- Agurkai tokie naudingi, jog net buvo sukurta agurkų dieta
- Avokadų privalumai: nuo naudos smegenims iki sveiko riebalų šaltinio
- Skanios agurkų ir avokadų salotos su konservuotais kukurūzais
Agurkai tokie naudingi, jog net buvo sukurta agurkų dieta
Agurkai ir avokadai yra du universalūs ir itin maistingi produktai, plačiai naudojami kulinarijos pasaulyje. Juose gausu būtinų vitaminų, mineralų ir sveikųjų riebalų, kurie gali suteikti daug naudos sveikatai. Jie abu turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, todėl puikiai tinka svorio valdymui ir gero virškinimo palaikymui. Tad siūlome susipažinti su agurkų ir avokadų nauda mityboje, o tada išmėginti sveikas bei gaivias salotas.
Agurkai yra mažai kalorijų turinti, žmogaus organizmą gausiai drėkinanti daržovė, kurioje apstu būtinų vitaminų ir mineralų[1]. Agurkai yra puikus vitamino K šaltinis, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui ir geros kaulų sveikatos užtikrinimui. Juose taip pat yra nedidelis kiekis kitų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C, magnis ir manganas.
Viena iš unikalių agurkų savybių yra didelis vandens kiekis, kuris sudaro apie 96% visos agurkų masės. Šis didelis vandens kiekis gali padėti nuraminti skrandžio sudirginimą, užkirsti kelią dehidratacijai ir pašalinti toksinus iš organizmo.
Be to, agurkai yra puikus antioksidantų šaltinis, kuris gali padėti apsaugoti organizmą nuo žalingų laisvųjų radikalų daromos žalos. Agurkuose esantys antioksidantai apima flavonoidus, tokius kaip kvercetinas ir kaempferolis, kurie gali sumažinti širdies ligų ir net vėžio riziką. Taip pat agurkuose galima rasti šiek tiek natrio, kuris padeda ne tik sumažinti širdies ligų riziką, bet ir gali padėti reguliuoti kraujospūdį.
Ši daržovė yra tokia naudinga, kad net buvo atrasta agurkų dieta. Nors ji trumpalaikė, tačiau itin veiksminga, mat vos per septynias dienas galima atsikratyti kelių kilogramų ir džiaugtis sveikai numestu antsvoriu.
Avokadų privalumai: nuo naudos smegenims iki sveiko riebalų šaltinio
Avokadai yra daug maistinių medžiagų turintis produktas, kuris praturtintas daug sveikų riebalų, būtinų vitaminų ir mineralų junginiu[2]. Šie vaisiai yra puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis, kurie, kaip žinoma, padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, mažina širdies ligų riziką ir gerina smegenų sveikatą. Be to, avokadai yra geras kalio šaltinis, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaiko sveiką širdies veiklą. Juose taip pat yra nedidelis kiekis kitų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas E, vitaminas K ir vitaminas B6.
Būtina paminėti, jog avokaduose gausu skaidulų, todėl jų pavalgius jaučiamės sotūs, o tai gali padėti numesti svorio, nesikankinant su nuolatiniu alkiu. Didelis riebalų kiekis avokaduose taip pat yra puikus maisto pasirinkimas žmonėms, kurie laikosi ketogeninės dietos.
Be to, juose yra junginio, vadinamo liuteinu, kuris yra svarbus sveikam regėjimui palaikyti. Avokadai taip pat yra geras karotinoidų šaltinis, kurie, kaip žinoma, turi priešuždegiminių savybių ir gali padėti apsaugoti odą nuo saulės daromos žalos.
Beje, kalbant apie avokadų ir agurkų duetą, jie yra ne tik maistingi, bet ir universalūs, mat juos galima naudoti įvairiems patiekalams. Agurkus galima valgyti žalius, marinuoti, kepti ant grotelių arba dėti į salotas ir sumuštinius. Iš jų taip pat galima ruošti gaiviuosius gėrimus, tokius kaip agurkų vanduo ar agurkų limonadas. Kita vertus, avokadai taip pat gali būti naudojami įvairiais būdais, pavyzdžiui, iš jų gaminama gvakamolė, jie dedami į kokteilius ir salotas.
Skanios agurkų ir avokadų salotos su konservuotais kukurūzais
Vienas iš agurkų ir avokadų vartojimo kartu privalumų yra tai, kad jie gali papildyti vienas kitą mitybos požiūriu. Agurkuose yra daug vandens ir mažai kalorijų, todėl jie yra puikus būdas drėkinti organizmą ir kontroliuoti svorį. Kita vertus, avokaduose yra daug sveikųjų riebalų ir jie gali padėti padidinti sotumo jausmą ir pagerinti širdies sveikatą. Sujungus juos į salotas, galima gauti subalansuotą ir sotų patiekalą. Agurkų ir avokadų salotos yra itin gardžios, o svarbiausia, jog jas lengva pagaminti. Be to, gaminant galima drąsiai eksperimentuoti ir įdėti papildomų skirtingų ingredientų, kurie šias salotas padaro visiškai kitokias. Pavyzdžiui, eksperimentuodami galite į salotas įdėti virtą kiaušinį, fetos sūrio ar lašišos.
Jums reikės:
- 2-3 agurkų,
- 1-2 avokadų,
- raudonojo svogūno,
- konservuotų kukurūzų,
- citrinų sulčių,
- pipirų ir druskos,
- prieskoninių žolelių.
Gaminimo eiga.
Supjaustykite agurkus ir avokadus norimo dydžio gabaliukais. Susmulkinkite svogūną. Į dubenį taip pat įberkite konservuotus kukurūzus. Tuomet pagardinkite gautą daržovių mišinį citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta prieskonių ir viskas, galite valgyti. Skanaus!