Sotūs kokosiniai blynai, puikiai derantys su keto dieta

Receptai, SkanausRaimonda Jonaitienė
Suprasti akimirksniu
Kokosų aliejaus nauda
Kokosų aliejus yra naudingas sveikatai. Micheile dot com/Unsplash nuotrauka

Kokosų aliejaus nauda sveikatai: energijos šaltinis, sumažinantis ligų riziką

Žmonėms vis labiau suvokiant sveikos mitybos svarbą ir jos poveikį jų bendrai savijautai, nemažai nusprendžia išmėginti įvairias dietas. Viena iš jų – ir keto dieta, leidžianti mėgautis sočiu, daug gerųjų riebalų turinčiu maistu. Įrodyta, kad ši mažai angliavandenių ir daug riebalų turinti dieta yra veiksminga norint numesti svorio, pagerinti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti daugelio lėtinių ligų rizikos veiksnius. Norint laikytis ketogeninės dietos, svarbu rinktis sveiką, daug maistinių medžiagų turintį maistą, kuriame yra mažai angliavandenių ir daug sveikųjų riebalų. Kokosų aliejus, kokosų miltai ir kiti panašūs ingredientai gali atlikti svarbų vaidmenį aprūpinant organizmą šiai dietai būtinomis maistinėmis medžiagomis.

Kokosų aliejus yra turtingas vidutinės grandinės trigliceridų (MCT) šaltinis[1]. Tai sočiųjų riebalų tipas, kurie virškinami ir pasisavinami kitaip nei kiti riebalai. MCT yra lengvai absorbuojami ir greitai virsta į ketonus, todėl jie yra vertingas energijos šaltinis žmonėms, besilaikantiems ketogeninės dietos. Kai kurie tyrimai netgi rodo, jog MTC gali padidinti kūno sudeginamų kalorijų kiekį.

Kokosų aliejus taip pat turi daug kitų naudingų savybių. Jame gausu lauro rūgšties, kuri, kaip įrodyta, padidina gerojo cholesterolio (DTL) ir sumažina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį. Tad kokosų aliejus gali padėti sumažinti širdies ligų riziką. Šis maisto produktas taip pat yra natūralus priešuždegiminis preparatas, todėl jis naudingas mažinant uždegimą organizme. O kaip žinia, uždegimas laikomas daugelio lėtinių ligų veiksniu.

Kokosų miltų universalumas: tinka netoleruojantiems glitimo

Kokosų miltai yra mažai angliavandenių turinti alternatyva tradiciniams kvietiniams miltams. Jie puikiai tinka netoleruojantiems glitimo, kadangi kokosų miltuose nėra glitimo[2]. Šie miltai pagaminti iš kokoso minkštimo, sumalto į smulkius miltelius. Jie yra puikus pasirinkimas ketogeninės dietos besilaikantiems žmonėms. Tačiau šie miltai puikiai tinka net ir kažkokios konkrečios dietos nesilaikantiems asmenims, kadangi juose yra skaidulų, padedančių gerinti virškinimą. Tai taip pat geras sveikų riebalų, baltymų ir geležies šaltinis.

Kokosų miltai yra labai universalūs ir gali būti naudojami įvairiems kepiniams, įskaitant pyragus, bandeles, duoną ir blynus. Daugumoje receptų jie gali būti naudojami kaip kvietinių miltų pakaitalas. Tiesa, būtina įsidėmėti, jog kokosų miltai sugeria daugiau skysčio nei kvietiniai miltai, todėl gali tekti atitinkamai pakoreguoti receptą.

Be kokosų aliejaus ir miltų, yra daug kitų ingredientų, kurie dažnai naudojami laikantis keto dietos principų arba tiesiog bandant maitintis sveikiau. Pavyzdžiui, tam puikiai tinka avokadai, kuriuose gausu sveikų mononesočiųjų riebalų ir skaidulų, riešutai ir sėklos, kuriuose gausu baltymų ir sveikųjų riebalų, bei žalumynai, kurie yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis.

Skanių kokosinių blynelių receptas, padėsiantis paįvairinti keto dietą

Kokosiniai blynai
Kokosiniai blyneliai yra skanus ir sveikas patiekalas. Micheile dot com/Unsplash nuotrauka

Sužinojus plačiau apie kokosų aliejaus ir kokosų miltų teigiamas savybes, verta išmėginti sveikų kokosinių blynelių receptą. Šiuos blynus paruošite itin greitai ir lengvai, o drauge galėsite pasidžiaugti sveikais pusryčiais, vietoj jau pabodusių košių ar sumuštinių.

Jums reikės:

  • 1 puodelio kokoso miltų,
  • 1/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos,
  • 4 kiaušinių,
  • 1/4 puodelio kokosų aliejaus, ištirpinto,
  • 1/2 puodelio migdolų pieno,
  • 1 valgomojo šaukšto medaus arba mėgstamo saldiklio.

Paruošimo būdas.

Dideliame dubenyje sumaišykite kokoso miltus, kepimo miltelius ir druską. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, tada supilkite ištirpintą kokosų aliejų, migdolų pieną ir medų arba saldiklį. Lėtai suberkite šlapius ingredientus į sausus ingredientus ir plakite iki vientisos masės. Tuomet nelipnią keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies ir naudodami puodelį matavimui, supilkite 1/4 puodelio tešlos į keptuvę. Kepkite blynus 2-3 minutes iš kiekvienos pusės arba kol jie taps auksinės rudos spalvos. Tuomet patiekite blynus karštus su mėgstamais pagardais ir mėgaukitės!