Laktozės netoleravimas – šio amžiaus mada ar sveikatos sutrikimas?

Mitai, Mityba, SveikataNežinomas Autorius
Suprasti akimirksniu
Pienas
Prekybininkai pastebi, kad vis labiau auga produktų be laktozės paklausa, nuolat plečiamas ir šių prekių asortimentas. Mary Skrynnikova/Unsplash nuotrauka

Vis daugiau žmonių atsisako pieno produktų

Prekybininkai pastebi, kad vis labiau auga produktų be laktozės paklausa, nuolat plečiamas ir šių prekių asortimentas. Ar produktai be laktozės tapo šio amžiaus mada? O gal laktozės netoleravimas – vis dažniau pasitaikantis sveikatos sutrikimas? Ir kokie gi organizmo pojūčiai signalizuoja apie laktozės netoleravimą?

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, jei pavartojus pieno produktų apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad organizmas netoleruoja laktozės.

Dažniausi laktozės netoleravimo pasitaikantys simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema – pilvo pūtimas ir viduriavimas. Tačiau svarbu neskubėti sau priskirti diagnozės. Nevertėtų vengti pieno vien „dėl viso pikta“, nes jei žmogus neturi laktozės netoleravimo problemų, pieno produktai organizmui gali būti labai naudingi.

Sveikatai palankios mitybos specialistė pastebi, kad žmonės vis dažniau atsisako pieno produktų ir dėl mados tendencijų. Tiesa, taip elgtis nerekomenduojama.

„Sveikatai palankaus maitinimosi tikslas – savo racione turėti kuo įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti.

Atsisakyti pieno produktų turėtume tik tuo atveju, jeigu nustatyta alergija pienui, o esant laktozės netoleravimui verta rinktis belaktozius pieno produktus arba tokius, kuriuose laktozės kiekis sumažintas. Reikėtų neužmiršti, kad būtent laktozės fone ženkliai geriau įsisavinamas kalcis“, – teigė sveikatai palankios mitybos konsultantė. 

Laktozės netoleravimą traktuoja kaip ligą

„Laktozė yra pieno cukrus – angliavandenis, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Šio fermento organizme gali trūkti, o šis trūkumas gali būti tiek įgimtas, tiek įgytas.

Fermento gamyba gali sumažėti sergant virškinimo sistemos ligomis, po žarnyno operacijų, vartojant kai kuriuos vaistus, pavyzdžiui, skirtus chemoterpijai, arba ilgesnį laiką nevartojant pieno produktų. Be to, vyresniame amžiuje organizme taip pat sumažėja šio fermento gamyba“, – sako gydytoja[3].

Dažnas susidūręs su laktozės netoleravimu, yra išgirdęs nemalonių klausimų: „Nevalgai braškių su grietinėle? Negeri latte kavos? Laikaisi dietos? Tai gal tu sergi?“ Bet Lietuvoje beveik 30 % žmonių netoleruoja laktozės. Nors informacijos apie laktozės netoleravimą vis daugėja, tačiau mūsų visuomenėje tai vis dar traktuojama kaip liga.

Visuomenė pagaliau turėtų suprasti, kad laktozės netoleravimas veikiau yra tolygus maisto medžiagų netoleravimui, palietęs pasaulyje daug žmonių. Nepaisant to netoleruojantys laktozės kasdieniame gyvenime turi įveikti daugelį kliūčių – Ką valgyti mokyklos valgykloje? Kaip nekristi į akis su specialiais prašymais pietaujant verslo susitikimuose? Ar tikrai taip turi būti? Žinoma, kad ne! Laktozės netoleravimas neturi paveikti įprasto kasdienio žmonių gyvenimo.

Pagelbėti gali maisto papildai

Kai žmogaus organizmui trūksta fermento laktazės, jo žarnynas nesugeba suskaidyti piene esančios laktozės. Dėl šios priežasties žmogui suvartojus pieno produktų atsiranda nemalonūs pojūčiai, tokie kaip pilvo pūtimas, viduriavimas, pykinimas, vėmimas ar pilvo skausmas. Kartais šie pojūčiai gali būti itin stiprūs.

Dėl šios priežasties žmonės, netoleruojantys laktozės, turi keisti savo mitybą ir įpročius, atsisakyti pieno ir pieno produktų. Tačiau nedaug kas žino, kad maisto papildų gamintojai gamina ir laktazės fermentus, kuriuos vartojant su pieno produktais galima visiškai pamiršti laktozės netoleravimą ir pienu mėgautis nevaržomai.

Penki mitai apie laktozę

Pastaruoju metu ir parduotuvių lentynose atsiranda vis daugiau pieno produktų be laktozės. Bet kas iš tiesų yra laktozė, ir ar tai, ką esate apie ją girdėję – yra tiesa? Medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė apžvelgia populiariausius mitus apie laktozę.               

Mitas nr. 1. Visi suaugę netoleruoja pieno produktų, juos vartoti gali tik vaikai.

Tai bene populiariausias mitas apie laktozę. Anot med. m. dr. E. Gavelienės, laktozė yra pagrindinis pieno angliavandenis ir sudaro net 40 proc. pieno energinės vertės. Kūdikių ir vaikų mityboje tai yra esminis energijos šaltinis.

Žmogui augant, plečiasi mitybos racionas, organizmas lengvai pasisavina angliavandenius ir iš kitų maistinių šaltinių. Tad pienas nebėra vienintelė ir svarbiausia mitybos dalis, bet neegzistuoja tokia amžiaus riba, nuo kurios žmogui pienas staiga taptų nebenaudingas ar nebetoleruojamas.

Mitas nr. 2. Laktozės netoleravimas yra labai dažna problema visuomenėje.

Dėl to žmonės kartais savarankiškai nusprendžia, kad „jei netoleruoja daugelis, tai tikriausiai ir aš“. Med. m. dr. E. Gavelienės teigimu, iš tiesų skaičiai yra gerokai mažesni nei daugelis įsivaizduoja. Lietuvoje laktozės netoleruoja mažiau nei trečdalis visuomenės.

„Pieno produktai vertingi dėl visaverčių baltymų, mineralinių medžiagų. Jų atsisakymas, nesant alergijos – neracionalus raciono skurdinimas“, – sakė med. m. dr. E. Gavelienė. Beje laktozė padeda įsisavinti kalcį ir magnį, o nesuvirškinta laktozė patenka į storąją žarną ir ten veikia kaip prebiotikas, skatina gerųjų bakterijų, tokių, kaip bifidobakterijos bei laktobakterijos, dauginimąsi.

Mitas nr. 3. Žmogus, netoleruojantis laktozės turi vengti pieno ir pieno produktų.

Kad laktozė būtų įsisavinama, reikalingas fermentas laktazė, kuris gaminamas dvylikapirštės žarnos gleivinėje. Jei fermento trūksta, ar jis nepakankamai veiksmingas, pasireiškia simptomai, tokie kaip viduriavimas, pilvo pūtimas, maudimas pilve.

Ši situacija vadinama fermento nepakankamumu: hipolaktazija. Med. m. dr. E. Gavelienė sako: „Apie hipolaktaziją kalbėjo ir Hipokratas 400 m. pr. Kr., tačiau klinikinės simptomų priežastys išsiaiškintos maždaug prieš 60 m. Esant hipolaktazijai, nebūtina visiškai vengti pieno, tiesiog rekomenduojama rinktis pieno produktus be laktozės.“

Mitas nr. 4. Pienas be laktozės yra netikras pienas.

Parduotuvės lentynose pamatę pieno produktų pakuotes, ant kurių parašyta „be laktozės“, žmonės kartais mano, kad tai ne tikras pienas, kad galbūt tai augaliniai pieno pakaitalai ar kokia nors „chemija“. „Pienas be laktozės yra tikras pienas“, – teigė „Pieno Žvaigždžių“ filialo „Kauno pienas“ vyriausioji technologė Edita Stasytienė.

„Gamindami produkciją be laktozės naudojame įprastą pieną, tiesiog technologinio proceso metu piene esančią laktozę išskaidome į gliukozę ir galaktozę, ir to nebereikia daryti žmogaus organizmui. Tokiu būdu žmogus gali vartoti pieno produkciją, iš pieno gauti visas naudingąsias medžiagas, bet išvengti laktozės netoleravimo keliamų nemalonių pojūčių“, – aiškino E. Stasytienė.    

Mitas nr. 5: Produktai be laktozės yra ne tokie maistingi.

Tai dar vienas mitas, kad jei pieno produktai yra be laktozės, tai tuomet jie neva ne tokie naudingi. „Pieno laktozės skaidymo procese, kitos pieno savybės nenukenčia. Tai ypač aktualu tiems, kurie netoleruoja laktozės, bet nori papildyti organizmą kalcio, kalio, natrio, baltymų ar vitaminų atsargomis“, – sakė E. Stasytienė.

Ne viskas, ką išgirstame apie laktozę, yra tiesa, todėl svarbu neskubėti priskirti sau diagnozės. O jei  vis dėlto gydytojai nustato laktozės netoleravimą, net ir tokiu atveju nebūtina atsisakyti naudingų pieno produktų. Juk galima drąsiai vartoti produkciją be laktozės[2].

Produktai be laktozės ne dėl mados

Dėl mados ar tam tikrų gyvenimo požiūrio klausimų, tokių kaip tvarumas ar gyvūnų apsauga, dažniau žmonės renkasi veganišką mitybą. Tačiau gaminiai be laktozės dažniau pasirenkami ne dėl mados, bet dėl sveikatingumo priežasčių – laktozės netoleravimo, alergijų, siekiant išvengti nemalonių pojūčių organizme ir pan. Pastebima, kad šių maisto prekių daugiau perka jaunesnio amžiaus pirkėjai, daugiausia – moterys.

Šiuo metu populiariausi belaktoziai kasdienio vartojimo pieno produktai – pienas, varškė, grietinė, sviestas, sūris, taip pat jogurtai. Gerokai anksčiau produktų be laktozės pasirinkimas parduotuvėse buvo ypač menkas arba jo išvis nebuvo, todėl šio fermento netoleruojantiems žmonėms tekdavo visiškai atsisakyti tų produktų, kuriuose randama laktozės.

Dabar parduotuvėse gausu belaktozių pieno produktų. Ieškantiems tereikia susirasti ant pieno produkto pakuotės pažymėtą ženklą „be laktozės“, kuris reiškia, kad pieno produktuose laktozė yra suskaldyta ir jos kiekis 100 g arba 100 ml neviršija 10 mg, todėl šiuos produktus drąsiai gali vartoti ir laktozės netoleruojantys žmonės[3].