Į madą grįžta konservavimas, uogienių virimas ir daržovių šaldymas
Dabar pasaulis pilnas kontrastų. Vieni perka viską nuo kiaušinių iki prieskoninių žolelių, o kiti stengiasi auginti visko patys kuo daugiau. Žmonės taupo laiką ir perka ką tik gali, naudoja pusiau paruoštus produktus nė negalvodami apie aplinką, o kiti naudoja viską, ką duoda gamta ir stengiasi išnaudoti tai, ką užsiaugina patys. Naudoja morkų lupenas kaip traškučius, iš daržovių likučių gamina sultinius, renka gėrybes miške ir gamtoje[1].
Tačiau ar konservuoti ir virti uogienes yra ir vėl madinga? O ar naudinga? Sakoma, kad šaldyti ar džiovinti daržoves ir vaisius yra daug naudingiau, bet uogienės turi savo privalumą – jos gali tapti bandelių ar pyrago įdaru ir tai yra pakankamai paprasta.
Metų metus aplink namus augančios vyšnios žavi tiek žiedais, tiek uogomis, o jų panaudojimo būdų yra daugiau nei manome. Vyšnių uogienės gaminimas gali būti net naudingas.
Malonus ir mėgstamas uogų skonis padeda pagerinti bet kokį desertą. Vyšnių uogienė yra saldus ir pasiilgtas vaisinis užtepas, kuriuo galima pagardinti skrebučius, sausainius, bandeles ir kitus kepinius. Kartais tai yra nepakeičiama pusryčių stalo dalis.
Uogos yra vitaminų šaltinis. Maistinė vyšnių vertė gali būti išlaikyta ir konservuojant. Vyšnios yra geras vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis, kurie gali būti naudingi sveikatai, pavyzdžiui, mažina uždegimus ir stiprina imuninę sistemą[2].
Vyšnių uogienės panaudojimo būdai yra beribiai
Ilgo galiojimo laiko produktai reikalingi nelaimių metu ar karo parengties atveju. Vyšnių uogienės gamyba yra puikus būdas išsaugoti vaisius ir prailginti jų galiojimo laiką, kaupti atsargas. Naminė vyšnių uogienė šaldytuve gali išsilaikyti kelis mėnesius, o tinkamai konservuota – dar ilgiau.
Konservavimas yra ekonomiškas būdas panaudoti savo sodo gėrybes gali sutaupyti pinigų. Jei turite šviežių vyšnių, uogienės gamyba gali būti ekonomiškas būdas panaudoti vaisių perteklių ir išvengti atliekų.
Tai ir kūrybiška išeitis iš padėties, kai riekia greito deserto ar netikėtai užklupus svečiams, bet neturint kuo juos vaišinti. Vyšnių uogienės gamyba gali būti įdomi ir naudinga veikla, leidžianti eksperimentuoti su įvairiais skoniais ir ingredientais.
Taip pat galite pritaikyti saldumą ir tekstūrą pagal savo skonį. Vyšnių uogienė gaminama su kauliukais ir be kauliukų. Ne vienas desertų mėgėjas mėgsta vyšnių uogienę su šokoladu ar kitomis uogomis, vaisiais. Vyšnių uogienė gali būti patiekiama su bananais, kriaušėmis ar paprastais kepiniais. Turint pirktinės tešlos, vyšnių uogienė tampa greitu jos įdaru[3].
Vyšnių uogienė yra skani ir universali užtepėlė, kuria galima pagardinti įvairius kepinius ir patiekalus. Vyšnių uogienės gamyba ir vartojimas, taip pat vyšnių konservavimas apskritai turi keletą privalumų. Visos uogos padeda ne tik gauti reikalingo sveiko cukraus, bet ir vitaminų.
Gerosios vyšnių savybės yra išlaikomos ir konservuojant
Vyšnios yra geras vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis. Šios maistinės medžiagos gali padėti sumažinti uždegimus, sustiprinti imuninę sistemą ir skatinti sveiką virškinimą. Įrodyta, kad vyšnios ypač pasižymi priešuždegiminiu ir skausmą malšinančiu poveikiu, kuris gali būti naudingas žmonėms, sergantiems tokiomis ligomis kaip artritas ar podagra.
Gamindami vyšnių uogienę galite išsaugoti vyšnių maistines savybes ir mėgautis jomis ištisus metus. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad daugumoje parduotuvėje pirktų uogienių yra daug pridėtinio cukraus, kuris gali panaikinti kai kurias sveikatai naudingas vaisių savybes. Norėdami pasigaminti sveikesnę uogienę, apsvarstykite galimybę naudoti natūralų saldiklį, pavyzdžiui, medų ar klevų sirupą, arba sumažinti cukraus kiekį recepte. Ne visada gera vyšnių uogienė gaminama su pektinu.
Vyšnių sezonas trunka palyginti trumpai, paprastai nuo gegužės pabaigos iki rugpjūčio pradžios, priklausomai nuo vietovės. Šiuo laikotarpiu vyšnių yra daug ir jos nebrangios. Tačiau pasibaigus sezonui, šviežių vyšnių gali būti sunkiau rasti ir jos gali būti brangesnės. Jei turite vertingų medžių sode, galite apsirūpinti gėrybėmis žiemai[4].
Gamindami vyšnių uogienę ar kitus konservuotus vyšnių produktus, pavyzdžiui, vyšnių kompotą, vyšnių pyrago įdarą ar vyšnių sirupą, galite pasinaudoti sezono gausa ir mėgautis vyšniomis ištisus metus, nemokėdami brangiau. Konservuodami vyšnias taip pat galite išvengti perteklinio vaisių švaistymo.
Ilgo galiojimo produktai ir puikios kūrybinės dovanos
Vienas iš pagrindinių vyšnių uogienės privalumų yra ilgas jos galiojimo laikas. Tinkamai konservuota vyšnių uogienė gali išsilaikyti iki metų, o šaldytuve laikoma uogienė gali išsilaikyti dar ilgiau. Tai patogus ir praktiškas vyšnių konservavimo būdas.
Šią uogienę pagaminti nėra sudėtinga, nes tereikia susitvarkyti uogas ir naudoti specialų cukrų. Įmanoma gaminti vyšnių uogienę be cukraus ir naudoti vyšnių uogienės gaminimo būdą neišimant kauliukų. Vyšnių uogienė su kauliukais gali sukelti kitų bėdų su galiojimo laiku ir turėti kitokių pritaikymo būdų, bet yra daug receptų ir būdų vyšnių uogienei virti.
Be uogienės yra ir keletas kitų vyšnių konservavimo būdų, įskaitant šaldymą, džiovinimą ir džiovinimą šaltyje.
Šaldymas yra puikus pasirinkimas norint išsaugoti šviežią vyšnių skonį ir tekstūrą, o džiovinant vyšnias galima pagaminti užkandį ar kepinių ingredientą. Konservuojant vyšnias, jos verdamos cukraus sirupe, o tada stiklainiai apdorojami karšto vandens vonelėje, taip gaunamas produktas, kurį galima laikyti kelis mėnesius.
Vyšnių uogienės gamyba gali būti įdomi ir kūrybinga veikla. Tai virsta net ir Kalėdų laikotarpio dovanomis. Panaudokite vyšnių uogienę su brendžiu kaip specifinę dovaną suaugusiems draugams. Yra daugybė receptų ir skonio derinių variantų, todėl galite eksperimentuoti su įvairiais skoniais ir ingredientais, kad rastumėte tobulą derinį.
Vyšnių konservavimas taip pat gali būti kūrybiškas užsiėmimas. Pavyzdžiui, galite eksperimentuoti su įvairiais džiovintų vyšnių naudojimo receptuose būdais arba sukurti unikalų vyšnių sirupo skonį pridėdami žolelių ar prieskonių. Vyšnių džemas gali virsti pigiu desertu ar pagardu ledams.
Galima teigti, kad vyšnių uogienės gaminimas ir vyšnių konservavimas teikia daug naudos – nuo maistinės vertės iki ekonomiško konservavimo ir kūrybinės išraiškos. Nesvarbu, ar mėgstate vyšnių uogienę ant skrebučių, ar mėgstate vyšnias įtraukti į savo mėgstamus receptus, yra daugybė būdų mėgautis šiais gardžiais ir sveikais vaisiais ištisus metus.
Receptai, tampantys tradicijomis
Vyšnių uogienės receptas gali būti perduodamas iš kartos į kartą ir gali būti unikalus šeimos ar giminės paveldas. Kiekviena šeimininkė žino, kaip pagaminti tirštą vyšnių uogienę. Kai kurios moka gaminti uogienę be cukraus ar nenaudojant pektino. Kartais vyšnių uogienė verdama su kauliukais ar naudojant itališką vyšnių uogienės receptą, o gal ir senovinę techniką. Tačiau patys nepabandę naujo recepto nežinosite, kas patiks jūsų skoniui.
Dažnai naudojamas vyšnių uogienės su apelsinais receptas gali tapti jūsų firminiu perliuku, jei pakoreguosite skonius ir pridėsite savo kūrybiškumo. Receptų knygose ir internete yra apstu vyšnių uogienių receptų ir technikų. Pasidalinsime lengvais ir efektyviais vyšnių uogienės receptais.
Vyšnių uogienė su juodu šokoladu
Reikės:
- 1 kg vyšnių,
- 1 šaukštelio citrinų sulčių,
- 500 g cukraus uogienėms,
- 20 g juodojo šokolado,
- 2 šaukštelių konjako arba brendžio.
Vyšnias, kaip įprasta, naudokite jau be kauliukų. Galite sutrinti ar supjaustyti smulkiau. Supilkite sultis, cukrų ir pavirkite 5 minutes. Nugriebkite putas kai išjungsite kaitrą. Sudėkite tarkuotą šokoladą ir naudojamą alkoholį. Išpilkite į šiltus ir sterilius stiklainius. Uždarę juos galite laikyti vėsioje vietoje iki kito sezono ar net ilgiau nei metus.
Vyšnių uogienė su apelsinais
Šiai uogienei išvirti yra naudojamas paprastas cukrus, kurio rasti lengviau nei specialaus uogienėms skirto cukraus. Šis virimo metodas leis gauti tvirtų uogų sirupe rezultatą.
Reikės:
- 1 kg vyšnių,
- 1 kg cukraus,
- 200 ml vandens,
- 1 apelsino, kuris nebūtinas.
Nuplautas uogas, išvalykite ir sudėkite į puodą. Cukrų su vandeniu užkaiskite atskirai. Kai ištirps ir ims burbuliuoti, sumažinkite ugnį ir dėkite apelsino žieveles. Galite nulupti tik oranžinę dalį arba nutarkuoti ją smulkiai ir supilti į sirupą. Virkite 10 minučių. O jei naudojate dideles žieveles, po 10 minučių jas išimkite. Užpilkite sirupą ant uogų. Palikite puodą kambario temperatūroje. Po kiek laiko nupilkite sirupą. Vėl užvirinkite ir užpilkite ant uogų. Dabar palikite nakčiai. Trečią dieną pakartokite uogų užpylimą ir kaitinkite uogas sirupe 10 minučių nuo užvirimo. Po šio veiksmo galite supilstyti uogienę į stiklainius, kuriuos iškaitinote.