- Veganiška tortilija vos per 10 minučių – energijos užtaisas visai popietei
- Sveikuoliški ir sotūs avižiniai lietiniai, gaminami be kiaušinių
- Maistingas ir sotus saldžiarūgštis sojos guliašas, puikiai pakeisiantis mėsos patiekalus
Veganiška tortilija vos per 10 minučių – energijos užtaisas visai popietei
Veikiausiai visi žinome tą jausmą rytais, kuomet papildomos 10 minučių miego gali lemti likusią dienos savijautą. Vis dėlto, pagailėję net ir kelių minučių galime prarasti išties daug – sočius pusryčius ir pietus, o dienai įpusėjus ir pajusti energijos stoką. Suprantama, kad maisto gaminimas ne visiems teikia džiaugsmą, tačiau nuolatinė mityba pusgaminiais sveikatos ir geros nuotaikos taipogi nepriduos.
Tačiau išeitis yra – sveiką mitybą ir įtemptus dienos planus taipogi galima labai lengvai suderinti. O prie to pačio sveikais, tačiau itin paprastais patiekalais nustebinti ir mylimą žmogų. Sveika mityba, kurios dienos racioną sudaro virtos daržovės ir vištiena be prieskonių – jau atgyvena. Maitinkimės sveikai, sočiai ir įvairiai, o svarbiausia – be mėsos, kurios gamyba išties atima nemažai laiko.
Taigi, kaip pasigaminti itin gardžią veganišką tortiliją sugaištant vos 10 minučių savo laiko? Tai labai paprasta.
Jums reikės:
- pilno grūdo tortilijos;
- „Sweet chilli“ padažo;
- įvairiaspalvių salotų;
- tarkuotų morkų;
- fetos sūrio;
- sojos kubelių;
- spelta miltų;
- druskos;
- vyšninių pomidorų.
Iš pradžių įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių pašildykite tortilijos blyną, kol šis gražiai įskrus. Tuomet į keptuvę suberkite pusę saujos sojos kubelių, juos apsemkite vandeniu ir virkite, kol keptuvėje vandens beveik neliks. Susigėrus vandeniui, kubelius pabarstykite žiupsneliu druskos ir užbarstykite pusę arbatinio šaukštelio speltos miltų. Gerai išmaišykite ir dar pakepkite apie 2 minutes. Jei yra poreikis, galite įpilti dar kelis šaukštus vandens.
Pašildytą tortilijos blyną ištepkite „Sweet chilli“ padažu, suplėšykite įvairiaspalves salotas, pabarstykite šiek tiek tarkuotų morkų, fetos sūrio, susmulkinkite vyšninius pomidorus bei sojos kubelius. Tortiliją gražiai susukite, jei yra poreikis, galite susmeigti mediniais smeigtukais. Tuomet įkaitintoje keptuvėje dar kelias minutes pašildykite. Viskas! Tortilija paruošta maistingiems pietums.
Sveikuoliški ir sotūs avižiniai lietiniai, gaminami be kiaušinių
Mėgstantys maitintis sveikai ir sočiai pietums gali rinktis avižinius lietinius su varškės ir bananų arba varškės ir avokadų įdaru. Patiekalo saldumą galima reguliuotis pagal skonį – papildomai į tešlą ir įdarą galima įberti cukraus, o jei norisi sūriau – druskos. Svarbu, kad šiuos lietinius gali rinktis ir tie, kurie netoleruoja kiaušinių – puri tešla labai lengvai pagaminama ir be jų.
Lietinių tešlą galima gamintis ir patiems, tačiau rytais, orientuojantis į kuo mažesnes laiko sąnaudas, rekomenduojame rinktis miltų mišinius. Sveikuoliškiems lietiniams puikiai tiks ir Beatos virtuvės speltų ir avižinių miltų mišinys „Laimingi blyneliai“.
Reikės:
- Speltų ir avižinių miltų lietinių mišinio „Laimingi blyneliai“;
- liesos varškės;
- banano;
- kokosų aliejaus.
Užmaišykite lietinių tešlą su vandeniu arba augaliniu pienu. Konsistenciją pasirinkite pagal skonį – ar norite tirštesnės, ar labiau skystos ir plonesnių lietinių. Užmaišytą tešlą rekomenduojama palikti 15 minučių „pailsėti“, tačiau, jei labai skubate – nebūtina, tešla bus gardi ir palaukus 5 minutes.
Įkaitintą keptuvę ištepkite kokosų aliejumi ir supilkite užmaišytą tešlą per visą keptuvę. Rekomenduojame nedaryti labai plonų lietinių – šiuos bus sunku apversti jų „neapgadinus“. Storesni lietiniai pasižymės ir ryškesniu skoniu.
Lietinius kepkite ant vidutinės ugnies, kol šie įskrus. Tuomet varškę sumaišykite su supjaustytais banano gabaliukais – šiuos galite sutrinti į vientisą masę, tačiau nebūtina. Įdarą susukite į iškeptą lietinį ir dar kelias minutes pakepkite. Jei trūksta gardumo, blynelius galite pasiskaninti agavų ar klevų sirupu, kokoso drožlėmis.
Maistingas ir sotus saldžiarūgštis sojos guliašas, puikiai pakeisiantis mėsos patiekalus
Sojos guliašas gali tapti puikia alternatyva ištikimiems mėsos patiekalų gerbėjams ir net vegetarams, veganams. Sojos guliašų visada rasite ajurvedinėse virtuvėse, o pasigaminti jį patiems taip pat nėra sudėtinga – užtruksite kiek ilgiau nei 10 minučių, tačiau turėsite puikų energijos užtaisą visai dienai. Juk esame tai, ką valgome.
Sojos kubeliai pasižymi dideliu maistingumu - juose gausu baltymu, kas aktualu ir sportininkams, ir gyvenantiems aktyvų gyvenimą.
Reikės:
- Sojos kubelių „Bona vita“ ar kitų;
- arbatinio šaukštelio spelta miltų;
- šaldytų daržovių pagal skonį;
- „Sweet chilli“ padažo.
Sojos kubelius suberkite į įkaitintą keptuvę ir užpilkite vandeniu. Virkite juos tol, kol vanduo į juos beveik susigers ir tada apibarstykite arbatiniu šaukšteliu spelta miltų. Pakepkite kelias minutes, jei yra poreikis galite įpilti dar šiek tiek vandens, kad nesukeptų.
Išimkite sojos kubelius iš keptuvės ir kepkite šaldytų daržovių mišinį keptuvėje su dangčiu. Kai šios iškeps, įdėkite kelis šaukštus „Sweet chilli“ padažo ir uždenkite dangčiu. Kai daržovės bus minkštos, įberkite sojos rutuliukus ir dar kelias minutes pakepkite viską kartu.