
Piemenų pyragas – pigus patiekalas, padedantis suvartoti maisto likučius
Piemenų pyragas – mėgstamas sotus patiekalas, kuriuo mėgaujasi jau ištisos kartos. Tai pikantiškas patiekalas iš maltos mėsos, daržovių ir bulvių košės, dėl savo tekstūros ir skonio įtinkantis daugeliui.
Teigiama, kad piemenų pyragas atsirado Jungtinėje Karalystėje, veikiausiai Škotijoje ir Šiaurės Anglijoje. Jau XVIII amžiaus kulinarijos knygose buvo galima rasti šį naminį pyragą, kuris daugybei šeimų padėjo neišmesti dar tinkančių valgyti maisto produktų[1]. Juk piemenų pyragas buvo sukurtas kaip protingas būdas sunaudoti likusią nesuvalgytą mėsą ir daržoves. Manoma, kad patiekalą sugalvojo piemenys, kurie, prieš kepdami tokį pyragą, mėsos ir daržovių likučius susmulkindavo ir užpildavo bulvių koše.
Tradiciniai piemenų pyrago ingredientai yra malta ėriena, morkos, svogūnai, žirniai ir bulvių košė. Tačiau kai kuriuose receptuose gali būti ir kitų daržovių, tokių kaip salierai, kukurūzai ar grybai. Be to, žmonės pamėgo dėti įvairią mėsą, taip tiesiog panaudodami likučius, kaip kad tą darė ir šį pyragą sugalvoję piemenys. Patiekalas dažniausiai pagardinamas žolelėmis, tokiomis kaip čiobreliai ar rozmarinai, o kai kuriuose receptuose gali būti pilama Vusterio padažo arba raudonojo vyno, kad būtų suteiktas sodresnis skonis.
Patiekalui pagardinti naudojama bulvių košė paprastai gaminama su sviestu, pienu ir prieskoniais. Tada ji tepama ant mėsos ir daržovių mišinio ir paliekama kepti orkaitėje, kol bulvių košės viršus taps auksinės rudos spalvos ir traškus.
Piemenų pyragas greitai išpopuliarėjo Jungtinėje Karalystėje, o ilgainiui paplito ir kitose pasaulio šalyse. Šiandien juo mėgaujamasi įvairiausiuose pasaulio kampeliuose, o Lietuva taip pat nėra išimtis.
Viena iš priežasčių, kodėl piemenų pyragas tapo toks populiarus, yra gan paprasta. Juk tai sotus ir gardus patiekalas, puikiai tinkantis šaltesniam orui. Tai taip pat universalus patiekalas, kurį galima pritaikyti pagal individualų skonį. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės gali norėti naudoti jautieną, o ne ėrieną, arba jie gali pasirinkti pridėti papildomų daržovių, tokių kaip saldžiosios bulvės arba moliūgai.
Piemenų pyragas taip pat yra puikus patiekalas tiems, kurių biudžetas gan mažas, nes jis gaminamas iš nebrangių, lengvai prieinamų ingredientų. Be to, tai puikus būdas sunaudoti likučius, kas labai aktualu nenorint šveistyti maisto. O patį pyragą galima pasigaminti iš anksto ir vėliau pašildyti, todėl tai patogus pasirinkimas užimtoms šeimoms.
Piemenų pyragas su alumi
Jei niekada negaminote piemenų pyrago, rekomenduojame išmėginti kelis jo variantus ir išsirinkti labiausiai patinkantį. Piemenų pyrago receptai[2] būna įvairūs ir, kaip jau minėjome, juos galima keisti pagal savo skonį. Pavyzdžiui, pirmasis pyrago variantas yra gardinamas alumi.
Mėsos mišinio ingredientai:
- 500 g maltos avienos
- 250 g kapotos jautienos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos
- 1 puodelis susmulkinto baltojo svogūno
- 2 vidutinės morkos, nuluptos ir supjaustytos kubeliais
- 1 šaukštelis košerinės druskos
- 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 2 šaukštai universalių miltų
- 2 šaukšteliai pomidorų pastos
- 1 puodelis „Guinness Stout“ alaus
- 1 šaukštelis Vosterio padažo
- 2 šaukšteliai susmulkinto šviežio rozmarino
- 1 šaukštelis smulkintų šviežių čiobrelių
- 0,5 puodelio šviežių žaliųjų žirnelių
Gaminimo eiga:
Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, česnaką ir svogūnus ir kepkite keturias minutes arba iki skaidrumo, tada sudėkite morkas ir leiskite kepti penkias minutes, retkarčiais pamaišydami. Tuomet įdėkite ėrieną, jautieną, druską ir pipirus, kepkite, kol mėsa taps šviesiai rudos spalvos. Mėsai pakepus, į mišinį suberkite miltus, maišykite tris minutes ant vidutinės ugnies. Tuomet sudėkite pomidorų pastą, alų, žirnelius, Vusterio padažą, šviežias žoleles ir virkite 10 min., kol pasidarys tirštos konsistencijos. Galiausiai pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Tada į keturis vidutinio dydžio keraminius kepimo indus padalinkite gautą mėsos mišinį ir atidėkite į šalį.
Bulvių košės ingredientai:
- 1 kg bulvių, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais
- 6 šaukštai nesūdyto sviesto
- 0,5 puodelio riebios grietinėlės
- 1 šaukštelio malto česnako
- Pipirų ir košerinės druskos pagal skonį
Gaminimo eiga:
Puode išvirkite bulves, kol suminkštės, kad būtų galima sutrinti. Išimkite iš vandens ir sudėkite į maišymo dubenį kartu su sviestu, riebia grietinėle, česnaku, druska ir pipirais. Sutrinkite mišinį iki vientisos masės ir pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Tuomet ant keraminiuose kepimo induose palikto mėsos mišinio dėkite bulvių košę. Kepkite 180 °C temperatūroje penkias minutes, papuoškite petražolėmis ir patiekite. Skanaus!
Piemenų pyragas su grybais ir pupelėmis
Lisa Lotts, receptų kūrėja ir tinklaraštininkė, turi dar vieną receptą, kuris turėtų patikti daugeliui: sotus, pikantiškas piemenų pyragas su žirneliais, grybais, svogūnais ir morkomis. Šis receptas pasižymi tuo, jog vietoj avienos naudojama malta jautiena. O siekiant didesnio kremiškumo, recepte naudojamas netikėtas ingredientas: graikiškas jogurtas, kurį galite keisti ir tiesiog grietine. Galutinis rezultatas yra kreminės tekstūros, o skonis toks, jog veikiausiai patiks visiems piemenų pyrago fanams.
Ingredientai:
- 1,2 kg bulvių, nuluptų ir supjaustytų gabaliukais
- 2 morkų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais
- 1 vidutinio dydžio svogūno, supjaustyto kubeliais
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 230 g grybų, susmulkintų
- 2 arbatinių šaukštelių košerinės druskos
- 1 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
- 1 valgomojo šaukšto šviežio, malto rozmarino
- 1 česnako skiltelės
- 1,5 arbatinio šaukštelio šviežio, malto raudonėlio
- 600 g maltos jautienos
- 1 puodelio šaldytų žirnelių
- 3,5 šaukštų sviesto
- 1,5 šaukšto miltų
- 1,5 puodelio jautienos sultinio
- 1 arbatinio šaukštelio Vusterio padažo
- 1 puodelio graikiško jogurto arba grietinės
- 1 puodelio pieno
- 1 valgomojo šaukšto lydyto sviesto (norint aptepti troškinant, tačiau nebūtina)
Gaminimo eiga:
Sudėkite supjaustytas bulves į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 18–20 minučių arba tol, kol bulvės suminkštės. Tuo tarpu didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite vieną arbatinį šaukštelį alyvuogių aliejaus ir suberkite grybus bei ketvirtadalį arbatinio šaukštelio druskos, retkarčiais pamaišydami ir taip kepdami tris–penkias minutes, kol grybai suminkštės ir nebeliks skysčio. Perkelkite apkeptus grybus į didelį dubenį.
Tuomet į keptuvę įpilkite 1 arbatinį šaukštelį alyvuogių aliejaus ir įmaišykite svogūnus bei morkas ir dar ketvirtadalį šaukštelio druskos. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs, o morkos šiek tiek suminkštės. Perkelkite daržoves į dubenį su grybais.
Įkaitinkite likusį arbatinį šaukštelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite jautienos faršą, mėsą atskirkite šakute, jog nebūtų didelių gumulėlių ir apkepkite. Kai mėsa apkeps maždaug iki pusės, įberkite česnako, rozmarino, raudonėlio, pusę arbatinio šaukštelio druskos ir ketvirtadalį arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų. Kepkite maišydami, kol mėsa taps kvapni ir pilnai iškeps. Jautieną perkelkite į dubenį su daržovėmis ir įmaišykite šaldytus žirnelius.
Tuomet keptuvėje ištirpinkite 1,5 šaukšto sviesto ir suberkite miltus, pusę arbatinio šaukštelio druskos ir ketvirtadalį arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų. Maišykite, kad susimaišytų ir virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami apie minutę, kol pradės burbuliuoti. Lėtai supilkite jautienos sultinį ir virkite nuolat maišydami, kol mišinys sutirštės ir užvirs. Užvirinkite ir maišykite vieną minutę. Tuomet įmaišykite Vosterio padažą. Nukelkite nuo ugnies ir supilkite padažą į jautienos ir daržovių mišinį. Maišykite, kad viskas susijungtų tarpusavyje ir atidėkite į šalį.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Iš puodo su virtomis bulvėmis nupilkite vandenį. Į bulves įdėkite likusius du šaukštus sviesto, grietinės, 1 arbatinį šaukštelį druskos ir pusę arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų. Bulves sutrinkite, įmaišykite pieno produktus ir pieną. Sutrintos bulvės turi būti be gumuliukų, bet pakankamai kietos, t. y., košė turi išlaikyti savo formą, kai perbraukiate per ją šaukštu.
Didelį troškintuvą apipurkškite aliejumi. Šaukštu supilkite mėsos mišinį į troškintuvą ir tolygiai paskirstykite. Tuomet mentele paskleiskite bulves ant troškinio ir atsargiai ištepkite viršų lydytu sviestu. Kepkite karštos orkaitės centre 20 minučių. Skanaus!
Aludės stiliaus piemenų pyragas
Paskutinis piemenų pyrago variantas pasižymi sodriu pomidorų ir jautienos įtaru, praturtintu šviežiomis daržovėmis ir žolelėmis. Be to, ant pyrago viršaus užbarstomas aštrus baltas čederio sūris, todėl susidaro skani sūrio plutelė.
Ingredientai:
- 450 g bulvių
- 70 g salierų
- 7 g čiobrelių
- 2 šaukštų grietinės
- 370 g trintų pomidorų
- 1 valgomojo šaukšto miltų
- 0,5 puodelio baltojo čederio sūrio
- 85 g morkų
- 1 geltonojo svogūno
- 1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
- 280 maltos jautienos
- 2 šaukštų jautienos sultinio koncentrato
- 1 valgomojo šaukšto kepimo aliejaus
- 2 šaukštų sviesto
- Druskos
- Pipirų
Gaminimo eiga:
Bulves supjaustykite gabalėliais. Nuplėškite čiobrelių lapus nuo stiebų; grubiai supjaustykite lapus. Morką nulupkite, supjaustykite pusmėnulio gabalėliais. Tuomet smulkiai supjaustykite salierą ir svogūną.
Sudėkite bulves į puodą su pakankamai pasūdytu vandeniu, kad apsemtų bulves maždaug du centimetrus. Užvirkite ir virkite, kol suminkštės (maždaug 15–20 minučių). Bulvėms baigus virti, išpilkite vandenį ir sugrąžinkite bulves į puodą. Tuomet sutrinkite jas su grietine, 1 šaukšteliu smulkintų čiobrelių ir 2 valgomais šaukštais sviesto iki vientisos, kreminės masės. Jei masė atrodo per sausa, įpilkite vandens. Gausiai pagardinkite bulvių košę druska ir pipirais.
Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir įkaitinkite ją. Ant vidutinės ar stiprios ugnies pakepinkite morką, pagardinę druska ir pipirais. Maišykite ir kepkite kol suminkštės, o tuomet įdėkite salierą, svogūną, dar šlakelį aliejaus ir pagardinkite druska ir pipirais. Vėl kepkite maišydami, kol daržovės suminkštės.
Tada įmaišykite česnako miltelius ir 2 šaukštelius smulkintų čiobrelių, pakepkite 30 sekundžių ir į tą pačią keptuvę su daržovėmis suberkite jautieną. Pagardinkite viską druska bei pipirais. Kepkite, susmulkindami mėsą į mažus gabalėlius. Kepti reikėtų kol iškeps ir gražiai paruduos. Suberkite miltus ir maišykite, kol gerai susimaišys.
Į keptuvę su jautienos mišiniu įpilkite pusę sutrintų pomidorų ir pusę puodelio vandens. Taip patį maišykite sultinio koncentratą ir užvirinkite. Virkite, kol mišinys taps labai tirštas, tai nutiks per 1–2 minutes. Tuomet išjunkite viryklę ir paragavę pagardinkite druska bei pipirais, jei jų trūksta.
Perkelkite mišinį į kepimo indą. Pirmiausia dėkite dėkite mėsos įdarą o tuomet ant viršaus uždėkite lygų sluoksnį bulvių košės, palikdami tarpą aplink indo kraštus. Tolygiai pabarstykite pyragą čederio sūriu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus. Skanaus!