- Kūdikiams medus yra žalingas
- Medus gydo žaizdas ir reguliuoja svorį
- Netikėti medaus naudojimo būdai pasitarnaus kiekvienam
Kūdikiams medus yra žalingas
Turbūt visi žinome, kad nuo seniausių laikų medus buvo naudojamas ir kaip maistas, ir kaip vaistas, mat dėl jame esančių maistinių medžiagų bei augalų junginių jis yra itin naudingas mūsų sveikatai.
Mitybos požiūriu 1 šaukšte medaus yra 64 kalorijos ir 17 gramų cukraus, įskaitant fruktozę, gliukozę, maltozę ir sacharozę[1]. Ir nors jame yra šiek tiek vitaminų ir mineralų, praktiškai neaptinkama ląstelienos, riebalų bei baltymų, dėl kurių stygiaus sotumo jausmas pasiekiamas sunkiau. Ir visgi, kai užplikote puodelį karštos arbatos, imate medų ar cukrų?
Tiesa ta, kad abu ingredientai gali suteikti gėrimams ar patiekalams saldumo, tačiau tikėtina, jog jų maistinė vertė išties skirsis. Ne paslaptis, jog medus ir cukrus yra angliavandeniai, daugiausia sudaryti iš gliukozės ir fruktozės, todėl jie yra naudojami kaip daugelio fasuotų maisto produktų bei receptų sudedamosios dalys. Be kita ko, kadangi šie saldikliai neretai lemia svorio didėjimą, rekomenduojama juos vartoti atsakingai.
Įdomu tai, kad skirtingų rūšių medus turi specifinį skonį bei kvapą ir būna šviesiai geltonos arba tamsiai rudos spalvos. Tuo tarpu dienos norma priklauso nuo jo kilmės. Kalbant apie medaus skirtumus, pavyzdžiui, grikių medus yra itin populiarus dėl tamsios spalvos bei salyklo skonio, priešingai nei ugniažolių, kuris nepasižymi tokiu intensyviu poskoniu ir yra absoliučiai permatomas. Kita vertus, nesvarbu, kokio tipo medus jums labiausiai patinka – gaminys gali stipriai padidinti cukraus kiekį kraujyje jeigu jo padauginsite.
Žinoma, šis gamtos stebuklas turi labai daug privalumų, susijusių su organizmo stiprinimu, tačiau tiems, kas skundžiasi sveikatos problemomis, tokiomis kaip diabetas ar nutukimas, patartina jo vengti. Beje, svarbu paminėti ir tai, kad dėl meduje esančių bakterijų sporų ir galimos botulizmo rizikos jo negalima duoti kūdikiams iki vienerių metų.
Medus gydo žaizdas ir reguliuoja svorį
Neabejoju, jog kai pagalvojate apie tradicinį medų, įsivaizduojate sirupo pavidalo skystį meškos formos butelyje, kurį dažniausiai perkate maisto prekių parduotuvėje. Aišku, paprastai jis yra pasterizuotas bei filtruotas, todėl vis tik laikomas perdirbtu medumi.
Kalbant apie medaus kelią iki mūsų skrandžių, pirmiausia atliekamas filtravimas, kuris padeda pasiekti tolygesnę konsistenciją. Šio proceso metu iš medaus pašalinami visi bičių likučiai, vaškas, kietos medžiagos ir žiedadulkės, dėl kurių klampus skystis gali greičiau kristalizuotis.
Pasterizavimas apima medaus apdorojimą aukštoje temperatūroje ir jo dėka pratęsiamas medaus galiojimo laikas. Tačiau šio apdorojimo metu, deja, pašalinama dalis kai kurių naudingų maistinių medžiagų ir gyvų fermentų, esančių gaminyje. Tuo tarpu stebuklingas skystis laikomas natūraliu tik tuomet, kai jame nėra jokių dirbtinių priedų: jokio sirupo, cukraus ar aromatinių medžiagų.
Kalbant apie esminius medaus privalumus, svarbiausi yra šie:
- Priklausomai nuo konkrečios medaus rūšies, jis turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių: kai kurie tyrimai rodo, kad žalias medus (medus be priedų) gali naikinti nepageidaujamas bakterijas.
- Jame yra fitonutrientų, įprastai esančių augaluose, kurie stiprina imuninę sistemą ir tarpląstelinį ryšį, atstatydami toksinų sąlygojamą DNR žalą ir pakeisdami estrogeno metabolizmą.
- Turi daug antioksidantų, kurie siejami su sumažėjusia širdies priepuolių, insulto ir kai kurių vėžio rūšių rizika; taipogi jie stiprina akis.
- Diabetikams medus yra ne toks kenksmingas kaip cukrus; be to, jis mažina širdies ligų riziką.
- Prisideda prie cholesterolio kiekio organizme reguliavimo.
- Mažina trigliceridų kiekį. (Trigliceridų kiekis paprastai didėja laikantis dietos, kurioje yra daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių).
- Apsaugo širdį nuo oksidacinio streso.
- Greitina žaizdų gijimą: natūralus medus gana efektyviai gydo nestiprius nudegimus, nedideles opas ir žaizdas, užkrėstas po operacijos.
- Padeda slopinti kosulį: kai kurie tyrimai rodo, kad jis yra netgi efektyvesnis nei vaistai nuo kosulio[2].
- Galiausiai medus yra skanesnė bei sveikesnė cukraus alternatyva.
Ir vis dėlto, patartina rinktis aukštos kokybės medų ir žinomą prekės ženklą, mat dalis pigesnių variantų gali būti sumaišyti su sirupu. Kita vertus, dienos pabaigoje medus yra tiesiog „mažesnis blogis“ už cukrų ar daug fruktozės turintį klevų sirupą.
Netikėti medaus naudojimo būdai pasitarnaus kiekvienam
Kaip jau išsiaiškinome, tyras medus, praturtintas antioksidantais, buvo ir tebėra naudojamas kaip liaudies medicinos priemonė per visą jo gyvavimo istoriją. Tačiau verta pažymėti, kad produktas turi ir daug kitų privalumų – tiesa, ne visada pasiteisinančių, iš kurių bene įdomiausi yra šie:
- Jis gerina atmintį: sakoma, jog medus gali pagerinti tiek trumpalaikę, tiek ilgalaikę atmintį, ypač moterims po menopauzės. (Poveikis toks pat, kaip ir taikant hormoninį gydymą).
- Jis yra veiksmingas gydant burnos bei lytinių organų pūslelinę: medus gali išgydyti herpeso pažeidimus taip pat greitai, kaip tepalai, kuriuos rasite vaistinėje.
- Gydo hemorojų, sukeliantį niežulį ir skausmą išangėje, taip pat mažina kraują išmatose.
- Didina vyrų ir moterų vaisingumą. Tiesa, rezultatų yra įvairių. (Ko gero, reikia atlikti daugiau tyrimų šiuo klausimu).
- Gali būti veiksmingas gydant žvynelinę, mažinant paraudimą, odos pleiskanojimą ir intensyvų niežėjimą.
Be kita ko, galime pasidžiaugti, jog šiemet Lietuvos gamta medaus taip pat negailėjo, mat bitininkai kone vienbalsiai teigia, kad jo trūkumo kaip praėjusiais metais nebus[3]. Ir nors vasaros karščiai šiek tiek paankstino medunešį ir išdžiovino grikius, visų kitų nektarų medaus bitininkai prikopinėjo pakankamai ir jo tikrai nepritrūks iki kito sezono.