- Agurkų nauda nenuginčijama: drėkina, suteikia vitaminų ir mažina ligų riziką
- Brokolių maistinė nauda: padeda metant svorį ir netgi mažina vėžio tikimybę
- Skanios brokolių ir agurkų salotos su vynuogėmis
Agurkų nauda nenuginčijama: drėkina, suteikia vitaminų ir mažina ligų riziką
Agurkai ir brokoliai yra neįtikėtinai maistingos ir skanios daržovės, kurios gali suteikti daug naudos sveikatai. Abi daržovės yra pripildytos būtinų vitaminų ir mineralų ir turi unikalių savybių, todėl jos puikiai papildo bet kokią dietą. Tad šiame straipsnyje ne tik aptarsime agurkų ir brokolių maistinę naudą, bet ir pateiksime skanių salotų receptą, kuriame yra abi daržovės.
Agurkai yra mažai kalorijų turinti, drėkinanti daržovė, kurioje gausu būtinų vitaminų ir mineralų[1]. Jie yra puikus vitamino K šaltinis, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai palaikyti. Juose taip pat yra nedidelis kiekis kitų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas A, magnis ir manganas. Be to, agurkai yra geras antioksidantų šaltinis, kuris gali padėti apsaugoti organizmą nuo žalingų laisvųjų radikalų daromos žalos. Agurkuose esantys antioksidantai apima flavonoidus, tokius kaip kvercetinas ir kaempferolis, kurie gali sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, riziką.
Didelis vandens kiekis agurkuose taip pat gali padėti nuraminti skrandžio dirginimą ir užkirsti kelią gaubtinės žarnos dehidratacijai, dėl kurios gali išsivystyti gaubtinės žarnos vėžys. Be to, didelis vandens kiekis gali padėti numesti svorio, nes jaučiamas sotumo jausmas, o tai gali padėti kontroliuoti potraukį valgyti ir sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Tai veikiausiai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl atsirado agurkų dieta, padedanti vos per 7 dienas atsikratyti net kelių kilogramų.
Agurkuose taip pat yra junginio, vadinamo kukurbitacinu, kuris, įrodyta, jog turi priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį organizmui. Šis junginys taip pat gali padėti apsaugoti skrandžio gleivinę nuo pažeidimų ir opų.
Brokolių maistinė nauda: padeda metant svorį ir netgi mažina vėžio tikimybę
Brokoliai taip pat yra daug maistinių medžiagų turinti daržovė, kurioje gausu būtinų vitaminų ir mineralų[2]. Tai puikus vitamino K, vitamino C ir vitamino A šaltinis. Be to, brokoliuose yra nedidelis kiekis kalio, fosforo ir magnio. Brokoliuose taip pat yra daug antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti organizmą nuo žalingų laisvųjų radikalų daromos žalos. Brokoliuose esantys antioksidantai yra vitaminas C, beta karotinas ir sulforafanas.
Didelis skaidulų kiekis brokoliuose taip pat gali padėti numesti svorio, nes jų pavalgius apima sotumo jausmas, o tai gali padėti kontroliuoti potraukį ir sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Be to, skaidulų kiekis brokoliuose gali skatinti reguliarų tuštinimąsi ir užkirsti kelią vidurių užkietėjimui.
Brokoliai taip pat yra geras junginio, vadinamo sulforafanu, šaltinis, kuris, kaip įrodyta, turi priešvėžinių savybių. Tyrimai parodė, kad sulforafanas gali padėti slopinti vėžio ląstelių augimą ir netgi sukelti jų mirtį. Be to, brokoliai yra geras gliukozinolatų šaltinis, kurie buvo susiję su tam tikrų vėžio rūšių, pvz., plaučių ir storosios žarnos vėžio, rizikos mažinimu.
Skanios brokolių ir agurkų salotos su vynuogėmis
Dabar, kai aptarėme agurkų ir brokolių maistinę naudą, pakalbėkime apie skanų ir paprastą būdą įtraukti juos į savo mitybą: agurkų ir brokolių salotų receptą! Tiesa, kartais norisi išmėginti kiek įdomesnius maisto produktų derinius. Brokolių ir agurkų salotos yra labai gaivios, lengvai paruošiamos, o juose esančios vynuogės ne tik puikiai dera prie daržovių, bet ir suteikia įdomesnį skonį.
Jums reikės:
- pusės ilgojo agurko,
- 1 brokolio,
- 200 g besėklių vynuogių,
- 3 šaukštų gliaudytų saulėgrąžų sėklų,
- 1 mažo šalotinio svogūno,
- 3 šaukštų majonezo,
- 1 šaukšto citrinų sulčių,
- druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga.
Supjaustykite agurką kubeliais, o brokolį pirmiausia išskirstykite šakelėmis ir tada smulkiai supjaustykite. Vynuoges perpjaukite pusiau. Jei naudosite vynuoges su sėklomis, jas pašalinkite. Taip pat smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną. Sausoje keptuvėje pakepinkite saulėgrąžų sėklas, kol šios lengvai pagels. O tuomet suberkite viską į dubenį ir išmaišykite drauge su majonezu, citrinų sultimis, druska ir pipirais. Skanaus!