Nepaprasta kiaušinių baltymų nauda ne tik desertų mėgėjams
Daugeliui žmonių dekadentišką desertų žavesį slopina dietos apribojimai, susiję su laktozės netoleravimu ar jautrumu cukrui dėl otkios būklės kaip diabetas. Ši dažnai nepastebima visuomenės dalis gali jaustis išstumta iš vakarėlių, kurie daugeliui iš mūsų yra savaime suprantamas dalykas.
Tačiau šviesa jų mitybos tunelio gale gali būti tik sudedamoji dalis, kuri jau tūkstantmečius yra pagrindinė žmonių mitybos dalis: kiaušinių baltymai. Kiaušinių baltymai yra puiki alternatyva tiems, kurie ieško būdų, kaip išvengti pieno ir cukraus vartojimo apribojimų. Tiesą sakant, kiaušinio baltymas yra vienas iš optimaliausių baltymų šaltinių[1].
Jis pasižymi tokiomis savybėmis kaip greitas įsisavinimas, mažas angliavandenių kiekis ir beveik nereikšmingas riebalų kiekis. Dėl šių savybių jis yra populiarus pasirinkimas ne tik tiems, kurie turi mitybos apribojimų, bet ir sportininkams bei kultūristams. Juk raumenų augimas labai priklauso nuo pakankamo baltymų kiekio. Tai gali būti išeitis ir norintiems suleiknėti.
Kiaušinių baltymų naudojimas desertuose yra įdomus kulinarinis poelgis. Galima nustebti sužinojus, kad jais galima pakeisti tradiciškai pieno produktus turinčius ingredientus, pavyzdžiui, varškę ar grietinę. Kiaušinių baltymų pritaikomumas leidžia kurti desertus, kurie tinka tiems, kurie gali jaustis atstumti dėl savo mitybos poreikių.
Kitų gyvūnų pieno produktų vartojimas tapo mada jau tik mūsų amžiuje
Ne vienas sako, kad kito žinduolio pieną vartoja tik žmogus. Tai nėra įprasta gyvūnų pasaulyje ir ilgai nebuvo normalu, bet žmogus sugalvojo tokį pieno panaudojimą mityboje. Nors ankstyvieji žmonės turėjo ribotą sąlytį su pienu, pirmiausia su motinos pienu, jie dažnai vartojo įvairių paukščių kiaušinius. Šis senas mitybos pasirinkimas gali paaiškinti, kodėl nemažai žmonių kiaušinių produktus virškina lengviau nei pieno produktus.
Dr. Csaba Németh, iš bendrovės gaminančios alternatyvius gaminius, – paaiškina šį klausimą. Jis teigia, kad po motinos pieno kiaušinio baltymas yra tinkamiausias žmogaus organizmui baltymų šaltinis. Iš kiaušinių baltymų pagaminti ingredientai yra perspektyvūs, nes jie atspindi pieno produktų skonį, tekstūrą ir kulinarinį universalumą.
Tačiau kiaušinių baltymų naudingumas neapsiriboja desertais. Senstant natūraliai mažėja mūsų fizinis aktyvumas, todėl raumenys atrofuojasi. Baltymų turtinga mityba gali pasitarnauti kaip apsauga nuo su amžiumi susijusio raumenų nykimo ir, atitinkamai, sumažinti vyresnio amžiaus žmonių nelaimingų atsitikimų tikimybę[2].
Be to, sporto reabilitacijos srityje greitas raumenų atsistatymas yra labai svarbus. Tam reikalingas stiprus ir greitai įsisavinamas baltymų šaltinis – kiaušinių baltymai puikiai tinka šiam tikslui. Galiausiai kiaušinių baltymai labai tinka tiems, kurie laikosi specialių dietų, pavyzdžiui, ketogeninės ar paleolitinės. Paleo dieta vengia perdirbtų priedų, tokių kaip cukrus, krakmolas ir pieno produktai, o ketogeninė dieta skatina vartoti kiaušinius. Keto entuziastams kiaušiniai yra ne tik leistini, bet ir būtini.
Kiaušinių baltymai iškyla kaip universalus ir neįkainojamas ingredientas. Nesvarbu, ar tai būtų skanių desertų gaminimas tiems, kurie laikosi dietos apribojimų, ar pagalba atsigaunant raumenims, kiaušinių baltymų panaudojimo galimybės yra neribotos. Keičiantis mitybos poreikiams ir pageidavimams, džiugu, kad turime tokių nesenstančių ingredientų kaip kiaušinių baltymai, kurie nuolatos prisitaiko ir teikia naudą.
Pagrindinis pieno pakaitalų ir jų privalumų vadovas: ką rinktis
Pieno produktai tradiciškai yra daugelio žmonių kasdienio maisto pagrindas, nes yra svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, kalcis ir naudingieji riebalai, šaltinis. Tokie produktai kaip sūris, jogurtas, sviestas ir ledai daugiausia gaminami iš karvių, avių ir ožkų pieno.
Tačiau vis daugiau žmonių dėl sveikatos priežasčių arba asmeninių pageidavimų tradicinių pieno produktų nebenori vartoti[3]. Laimei, galima rasti daugybę alternatyvų, tinkančių kiekvienam skoniui ir mitybos poreikiams. Pieno produktų pakaitalus vis dažniau renkasi vartoojai, o jų pasirinkimus įtakoja keli veiksniai:
- Alergija pienui: Ši alergija pasireiškia maždaug 2-3 proc. mažų vaikų ir gali sukelti įvairių simptomų – nuo nedidelių odos reakcijų iki sunkių kvėpavimo takų sutrikimų. Nors dauguma vaikų ją išauga iki paauglystės, daugeliui ji vis dar kelia susirūpinimą.
- Laktozės netoleravimas: Tai gali būti labai dažna problema: 75 % pasaulio gyventojų neturi pakankamai laktazės – fermento, reikalingo piene esančiai laktozei apdoroti. Dėl to gali atsirasti virškinimo sutrikimų, tokių kaip pilvo pūtimas, dujų kaupimasis ir viduriavimas.
- Mitybos pasirinkimas: Vegetarinės dietos, pvz., ovo-vegetarinė dieta, neįtraukia pieno produktų. Kita vertus, veganai atsisako visų gyvūninės kilmės produktų.
- Susirūpinimas dėl užterštumo: Kai kuriuos žmones išbraukti įprastus pieno produktus iš savo mitybos paskatino baimė dėl galimų teršalų, pavyzdžiui, hormonų, pesticidų ir antibiotikų.
Nepriklausomai nuo to, dėl kokios priežasties vartotojai ieško pieno produktų alternatyvų, šiandieninėje rinkoje jie gali rasti daugybę pasirinkimų. Pienas yra pieno produktų šeimos pagrindas, jo paskirtis labai įvairi – nuo paprasto gėrimo iki pagrindinės desertų sudedamosios dalies. Ieškodami alternatyvų, vartotojai dažnai renkasi augalinės kilmės produktus, pagamintus iš ankštinių augalų, grūdų, riešutų ir sėklų.
Tai gali būti sojų, migdolų, avižų ir ryžių pienas ir kt. Renkantis labai svarbu atsižvelgti į maistinę vertę, nes į vienus gali būti pridėta cukraus, o kiti gali būti praturtinti vitaminais. Jogurtas yra universalus pieno produktas. Probiotikų yra ir ne pieno alternatyvose, gaminamose iš tokių ingredientų kaip kokosai, soja, riešutai ir sėklos. Kaip ir pieno pakaitalų atveju, maistinė vertė gali labai skirtis, todėl labai svarbu skaityti etiketes.
Turint problemų su laktozės toleravimu itin sunku tampa suktis virtuvėje
Sūris yra mėgstamas pieno produktas: nuo minkštų tepamų iki kietų blokų. Sūrio tekstūrą ir skonį atkartoti sudėtinga, tačiau sojų ir riešutų pagrindai, augaliniai aliejai ir žirnių baltymai gali būti alternatyva. Norint, kad skonis primintų tam tikrus sūrius, maistinės mielės gali būti patogus ingredientas. Mokslininkai dirba norėdami pasiūlyti geriau kriterijus atitinkantį produktą.
Sviestas, gaunamas iš grietinėlės, yra aromatingi riebalai, naudojami daugybėje patiekalų. Jo veganiški pakaitalai gali būti gaminami iš augalinių aliejų, riešutų, sėklų arba kokosų. Kai kuriuose komerciniuose variantuose gali būti pieno komponentų, todėl patartina atidžiai tikrinti etiketes. Grietinėlė taip pat naudojama daugybėje kulinarinių patiekalų – nuo kavos stipriklių iki desertų priedų. Galima įsigyti alternatyvų be pieno, dažnai kokosų pagrindu, nors jų maistinė vertė gali skirtis[4].
Mūsų virtuvėje dažnas sveičias yra grietinė, kurią pakeisti kitais produktais nėra taip lengva. Grietinė gaminama rauginant grietinėlę, o ledai – su cukrumi ir kvapiosiomis medžiagomis. Abu šie pieniški skanėstai turi veganiškų alternatyvų, pagamintų iš sojos, riešutų, pupelių ar vaisių, pavyzdžiui, bananų.
Nepaisant pieno pakaitalų patogumo ir įvairovės, vartotojai turėtų išlikti budrūs. Labai svarbu stebėti pridėtinį cukrų, užpildus ir bendrą baltymų kiekį. Holistinis požiūris, pirmenybę teikiant natūraliems ir visaverčiams maisto pakaitalams, gali užtikrinti subalansuotą ir maistingą mitybą be pernelyg didelio perdirbimo ar nepageidaujamų priedų pinklių. Ieškant sveikesnių ir etiškesnių maisto produktų, pieno pakaitalai atveria kelią platesniam ir įvairesniam kulinariniam kraštovaizdžiui.