Su rudens vėsuma kovojame karšta veganiška grybų-svogūnų sriuba

Gyvenimas, SkanausNežinomas Autorius
Suprasti akimirksniu
Veganiška trinta grybų ir svogūnų sriuba
Veganiška trinta grybų-svogūnų sriuba. „Mano vaikinas – veganas“ nuotrauka

Vėstant orams atsimename sveikas ir sočias sriubas

Sriubos yra puikus patiekalas tiek skubantiems, tiek ir turintiems laiko. Jos sočios, tačiau kartu, neapkrauna mūsų skrandžio. Be to, šaltais orais puikiai sušildo, padeda kovojant su peršalimu. Orams vis greičiau vėstant, sriubas prisimename vis dažniau. Daugelis turi ir savo mėgstamą receptą: vieni mėgsta barščius, kiti kopūstienę ar tiesiog paprastą daržovių sriubą.

Sriubos puikiai tinka ir žmonėms, besilaikantiems veganiškos mitybos, ir tiems, kurie atidžiai seka savo valgymo įpročius. Juk sriubos yra gana sveikos, jų pagrindą sudaro daržovės. Be to, jose tinka ir tai, ko įprastai galbūt nevalgome ar nemokame paruošti. Pavyzdžiui, moliūgai ar pastarnokai yra itin naudingi, tačiau virtuvėje jie aptinkami retai, daugelis vis dar stokoja receptų kaip juos paruošti. Tuo tarpu sriubose juos pritaikyti žymiai lengviau.

Sriubos yra gana greitai paruošiamos, o tai didžiulis pliusas skubantiems, norintiems kuo greičiau patiekti maistą vaikams. Kadangi sriuba yra skystas patiekalas, šaunu ir tai, kad ją valgydami mes palaikome organizme būtiną kiekį vandens, užtikriname gerą virškinimo sistemos darbą, stipriname imunitetą. Na, o tai ypač svarbu, kai už lango nuolat lyja, pučia vėjas ar pasirodo pirmasis šaltukas. Juk sriubose esančios daržovės, petražolės ar česnakai yra natūralus būdas atbaidyti visas ligas[1].

Kadangi daugelis sriubų yra gaminamos iš daržovių, veganai su jokiomis problemomis čia nesusiduria. Tiesa, kartais gali imti ir pradėti stokoti idėjų, kokią gi sriubą pasidaryti šiandien. Būtent todėl siūlome išbandyti mūsų veganiškos grybų ir svogūnų sriubos receptą. Ši sriuba pradžiugins visus daržovių gerbėjus, o šaltą rudens popietę sušildys visą šeimą.

Sriuba yra sveikas ir sotus patiekalas. Sigmund/Unsplash nuotrauka

Veganiška grybų-svogūnų sriuba

Kaip ir galima numanyti, veganiškai grybų-svogūnų sriubai prireiks ir grybų, ir svogūnų. Tačiau tai anaiptol ne visi reikalingi ingredientai. Vis tik, daugelį jų tikriausiai atrasime kiekvieno namuose.

Jums prireiks:

1 didelio svogūno;

200 g (~10-15 vnt.) nuluptų, griežinėliais supjaustytų pievagrybių;

3 bulvių;

Ciberžolės;

Viduržemio jūros prieskonių mišinio;

Žiupsnelio druskos;

Avižų grietinėlės.

Paruošimo eiga.

Pasiruošiame puodą, kuriame virsime sriubą. Į jį įpilame aliejaus, sudedame jau supjaustytą svogūną. Svogūną kepame, kol jis suminkštėja. Tada sudedame griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir pakepame keletą minučių kartu su svogūnu.

Bulves supjaustome kubeliais ir dedame į puodą. Viską užpilame vandeniu tiek, kad vos apsisemtų visos daržovės ir pievagrybiai.

Prižiūrėdami verdame, dedame prieskonius bei pusę šaukštelio ciberžolės. Sūdome pagal skonį. Nukėlus nuo ugnies leidžiame šiek tiek pastovėti.

Tada sriubą sutriname virtuviniu kombainu ar trintuvu. Trindami įpilame šiek tiek avižų grietinėlės, priklausomai nuo to, kiek kreminės sriubos norite.

Sriubą patiekiame apšlakstę veganiška grietinėle ir pabarstę moliūgų ar kanapių sėklomis. Norintiems pasisotinti stipriau, šalia rekomenduojama pasiskrudinti grūdų duonelę bei patiekti ją su veganišku sviestu.

Veganiška sriuba gali būti gamina iš daugybės daržovių. Sigmund/Unsplash nuotrauka

Išbandykite tai, ko dar nesate bandę

Sriubų receptų galima prisigalvoti daugybę, tačiau visada įdomu atrasti kažką neišbandyto. Pavyzdžiui, tikriausiai nežinojote, kad itin gardžią sriubą galima pagaminti iš petražolių. Šis žalumynas pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, tačiau yra ir itin sveikas. Gerai ir tai, kad petražolės puikiai tinka drauge su kitomis daržovėmis: cukinija, bulvėmis. Ši sriuba gardinama kokosų pienu, ryžiais.

Gardžią sriubą galima pasigaminti ir iš artišoko. Artišokas išdarinėjamas ir patroškinamas ant veganiško sviesto. Tuomet viskas suverčiama į puodą, pridedama bulvių, prieskoninių žolelių, svogūnų ir verdama. Galiausiai sriuba sutrinama, o patiekiant puošiama kmynais.

Rekomenduojame išbandyti ir pastarnokus

Iš retesnių daržovių rekomenduojame išbandyti pastarnokus. Jie puikiai tinka kaip pagrindinė sriubų sudedamoji dalis.

Pastarnokus galima pakepinti drauge su kitomis daržovėmis: moliūgais, pomidorais, svogūnais. Tada, viską sutriname, o sriubą pagardiname kuminais ir kepintomis aitriosiomis paprikomis.

Neprilygstama šparagų sriuba

Tikra vitaminų dozė gali būti ir šparagų sriuba.

Šparagai verdami su svogūnais ir česnakais, o vėliau, sutrinami su pasirinkta veganiška grietinėle. Tokia sriuba gardinama citrinos sultimis, petražolėmis ir keptomos sėklomis[2].

Iš tiesų, veganiškų, skanių ir sočių sriubų receptų galima prigalvoti daugybę. Tiesiog pasirinkite daržovę ir prie jos derinkite kuo įdomesnius ingridentus. Tikrai atrasti ne vieną puikų receptą.