Augalinė mityba padeda atrasti naujus skonius
Prieš maždaug 8-erius metus mano vaikinui tapus veganu, o man pasirinkus vegetarišką mitybą mūsų maistas tapo gerokai įvairesnis ir įdomesnis, o maisto gaminimas tapo mano nauju pomėgiu. Pradėjau eksperimentuoti virtuvėje ir ieškoti būdų pagaminti patiekalus be tradicinių, gyvulinės kilmės produktų: iškepti „sūrio” tortą be pieno produktų, „omletą” be kiaušinių, išsivirti vaikystėje mėgtus „varškėčius” nenaudojant varškės. Sąrašas tęsiasi ir toliau, tačiau mintis aiški.
Pamėgau ne tik gaminti ir eksperimentuoti pati, bet ir susidomėjau kitų kūryba, todėl vis dažniau pradėjau žvalgytis į prekyboje esančius dar neragautus veganiškus produktus ir nagrinėti įvairių restoranų meniu. Ir kuo daugiau domėjausi, tuo labiau žavėjausi veganų išradingumu!
Norėdama dalintis skaniais veganiškais atradimais sukūriau profilį „Mano vaikinas veganas”, kuriame dalinuosi mūsų mėgstamais receptais, veganiškų produktų, restoranų ir parduotuvių asortimento apžvalgomis. Tačiau šis profilis neapsiriboja tik maisto tema, čia taip pat dažnai kalbame ir apie aplinkos taršos problemas, klimato kaitą, tvarumą, minimalistinį, zero (arba low) waste gyvenimo būdą ir atsakingo vartotojo sąvoką.
Kasdien pasidžiaugiu pasirinkusi augalinę mitybą, nes būtent tai padėjo man atrasti mėgstamą veiklą, priimti naujus ir įdomius iššūkius, susipažinti su įkvepiančiais žmonėmis ir atrasti daug naujų skonių! Viena iš savųjų idėjų dalinuosi ir čia. Šis receptas puikiai tiks ką tik augalinę mitybą pasirinkusiems ir vis dar besiilgintiems „tradicinio” maisto. Kartu, šis receptas turėtų sužavėti ir visavalgius. Išbandykite!
Veganiška „žuvis“ tešloje
Pasirinkus augalinės mitybos kelią žuvis kaip ir mėsa, yra vienas iš produktų, kurių atsisakoma. Vis tik, galima atrasti išradingų būdų, kaip išsiilgtos žuvies skonį atrasti ir veganiškame patiekale.
Jums reikės:
Tofu;
Džiovintų jūros dumblių lapų;
200 g vandens;
80 g miltų;
2 skiltelės česnako;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
Žiupsnelio druskos;
Žolinių prieskonių žuvies patiekalams;
Džiūvėsėlių.
Paruošimas:
Pasiruošiame tešlą: sumaišome miltus su vandeniu, prieskoniais, druską, alyvuogių aliejų ir išspaudžiame dvi skilteles česnako.
Tofu paplotėlius iš abiejų pusių ištepame trupučiu aliejaus, uždedame iš abiejų pusių džiovintų jūros dumblių lapus. Tofu paplotėlius, prilaikant jūros dumblių lapus, panardiname į paruoštą tešlą, kad apsemtų iš abiejų pusių ir dedame į lėkštę su džiūvėsėliais.
Džiūvėsėliais padengiame visą paplotėlį iš visų pusių, taip pat ir paplotėlio kraštus. Kepame keptuvėje ar orkaitėje, kol gražiai parus. Patiekiame su bulvėmis, ryžiais ar salotomis. Prie šio patiekalo tinka ir įvairūs veganiški padažai, pavyzdžiui, pesto.
Ieškoti alternatyvos žuviai – sumanus pasirinkimas
Ar girdėjote paskutinias niūrias prognozes? Mokslininkai prognozuoja, kad 2048-ais pasaulio vandenynuose gali nebelikti žuvų. Dėl to, žinoma, kalta didžiulė tarša, įvairių rūšių naikinimas ir gamtinės sąlygos. Kadangi 90% žuvų rinkos šiandien jau yra naudojama pilnu pajėgumu, ateityje net didžiausi žuvies gerbėjai gali būti priversi ieškoti alternatyvų[1].
Šių dienų veganiškoje mityboje žuvį itin paprasta ir patogu pakeisti tofu. Šis gaminys tinka tiek naminių žuvies prištelių gamybai, tiek ir garsiajam britų virtuvės šedevrui „fish and chips”. Kai kurias žuvies rūšis, pavyzdžiui, strimėles pakeisti gali ir portobelo grybai apvolioti tešloje.
Lašisos alternatyva gali tapti morkos. Iš šios daržovės galima gaminti kepsnelius, o panaši oranžinė spalva iš pirmo žvilgsnio apgaus ir didžiausią žuvies gerbėją. Be to, morkos tinka ir prie kitų ingridientų, kurie šiaip yra derinami su lašiša. Pavyzdžiui, populiarus beigelis su kreminiu sūriu ir lašiša gali puikiausiai atgimti ir veganiškoje formoje, lašišą pakeitus keptomis ar net marinuotomis morkomis ir pasirinkus veganišką tepamą sūrį.
Vietoje daugelio mėgstamo tuno veganai naudoja avinžirnius. Susmulkinti ir su veganišku padažu sumaišyti avinžirniai primena tuno užtepėles ir tinka tepti ant sumuštinių ar tiesiog patiekti kaip padažą užkandžiams. Na, o gana sotų ir išskirtiniu skoniu pasižymintį žuvies pyragą galima veganizuoti pritaikant baltąsias pupeles. Sočios pupelės turėtų pakankamai gerai pakeisti žuvį, be to, pasižymi tokiu pačiu minkštumu.
Taigi, matome, kad tik panorėjus, galima atrasti daugybę alternatyvų ne tik mėsai, bet ir žuviai. Iš tiesų, veganiška mityba kaip niekas kitas nepriverčia mąstyti kūrybiškai ir netradiciškai.