Titano dioksidas: E171 maisto priedas, kuris buvo uždraustas dar 2022 metais
Titano dioksidas (TiO₂) – tai baltos spalvos neorganinis junginys, kuris buvo plačiai naudojamas įvairiose pramonės šakose dėl savo unikalių savybių. Jis buvo randamas maisto produktuose kaip E171 kodu žymimas dažiklis, taip pat kosmetikos priemonėse, dažuose, vaistuose ir net pašaruose. Tačiau pastaraisiais metais kilo daug diskusijų dėl šios medžiagos saugumo ir galimo neigiamo poveikio žmonių sveikatai. O vos prieš kelis metus E171 buvo apskritai uždraustas naudoti maisto produktuose.
Titano dioksidas yra mineralas, kuris dėl savo ryškiai baltos spalvos ir gebėjimo atspindėti šviesą jau daugybę metų buvo plačiai naudojamas kaip pigmentas. Jis suteikia produktams baltą spalvą ir padidina jų nepermatomumą. Be to, jis gali padaryti maisto produktus patrauklesnius, padėdamas atkurti pirminę maisto išvaizdą.
Maisto pramonėje titano dioksidas žymimas kaip E171 ir buvo naudojamas įvairiuose produktuose, įskaitant smulkiuose kepiniuose, sriubose, sultiniuose, įvairiose sumuštinių užtepėlėse, salotų padažuose ir maisto papilduose.
Tačiau 2021 m. gegužės mėn. Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė, kad titano dioksidas nebėra laikomas saugiu maisto priedu dėl galimos genotoksiškumo rizikos. Nors titano dioksido dalelių absorbcija yra maža, jos gali kauptis organizme, todėl EFSA negalėjo nustatyti leistinos paros suvartojimo normos. Dėl galimos žalos sveikatai, Europos Sąjungoje dar nuo 2022 m. vasario 7 d. įsigaliojo draudimas naudoti E171 maisto produktuose[1]. Gamintojams taip pat buvo suteiktas pusės metų laikotarpis, per kurį turėjo pakeisti savo produktų sudedamąsias dalis, jei jose buvo ką tik uždrausta medžiaga.
Titano dioksidas vis dar plačiai naudojamas kosmetikos gaminiuose kaip baltas pigmentas ir UV filtras, puikiai tinkantis apsaugos nuo saulės priemonių gamybai. Jis taip pat randamas dantų pastose, veido kremuose ir kituose produktuose dėl savo gebėjimo suteikti baltą spalvą.
Dėl savo cheminių savybių, titano dioksidas naudojamas dažų, popieriaus ir plastikų gamyboje kaip baltas pigmentas. Jo gebėjimas atspindėti šviesą ir suteikti ryškią baltą spalvą padaro jį labai reikalingu daugelyje pramonės šakų.
Galima titano dioksido žala sveikatai: DNR pažeidimai ir net vėžys
Kaip jau minėjome, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) 2021 m. paskelbė, kad titano dioksidas gali turėti genotoksinį poveikį, t.y., jis gali pažeisti DNR ir sukelti chromosomų pokyčius. Nors titano dioksido dalelių absorbcija organizme yra maža, kai vartojami maisto produktai, tokios dalelės gali kauptis ir todėl neįmanoma nustatyti saugios paros dozės.
Be to, mokslininkai pastebėjo kitus galimus žalingus poveikius, kurie taip pat verčia manyti, kad žmonės neturėtų naudoti šios medžiagos. Pavyzdžiui, tyrimai parodė, kad dažnas E171 vartojimas gali neigiamai paveikti žarnyno ląstelių gebėjimą įsisavinti maistines medžiagas, tokias kaip cinkas, geležis ir riebalų rūgštys[2]. Tai gali susilpninti virškinimo sistemą ir apsunkinti maisto medžiagų skaidymo procesą.
Įkvėpus titano dioksido dalelių, ypač miltelių pavidalu, gali kilti kvėpavimo takų dirginimas ir kitos sveikatos problemos. Todėl rekomenduojama vengti produktų, kuriuose titano dioksidas yra aerozolio arba miltelių pavidalu, siekiant sumažinti įkvėpimo riziką[3].
Tiesą sakant, šios medžiagos įkvėpimas gali baigtis ir kur kas skaudesnėmis pasekmėmis. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) klasifikavo titano dioksidą kaip galimą kancerogeną žmonėms (2B grupė), remdamasi tyrimais, kuriuose nustatytas padidėjęs plaučių vėžio atvejų skaičius įkvėpus titano dioksido dalelių[4].
O tyrimai su gyvūnais parodė, kad titano dioksido nanodalelės gali kauptis smegenyse, ypač hipokampe, ir taip sukelti morfologinius pokyčius bei neuronų praradimą. Be to, pastebėta oksidacinio streso ir uždegiminio atsako padidėjimas smegenyse[5].
Nors E171 jau uždraustas kelis metus, vis dar pasitaiko to nepaisančių gamintojų
Verta pažymėti ir kitą nerimą keliančią problemą: nepaisant draudimo naudoti titano dioksidą maisto gamyboje, kai kuriuose maisto produktuose vis dar randamas titano dioksidas. Be to, jis vis dar plačiai naudojamas tiek dantų pastų, tiek įvairių kremų gamyboje, nes paprasčiausiai to nedraudžia jokios institucijos.
Labiausiai nuskambėjusi istorija įvyko 2023 metais, kai socialiniuose tinkluose pasklido nuotraukos su saldumynų sudėtimi. Mama skundėsi, jog jos vaikas gavo dovanų saldumynų, kuriuose yra draudžiamų medžiagų, nors pačių skanėstų galiojimas laikas turėjo baigtis tik 2025 metais.
„Kas norėtų „kokybiškų saldumynų“ savo vaikams su vienu ES 2022 m. uždraustu priedu, kuris potencialiai yra genotoksiškas, ir kitu, dar neuždraustu, bet net ant etiketės išskirtu, kaip galinčiu neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį?“ – feisbuke klausė Jarūnė[6].
„Jau net etiketėje parašyta, kad vienas iš dažiklių E129 (Alura raudonasis AC) gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį. Pagal įvairius šaltinius šitas dažiklis yra laikomas pavojingu, yra histamino išlaisvintojas ir gali suintensyvinti astmos simptomus, kartu su benzoatais sukelia vaikų hiperaktyvumą. Kitas dažiklis E120 (kochinelas, karmino rūgštis, karminas), gaminamas iš trintų vabzdžių skeletų, gali sukelti alerginę reakciją ir vaikų hiperaktyvumą, todėl netinkamas vaikų mitybai. Dar vienas dažiklis E133 (briliantinis mėlynasis FCF) pagal įvairius šaltinius laikomas pavojingu, gali sukelti alerginių reakcijų“, – vardijo mama.
„Na ir vyšnaitė ant torto – dažiklis E171 (titano dioksidas). Jis jau nuo 2021 m. yra laikomas nesaugiu, o nuo 2022 02 visoje ES įsigaliojo draudimas maisto gamyboje naudoti titano dioksidą. Buvo duotas 6 mėnesių pereinamasis laikotarpis, per kurį verslas turėjo prisitaikyti ir pakoreguoti savo produktų gamybą, pašalindamas titano dioksidą iš maisto produktų sudėties. Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslininkų vertinimu, suvartojus titano dioksido dalelių, galima genotoksiškumo rizika. Titano dioksido dalelių absorbcija yra maža, tačiau organizme jos gali kauptis. Maisto priedui E171 negalima nustatyti leistinos paros suvartojimo normos. Jis uždraustas ir gyvulių pašaruose“, – aiškino moteris.
O keisčiausia, jog tokiais saldumynais prekiavo „Majai“ – puikiai žinoma, save kaip kokybiškų saldumynų gamintoją nuolat reklamuojanti bendrovė. Tiesa, patys bendrovės atstovai tuo metu kartotojo, kad tai tebuvo nesusipratimas, mat esą ant etiketės atsiradęs nuodingas priedas ten pateko per klaidą, o pačiuose saldumynuose tokio priedo nebuvo.
Kodėl titano dioksidas vis dar naudojamas, nepaisant žinomos žalos žmogui?
Deja, nepaisant visų žinių, titano dioksidas vis dar atsiduria paprastų, nieko apie jo žalą nenutuokiančių vartotojų namuose. Taip nutinka dėl kelių esminių priežasčių, kurios skatina gamintojus ir toliau naudoti pavojingą mežiagą:
- Titano dioksidas yra labai efektyvus baltos spalvos pigmentas, suteikiantis ryškią spalvą ir nepermatomumą produktams. Jo naudojimas yra ekonomiškai naudingas, nes mažos koncentracijos pakanka norimam efektui pasiekti.
- Nors Europos Sąjunga uždraudė titano dioksido naudojimą maisto produktuose, JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) vis dar laiko jį saugiu tam tikromis sąlygomis. Šie reguliavimo skirtumai lemia, kad titano dioksidas tebėra naudojamas kai kuriose šalyse.
- Be maisto pramonės, titano dioksidas naudojamas kosmetikoje, dažų, popieriaus ir plastikų gamyboje dėl savo unikalių savybių. Jo pakeitimas kitomis medžiagomis gali būti sudėtingas dėl specifinių reikalavimų skirtinguose produktuose.
Tad paprastam vartotojui belieka atidžiai skaityti įvairių produktų etiketes ir rinktis tokias dantų pastas ar kitus gaminius, kurie yra natūralesni.