Cikorija – puiki alternatyva kavai

Alternatyvos, Mityba, SveikatingumasMiglė Tumaitė
Suprasti akimirksniu
Gėrimas
Cikorija – puiki alternatyva kavai. Demi Deherrera/Unsplash nuotrauka

Cikorija naudojama viena arba sumaišyta su kava

Pagaminta iš skrudintų cikorijos šaknų, cikorijų kava dažnai laikoma vienu populiariausių Naujojo Orleano gėrimu. Kita vertus, nors jis neretai susijęs su keliais privalumais sveikatai, kai kuriems žmonėms cikorija gali sukelti neigiamą šalutinį poveikį[1].

Pasižyminti medienos poskoniu ir riešutų aromatu, cikorijų kava pastaruoju metu tapo mano rytinės rutinos dalimi. Vis dėlto ji ne ką mažiau mėgstama ir visame pasaulyje, įskaitant Prancūziją bei Indiją, – pastarąją galite ne tik vartoti kaip nuostabią alternatyvą kavai, bet ir sumaišyti su kavos tirščiais.

Cikorijai – kiaulpienių šeimos žydinčiam augalui, būdingas tvirtas, pūkuotas stiebas, šviesiai violetiniai žiedai ir lapai, kurie dažniausiai naudojami salotose.

Tiesa, cikorijų kava gaminama skrudinant, malant ir užplikant šio augalo šaknis, išgaunant skonį, labai panašų į kavą, kuri yra pagardinta saujele riešutų. Manoma, jog šis receptas atsirado dar 1800-aisiais Prancūzijoje, kai trūko kavos. 

Šiandien, kaip žinia, cikorijos kavos jau galima rasti daugelyje pasaulio šalių, ir ji vis dažniau naudojama kaip alternatyva įprastai kavai be kofeino.

Kava
Cikorija naudojama viena arba sumaišyta su kava. Jen/Unsplash nuotrauka

Gėrimas gerina virškinimo sistemos būklę ir padeda numesti svorio

Gėrime yra šiek tiek mangano ir vitamino B6 – dviejų maistinių medžiagų, susijusių su puikia smegenų sveikata.

Cikorijos šaknis – tai ir skaidulų šaltinis, prisidedantis prie sklandesnio virškinimo.

Pavyzdžiui, cikorija gali palaikyti žarnyno mikrobiomo sveikatą, kuri, kaip manoma, yra glaudžiai susijusi su kitomis ligomis. Taip yra todėl, kad augalo šaknyse yra inulino skaidulų – prebiotiko, skatinančio naudingų bakterijų dauginimąsi žarnyne, kuris ne tik padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir numesti svorio, bet ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Tiesa, daug žada ir kai kurie tyrimai su gyvūnais, patvirtinantys, jog cikorijos šaknis gali turėti priešuždegiminių savybių. Visgi turėkite omenyje, jog šių maistinių medžiagų kiekiai cikorijų kavoje yra gana maži, nes tik nedidelis cikorijos šaknies kiekis patenka į gėrimą[2]

Be to, dauguma iki šiol atliktų tyrimų buvo skirti inulino poveikiui, o ne cikorijai apskritai; reikia atlikti tolesnius tyrimus, siekiant nustatyti, kokiomis apimtimis cikorijos kava gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje ir insulino lygiui.

Cikorijų kava – vienas iš būdų sumažinti suvartojamo kofeino kiekį

Įprasta kava gaminama iš skrudintų, maltų ir užplikytų kavos pupelių; įprastame kavos puodelyje yra apie 92 mg kofeino, nors šis kiekis priklauso nuo tokių veiksnių kaip naudojamos kavos pupelės, porcijos dydis ir kavos skrudinimo tipas. Vis tik neabejojama, jog didelis kofeino kiekis siejamas su šalutiniais poveikiais, tokiais kaip pykinimas, nerimas, širdies plakimas, nerimastingumas bei nemiga.

Cikorijos šaknys, priešingai, natūraliai neturi kofeino, todėl yra puikus pakaitalas. (Dalis žmonių į karštą vandenį įdeda cikorijos šaknį, kad gėrimas būtų visiškai be kofeino, o kiti įmaišo ją į nedidelį kiekį įprastos kavos, jog galėtų mėgautis mažesniu kofeino kiekiu.)

Šiaip ar taip, nors šis gėrimas neretai siejamas su keliais privalumais sveikatai, jis tinka toli gražu ne visiems.

Cikorija kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginę reakciją, iššaukdama tokius simptomus kaip skausmas, patinimas ir burnos dilgčiojimas. Tie, kurie yra alergiški beržo žiedadulkėms, taip pat turėtų jos vengti, kaip ir nėščios ar maitinančios krūtimi.

Visgi, jei jums patinka gėrimo skonis ir nesate jam alergiškas, drąsiai įtraukite jį į savo racioną – išbandyti galite jau šiandien. Tiesiog sumaišykite maltą kavą su cikorija santykiu 2:1, užpilkite verdančiu vandeniu ir mėgaukitės. (Naujojo Orleano kavos pardavėjai dažnai maišo savo kavą su iki 30 procentų cikorijos šaknies.)

Kavinukas
Cikorijų kava – puikus būdas sumažinti suvartojamo kofeino kiekį. Jessica Lewi/Unsplash nuotrauka

Augalas naudojamas tiek kavai, tiek salotoms

Nesvarbu, ar pasauliečiai ant pjedestalo iškelia subtilų skonį, ar mažesnį kofeino kiekį, cikorija išlieka populiarus kavos pakaitalas, priedas ir dar daugiau.

Dalis žmonių naudoja ne tik minėto augalo šaknis, bet ir lapus, panaudodami juos salotoms ir aromatizuotam actui[3]. Įdomiausia tai, jog kai kuriose pasaulio vietose pastarieji taip pat naudojami gydomiesiems tonikams.

Kad cikorijos šaknis taptų valgoma (arba techniškai geriama) medžiaga, ją nuplaukite ir išdžiovinkite, tada supjaustykite peiliu; išdėliokite gabalėlius ant kepimo indo ir kepkite orkaitėje maždaug 180 °C temperatūroje, kol jie taps auksinės rudos spalvos. Smulkiai sumalę užvirinkite 1 puodelį vandens ir įdėkite 1–2 šaukštus maltos cikorijos šaknies. Uždenkite ir troškinkite 10 minučių. Perpilkite skystį į puodelį ir gerkite. Jei norite, pridėkite medaus, pieno ar kito patinkančio pagardo[4].

Galite pridėti ir mėgiamų prieskonių, pavyzdžiui, cinamono, gvazdikėlių, muskato riešuto ar anyžiaus.

Kadangi cikorija paprastai yra daug pigesnė nei kava, tai puikus pakaitalas, jei turite ribotą biudžetą. (Maltos cikorijos kavos galite nusipirkti internetu ar prekybos centre, arba „nuo nulio“ pasigaminti namuose.)