Saugokitės šių nesveikų gėrimų, kurie turi daugiau neigiamo poveikio nei naudos
Šiuo metu, kai renkantis gėrimus dažnai pirmenybė teikiama patogumui ir nuolaidžiavimui, labai svarbu atsižvelgti į galimą gėrimo poveikį sveikatai. Mitybos specialistai ir sveikatos ekspertai nustatė keletą populiarių gėrimų, kurie gali pakenkti mūsų bendrai gerovei.
Prieš pradėdami gerti tą kavą ar kokteilį, šiek tiek permąstykite savo pasirinkimą, nes kai kuriuose jūsų mėgstamuose gėrimuose gali slypėti priedai ir per didelis cukraus kiekis. Čia gilinamės į ekspertų pateiktas įžvalgas, kokių gėrimų reikėtų vengti, jei pirmenybę teikiate savo sveikatai.
Kylie Ivanir, registruota dietologė, įsikūrusi Niujorke, vykdanti savo privačią praktiką „Win Nutrition“, reiškia susirūpinimą dėl prieš treniruotę vartojamų gėrimų (pre-workout) ir energetinių gėrimų poveikio mūsų sveikatai. Šie gėrimai, dažnai pripildyti kofeino ir stimuliatorių pertekliaus, gali sukelti daugybę neigiamų padarinių, įskaitant padidėjusį kraujospūdį, padidėjusį streso lygį ir sutrikusią miego kokybę[1].
K. Ivanir atkreipia dėmesį į papildomus šiuose gėrimuose randamus per didelio stimuliuojančių medžiagų vartojimo šalutinius poveikius, tokius kaip galvos skausmas ir pykinimas. Be to, prieš treniruotę vartoti skirtuose ir energetiniuose gėrimuose dažnai yra dirbtinių saldiklių ir skonių, kurie gali sutrikdyti žarnyno sveikatą ir smegenų veiklą.
Vienas didelis susirūpinimas šioje kategorijoje yra maisto papildų pramonės reguliavimo trūkumas, dėl kurio galimas užteršimas toksinais ar draudžiamomis medžiagomis, kurios gali pakenkti mūsų sveikatai. Užuot pasirinkus prieš treniruotę vartotoi skirtus ar energetinius gėrimus, K. Ivanir siūlo apsvarstyti alternatyvas, tokias kaip kava ar matcha arbata, kurios gali suteikti norimą energijos užtaisą be neigiamo šalutinio poveikio.
Alkoholis ir tradiciniai gaivieji gėrimai yra pats blogiausiai kokteilis
Alkoholio derinimas su fruktozės sirupu, kartais randamu kokteiliuose, gali turėti neigiamą poveikį kepenims. Kepenys apdoroja šias medžiagas, o jų derinys gali pakenkti organo gebėjimui filtruoti toksinus ir efektyviai paversti fruktozę gliukoze. Dėl to sutrinka detoksikacijos procesai, o fruktozės perteklius kaupiamas riebalų pavidalu.
Dėl šio riebalų kaupimosi gali padidėti trigliceridų, kenksmingų kraujo lipidų, kiekis, ir tai yra žinomas suriebėjusių kepenų ligų sukėlėjas. Todėl labai svarbu nepamiršti kokteilių sudedamųjų dalių ir galimo jų poveikio kepenų sveikatai.
Soda jau seniai buvo pripažinta kaip prastos sveikatos priežastis dėl didelio cukraus kiekio. Mitybos specialistai rekomenduoja vengti sodos, o ne naudoti sveikesnes alternatyvas, tokias kaip seltzeris ar gazuotas vanduo. Norėdami suteikti skonio, apsvarstykite galimybę išspausti laimo, citrinos ar apelsinų sultis, kurios gali suteikti gaivų skonį be perteklinio cukraus[2].
Remiantis Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento 2020–2025 m. amerikiečių mitybos gairėmis, dvejų metų ir vyresni asmenys turėtų apriboti pridėto cukraus suvartojimą iki mažiau nei 10% visų dienos kalorijų. 2000 kalorijų dienos racione tai reiškia ne daugiau kaip 200 kalorijų iš pridėto cukraus, o tai maždaug atitinka 12 arbatinių šaukštelių. Keista, bet 12 uncijų kolos skardinėje yra apie 10 arbatinių šaukštelių pridėtinio cukraus, o tai pabrėžia saikingo ir sveikesnio gėrimo pasirinkimo poreikį.
Šalta arbata vilioja skoniu ir galima nauda sveikatai, bet slepia daug cukraus
Jinanas Banna, registruotas dietologas ir mitybos profesorius iš Havajų universiteto, atkreipia dėmesį į paslėptą cukraus kiekį ledinėje arbatoje. Šiame populiariame gėrime ne tik dažnai yra pridėto cukraus, bet ir išpilstytose arba komerciniais tikslais paruoštose arbatose cukraus kiekis gali būti panašus į esantį sodoje.
Kaip rodo 2010 m. atlikta cukrumi saldintų gėrimų ir 2 tipo diabeto metaanalizė, gausus saldintų gėrimų, pavyzdžiui, ledinės arbatos, vartojimas siejamas su metabolinio sindromo ir 2 tipo diabeto išsivystymu. Tai pabrėžia, kad svarbu būti atsargiems dėl cukraus kiekio iš pažiūros nekaltuose gėrimuose, pavyzdžiui, ledinėje arbatoje[3].
Galima pasakyti, kad gėrimų pasirinkimas turi didelę reikšmę mūsų bendrai sveikatai. Žinodami galimą pavojų sveikatai, susijusį su tam tikrais gėrimais, galime priimti labiau pagrįstus sprendimus, teikdami pirmenybę mūsų gerovei. Pasirinkus alternatyvas, kuriose yra mažiau cukraus, priedų ir stimuliuojančių medžiagų, galima gerokai pagerinti sveikatą ir ilgaamžiškumą.
Pastaraisiais metais saldintų gėrimų vartojimas kelia susirūpinimą dėl jų poveikio sveikatai. Daugelis žmonių, ieškodami sveikesnių variantų, kreipėsi į alternatyvius saldiklius, tokius kaip agavos nektaras. Tačiau labai svarbu būti atsargiems renkantis saldintus gėrimus, nes jie gali būti ne tokie nekalti, kaip atrodo.
Saldikliai ir sirupų alternatyvos ne visada tokios sveikos ar naudingos, kaip reklamuojama
Tyrimai parodė, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas ir sukralozė, gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą ir pakenkti bendrai žarnyno sveikatai. Žarnynas atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį įvairiose kūno sistemose, įskaitant imuninę sveikatą, hormonų reguliavimą, serotonino gamybą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.
Kylie Ivanir siūlo rinktis cukraus alternatyvas, tokias kaip stevija ar vienuolių vaisiai, kurie yra ne tik sveikesni, bet ir palankesni žarnynui. Pagerinkite savo gėrimus į vandenį įpildami žolelių, pvz., mėtų ir baziliko, arba šviežių vaisių, kad gautumėte skanų ir naudingą pasirinkimą.
Agavų sirupas, gaunamas iš agavos augalo sulčių, išpopuliarėjo kaip natūralus saldiklis. Tačiau labai svarbu būti atsargiems dėl agavos saldintų gėrimų, nes kai kurie ekspertai agavos nektarą prilygina daug fruktozės turinčiam kukurūzų sirupui[4].
Registruota dietologė Kylie Ivanir perspėja, kad agavos nektare gali būti didelis kiekis fruktozės – nuo 55% iki 90%. Tiesą sakant, daugumoje prekybos centruose parduodamų agavų nektarų yra maždaug 80–90 % fruktozės. Šis didelis fruktozės kiekis gali kelti keletą pavojų sveikatai.
Fruktozės perteklius kepenyse turi būti paverstas gliukoze, o fruktozės perteklius gali sukelti riebalų kaupimąsi, ypač pilvo srityje. Be to, fruktozės perteklius gali sutrikdyti žarnyno sveikatą, sukelti diskomfortą, pilvo pūtimą ir viduriavimą. Jis taip pat gali padidinti MTL cholesterolio kiekį ir sumažinti jautrumą insulinui.
Svarbu pažymėti, kad nors kai kuriuose vaisiuose natūraliai yra fruktozės, nesmulkintų vaisių pluoštas ir natūrali pakuotė sumažina žalingą jos poveikį. Todėl sveikų vaisių vartojimas nėra susijęs su tokia pačia rizika sveikatai, kaip ir daug fruktozės turintys saldikliai.
Sulčių „kokteiliai“ tapę mada turi ir tamsesnę malonumo pusę
Vartotojai turėtų būti budrūs rinkdamiesi vaisių sultis, ypač tas, kurios pažymėtos kaip „kokteiliai“. Terminas „kokteilis“ sulčių etiketėje dažnai rodo, kad yra pridėto cukraus ir priedų. Amy Gorin, registruota dietologė, pabrėžia, kad pridėtinis cukrus yra nereikalingas ir prisideda prie papildomų kalorijų per dieną.
Remiantis CDC, cukrumi saldinti gėrimai yra svarbus pridėtinio cukraus šaltinis Amerikos dietoje. Verčiau rinkitės 100% vaisių sultis be pridėtinio cukraus. Mėgavimasis ir populiariais gėrimais kaip frappuccino ir panašiais saldžiais kavos gėrimais gali būti nevertas kompromiso su sveikata.
Šiuose gėrimuose dažnai yra cukraus ir sočiųjų riebalų derinio, todėl padidėja insulino lygis ir padidėja riebalų kaupimasis. Šiuose gėrimuose esantis „saldžių riebalų“ mišinys gali užgrobti smegenų grandines, kurstyti potraukį ir potencialiai prisidėti prie metabolinio sindromo.
Saugokitės ir šaltos latte, nes kai kuriuose variantuose gali būti nerimą keliantis cukraus kiekis, viršijantis sodos skardinę. Šie gėrimai gali prisidėti prie per didelio cukraus vartojimo, kuris, kaip žinoma, turi žalingą poveikį sveikatai.
Saldinti gėrimai gali pasiūlyti viliojantį pasitenkinimą, bet būtina žinoti apie galimą jų pavojų sveikatai. Pagrįstas gėrimų pasirinkimas gali padėti pagerinti bendrą sveikatą ir gerovę. Norėdami skatinti sveikesnį gyvenimo būdą, rinkitės alternatyvas, kuriose yra mažiau cukraus, priedų ir nesveikų riebalų.
Karti tiesa: žalingas cukraus poveikis jūsų sveikatai
Šiuolaikiniame pasaulyje pridėtinis cukrus vis dažniau tampa sveikatos problema, o per didelis jo vartojimas yra susijęs su įvairiais neigiamais padariniais sveikatai. Tačiau ne visi cukraus šaltiniai yra vienodi, o tarp kaltininkų saldžių gėrimų lyderis kelia didelį pavojų sveikatai.
Dažniausia pridėtinio cukraus forma, sacharozė (stalo cukrus), turi daug fruktozės, cukraus varianto, kuris nesukelia sotumo jausmo ir alkio reguliavimo taip pat, kaip gliukozė, esanti krakmolinguose maisto produktuose. Vadinasi, vartojant saldžius gėrimus dažnai gaunamas papildomas kalorijų kiekis, nes jie nesukelia sotumo jausmo. Tyrimai parodė, kad asmenys, kurie į savo racioną įtraukia saldžiosios sodos, suvartoja maždaug 17% daugiau kalorijų nei anksčiau, todėl svoris auga.
Cukraus pilni gėrimai gali prisidėti prie atsparumo insulinui, būklės, kai organizmo ląstelės mažiau reaguoja į insulino poveikį. Tai lemia padidėjusį insulino kiekį kraujyje, kuris yra pagrindinis metabolinio sindromo veiksnys, susijęs su 2 tipo diabeto ir širdies ligų išsivystymo rizika.
2 tipo diabetas yra plačiai paplitusi sveikatos problema, kuriai būdingas padidėjęs cukraus kiekis kraujyje dėl atsparumo insulinui arba insulino trūkumo. Saldžių gėrimų vartojimas buvo nuolat siejamas su padidėjusia 2 tipo diabeto rizika. Netgi viena skardinė saldžiosios sodos per dieną gali žymiai padidinti riziką susirgti šia lėtine liga.
Leptinas yra riebalų ląstelių gaminamas hormonas, reguliuojantis suvartojamų kalorijų kiekį ir suvartojimą. Atsparumas leptinui arba nejautrumas jo poveikiui yra pagrindinis svorio padidėjimo veiksnys. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad per didelis fruktozės, dažniausiai randamos saldintuose gėrimuose, suvartojimas gali sukelti atsparumą leptinui, nors reikia atlikti tolesnius tyrimus, kad būtų galima tai nustatyti žmonėms.
Didelis cukraus vartojimas jau seniai siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika. Įrodyta, kad cukrumi saldinti gėrimai padidina širdies ligų rizikos veiksnius, įskaitant aukštą cukraus kiekį kraujyje, trigliceridų kiekį ir mažas, tankias MTL daleles. Naujausi tyrimai su žmonėmis toliau patvirtina ryšį tarp cukraus vartojimo ir širdies ligų rizikos įvairiose populiacijose.
Didelis cukraus, ypač fruktozės, suvartojimas yra susijęs su visceralinių riebalų, kurie kaupiasi aplink pilvo sritį ir vidaus organus, padidėjimu. Šis pavojingas riebalų tipas yra susijęs su padidėjusia 2 tipo diabeto ir širdies ligų rizika. Pagrįstas mitybos pasirinkimas ir saldžių gėrimų vartojimo mažinimas gali žymiai prisidėti prie geresnės bendros sveikatos ir gerovės.