Kas vyksta su kūnu, kai kamuoja pagirios?
Pagirios yra būklė, kurią daugelis žmonių patiria pavartoję alkoholio. Šiai būklei būdingi įvairūs nemalonūs simptomai, kurie gali tęstis kelias valandas ar net dienas. Vieni iš dažniausiai pasitaikančių simptomų yra galvos skausmas, pykinimas, nuovargis, galvos svaigimas ir jautrumas šviesai bei garsui.
Nors dauguma žmonių bent kartą gyvenime yra patyrę pagirias, tik nedaugelis supranta, kas jas sukelia ir kodėl tai vyksta. Kartais, atrodo, kad net ir išgėrus tą patį alkoholio kiekį, organizmas reaguoja skirtingai. Net ir vienas lengvas vakaras su draugais mieste kartais baigiasi sunkiomis pagiriomis, nors prieš tai buvę kelių dienų vakarėliai taip nenuvargina[1].
Alkoholis yra centrinę nervų sistemą slopinanti medžiaga, kuri veikia smegenų gebėjimą bendrauti su organizmu. Alkoholis, patekęs į kraują, greitai pereina kraujo-smegenų barjerą ir paveikia smegenų cheminę pusiausvyrą. Jis sustiprina neuromediatoriaus gama-aminobutyro rūgšties (GABA) aktyvumą, kuri sulėtina smegenų veiklą ir sukelia atsipalaidavimo ir euforijos pojūtį[2].
Tuo pat metu alkoholis slopina jaudinančio neurotransmiterio glutamato, skatinančio smegenų veiklą, aktyvumą. Dėl to slopinama smegenų jaudinamoji veikla, sulėtėja reakcijos laikas ir sutrinka pažinimo funkcijos. O kai alkoholio vartojama per daug, jis gali sukelti net keletą neigiamų padarinių organizmui.
Alkoholis sutrikdo ne vieną organizmo procesą: nuo kepenų veiklos iki dehidratacijos
Vienas iš svarbiausių alkoholio poveikių yra dehidratacija, kuri atsiranda, kai alkoholis metabolizuojamas kepenyse. Alkoholis yra diuretikas, o tai reiškia, kad dėl jo organizmas netenka vandens ir elektrolitų padažnėjus šlapinimuisi. Tai gali sukelti dehidrataciją, dėl kurios gali pasireikšti tokie simptomai kaip galvos skausmas, burnos džiūvimas ir galvos svaigimas.
Kitas per didelio alkoholio vartojimo poveikis yra skrandžio ir žarnyno gleivinės uždegimas. Tai gali sukelti pykinimą ir vėmimą, taip pat skrandžio skausmą ir viduriavimą. Be to, alkoholis gali sudirginti kraujagyslių gleivinę, todėl gali atsirasti galvos skausmas ir kiti simptomai.
Pagirių sunkumas priklauso nuo kelių veiksnių, įskaitant suvartoto alkoholio kiekį, alkoholio rūšį ir individualius medžiagų apykaitos bei alkoholio tolerancijos skirtumus. Paprastai, kuo daugiau alkoholio suvartojama, tuo sunkesnė būna pagirios.
Taip pat verta paminėti, kad skirtingos alkoholio rūšys gali sukelti skirtingų tipų pagirias. Pavyzdžiui, alaus gėrimas gali sukelti lengvesnes pagirias, palyginti su stipresnio alkoholio gėrimu, kuris gali sukelti stipresnes reakcijas. Taip yra todėl, kad vienoje porcijoje stipraus gėrimo paprastai yra daugiau alkoholio nei alaus ar vyno taurėje. Stipresnis alkoholis kaip, pavyzdžiui, viskis, brendis ar degtinė, veikia organizmą labiau nei bokalas alaus.
Alkoholis kiekvieną žmogų veikia skirtingai, tad nėra ir visiems tinkančio vieno vaisto nuo pagirių
Nors nėra vieno galutinio vaisto nuo pagirių, yra keletas strategijų, kurios gali padėti sušvelninti jų simptomus.
Vienas iš veiksmingiausių būdų išvengti pagirių yra saikingai vartoti alkoholį ir gerti daug vandens prieš vartojant alkoholį, jo vartojimo metu ir po to. Tai gali padėti sumažinti dehidratacijos ir kito neigiamo poveikio organizmui riziką[3].
Kita strategija būtų prieš geriant alkoholį, vartoti maistą, kuris gali padėti sulėtinti alkoholio absorbciją į kraują. Be to, gali padėti ir vaistinėje parduodami skausmą malšinantys vaistai, tokie kaip ibuprofenas ar paracetamolis. Jų vartojimas gali padėti sumažinti tokius simptomus kaip galvos ir kūno skausmai.
Yra ir specialių preparatų, skirtų pagirių simptomams slopinti. Jie dažnai turi vitamino B12, probiotikų, gerųjų bakterijų, amino rūgščių. Jie padeda atkurti elektrolitų kiekį organizme. Taip pat tokie vaistai paverčia alkoholį vandeniu ir anglies dioksidu prieš jam pasiekiant kepenis. Tačiau nuolatinis tokių preparatų vartojimas irgi nėra gera išeitis. Juolab kai vaistai gali veikti ne visiems vienodai.
Pagirios yra dažna būklė, atsirandanti pavartojus per didelį kiekį alkoholio. Jų išvengsite vartodami alkoholį saikingai ir vengdami audringų vakarėlių. Dažnas alkoholio vartojimas ilgainiui sukelia kepenų ligas ar siaubingas pasekmes apsinuodijus alkoholiu. Saikingai vartodami alkoholį, išlikdami hidratuoti ir rūpindamiesi savo kūnu, galite sumažinti riziką patirti nemalonius pagirių padarinius.
Genetiškai sukurtas probiotikas gali padėti prislopinti alkoholio poveikį ir užkirsti kelią pagirioms
Pagirios gali būti siaubinga patirtis. Dauguma esame tai patyrę: pabundame nuo galvos skausmo, burnos džiūvimo ir bendros blogos savijautos. O jei padauginote alkoholio, ne tik jaučiatės prastai, bet ir pakenkiate savo kepenims[4].
Bet kas, jei būtų vaistas nuo pagirių? Pasirodo, naujas genetiškai sukurtas probiotikas gali padėti užkirsti kelią skausmingiems per didelio alkoholio kiekio vartojimo padariniams.
Neseniai Kinijos mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, naujasis probiotikas ne tik padeda organizmui greičiau suskaidyti alkoholį, bet ir apsaugo kepenis. Tyrimas parodė, kad probiotikas sumažino alkoholio absorbciją, pailgino toleranciją alkoholiui ir sutrumpino atsigavimo laiką po alkoholio poveikio. Tai patikrinta atlikus bandymus su pelėmis.
Mokslininkai mano, kad genetiškai modifikuoti probiotikai suteiks naujų idėjų kepenų ligoms gydyti. Probiotiko sudėtyje yra žmogaus fermento ADH1B, kuris pagreitina alkoholio skaidymą organizme.
Mokslininkai nustatė, kad fermento įvedimas į probiotiką Lactococcus lactis yra veiksmingas. Jie probiotiką patalpino į kapsulę, kad užtikrintų jo atsparumą skrandžio rūgštims, tada išbandė produktą su trimis penkių pelių grupėmis, kurių kiekvieną veikė skirtingas alkoholio kiekis.
Su pelėmis atlikto tyrimo rezultatai buvo įspūdingi
Pelės, gavusios žmogaus ADH1B išreiškiančio probiotiko, galėjo apsiversti po vienos valandos alkoholio poveikio. Tuo tarpu pelėms, kurioms nebuvo duota probiotiko, praėjus 20 minučių po alkoholio poveikio, pasireiškė apsvaigimo požymiai ir jos negalėjo atsistoti ant kojų, kai buvo paguldytos ant nugaros.
Tiriamų ir probiotikų gavusių pelių kraujyje po dviejų valandų taip pat buvo mažesnis alkoholio kiekis, o kontrolinės grupės pelių kraujyje alkoholio kiekis toliau didėjo. Tyrėjai nustatė, kad probiotikų gavusių pelių kepenyse buvo mažesnis lipidų ir trigliceridų kiekis, o tai leidžia manyti, kad probiotiko vartojimas gali sumažinti alkoholio daromą žalą šiam organui.
Nors probiotikas dar nebuvo išbandytas su žmonėmis, autoriai prognozuoja, kad jei jis duos tokią pačią naudą, tai galėtų būti visiškai naujas būdas sumažinti alkoholio sukeltas sveikatos problemas, įskaitant kepenų problemas apskritai. Ankstesniuose tyrimuose bandyta naudoti virusinius vektorius ADH1B, tačiau šis metodas neatrodė saugus[5].
Džiaugiamasi, kad rekombinantiniai probiotikai pagerino ūmios alkoholio sukeltos kepenų ir žarnyno pažaidos gydymą, teigė Meng Dongas iš Kinijos mokslų akademijos Zoologijos instituto.
Pasak tyrėjų, gydyti pagirias probiotikais yra daug žadanti idėja. Jei genetiškai modifikuoto probiotiko nauda bus pakartota žmonėms, tai galėtų būti naujas būdas sumažinti žalingą alkoholio poveikį. Tačiau būtina prisiminti, kad geriausias būdas išvengti pagirių vis dėlto yra saikingas alkoholio vartojimas arba jo atsisakymas.