Žolelės ir prieskoniai gali gydyti. Mareefe/ Pexels nuotrauka
Naudokime vaistažoles ir prieskonius, dažniau: tyrinėkime jų savybes, naudą, galimą pritaikymą
Keliaudami šiuolaikinės medicinos labirintais, kuriuose nuolat vyksta pokyčiai ir atradimai, dažnai nepastebime senovinio kelio, kupino išminties ir turinčio ilgalaikę naudą, holistinės medicinos. Holistinės sveikatos pagrindas ir yra būtent žolelės ir prieskoniai, natūralios priemonės, kurios jau tūkstančius metų yra mūsų sąjungininkės. Jie atlaikė laiko išbandymą ne tik kaip maisto skonio stiprikliai, bet ir kaip galingi sveikatos ir geros savijautos pagalbininkai[1].
Holistinės medicinos pasaulyje daug dėmesio skiriama kūno, proto ir dvasios tarpusavio ryšiui, todėl propaguojami sveikatos metodai, kuriais gerbiama ši sudėtinga pusiausvyra. Ji reikalauja visapusiško požiūrio į sveikatą ir ligą, sutelkiant dėmesį ne tik į simptomų gydymą, bet ir į bendros gerovės puoselėjimą. Šioje filosofijoje pripažįstama, kad sveikatos palaikymas yra kur kas daugiau nei vien tik ligos prevencija, o tai yra stipraus gyvybingumo būsenos, leidžiančios mums klestėti, puoselėjimas[2].
Šiame plačiame sveikatos priežiūros spektre svarbiausią vietą užima vaistažolės ir prieskoniai, kurie pasižymi ne tik kulinarine nauda, bet ir daugybe gydomųjų savybių. Šie natūralūs vaistai turi didžiulį potencialą stiprinant sveikatą ir kovojant su įvairiomis ligomis: nuo uždegimų malšinimo iki imuniteto stiprinimo, nuo virškinimo iki kognityvinių funkcijų gerinimo.
Šie augalinės kilmės junginiai sudaro tradicinės medicinos sistemų, tokių kaip ajurveda, tradicinė kinų medicina ir įvairios vietinės gydymo praktikos visame pasaulyje, pagrindą. Net ir atsiradus šiuolaikiniams vaistams, vaistažolių ir prieskonių svarba nesumažėjo. Priešingai, šiuolaikinė mokslo bendruomenė vis labiau pripažįsta ir tyrinėja jų potencialą, atskleisdama jų poveikį lemiančius molekulinius mechanizmus.
Atsigręžkime į gamtą ir naudingus jos išteklius, kurie padeda protui
Šiandieniniame skubančiame pasaulyje, kuriame greiti sprendimai dažnai užgožia tvarius metodus, holistinė medicina švelniai primena mūsų protėvių žinias ir prigimtinį ryšį su gamta. Pasitelkdami žolelių ir prieskonių galią, galime pasinaudoti senaisiais gydymo išminties klodais ir natūraliai bei harmoningai pagerinti sveikatą. Keliaudami pirmyn nepamirškime atsigręžti atgal ir įvertinti išliekamąją šių senovinių sveikatos palydovų vertę[3].
Alzhaimerio liga ir kitos demencijos formos yra didelė sveikatos problema, kuria serga daugiau kaip 55 milijonai žmonių visame pasaulyje. Birželis paskelbtas Alzheimerio ligos ir smegenų sąmoningumo mėnesiu, o tai laikas, kai siekiama didinti visuotinį sąmoningumą apie šią ligą, rinkti lėšas moksliniams tyrimams ir skatinti smegenų sveikatą gerinančias strategijas. Moksliniai tyrimai rodo, kad tam tikros žolelės ir prieskoniai gali padėti stiprinti smegenų sveikatą ir kovoti su neurodegeneracinėmis ligomis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga.
Šalavijas: aromatinis neuroprotektorius
Šalavijas tai stiprus žolinis augalas, pasižymintis išskirtiniu aromatu, yra kur kas daugiau nei tik kulinarinė priemonė. Remiantis 2017 m. paskelbta mokslinių tyrimų apžvalga, šalavijuje gausu junginių, kurie gali sustiprinti kognityvines ir neurologines funkcijas, todėl jis yra vertingas sąjungininkas palaikant smegenų sveikatą.
Tokios žolės cheminės sudedamosios dalys kaip rozmarino rūgštis, tujonas, kamparas ir kitos pasižymi neuroprotekcinėmis savybėmis. Manoma, kad jos padeda moduliuoti cholinerginę ir antioksidacinę sistemas: du smegenų veiklai svarbius veiksnius. Preliminarūs tyrimai rodo, kad šie junginiai galėtų padėti gydyti Alzheimerio ligą, nes mažina neurouždegimą ir oksidacinį stresą,du pagrindinius neuronų degeneracijos kaltininkus.
Įtraukti šalavijus į savo mitybą gali būti taip paprasta, kaip pabarstyti jais keptą mėsą arba įmaišyti į sriubas. Šiltam gėrimui galite rinktis šalavijų arbatą, raminantį ir sveikatai naudingą užpilą.
Ryškiai geltona ciberžolė žinoma kaip auksinis ingredientas dėl savo vaistinių sąvybių. Martha Branco/ Pexels nuotrauka
Ciberžolė: Aukso vertės prieskonis
Ciberžolėje, pagrindiniame indų virtuvės prieskonyje, yra junginys, vadinamas kurkuminu. Šis natūralus polifenolinis junginys garsėja stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Šios savybės ne tik gerina bendrą savijautą, bet ir gali būti naudingos smegenų sveikatai.
Tyrimai rodo, kad kurkuminas gali padėti išvengti Alzheimerio ligos, nes jis stabdo beta amiloido plokštelių, toksiškų agregatų, kurie sukelia neuronų ląstelių žūtį, formavimąsi. Be to, jis gali turėti neuroprotekcinį poveikį, nes apsaugo nuo nervinių ląstelių irimo smegenyse ir taip išsaugo pažinimo funkcijas.
Ciberžolė yra žemės skonio ir ryškaus atspalvio, todėl puikiai tinka maišytoms bulvytėms, sriuboms ir daržovių patiekalams gardinti. Tačiau ciberžolės biologinį įsisavinamumą galima gerokai pagerinti ją derinant su juodaisiais pipirais, kuriuose yra piperino, medžiagos, padedančios pasisavinti kurkuminą.
Ginkmedis: senovinė smegenų sveikatos žolė
Tradicinėje medicinoje šimtmečius gerbiamas ginkmedis Ginkgo Biloba turi puikią smegenų sveikatos žolelės reputaciją[4]. Tyrimais įrodyta, kad ji gali pagerinti demencija sergančių asmenų atmintį, tačiau jos poveikis sveikiems asmenims, kuriems su amžiumi susijęs atminties praradimas yra įprastas, lieka neaiškus.
Ginkmedžio neuroprotekcinės savybės atsiranda dėl dviejų sudedamųjų dalių grupių, flavonoidų ir terpenoidų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir gerina kraujotaką smegenyse. Tyrimai rodo, kad žolė gali pagerinti jaunų ir vidutinio amžiaus sveikų žmonių pažinimo funkcijas, jei ji vartojama išgryninto ekstrakto pavidalu (120-160 mg per parą).
Imbieras: savito skonio universali šaknis
Imbieras jau daugelį amžių gerbiamas dėl daugybės sveikatai naudingų savybių. Imbieras naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir yra susijęs su įvairiomis teigiamomis pasekmėmis smegenų sveikatai ir bendrai savijautai. Viena iš pagrindinių imbiero sudedamųjų dalių, gingerolis, pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso ir sumažinti uždegimą, o tai gali būti naudinga pažinimo funkcijoms ir bendrai smegenų sveikatai.
Be to, imbieras tradiciškai vartojamas pykinimui ir virškinimo diskomfortui mažinti, skatinant virškinamojo trakto sveikatą. Taip pat manoma, kad dėl antimikrobinių savybių jis palaiko sveiką imuninę sistemą. Imbieras yra šiltas, todėl gali padėti pagerinti kraujotaką, palengvinti raumenų skausmą ir pagerinti bendrą savijautą. Imbiero įtraukimas į savo mitybą arba jo vartojimas kaip žolelių arbatos gali būti puikus būdas įtraukti jo naudingąsias savybes į kasdienę rutiną.
Imbieras panaudojamas itin plačiai ir taip išgauname iš jo daugiau naudos. Pixabay/ Pexels nuotrauka
Ritualai, žolės ir prieskoniai gali daryti stebuklus su mūsų sveikata
Ašvaganda: Adaptogenas iš Ajurvedos
Ajurvedoje gerbiamas adaptogeninis augalas ašvaganda yra perspektyvus mažinant beta amiloido plokštelių susidarymą smegenyse. Stiprios antioksidacinės žolės savybės taip pat gali padėti sumažinti oksidacinį stresą, kuris yra svarbus Alzheimerio ligos vystymosi ir progresavimo veiksnys.
Neuroprotekcinės ašvagandos savybės visų pirma siejamos su jos bioaktyviaisiais junginiais, įskaitant withanolidus, kurie gali moduliuoti pagrindinius smegenų signalinius kelius. Įprastinės dozavimo rekomendacijos svyruoja nuo 250 mg iki 1250 mg per parą, tačiau dėl individualių rekomendacijų patariama konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu.
Cinamonas: ne tik medžiagų apykaitai, bet ir kognityvinei funkcijai
Cinamonas gaunamas iš cinamono medžio žievės ir pasižymi išskirtiniu saldžiu ir šiltu skoniu. Nustatyta, kad cinamonas ne tik naudojamas kulinarijoje, bet ir yra naudingas sveikatai. Kalbant apie smegenų sveikatą, cinamone yra antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, kurie gali padėti apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso ir uždegimo sukeltos žalos.
Kai kurie tyrimai rodo, kad cinamonas taip pat gali pagerinti pažintines funkcijas, atmintį ir potencialiai sumažinti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono, riziką. Be to, cinamonas yra susijęs su geresne cukraus kiekio kraujyje kontrole ir gali padėti reguliuoti insulino kiekį, todėl yra naudingas asmenims, sergantiems diabetu arba turintiems riziką susirgti diabetu.
Šafranas: brangiausias prieskonis pasaulyje
Šafranas tai prabangus prieskonis žinomas pasaulyje, renkamas iš Crocus sativus žiedų[5]. Jis garsėja ryškia spalva, unikaliu aromatu ir subtiliu skoniu. Be kulinarinės vertės, šafranas siejamas su įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis. Kalbant apie smegenų sveikatą, šafranas turi bioaktyvių junginių, tokių kaip krocinas ir safranalas, kurie pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.
Šie junginiai gali padėti apsaugoti smegenis nuo oksidacinės pažaidos ir uždegimo, kurie yra susiję su su amžiumi susijusiu pažinimo funkcijų silpnėjimu ir neurodegeneraciniais sutrikimais. Kai kurie tyrimai rodo, kad šafranas gali pagerinti nuotaiką, palengvinti depresijos simptomus, pagerinti atmintį ir mokymosi gebėjimus. Be to, šafranas tradiciškai vartojamas dėl galimų afrodiziakinių savybių ir tiriamas dėl jo poveikio seksualinei sveikatai.
Gvazdikėliai: ne tik karštam vynui
Gvazdikėliai yra džiovinti kvapiojo medžio Syzygium aromaticum žiedų pumpurai, garsėjantys stipriu, aštriu skoniu. Tradicinėje medicinoje jie buvo naudojami dėl antimikrobinių, analgetinių ir priešuždegiminių savybių. Kalbant apie smegenų sveikatą, gvazdikėliai yra gausus antioksidantų, įskaitant fenolinius junginius, tokius kaip eugenolis, šaltinis.
Šie antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu, kurie gali prisidėti prie pažinimo funkcijų silpnėjimo ir neurodegeneracinių ligų. Gvazdikėliai taip pat yra susiję su geresniu virškinimu, burnos ertmės sveikata ir imunitetu, todėl jie yra universalus prieskonis bendrai savijautai palaikyti.
Juodieji pipirai gali daugiau nei atrodo
Juodieji pipirai, dažnai vadinami prieskonių karaliumi, yra vienas iš plačiausiai naudojamų prieskonių visame pasaulyje. Jis gaunamas iš augalo Piper nigrum ir vertinamas dėl aštraus ir pikantiško skonio. Juoduosiuose pipiruose yra junginio, vadinamo piperinu, kuris, kaip įrodyta, yra naudingas sveikatai.
Nustatyta, kad piperinas pagerina tam tikrų maistinių medžiagų, įskaitant ciberžolėje esantį kurkuminą, įsisavinimą, taip padidindamas jų galimą naudą[6]. Kalbant apie smegenų sveikatą, juodųjų pipirų antioksidacinės ir priešuždegiminės savybės padeda mažinti oksidacinį stresą ir uždegimą, kurie yra susiję su kognityvinių funkcijų silpnėjimu. Be to, piperinas siejamas su galimu antidepresiniu poveikiu, kuris gali padėti pagerinti nuotaiką ir psichinę savijautą.
Kardamonas gerina skonį ir smegenų veiklą
Kardamonas: Kardamonas yra labai aromatingas prieskonis, gaunamas iš Elettaria ir Amomum gentims priklausančių augalų sėklų. Jis pasižymi unikaliu saldžiu ir aštriu skoniu, todėl yra populiarus tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų priedas.
Kardamono sudėtyje yra įvairių biologiškai aktyvių junginių, įskaitant antioksidantus ir eterinius aliejus. Šie junginiai prisideda prie galimos jo naudos sveikatai. Nustatyta, kad smegenų sveikatai kardamonas turi reikšmės dėl apsaugos nuo laisvųjų radikalų, kuria prieskonis gali suteikti smegenų ląstelėms. Taip pat jis gali padėti normalizuoti kraujospūdį ir sumažinti insulto riziką, atpalaiduoja širdies raumenis ir arterijas.
Desertuose naudojamas prieskonis itin naudingas širdžiai. Nidhin K S/ Pexels nuotrauka
Ženšenis: atmintį stiprinanti žolė
Ženšenis yra viena populiariausių atmintį stiprinančių žolelių. Jame yra priešuždegiminių junginių, vadinamų ginsenozidais, kurie, kaip teigiama 2018 m. apžvalgoje, gali padėti sumažinti beta amiloido kiekį smegenyse.
Slopindamas uždegimą, gerindamas antioksidacinį pajėgumą ir moduliuodamas neurotransmisiją, ženšenis pasitarnauja kaip holistinis požiūris į smegenų sveikatą. Nors ženšenio šaknis galima vartoti žalią, dažnai pirmenybė teikiama ją gaivinančiai arbatai.
Gotu kola: Senovinis smegenų tonikas
Gotu kola šimtmečius buvo naudojama tradicinėje medicinoje protiniam aiškumui didinti. Naujausi su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad ši žolė gali padėti smegenims kovojant su oksidaciniu stresu, kuris lemia neuronų pažeidimus ir pažinimo funkcijų silpnėjimą.
Gotu kola arba azijinės centelės triterpenoidiniai junginiai, ypač asiatikozidas, madekasosidas ir asiatinė rūgštis, yra susiję su šiuo neuroprotekciniu poveikiu. Gotu kolu puokštė gali būti vartojama kaip ekstraktas (nuo 60 iki 450 mg per parą), tačiau ją taip pat galima vartoti įvairiais vietinio poveikio preparatais.
Nors šios vaistažolės ir prieskoniai gali teigiamai veikti smegenų sveikatą, labai svarbu nepamiršti, kad jų vartojimas turėtų būti saikingas, ypač koncentruotų papildų pavidalu. Pavyzdžiui, šalavijo papildai vaikams gali sukelti traukulius, o koncentruoti ciberžolės, ženšenio ir ginkmedžio preparatai gali sukelti kraujo krešėjimą. Ženšenis netgi gali sukelti kraujospūdžio pokyčius arba sukelti retas alergines reakcijas. Prieš įtraukdami bet kokius vaistažolių papildus į savo racioną, ypač jei vartojate kraują skystinančius ar antikoaguliantus, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.
Siekiant smegenų sveikatos ir Alzheimerio ligos prevencijos, nebūtinai reikia visiškai pakeisti gyvenimo būdą. Tai gali būti taip paprasta, kaip į savo mitybą įtraukti keletą naudingų žolelių ir prieskonių, taip išryškinant seną posakį, kad maistas iš tiesų yra vaistas.