Mitas ar tiesa: geriant kavą reikia išgerti ir tokio pat dydžio stiklinę vandens?
Kavos entuziastai žino, kokį žvalinantį poveikį turi aromatingas gėrimas. Sodrus aromatas, kartumas, nuspalvintas subtiliomis įvairių skonių natomis, tai beveik poetiška. Dažnai užsisakius espreso šotą kartu gauname ir stiklinę vandens. Tai gali būti kiek įprasta kavinėse. Tačiau nors ir dažnai mėgaujamės kava namuose, kiek iš mūsų nepamiršta prie jos išgerti stiklinę vandens? Pasirodo, kasdienis puodelis su vandeniu ne tik atveria kelią sveikesniam gyvenimo būdui, bet ir pagerina jūsų kavos patirtį.
Jūsų amžius, kūno sudėjimas ir aktyvumo lygis yra kintamieji, kurie lemia jūsų organizmo vandens poreikį. Taip pat reikia atsižvelgti į gyvenamosios vietos klimatą, į tai, ar karštomis dienomis naudojatės oro kondicionieriumi ir ar jūsų darbo aplinka yra patalpoje, ar lauke. Mūsų kūnai nuolat netenka vandens dėl natūralių procesų, pavyzdžiui, kvėpavimo, ekskrecijos ir prakaitavimo[1].
Cheminiu požiūriu kofeinas pagreitina šlapimo išsiskyrimą, todėl jis priskiriamas diuretikams. Vis dėlto dauguma tyrimų rodo, kad kofeino turinčiuose gėrimuose esantys skysčiai atsveria vidutinio kofeino kiekio diuretinį poveikį. Tačiau vienu metu vartojami dideli kofeino kiekiai gali suintensyvinti šlapimo išsiskyrimą, ypač jei žmogus nėra įpratęs reguliariai vartoti kofeino.
Dažniausiai vanduo rekomenduojamas su kava dėl dehidratacijos problemos. Kai pabundate po nakties poilsio, jūsų organizmas būna dehidratuotas, nes valandų valandas negėrėte vandens. Jei prie to pridėsite kavos, žinomo diuretiko, šią dehidratacijos būklę dar labiau pabloginsite. Sprendimas? Prieš gurkšnodami rytinę kavą visada išgerkite stiklinę vandens. Tai galite daryti ir po kavos puodelių dienos metu, ne tik iš pačio ryto.
Dažnai sakoma, kad išgėrus 200ml puodelį kavos reiktų išgerti tiek pat vandens. Taip atstatysite pagrindinį hidratacijos lygį ir užtikrinsite, kad po kavos neliksite išsausėję ir išvargę. Tiems, kurie kavą mėgsta prieš pusryčius, rekomenduojams būti atsargiais ir dėl kitų priežasčių. Kava iš prigimties yra rūgštinė, todėl tuščiame skrandyje ji gali sukelti dirginimą ar lengvą diskomfortą[2].
Nors suprantame, kad ne visi mėgsta pusryčiauti, tačiau paprasčiausias vandens gėrimas prieš kavą gali pastebimai pakeisti situaciją. Jis veikia kaip apsauginis sluoksnis, užtikrinantis, kad kavos rūgštis tiesiogiai nedirgintų skrandžio gleivinės. Tačiau ne vienas, kurį kamuoja refliuksas ir aktyvios skrandžio rūgštys kava mėgautis negali ir kitu paros metu. Deja, jiems tik vandens stiklinė nepadės.
Pagerinkite savo kavos ar net arbatos gėrimo patirtį gerdami vandenį
Tikram kavos aistruoliui svarbiausia yra pajusti kavos skonio niuansus. Panašiai kaip vyno degustatoriai valo gomurį tarp skirtingų vynų, taip ir vanduo gali būti jūsų slaptas ginklas, padėsiantis iš tiesų įvertinti kavą. Ypač veiksmingas yra gazuotas vanduo, nes jis turi angliarūgštės. Burbuliukai puikiai atgaivina burną ir užtikrina, kad kiekvienas kavos gurkšnis būtų toks pat turtingas kaip ir pirmasis[3].
Dauguma reguliariai geriančių kavą žino, kad kofeino poveikis yra baisus mūsų kūnui. Dėl šio nuosmukio, kuris paprastai pasireiškia praėjus kuriam laikui po kavos gėrimo, galite jaustis dar labiau išsekę nei prieš tai. Kofeino poveikio nuosmukio priežastis? Teobrominas – cheminė medžiaga, esanti kofeine[4].
Tačiau yra būdas sumažinti jo poveikį: gerti vandens. Vartojant vandenį kartu su kava arba po jos vartojimo, teobromino poveikis susilpnėja, todėl galite tęsti dieną be trukdžių ir kupini energijos. Taip gali sumažėti ir dažno kavos vartojimo poreikis.
Daugeliui kavos ar žalios arbatos gėrimo ritualas yra meno forma. Tačiau norint iš tiesų pagerinti šią patirtį ir užtikrinti, kad ji atitiktų mūsų sveikatą, labai svarbu prie jos vartoti vandenį. Taigi, kai kitą kartą įsipilsite puodelį tamsaus, viliojančio gėrimo, nepamirškite šalia pasidėti stiklinę vandens. Jūsų kūnas ir skonio receptoriai jums padėkos.
Espreso su vandeniu tik Itališka tradicija ar būtina kūno gerovei?
Pasitiako, kad žmonės vartoja daugiau kavos nei vandens ir kitų skysčių. O tai kenkia organizmui, miegui, susikaupimui, ktoms funkcijoms. Tačiau nesunku rasti kofeino turinčių gėrimų, tinkamų bet kuriuo paros metu. Todėl protinga atidžiai išnagrinėti jų etiketes. Taip užtikrinsite, kad kofeino vartojimas neviršytų saugių ribų. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) rekomenduoja suaugusiesiems per parą suvartoti ne daugiau kaip 400 miligramų kofeino.
Vartojant per didelį kofeino kiekį, ypač daugiau nei 10 miligramų vienam kilogramui per parą, gali kilti rimtų pasekmių sveikatai. Pavyzdžiui, maždaug 75 kilogramų sveriantis žmogus šią ribą pasiektų suvartojęs 750 miligramų kofeino per dieną. Tokio kiekio kofeino neigiamas poveikis gali pasireikšti krūtinės diskomfortu, aritmija ir net insultu. FDA įspėja, kad jau 1200 miligramų gryno kofeino gali būti toksiški. Dažnesni nusiskundimai pavartojus kofeino yra nemiga, viduriavimas ir skrandžio sutrikimai[5].
Priešingai populiariam įsitikinimui, kavos derinimas su vandeniu nėra tik prabangių barų ar madingų kavinių tendencija. Vanduo yra hidratacijos čempionas ir padeda atkurti balansą. Tradicijapatiekti kavos su vandeniu yra išskirtinis bruožas įstaigose, kurios gerbia rafinuotus kavos vartojimo papročius.
Norint iš tiesų laikytis elegancijos ir tradicijų, susijusių su kavos patiekimu, vanduo yra būtinas. Šis paprastas priedas atlieka labai svarbų vaidmenį: jis padeda geriau įvertinti išskirtines kavos mišinio savybes. Tačiau kada turėtumėte mėgautis šiuo gomurį valančiu vandeniu? Idealiu atveju vandenį reikėtų gerti prieš geriant espreso kavą, visų pirma tam, kad nuplautumėte gomurį ir maksimaliai atskleistumėte aromatingą kavos esmę.
Vandens vartojimas po kavos gėrimo paprastai rodo, kad gėrėjas galėjo nesimėgauti gėrimu, nes entuziastai mėgsta leisti kavos aromatui išlikti gomuryje. Ši praktika kilo iš senovės Italijos kavos skrudintojų, kurie, prieš pateikdami kavą, siūlydavo lankytojams vandens. Taip buvo siekiama, kad vartotojai galėtų visapusiškai pajusti kavos aromato sudėtingumą, netrukdomi anksčiau suvartoto maisto skonio likučių.
Atidžiai ragaudami vandenį prieš kavą, galite nustatyti kavos kokybę, jos ekstrakcijos efektyvumą ir net įvertinti kavos aparato profesionalumą. Vadovaukitės savo asmeniniais pageidavimais rinkdamiesi gazuotą ar negazuotą vandenį. Putojantis vanduo gali sujaudinti jautresnį gomurį, tačiau puikiai išvalo skonio receptorius po sočios vakarienės ir paruošia juos kavos gėrimui.
Vanduo prieš kavą naudingas tiek dantų sveikatai tiek virškinimui
Vandens temperatūra, nesvarbu, ar jis būtų šaltas, ar kambario temperatūros, iš esmės nekeičia kavos skonio. Tačiau prieš gerdami karštą espreso kavą galite šiek tiek palaukti po itin šalto vandens, kad išvengtumėte šokiruojančio temperatūros pokyčio.
Metabolizmą išjudinkite vandeniu, o kavos palaukite. Išgėrus vandens iškart pabudus, suaktyvėja organizmo medžiagų apykaita. Nors kava didina budrumą didindama kortizolio kiekį, ji taip pat susijusi su nerimo jausmu. Kodėl neleidus organizmui natūraliai pabusti su vandeniu? Dieną pradėkite gerdami vandenį, kad pamaitintumėte smegenis (75 % jų sudaro vanduo), geriau sutelktumėte dėmesį, išvengtumėte nereikalingo užkandžiavimo ir pagreitintumėte medžiagų apykaitą.
Dehidratacijos padariniai: nuo nuovargio ir galvos skausmo iki rimtesnių problemų, pavyzdžiui, pablogėjusių pažintinių ir motorinių funkcijų. Dėl diuretinio kavos poveikio dehidratacija dar labiau sustiprėja, jei kavos išgeriama iš pat ryto. Prieš griebdamiesi kavos puodelio, dieną pradėkite nuo stiklinės vandens.
Kavos rūgštingumas gali sudirginti skrandį, ypač jei kavą geriate tuščiu skrandžiu. Per didelis jos kiekis gali sukelti druskos rūgšties perteklių, dėl to gali atsirasti virškinimo problemų ir mineralinių medžiagų trūkumas. Pradėję gerti vandenį, galite tam pasipriešinti. Kavoje esantis taninas gali nudažyti dantis. Išgėrus vandens prieš kavą galima sukurti apsauginį barjerą nuo šių dėmių ir užtikrinti, kad jūsų šypsena išliktų skaisti.
Įveskite atgaivinančią rytinę rutiną. Nors kavos žavesys neabejotinas, vanduo suteikia neįkainojamos naudos, todėl kavos pertraukėlė bus dar naudingesnė. Taigi, kai ruošiate kavą, tegul jos aromatas tampa jūsų motyvacija pirmiausia atsigaivinti vandeniu. Tada mėgaukitės kava, žinodami, kad esate visiškai pasirengę įveikti dieną ir išvengsite problemų su skrandžiu ar energijos trūkumu.