Ne tik obuolių pyragui: cinamono nauda sveikatai

Suprasti akimirksniu
Cinamonas
Puikus prieskonis ne tik suteikia aromatą. Pixabay/ Pexels nuotrauka

Cinamonas: prieskonis ne tik mėgstamas Kalėdiniu laikotarpiu, bet ir turintis privalumų sveikatai

Artėjant rudeniui mūsų virtuvėse pasklinda nuostabus cinamono aromatas, kuris puikiai papildo mėgstamus sezoninius patiekalus, pavyzdžiui, obuolių pyragus ir sausainius, kitus saldumynus. Ne viena rudens temos žvakė kvepia cinamonu ir mums padeda pasijusti jaukiau. Tačiau be turtingo skonio cinamonas turi daugybę sveikatai naudingų savybių, todėl jis yra aromatingas prieskonis.

Cinamonas kilęs iš Šri Lankoje ir Indijoje augančių medžių žievės, taip pat randamas regionuose nuo Indonezijos iki Pietų Amerikos. Medicininis cinamono naudojimas siekia tūkstantmečius. Ne vienas botanikas pabrėžė, kad cinamonas gali apsaugoti nuo infekcijų ir palengvinti virškinimą. Naujausi moksliniai tyrimai dar labiau praplėtė mūsų supratimą apie cinamono naudą.

Cinamonas, kilęs iš vidinės cinamono (Cinnamomum) medžio žievės, yra kilęs iš senovės praktikos, siekiančios Senovės Egipto laikus. Tuomet cinamonas buvo prabangos dalykas, dažnai skirtas karališkiesiems asmenims ir dovanojamas monarchams. Šiandien, plačiai paplitus auginimui, cinamonas puošia mūsų patiekalus ir yra lengvai prieinamas maisto prekių parduotuvėse visame pasaulyje.

Susiduriame su dviem pagrindinėmis cinamono rūšimis:

  • Ceilono cinamonas: Dažnai vadinamas tikruoju cinamonu.
  • Kasijos cinamonas: labiau paplitusi rūšis dar vadinama Cassia arba kinietišku cinamonu.
Cinamono bandelės
Kepiniuose itin dažnai naudojamas cinamonas gali daug daugiau. Pixabay/ Pexels nuotrauka

Cholesterolio ir uždegiminių procesų mažinimui tinka ir malonus prieskonis

Šis prieskonis gali turėti savybių, kurios gali imituoti insulino poveikį, palengvinti gliukozės pernešimą į ląsteles, todėl jis gali tapti potencialiu sąjungininku kovojant su diabetu. Ekspertai nurodo įvairius tyrimus, kuriuose pabrėžtas cinamono potencialas gydant vėžį. Laboratoriniais tyrimais įrodyta, kad cinamonas gali sulėtinti vėžio augimą ir net sunaikinti vėžines ląsteles.

Be to, nuoseklus cinamono vartojimas tris mėnesius gali sumažinti sistolinį kraujospūdį, o tai sukėlė didelį mokslininkų susidomėjimą. Pažymėtina, kad laboratoriniais tyrimais nustatyta, jog cinamonas gali užkirsti kelią su Alzheimerio liga susijusių smegenų baltymų kaupimuisi. Nors kol kas neaišku, ar tokia pati nauda galioja ir žmonėms, eksperimentai su žiurkėmis parodė, kad po cinamono vartojimo pagerėjo atminties veikimas.

Atsižvelgiant į tai, kad uždegimas yra svarbus senatvinių ligų priežastis, cinamono priešuždegiminės savybės sulaukia dėmesio. Preliminarūs tyrimai rodo, kad cinamonas gali būti raktas į natūralų su šiomis ligomis susijusių simptomų sušvelninimą – nuo širdies ligų iki reumatoidinio artrito[1].

Cholesterolio kiekio mažinimas – dar viena sritis, kurioje cinamonas turi perspektyvių savybių. Ekspertų komandos atliko tyrimą, kurio dalyviams 40 dienų kasdien vartojus po ¼ arbatinio šaukštelio cinamono, sumažėjo MTL (dažnai vadinamo bloguoju) cholesterolio kiekis. Tolesni tyrimai taip pat patvirtino šiuos rezultatus, pastebėję, kad tuo pat metu padidėjo gerojo DTL cholesterolio kiekis. Be to, dėl natūralių antibakterinių savybių cinamonas veiksmingai saugo nuo daugelio bakterijų padermių, įskaitant tokias liūdnai pagarsėjusias bakterijas kaip E. coli ir salmonelės.

Cinamonas veikia kaip vaistas nuo uždegimo ir padeda su insultino paskirstymu kūne. Tai dvi itin sudėtingos būklės, su kuriomis susiduria PCOS/ PKS kamuojamos moterys. Pažymėtina, kad gerai atliktas nedidelis tyrimas, kuriame dalyvavo moterys, sergančios būtent policistinių kiaušidžių sindromu, atskleidė, kad šešis mėnesius kasdien vartojant 1,5 g (maždaug 1/2 arbatinio šaukštelio) cinamono, mėnesinių ciklai tapo reguliaresni. Tačiau nors šis gydymas nesukėlė jokių reikšmingų dalyvių atsparumo insulinui ar androgenų kiekio pokyčių, cinamonas gali pagerinti imuniteto reakciją ir slopinti uždegimą kūne, kaip ir kiti panašūs prieskoniai.

Nuo galimo diabeto gydymo iki širdies sveikatos: cinamonas atskleidžia savo daugialypius stebuklus

Mitybos konsultantė ir registruota dietologė Jen Messer giria turtingą cinamono antioksidantų profilį. Šie antioksidantai kovoja su oksidaciniu stresu ir laisvaisiais radikalais, todėl gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Mūsų organizmas nuolat kovoja su laisvųjų radikalų daroma oksidacine žala. Cinamono, kaip antioksidanto, veiksmingumas toks didelis, kad jis netgi naudojamas kaip natūralus maisto konservantas.

Ji pabrėžia, kad kai kurie tyrimai rodo, jog cinamonas gali turėti įtakos medžiagų apykaitos gerinimui, o šią naudą įvertins daugelis sveikatos entuziastų. Tačiau naudingas ne tik cinamono vartojimas. Jo aromatinės savybės taip pat yra gydomosios. Kaip pažymi ekspertai, cinamono kvapas siejamas su streso mažinimu ir geresniu atsipalaidavimu taikant aromaterapiją.

Viso pasaulio virtuvėse visur sutinkamas prieskonis cinamonas turi turtingą istoriją ir dar daugiau sveikatai naudingų savybių. Jis vartojamas medicinoje jau tūkstantmečius, o tobulėjant mokslui supratome, kad jis gali padėti stiprinti sveikatą ir kovoti su įvairiais negalavimais.

Gaminant cinamoną atliekamas kruopštus procesas, kurio metu nupjaunami cinamono medžio stiebai ir išgaunama vidinė žievė. Džiūdama ši žievė susisuka į tai, ką vadiname cinamono lazdelėmis. Jas galima susmulkinti į miltelius ir pagaminti visiems gerai žinomus cinamono miltelius. Nepakartojamą aromatą ir skonį cinamonui suteikia aliejinė sudedamoji dalis, kurioje gausu cinamaldehido. Mokslininkai teigia, kad šis junginys yra cinamono poveikio sveikatai ir medžiagų apykaitai pagrindas[2].

Kartais insulinas, labai svarbus cukraus kiekio kraujyje reguliavimui ir energijos apykaitai, nesukelia reikiamo atsako, todėl atsiranda atsparumas insulinui. Preliminarūs tyrimai rodo, kad cinamonas gali padidinti jautrumą insulinui ir taip užtikrinti veiksmingesnį cukraus kiekio kraujyje reguliavimą. Jis gali sumažinti cukraus patekimą į kraują po valgio, nes sulėtina angliavandenių skaidymą virškinimo trakte.

Gėrimai
Cinamono antioksidacinės funkcijos atsiskleidžia ir gėrimuose ir maiste. Ngo Trong An/ Pexels nuotrauka

Nuostabi cinamono nauda ir panaudojimas neapsiriboja tik maistu

Cinamonas – prieskonis, kurio šaknys siekia senovės civilizacijų laikus, sulaukė dėmesio ne tik dėl savo aromatingo skonio, bet ir dėl galimos naudos sveikatai. Naujausi tyrimai parodė vilties, kad cinamonas gali turėti įtakos vėžio prevencijai ir net gydymui[3].

Nors daugiausia remiamasi tyrimais su gyvūnais ir mėgintuvėliuose, tačiau esama duomenų, kad cinamono ekstraktas gali stabdyti vėžinių ląstelių augimą ir kraujagyslių formavimąsi navikuose. Be to, atrodo, kad cinamonas turi toksinių savybių vėžinėms ląstelėms, todėl jos žūsta.

Šis potencialas dar labiau išryškėjo atliekant tyrimą su pelėmis, sergančiomis kiaušidžių vėžiu, kai cinamaldehido junginys trukdė tam tikriems vėžio augimui svarbiems baltymams. Tačiau būtina pažymėti, kad tyrimai su žmonėmis dar nebaigti, todėl norint įtvirtinti šias išvadas, būtina atlikti išsamesnius tyrimus.

Panašu, kad cinamono esencija, ypač jo veiklioji sudedamoji dalis cinamaldehidas, kariauja su įvairiomis infekcijomis. Cinamonas gali stabdyti tam tikrų kenksmingų bakterijų, tokių kaip Listeria ir Salmonella, dauginimąsi. Jo antimikrobinės savybės netgi gali būti naudingos apsaugant dantis nuo ėduonies ir neutralizuojant blogą burnos kvapą. Vis dėlto šios išvados daugiausia padarytos laboratoriniais tyrimais, todėl būtina atlikti tolesnius tyrimus su žmonėmis.

Yra pradedančių rastis įrodymų, rodančių cinamono veiksmingumą prieš tam tikrus virusus. Pavyzdžiui, cinamono ekstraktai, ypač iš Cassia veislės cinamono, potencialiai gali būti apsauginis skydas nuo ŽIV-1, vyraujančios žmonių tarpe. Be to, kiti preliminarūs duomenys rodo, kad jis gali apsaugoti nuo gripo ir Dengės viruso. Vis dėlto būtina elgtis atsargiai, nes šiems teiginiams patvirtinti reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis.

Jei internete ieškosite cinamono veido kaukės, rasite daugybę naminių receptų, kuriuose teigiama, kad jie padeda kovoti su spuogais ir mažina paraudimą. Tačiau šie teiginiai iš esmės nepagrįsti moksliniais įrodymais, tik vienas ribotas tyrimas rodo, kad Ceilono cinamonas gali pasižymėti antibakterinėmis savybėmis, veiksmingomis prieš spuogus sukeliančias bakterijas. Kitas nedidelės apimties laboratorinis tyrimas parodė, kad cinamonas gali skatinti kolageno gamybą ir taip prisidėti prie jaunatviškesnės odos išvaizdos.

Cinamono nauda
Prieskonio naudą gali pajusti tiek diabetu tiek vėžiu sergantys. Tijana Drndarski/ Pexels nuotrauka

Ne kiekviena cinamono rūšis yra sukurta vienodai

Cassia cinamono sudėtyje yra pastebima kumarino koncentracija, kurio didelis kiekis gali būti žalingas. Nors tiek Cassia, tiek Ceilono cinamonas (dažnai vadinamas tikruoju cinamonu) gali būti naudingi sveikatai, per didelis Cassia cinamono vartojimas gali sukelti komplikacijų, visų pirma dėl jame esančio kumarino kiekio.

Ceilono cinamonas yra saugesnis pasirinkimas, nes jame yra mažiau kumarino. Nors Cassia cinamonas yra pigesnis ir plačiau prieinamas, Ceilono cinamono galima įsigyti į sveikatą orientuotose parduotuvėse arba internetinėse platformose.

Nors cinamonas daugeliui paprastai yra saugus, per didelis jo vartojimas gali sukelti burnos ir lūpų sudirginimą ar net opas. Be to, kai kuriems gali pasireikšti alergija. Dėl išorinio vartojimo gali atsirasti paraudimas ir sudirginimas. Taip pat verta paminėti, kad gausus kasijos cinamono kiekis gali būti kenksmingas, ypač sergantiems kepenų ligomis.

Didelės jo sudedamosios dalies kumarino dozės gali sustiprinti kepenų problemas. Be to, dėl šiuo metu turimų ribotų duomenų nėščioms moterims, maitinančioms motinoms ir vaikams patariama susilaikyti nuo gydymo cinamonu. Cinamonas gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje. Bet tai ne visada naudinga, tad diabetu sergantys asmenys turėtų stebėti jo vartojimą ir atitinkamai koreguoti vaistus[4].

Prieš pradėdami vartoti cinamono papildus, reguliariai vartojantys vaistus asmenys turėtų pasitarti su gydytoju, nes cinamonas gali turėti įtakos tam tikrų vaistų veiksmingumui. Cinamonas neturi didelės įtakos bendrai mitybai. Tačiau šaukštelis cinamono suteikia kelių maistinių medžiagų, įskaitant kalcį, kalį, beta karotiną ir vitaminą A, pėdsakus.

Cinamonas yra naudojamas bei randamas prekyboje tiek lazdelėmis, tiek milteliais, todėl jis puošia daugelį virtuvių visame pasaulyje. Nors cinamono lazdelės pirmiausia pagerina gėrimų, pavyzdžiui, karštos kakavos ar obuolių sidro, skonį, cinamono milteliai gali pagardinti tiek pikantiškus, tiek saldžius patiekalus. Paprastas, bet žavus būdas – pabarstyti cinamono miltelių ir cukraus mišiniu sviestu pateptą skrebučio viršų. Be to, cinamonu galima pagardinti tokius patiekalus kaip saldžiosios bulvės, avižiniai dribsniai ir net paprastas jogurtas.

Cinamonu pagardintas vanduo ar arbata gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje po valgio, padėti medžiagų apykaitai, svorio kontrolei ir išvengti medžiagų apykaitos sutrikimų. Taip pat yra duomenų, kad tokie gėrimai gali slopinti apetitą ir sumažinti norą užkandžiauti vėlai vakare. Įvairius rinkoje esančius cinamono ekstraktus galima ištirpinti karštame arba šaltame vandenyje. Tačiau, kaip ir su bet kokiu papildu, prieš tai patartina pasitarti su gydytoju.