- Medus – ir gyviems, ir mirusiems
- Siūlo kakavinį medaus kremą praturtintą baltymais
- Bičių terapija – zvimbiančioje lovoje
Medus – ir gyviems, ir mirusiems
Medus liaudyje vadinamas dievų maistu. Mat šis produktas turi gydomųjų ir visokių kitokių, kone stebuklams prilyginamų, galių. Bitininkai sako, kad meduje yra medžiagų, kurios aktyvina smegenų veiklą, taip pat tai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuris gali palaikyti žmogaus gyvybę. Pasirodo, užtenka šaukšto medaus, kad žmogus išliktų gyvas 24 valandas. Galbūt todėl šį dievų maistą nešančios bitelės nuo seno yra taip vertinamos, kad net viena pirmųjų pasaulyje monetų buvo būtent su bitės simboliu.
Meduje yra gyvų fermentų, todėl šį produktą dera valgyti tik su mediniu arba plastikiniu šaukštu, mat naudojant metalinį įrankį meduje esantys fermentai žūsta.
Bičių gaminamas propolis yra vienas galingiausių natūralių antibiotikų, o medus neturi galiojimo laiko, nes tai negendantis produktas.
Senovėje net imperatorių kūnai buvo laidojami auksiniuose karstuose, o paskui apliejami medumi, kad būtų išvengta puvimo. Ir netgi terminas „povestuvinis medaus mėnuo“ atsirado todėl, kad senovėje ką tik susituokusios poros vartodavo medų vaisingumui palaikyti.
Deja šį neprilygstamos vertės ir naudingų savybių turintį produktą nešanti bitė gyvena mažiau nei 40 dienų, per savo neilgą gyvenimo tarpsnį aplanko mažiausiai 1000 žiedų ir pagamina vos vieną šaukštelį medaus[1].
Siūlo kakavinį medaus kremą praturtintą baltymais
Zarasų rajone, Šlapių kaime, bitininkauja Dalios ir Rimo Vaitukaičių šeima. Jų ekologinis bitynas „Medūkis“ klientams siūlo ne tik įprastą medų, bet ir neperdirbtą multiflorinį eko medų bei kitus šeimos gamyklėlėje gaminamus gurmaniškus medaus produktus – ekologišką kreminį medų, bičių duoną, bičių pikį, kreminio medaus gardėsius, kakavinį lazdyno riešutų kremą, saldintą eko medumi.
Šį produktą į savo racioną rekomenduojama įtraukti net sportininkams, mat tai baltymais praturtintas skanėstas prie kavos ar arbatos. Jį gaminant naudojamos retos Nacional kakavos pupelės iš Ekvadoro, kurios kremui suteikia sodrų šokolado skonį. Dėl didelio baltymų kiekio (21%) ir aukštos energinės vertės kakavinis kremas puikiai tinka sportuojantiems. Medus nesukelia perdirbtam cukrui būdingų insulino svyravimų ir yra švelnesnis žarnynui. Gerieji riešutų riebalai yra lėtai išsiskiriančios energijos šaltinis.
Kremo sudėtis: lazdyno riešutai (34%), medus (26.4%), kakavos pupelės (18%), rafinuotas rapsų aliejus, išrūgų izoliatas, sojos lecitinas[2].
Beje šį produktą ypač mėgsta ir bitininkų dukra Liucija Vaitukaitytė – žinoma futbolininkė, žaidžianti Italijoje „Serie A“ lygos „Parma“ ekipoje.
Vaitukaičių šeimos bityne taip pat vedamos edukacijos, atvykusieji supažindinami su bitininkų darbais, liejamos žvakės iš bičių vaško, organizuojamos medaus ir iš jo pagamintų gardėsių degustacijos.
Bičių terapija – zvimbiančioje lovoje
Bitininkų šeima vykdo kaimo turizmo veiklą, todėl praėjusiais metais savo klientams pradėjo siūlyti bičių terapijos užsiėmimus. Specialiai įrengtame terapijos kabinete yra įrengta zvimbianti lova, o po ja įkurdinti trys „Medūkio“ bičių šeimos.
„Naktį praleidus tokiame relakso kambaryje, ryte pabudus būna gera ir lengva. Šis terapijos namelis padeda atsikratyti streso, nusiraminti, sustiprinti imunitetą”, – tikino pats šį terapijos metodą ne kartą išbandęs bitininkas.
Tokio pobūdžio terapiniai metodai dar nėra itin populiarūs Lietuvoje, todėl Vaitukaičiai mielai kviečia atvykti paviešėti ir praleisti drauge su bitėmis bent kelias valandas[3].
„Pagrindinis mūsų veiklos variklis – noras stebėti ir laikyti bites. Medus, kaip sveikas maisto produktas, mums irgi labai patinka. Atsisakę balto cukraus, mes medaus sunaudojame nemažai. O kur dar bičių duona, vaškas“, – apie bitininkavimo prasmę ir naudą pasakojo R. Vaitukaitis.
Bitininkų šeima sako, kad vasarą tenka bėgti nuo darbo prie darbo, o žiemą yra daug lengviau, mat tuo metu bitės miega.
„Bitės prineša medaus daugiau nei galime suvalgyti, todėl juo mielai dalinamės su kitais“, – sakė R. Vaitukaitis[4].