygos ir rinkimo paprastumas, reikalinga pramonės šaka žaliavos apdirbimui.