Mirtini maisto produktai ir patiekalai gali ne tik būti toksiški, bet ir atimti gyvybę vos po vieno kąsnio
Sodriuose Pietryčių Azijos kraštovaizdžiuose, kur turtingas kultūrų gobelenas susipina su gamtos grožiu, atsiranda tradicinis patiekalas, slepiantis tamsią paslaptį. Žinomas kaip Koi pla, šis patiekalas tapo tradicijų pavojaus simboliu tarp šiuolaikinių sveikatos atradimų. Iš Tailando Laoso ir Isano regionų kilęs koi pla nėra paprastos salotos.
Tai delikatesas, giliai įsišaknijęs laosiečių kulinariniame repertuare. Patiekalo esmė – žalios žuvies ir aromatingų žolelių, prieskonių bei citrinos sulčių mišinys. Tačiau tai, kas gali atrodyti nekaltas mišinys, slepia potencialiai mirtinas pasekmes. Keista, bet pati žalia žuvis nėra kaltininkė.
Tai – grėsmingi žuvies gyventojai, parazitiniai plokščiosios kirmėlės, vadinamos gyvosiomis pūslelinėmis, dėl kurių šis delikatesas išgarsėjo[1]. Šie parazitai nėra atsitiktiniai gyventojai, jie būdingi būtent Mekongo regiono gėlavandenėms žuvims. Jų paplitimas ir koi pla populiarumas sukėlė nerimą medikų bendruomenėje.
Dr. Narong Khuntikeo, žymus kepenų chirurgas iš Khon Kaen universiteto Tailande, yra šios kulinarinės kovos už sveikatą priešakinėse linijose. Bendraudamas su ne veina žiniasklaidos agentūra, jis papasakojo apie padėties rimtumą, apibūdindamas ją kaip didelę naštą regiono sveikatai. Piešdamas vaizdingą paveikslą, jis prilygino šio patiekalo sukeliamą tylų nykimą lapams, kurie palengva krenta nuo medžių – nepastebėti ir nepastebėti.
Tradicinis patiekalas jau ir po vieno paragavimo gali sukelti kepenų vėžį
Per pastaruosius ketverius metus Dr. Khuntikeo kartu su daugiadiscipline mokslininkų, gydytojų ir antropologų komanda ėmėsi misijos įvertinti šios sveikatos krizės mastą Isaano regione. Naudojant tokias priemones kaip ultragarso aparatai ir šlapimo tyrimų rinkiniai, rezultatai buvo stulbinantys. Jie nustatė, kad tam tikrose bendruomenėse beveik 80 % gyventojų buvo užsikrėtę šiais klastingais parazitais.
Pasekmės yra baisios. Isano regionas dabar pelnė nelemtą apdovanojimą – čia užregistruota daugiausia pasaulyje cholangiokarcinomos arba tulžies latakų vėžio atvejų. Tai tiesiogiai siejama su koi pla vartojimu. Manoma, kad kasmet šis patiekalas Tailande gali būti atsakingas už stulbinančią 20 000 mirčių priežastį[2].
Buvo dedamos pastangos kovoti su šio patiekalo paplitimu. Vietos sveikatos apsaugos pareigūnai, suprasdami padėties rimtumą, mokyklose įdiegė mokymo programas, kuriomis siekiama vaikus supažindinti su neapdoroto maisto vartojimo pavojais. Tačiau iššūkių vis dar išlieka. Dr. Khuntikeo, bandydamas skleisti informaciją apie koi pla pavojus, susiduria su pasipriešinimu, ypač iš vyresnio amžiaus žmonių, kurie išlieka ištikimi savo kulinarinėms tradicijoms. Jų pozicija dažnai būna nerūpestinga, beveik rezignuojanti, o jų teiginiai sako, kad yra daugybė būdų mirti.
Nepaisant to, kad medicininiuose sluoksniuose koi pla turi mirtiną reputaciją, jo populiarumas tokiose vietose kaip Tailando provincija Khon Kaen išlieka nepakitęs. Pasauliui vis labiau pamėgstant Azijos virtuvės skonius, tampa vis svarbiau atkreipti dėmesį į tam tikruose tradiciniuose patiekaluose slypinčius pavojus.
Pavojingiausi pasaulio delikatesai: pavojingų maisto produktų gastronominis turas
Azija siūlo daugybę skonių: nuo suši iki maišytų bulvyčių. Vis dėlto, kaip įspėja pasakojimas apie koi pla ir kitus patiekalus su speficinėmis žuvimis. Labai svarbu būti informuotiems ir atsargiems, ką renkamės į savo lėkštes. Tačiau pasaulis pilnas įvairaus pavojingumo produktų ir patiekalų, laikomų delikatesu, bet keliančių pavojų sveikatai ar net gyvybei.
Didžiulis pasaulio virtuvių audinys siūlo daugybę skonių ir patirčių, kurios vilioja nuotykių ištroškusį gomurį. Tačiau po kai kurių patiekalų burnoje slypi potencialus pavojus. Pasaulyje gausu maisto produktų, kurie gali būti tiek pat pavojingi, kiek ir skanūs – nuo potencialiai mirtinų toksinų iki pavojingų ligų sukėlėjų. Leiskimės į kulinarinę kelionę po pavojingiausius pasaulio patiekalus.
Fugu – Japonija
Japonijoje vertinamas delikatesas fugu yra patiekalas, kuris turi mirtiną įspėjimą. Šiame pūfiniame žuvyje yra tetrodotoksino – neurotoksino, kuris yra 1200 kartų nuodingesnis už cianidą. Vienas neteisingas pjūvis gali sukelti paralyžių ir net mirtį. Šį patiekalą leidžiama gaminti tik licencijuotiems virėjams, kurie praeina griežtus mokymus, užtikrinančius, kad nuodingos dalys būtų kruopščiai pašalintos[3].
Casu Marzu – Italija
Iš Sardinijos kilęs šis ypatingas sūris garsėja gyvomis lervomis, kuriomis jis užkrėstas. Nors pats sūris nekenksmingas, lervos gali išgyventi virškindamos skrandį. Vartojant gyvas lervas, galima susirgti pseudomijoze, reta liga, kai lervos įsiskverbia į žarnyną.
Ackee – Jamaika
Ackee, Jamaikos nacionalinis vaisius, tampa mirtinu pavojumi, kai vartojamas per anksti. Neprinokusiuose vaisiuose yra hipoglicino, kuris gali sukelti Jamaikos vėmimo ligą, galinčią būti mirtina, jei negydoma. Tik prinokęs geltonas minkštimas yra saugus vartoti, o juodos sėklos visada nuodingos.
Rabarbarų lapai
Dažnas mėgsta rabarbarų pyragus ir uogienes, vaikystės prisiminimai atgaivinami paragavus rabarbaro su cukrumi. Tačiau nors rabarbarų stiebai dažnai naudojami pyragams ir uogienėms gaminti, žaliuose jų lapuose yra oksalo rūgšties, kuri, vartojama dideliais kiekiais, gali sukelti inkstų akmenligę ir kitas sveikatos problemas.
Žali anakardžiai
Brangus ir veganų bei vegetarų itin vertinamas dėl savo plataus panaudojimo produktas, anakardžių riešutai, nėra tokie saugūs. Anakardžių riešutai, kaip dalis žmonių žino, buvo virti garuose, kad būtų pašalintas urašiolis – cheminė medžiaga, kuri taip pat randama nuodingose gebenėse. Vartojant juos žalius, gali atsirasti odos reakcijų, o suvalgius didesnius kiekius – ir sunkesnių reakcijų[4].
Šeivamedžio uogos – Šiaurės Amerikoje ir Europoje
Nors šeivamedžio uogos vartojamos vynuose, uogienėse ir vaistiniuose sirupuose, jų lapuose, sėklose ir šakelėse yra cianidus sukeliančių glikozidų. Tai gali sukelti toksišką cianido kaupimąsi organizme, dėl to gali atsirasti pykinimas, vėmimas ir sunkesnės sveikatos komplikacijos.
Kruvinieji moliuskai – Kinija
Šie Tegillarca granosa moliuskai, kilę iš Meksikos įlankos ir kai kurių Azijos dalių, yra žinomi kaip praryjantys virusus ir bakterijas, įskaitant hepatitą A, vidurių šiltinę ir dizenteriją. Tokiose vietovėse kaip Šanchajus kadaise buvo uždrausta jais prekiauti, nes jie buvo susiję su hepatito protrūkiais.
San Nak Ji (žalias aštuonkojis) – Pietų Korėja
Šį korėjietišką delikatesą sudaro nedidelis aštuonkojis, patiekiamas gyvas ir besiraitantis. Galimas pavojus? Jo aktyvūs siurbtukai gali užstrigti ant gerklės ir kelti pavojų užspringti.
Beždžionių smegenys
Kai kuriose Azijos ir Afrikos dalyse vartojamos beždžionių smegenys gali būti valgomos žalios, virtos arba keptos. Be etinių problemų, beždžionių smegenų vartojimas siejamas su retu degeneraciniu neurologiniu sutrikimu, vadinamu Creutzfeldto-Jakobo liga.
Pasaulinės virtuvės tyrinėjimas – tai nuotykis, suteikiantis ir pikantiškų skonių, ir kultūrinių įžvalgų. Tačiau pasakojimai apie šiuos galimai mirtinai pavojingus maisto produktus primena, kad smalsumą reikėtų lydėti atsargumu. Norint saugiai mėgautis šiais patiekalais, svarbiausia yra žinios ir pasiruošimas. Tikrai drąsiems gurmanams jaudulys gali būti vertas rizikos, tačiau visada būtina suprasti, ką reiškia kiekvienas kąsnis.