Suprasti akimirksniu
  •  Obuoliai yra naudingi sveikatai
  • Geriausia obuolius valgyti per priešpiečius
  • Obuolių dieta tinka norintiems numesti svorio
  • Obuoliai naudojami ir liaudies medicinoje
Šaltiniai
Obuoliai
Obuoliai ne tik naudingi sveikatai, bet ir gali padėti numesti svorio bei atitolinti artėjančią senatvę. James Yarema/Unsplash nuotrauka

 Obuoliai yra naudingi sveikatai

Obuoliai yra auginami bene kiekviename lietuviškame sode, tačiau šie vaisiai dažnai nepelnytai nuvertinami. Pasirodo obuoliuose slypi aukso vertė, mat šie vaisiai ne tik naudingi sveikatai, bet ir gali padėti numesti svorio bei atitolinti artėjančią senatvę.

Obuoliai – skaidulų turintis maisto produktas, jų maistinėje formulėje gausu vitaminų, mineralų bei polifenolių.

Maždaug 100 g sveriančiame obuolyje skaidulinių medžiagų yra net 2 gramai. Dėl turtingos būtinųjų maistinių medžiagų sudėties obuoliai yra palankūs sveikatai ir daugeliu aspektų prisideda prie lėtinių ligų profilaktikos, apsaugo nuo dehidratacijos ir net prisideda prie senėjimo stabdymo. 

Pirmosios laukinės obelys Centrinės Azijos regionuose sužydo dar prieš 10–20 milijonų metų. Nors iš pradžių obuolių skonis buvo rūgštus, vėliau, dėl žmogaus poveikio, obelys pradėjo nokinti saldesnius vaisius, kurie tapo patraukliu maistu, paplitusiu visoje Europoje. Šiandien obuoliai yra vieni iš populiariausių vaisių pasaulyje.

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuolys yra lengvai visus metus gaunamas vaisius.

„Obuolio maistingumas – gausus. Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 g obuolio yra 13 gramų angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų, naudingų cukrų yra 7-8 gramai, skaidulinių medžiagų apie 2 gramai. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – teigiamas obuolių naudas vardijo gydytoja. 

Geriausia obuolius valgyti per priešpiečius

Tiesa, tinkamiausias metas valgyti šiuos vaisius yra priešpiečiai.

Obuoliai gali būti ne tik sveikatai palankus užkandis, bet ir patiekalo dalis, pavyzdžiui, salotose. Anot gydytojos, rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200-300 gramų, tad tai galėtų būti 2-3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus organizmo maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.

Mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius patariama valgyti be žievelės.

Obuolius galima rauginti, konservuoti ar net užšaldyti. Rauginti obuoliai išsiskiria didžiuliu vitaminų bei mineralų kiekiu ir yra probiotikų šaltinis, o šaldytuose obuoliuose išlieka daugelis naudingų medžiagų[1].

Obuolių dieta tinka norintiems numesti svorio

Obuolių dieta tinka norintiems numesti svorio. Markus Spiske/Unsplash nuotrauka
Obuolių dieta tinka norintiems numesti svorio. Markus Spiske/Unsplash nuotrauka

Saulėje nokdami obuoliai savyje sukaupia daug naudingų mineralinių medžiagų – magnio, natrio, kalio, fosforo ir vitaminų, tad obuolius valgyti ne tik sveika, bet šiuos vaisius galima vartoti net ir norint numesti svorio.

Dietologai tikina, kad obuoliai – puikūs vaisiai, bet norint numesti svorio ir valgant vien juos, organizmui gali pritrūkti maistinių medžiagų.

Vien obuolius galima valgyti iškrovos dienos metu, bet tai daryti rekomenduojama ne dažniau kaip kartą per savaitę.

Obuolių dietos esmė – valgyti šešis kartus per dieną po vieną nesaldų obuolį, praėjus pusvalandžiui, išgerti šimtą gramų lieso kefyro. Tačiau ši obuolių dietos programa yra labai griežta ir drastiška, todėl nenuostabu, kad po tokios dietos į obuolius net pažvelgti nebesinorės.

Galima rinktis kiek kitokį obuolių dietos variantą, kuomet per dieną reikia suvartoti apie 1300 kcal. Obuolių dietos metu ryte reikia išgerti stiklinę negazuoto vandens su puse šaukštelio obuolių acto, tai pagreitina medžiagų apykaitą. Galima valgyti keptus, žalius obuolius, dėti juos į salotas, mėgautis jais su varške, liesu pienu, vištiena. Svarbiausia, valgyti nedidelėmis porcijomis, bet dažnai – apie 6 kartus per dieną.

Specialistų teigimu, svorio mažinimas yra ilgas ir atsakingas procesas. Greitas lieknėjimas sukelia didelį organizmo stresą, sutrikdo medžiagų apykaitą, neigiamai veikia fizinę ir psichinę asmens būklę. Todėl labai svarbu ne tik netekti svorio, bet ir išlaikyti pasiektą rezultatą bei išsaugoti sveikatą[2].

Obuoliai naudojami ir liaudies medicinoje

Nuo seno manoma, kad sultingi obuoliai ne tik suteikia jėgų, bet ir pailgina jaunystę.
Pektinai, geležis, kalcis, magnis, mikroelementai – varis, kalis, jodas, silicis, cinkas, natris, kobaltas ir kt. ir yra tos naudingosios medžiagos, padedančios išsaugoti gražią ir lygią odą bei jaunystę.

Obuoliuose yra medžiagų, kurios padeda išsaugoti gražią ir lygią odą bei jaunystę. Fuu J/Unsplash nuotrauka
Obuoliuose yra medžiagų, kurios padeda išsaugoti gražią ir lygią odą bei jaunystę. Fuu J/Unsplash nuotrauka

Obuoliai buvo naudojami ir liaudies medicinoje.

Sergant ūmiu arba lėtiniu kolitu kai kurie medikai siūlo išbandyti kelių dienų obuolių dietą ir kas dieną suvalgyti apie 2 kilogramus tarkuotų obuolių.

Sergant avitaminoze rekomenduojama kasdien suvalgyti po kelis obuolius.

Obuoliai padeda įveikti virškinimo sutrikimus. Kai nesituštinama apie dvi paras, reikia valgyti šviežių obuolių, jų tyrės ar gerti obuolių kompotą.

Gerai vidurius laisvina ir kepti obuoliai. Rytą ir vakare rekomenduojama suvalgyti bent porą keptų obuolių. Kaip laisvinamieji vaistai veikia piene virti obuoliai. 2 supjaustytus obuolius reikia užpilti stikline pieno ir puse stiklinės vandens, 5 minutes pavirinti ir suvalgyti.

Sergant lėtiniu gastritu, sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui rytais, valandą prieš valgį, rekomenduojama suvalgyti po 2 nuluptus ir sutarkuotus obuolius.

Viduriuojant reikėtų valgyti šviežiai sutarkuotą obuolį.

Sergant podagra ir šlapimtakių akmenlige, obuoliuose esančios kalio druskos ir taninas stabdo organizmo rūgštėjimą, todėl sergant šiomis ligomis labai naudinga gerti obuolių nuovirą. Juo gydytis reikėtų kelis mėnesius.

Kosint ir peršalus taip pat rekomenduojama gerti obuolių nuovirą, nes jis lengvina kosulį, mažina užkimimą.

Vitamino C daugiausia yra antaniniuose ir alyviniuose obuoliuose. Tačiau ilgai laikant žalius obuolius, šio vitamino kiekis mažėja, todėl naudinga valgyti ir konservuotus obuolius, gerti šių vaisių sulčių. Kad organizmui būtų lengviau pasisavinti vitaminą E, rekomenduojama gerti ir obuolių kompotą.

Laukinių obuolių lapuose yra daug vitamino C, todėl naudinga vartoti jų užpilą. Sokmean Nou/Unsplash nuotrauka
Laukinių obuolių lapuose yra daug vitamino C, todėl naudinga vartoti jų užpilą. Sokmean Nou/Unsplash nuotrauka

Daug vitamino C yra ir laukinių obuolių lapuose, todėl naudinga vartoti jų užpilą. Reikėtų vieną dalį lapų užpilti 4 dalimis vandens ir po keliolikos minučių perkošti. Skystį patariama gerti po du valgomuosius šaukštus kelis kartus per dieną[3].

Taigi apie obuolių naudą turbūt daugžodžiauti nereikia. Juk jau seniai žinoma, kad obuolys – vienas iš naudingiausių ir labiausiai dietoms tinkamų vaisių. Todėl galite būti tikri, kad suvalgę obuolį sau nepakenksite niekada, nes obuoliai turi mažai kalorijų, o vitaminų ir mikroelementų – daugybę[4].

avatar
Daiva Čepėnienė
Žiniasklaidos atstovas (-ė)
Šaltiniai
2.arrow_upward
Vilniaus dietologijos centras. Obuolių dieta ir gydytojo dietologo atsiliepimas Vilniaus dietologijos centras
4.arrow_upward
Metu svorį. Obuolių dieta Dietos