Maisto produktų grupės, kurių vengiant galima tapti sveikesniu
Jei norite numesti svorio šiais metais, venkite nekokybiško ir nesveiko maisto. 2022 m. ataskaitoje apie nutukimo būklę nustatyta, kad šiuo metu 19 JAV valstijų nutukimo lygis viršija 35 %, o 4 iš 10 suaugusių JAV gyventojų yra nutukę. Ataskaitoje pažymima, kad nutukimo epidemiją iš dalies gali lemti lengva prieiga prie nebrangių, itin perdirbtų maisto produktų ir gėrimų[1].
Taip yra ir kitose pasaulio šalyse. Nutukimas yra problema ne tik Amerikoje. Visame pasaulyje ne viena šalis siekia tokius skaičius ir nutukimo rodiklius sumažinti.
Sveika gyvensena tampa mada ir žmonės siekia numesti svorio, pagerinti savo sveikatos būklę, gyventi sveikiau. Išbandomos įvairiausios dietos ir mankštos, bet viskas gali būti paprasčiau vos atsisakius maisto produktų, kurie kelia problemų dėl svorio.
Kai kurie bendri kaltininkų pavyzdžiai: cukrumi saldinti gėrimai, delikatesai ir mėsos užkandžiai, bulvės ir kiti kepti patiekalai, riebaluose permirkę ir sūrūs užkandžiai, gruzdintos bulvytės, ledai ir keksiukai. Remiantis tyrimais, šie produktai ne tik didina svorį, bet ir kognityvinių funkcijų silpnėjimo riziką[2].
Mitybos pokyčiai nebūtinai reikalauja griežtos dietos – pakanka maitintis sveikiau
Perdirbtos mėsos ir paukštienos produktai
Tyrimai parodė, kad apdorotos mėsos, lašinių ir dešrelių, mėsos lazdelių ir kitų perdirbtų gyvulinės kilmės produktų vartojimas yra susijęs su padidėjusiu pilvo riebalų kiekiu ir nutukimu. Centrinis nutukimas, kai riebalai kaupiasi pilvo srityje, yra vienas iš rezultatų, kai valgoma daug perdirbtų maisto gaminių[3].
2019 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, jog moterims, turinčioms didžiausią procentą pilvo riebalų, rizika susirgti širdies ligomis buvo dvigubai didesnė nei toms, kurių pilvo riebalų kiekis buvo mažiausias. Mitybos ekspertai sako, kad kuo daugiau pilvo riebalų turite, tuo jie pavojingesni jūsų sveikatai.
Didžiausią įtaką pilvo riebalams turi mityba. Vieno tyrimo metu dalyviams, kurie valgė daugiausiai perdirbtos mėsos, centrinio nutukimo rizika padidėjo 22 %, palyginti su tais, kurie valgė mažiausiai perdirbtos mėsos. Tokie produktai būna pripildyti papildomų medžiagų ir skonio stipriklių, kurie neturi jokių naudingų medžiagų.
Iš bulvių gaminami kepti maisto produktai
Viename garsiame tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 120 000 vidutinio amžiaus moterų, nustatyta, kad bulvių traškučiai ir kiti perdirbtų bulvių produktai buvo labai susiję su svorio didėjimu. Tyrime nustatyta, kad keptų bulvių vartojimas yra susijęs su padidėjusiu mirtingumu, padidėjusia nutukimo, diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo rizika.
Keptos bulvės ir kiti riebaluose apdorojami bulvių produktai, ypač greitai paruošiami ir pakartotinai apdorojami produktai, yra nesveiki. Tai produktai, kurie skatina blogojo cholesterolio kraujyje rodiklius ir širdies bei kraujagyslių ligas.
Keksiukai ir kiti kepiniai
Šie skanėstai mūsų talijai kenkia labiau, nei manote. Spurgos ir keksiukai yra pilni rafinuotų, mažai skaidulinių medžiagų turinčių miltų ir pridėtinio cukraus, o kepami jie tampa labai kaloringi ir mažai maistingi. Pusryčiams suvalgius kavos ir keksiuką vietoj sotaus, daug baltymų turinčio patiekalo, iki popietės gali kilti potraukis kitiems rafinuotiems angliavandeniams ir daug kalorijų turinčiam maistui.
Ypač tai nutinka, kai kepininiai yra kepti riebaluose, pilni sviesto ar aliejaus. Tai tik grynas cukrus ir prastos kokybės angliavandeniai, kurie suteikia energijos tik trumpam laikui.
Kiaušiniai, neriebus jogurtas ir varškė – tai geresni ir daug baltymų turintys patiekalai, kuriuos galima valgyti ryte, kad pagreitintumėte medžiagų apykaitą, įveiktumėte potraukį maistui ir padėtumėte auginti bei išlaikyti raumenų masę, kuri padeda naikinti pilvo riebalus.
Ledai, sukeliantys priklausomybę
Ledai yra vienas iš labiausiai priklausomybę sukeliančių maisto produktų, sako dietologai. Tyrimais nustatyta, kad dažnai valgydami ledus, norėdami gauti tokį patį smegenų pasitenkinimo lygį, trokštate jų valgyti daugiau, panašiai kaip norėdami sukelti tokį patį atsaką, turite vartoti daugiau narkotikų.
Leduose esantis cukraus ir riebalų derinys lemia, kad jų taip norisi. Jie taip pat yra gaminami iš pieno produktų, kuriems dažnai žmonės neturi tolerancijos, tad išsivysto alergijos ir kitos problemos. Pakeisti grietinėlės pagrindo ledus vaisių šerbetu jau būtų neblogas žingsnis sveikesnės mitybos link.
Cukraus pripildyti gazuoti gėrimai
Daugelis mėgstame valgydami atsigaivinti saldžiais gėrimais, limonadu. Matome kaip pasikeičia vaikai išgėrę tokių, dažniausiai retai ragaujamų gėrimų. Neseniai buvo pateikta daug įrodymų, kad saldūs gėrimai yra susiję su svorio didėjimu, 2 tipo diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis ir kai kurių rūšių vėžiu.
Cukrumi saldinti gėrimai yra svarbiausias cukraus šaltinis JAV. Tyrimai rodo, kad kasdien išgėrus vieną skardinę cukrumi saldintų sulčių ar gazuoto gėrimo, per vienerius metus svoris padidėja 5 kilogramais. Šių gėrimų vartojimo mažinimas gali padėti ne tik išvengti svorio augimo 2023 metais, bet galbūt ir numesti svorio.