Linas KARPAVIČIUS: Emulsikliai daro maistą patrauklesnį. Ar jie didina ligų riziką?

Suprasti akimirksniu
Linas Karpavičius
Linas Karpavičius. Asmeninio archyvo nuotrauka

Emulsikliai, naudojami maisto tekstūrai pagerinti, yra visų rūšių produktuose

Jie leidžia salotų padažui išlikti vientisam ir puikiai suriša sudedamąsias jo dalis, ledams neleidžia ištežti ir lašėti, o bandelėms – per greitai sukietėti. Emulsikliai, naudojami maisto tekstūrai pagerinti, yra visų rūšių produktuose. Tačiau vis labiau nerimaujama dėl galimo pavojaus sveikatai.

Naujausi tyrimai parodė, kad įprastų emulsiklių vartojimas yra susijęs su didesne širdies ligų, antro tipo diabeto ir kai kurių vėžio formų rizika. Kiti tyrimai, parodo, kodėl: Medžiagos keičia žarnyno mikrobiomą taip, kad gali sukelti uždegimą.

Emulsikliai gali iš dalies paaiškinti, kodėl dietos, kuriose yra daug itin perdirbtų maisto produktų, yra susijusios su sveikatos problemomis. Itin perdirbti maisto produktai – nuo energetinių batonėlių ir traškučių iki perdirbtos mėsos ir daugybės sriubų, susiduria su didesne D. Trumpo administracijos kontrole. Naujasis Sveikatos ir žmogiškųjų išteklių departamento vadovas Robertas F. Kennedy jaunesnysis sakė, kad Maisto ir vaistų administracija tirs maisto priedus. Kennedy dažnai kaltino medžiagas lėtinėmis ligomis JAV.

Naujasis emulsiklių tyrimas papildo tai, ką mokslininkai manė apie juos žinantys

Daugelis įprastų emulsiklių buvo laikomi saugiais, nors organizmas jų lengvai neįsisavina. Tačiau dabar mokslininkai supranta, kad būtent šios savybės leidžia emulsikliams sutrikdyti mikrobiomą.

Emulsiklių sunkiau išvengti nei kai kurių kitų maisto priedų, pavyzdžiui, dirbtinių saldiklių ir dažiklių, nes juos sunku paragauti ir pamatyti, o jų naudojimas yra ypatingai paplitęs. Sudedamosios dalys yra pigios, suteikia gaminiui stabilumą bei prailgina galiojimo laiką.

„Jie kiekvieną kartą daro maisto skonį lygiai tokį patį”, – sakė dr. Dariushas Mozaffarianas, kardiologas ir Tuftso universiteto Maisto medicinos instituto direktorius.

Emulsikliai dažniausiai randami greito maisto produktuose, tačiau jie taip pat naudojami maisto produktuose, kurie turi sveiką vaizdą, pavyzdžiui, kai kuriuose jogurtuose, viso grūdo krekeriuose ir pusryčių dribsniuose, sakė Mathilde Touvier, Prancūzijos nacionalinio sveikatos ir medicinos tyrimų instituto tyrimų direktorė. Viename „Touvier” ir kolegų tyrime mokslininkai išanalizavo 126 000 supakuotų maisto ir gėrimų produktų, kuriuos galima įsigyti Prancūzijoje, ingredientus: emulsikliai buvo maždaug 54% iš jų.

Maisto pramonė gina emulsiklių naudojimą

„Emulsikliai ir tirštikliai vaidina svarbų vaidmenį gerinant maisto tekstūrą ir konsistenciją, o FDA juos ištyrė taikydama griežtą mokslinį ir rizika pagrįstą procesą”, – sakė Sarah Gallo, vyresnioji produktų politikos viceprezidentė Vartotojų prekių ženklų asociacijoje, prekybos grupėje, kuriai priklauso daug maisto gamintojų.

Yra dešimtys skirtingų emulsiklių ir tirštiklių. Kai kurie, pavyzdžiui, karboksimetilceliuliozė ir polisorbatas 80, yra sintetiniai. Kiti, pavyzdžiui, sojos lecitinas ir guaro derva, gaunami iš natūralių šaltinių.

Remiantis trimis naujausiais Touvier ir kolegų tyrimais, žmonės, vartojantys daugiau kelių įprastų emulsiklių, dažniau serga 2 tipo diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis bei vėžiu. Tyrimai, kuriuose dalyvavo apie 92 000–104 000 žmonių per maždaug septynerius metus, buvo kontroliuojami dėl įvairių veiksnių, įskaitant amžių, kūno masės indeksą ir šeimos ligos istoriją.

Emulsiklių galite visiškai išvengti nevalgydami itin perdirbtų maisto produktų

Bet daugeliui iš mūsų tai nėra realu.

Labiausiai nerimą keliantys emulsikliai yra sintetiniai, tokie kaip karboksimetilceliuliozė, kuri plačiai naudojama supakuotuose kepiniuose, ir polisorbatas 80, kuris dažnai naudojamas leduose ir kituose pieno produktuose. Taip pat siūloma vengti guaro dervos ir ksantano dervos. Šios medžiagos paprastai nėra virškinamos. Jie praeina per storąją žarną, kur sutrikdo mikrobiomą.

Taip pat saugokitės karagenų, sako Benoit Chassaing, Prancūzijos „Institut Pasteur” mikrobiomo ir šeimininko sąveikos grupės vadovas. Jie naudojami neriebiame jogurte ir kituose neriebiuose pieno produktuose. Tyrimuose įrodyta, kad karagenai mažina naudingų bakterijų kiekį ir skatina bakterijų, susijusių su bloga sveikata, augimą.

Įprastas emulsiklis sojos lecitinas greičiausiai yra mažiau kenksmingas, nes tai natūralus produktas, kuris yra lengviau absorbuojamas.