Curcuma – sveikatingumo šaltinis, kilęs iš tolimosios Indijos
Ciberžolę žmonės naudoja jau tūkstančius metų, tačiau būtent pastaruoju laikotarpiu šis prieskoninis augalas sulaukia pelnyto dėmesio ir populiarėja sveikuolių bei alternatyvių, bet naudingų maisto papildų ieškančiųjų tarpe. Šiandien ciberžolė susilaukia dėmesio ir to priežastis tikrai nėra tik ryški, šilumą spinduliuojanti prieskoninių miltelių spalva, bet daugelio pastebima nauda organizmui, bendrai fizinei bei emocinei savijautai.
Ciberžolė (lot. Curcuma) yra imbierinių šeimai priskiriamas augalas. Stiebai ir šakniastiebiai gali būti naudojami eteriniams aliejams ar net dažams, tačiau dabartiniais laikais ciberžolė veikiau vartojama kaip prieskonis ir vaistinis augalas. Sukultūrinta ciberžolė išplito egzotiškoje Pietryčių Indijoje, kur daugiausia buvo vartojama kaip prieskonis arba geltonas pigmentas. Būtent dėl šios savybės, ciberžolę ilgai naudojo kaip dažą odai, drabužiams ir maistui vedybų ir laidojimo ceremonijose, o budistų vienuolių apsiaustai iki šiol yra dažomi ciberžole. Simboliška ir tai, kad šio prieskonio spalva, ryškiai geltona, oranžinė, simbolizuoja saulės šviesą ir energiją[1].
Vėliau, Europos pirkliai parvežė šį prieskonį į senąjį žemyną, kur jis buvo vadinamas tiesiog indišku šafranu. Ciberžolės gimtinėje, prieskonis naudojamas tiek maisto gamyboje, tiek ir kosmetikoje, o vakaruose, pirmiausia išplito kaip pagardas maistui, vėliau, kaip maisto papildas.
Mūsų prekybos centrų lentynas įprastai pasiekia prieskonio ar birios pudros pavidalo ciberžolė, kuri prieš tai įveikia ilgą apdorojimo kelią. Prieskonis ruošiamas iš išgarintų arba išvirtų šarminėje terpėje šakniastiebių, siekiant užfiksuoti pageidaujamą atspalvį ir suskaidyti krakmolą, o vėliau šakniastiebiai išdžiovinami saulėje ir sumalami. Ciberžolė išsiskiria įdomiu, tarytum, žemės aromatu, o jos skonis yra kiek aitrus bei kartus, tačiau nėra labai stiprus.
Ciberžolė stiprina organizmą pagardinus ir troškinį ir latte gėrimus
Ciberžole gali būti gardinami kad ir kasdieniai mūsų valgiai. Iš tiesų, buityje mes naudojame iš augalo šakniastiebių gautus miltelius, kurie yra vadinami kurkuma. Tokiais milteliais, grynais ar sumaišytais su kitais prieskoniais, galima gerinti įvairių patiekalų aromatą, skaninti troškinius, plovus ir sriubas, maišyti su ryžiais ar tiesiog nudažyti saldžių ar pikantiškų kepinių tešlą.
Šiais laikais ciberžolė pritaikoma vis neįprasčiau. Pavyzdžiui, didžiausiuose prekybos centruose galima rasti šiuo prieskoniu gardintus ir spalvintus sūrius, gaiviuosius gėrimus. Pastaruoju metu ciberžolės milteliai naudojami kaip kavos alternatyva, gaminat latte kavą. Ciberžolės pudra užpilama šiltu pienu ar vandeniu, o norintys, gėrimą pasiskanina medumi, vanilės ekstraktu ar cinamonu.
Pastaraisiais metais ciberžolė vis dažniau tampa ir kosmetinių priemonių sudedamąją dalimi, o farmacijos kampanijos pasitelkia šį augalą maisto papildų ir kitų, savijautą gerinančių priemonių, gamybai.
Vis tik, tik pradėję pažintį su ciberžole, neskubėkite šio prieskonio dėti visur ir labai daug. Eksperimentuojant svarbus saikas, mat padauginus, ciberžolė gali sugadinti jūsų patiekalo ar gėrimo skonį. Tiesa, ir virtuvėje elkitės atsargiai, šie ryškiaspalviai milteliai ypač sunkiai išsivalo ir išsiskalbia. Na, o pačią ciberžolės pudrą patariama laikyti sandariame inde, tamsoje, vengiant šilumos pokyčio ir drėgmės.
Ciberžolės nauda įvairi – vartojama ir kaip antibiotikas
Ciberžolė pasižymi daugybe gerųjų savybių, ne tik galinčių pagardinti mūsų patiekalus, bet ir stiprinančių mūsų organizmą. Šis prieskonis, kai kuriais atvejais, gali būti naudojamas kaip natūralus antibiotikas, kuris kovos su kūną puolančiais virusais, tačiau nekenks jūsų skrandžiui ir žarnynui.
Iš tiesų, ciberžolė skatina žarnyno mikrofloros aktyvumą ir gerina virškinimą, todėl gali padėti ir kenčiantiems skrandžio skausmus, besiskundžiantiems prastu apetitu. Netoleruojantiems laktozės ir negalintiems gerti įprasto pieno, patariama pabandyti į jį įmaišyti ciberžolės – ji padės suskaidyti pieno cukrų.
Peršalus ar vos pajutus pirmuosius gripo simptomus, ciberžolės nuoviru rekomenduojama skalauti gerklę: taip sumažės skausmas bei perštėjimas, išvengsite kosulio. Parduotuvėse jau kurį laiką galima pastebėti sulčių kokteilių su ciberžolės ekstraktu, kurie palaiko mūsų imuninės sistemos aktyvumą, atbaido ligas.
Šis geltonasis prieskonis naudingas ir mūsų odai, mat gydo alergines reakcijas, spuogus, žaizdas, gali net sulyginti odos atspalvį, todėl šiek tiek ciberžolės miltelių galima įmaišyti į jau turimas kosmetines priemones.
Iš tiesų, ciberžolėje slypi daugybė sveikatingumą lemiančių antioksidantų ir vitaminų, pavyzdžiui, vitamino C, E, K vitaminų. Svarbu tai, kad vitaminas K skatina kraujo krešėjimą bei antioksidanto glutationo gamybą organizme. Šis antioksidantas iš mūsų kūno pašalina toksinus bei striprina mūsų imuninę sistemą[2].
Taigi, tie, kurie ciberžole gardinto troškinio ar šilto, saldaus, gelsvo latte gėrimo dar neišbandėte, būtinai pamėginkite. Tai mūsų skonio receptoriams kiek netradicinis, nepažintas skonis, tačiau šio prieskonio nauda gali būti didžiulė.