Brangiausias pasaulio sūris Cabraleso parduotas aukcione už 32 tūkstančius dolerių
Žinome mėlyno sūriu ir kitų pelėsinių sūrių kvapą, skonį, vertinimą ir daugelis juos mėgstame mėgaujamės specialiomis progomis. Tačiau ar žinome kokia gali būti tokio sūrio vertė ir ilgai brandinto, daug procesų praėjusio sūrio kaina? Kabraleso mėlynojo sūrio iš Ispanijos ratas sumušė ankstesnį brangiausio pasaulyje sūrio rekordą, nes per vietos sūrio šventę už jį gauta daugiau nei 32 000 JAV dolerių[1].
Užtikrinti pergalę šioje kategorijoje yra didžiulis iššūkis, nors visada žinoma, kad sūrio kokybė yra aukščiausio lygio Guillermo Pendás, sūrio gamintojas, nesitikėjo tokio įvertinimo. Kaip pranešė Ispanijos naujienų agentūros, šį stulbinamai brangų sūrio delikatesą jis pagamino savo šeimos įmonėje Los Puertos mieste.
4,8 kg sveriantis pusiau kietas ir aromatingas sūrio ratas, brandintas kalkakmenio urvuose Astūrijos regione Šiaurės Ispanijoje, aukcione buvo parduotas už neįtikėtiną 30 000 eurų (32 408,10 JAV dolerių) sumą. Šis pardavimas tapo nauju Gineso pasaulio rekordu. Anksčiau šis sūris buvo pelnęs geriausio metų Cabrales sūrio titulą Las Arenas mieste vykusiame 51-ajame kasmetiniame sūrių aukcione, kur jis kasmet parduodamas[2].
Aukščiausią kainą pasiūlė Ivánas Suárezas, kuriam priklauso restoranas netoli Oviedo. Jis atskleidė, kad pateikti rekordinį pasiūlymą jį paskatino susižavėjimas sūrio meistrais ir jų meile žemei. I. Suárezui nėra svetimas rekordų mušimas; jis taip pat įsigijo ankstesnį rekordininką – kitą Cabrales sūrį, kuris 2019 m. buvo parduotas už 20 500 eurų (22 129 JAV dolerius). Astronominę sūrio kainą iš dalies lėmė daug darbo jėgos reikalaujantis jo gamybos procesas.
Brangus sūris brandinamas ilgai ir nėįtikėtinuose urvuose
Guillermo Pendás kartu su savo motina Rosa Vada, sūrį gamina pirmiausia naudodami gryną karvės pieną arba karvės, avies ir ožkos pieno derinį. Po to sūris mažiausiai keturis mėnesius brandinamas aukštai virš jūros lygio esančiuose urvuose Cabrales vietovėje, esančioje Picos de Europa nacionaliniame parke.
R. Vada papasakojo, kad šis rekordinis sūris buvo brandintas 1 400 m aukštyje esančiame urve, 7 °C temperatūroje, mažiausiai aštuonis mėnesius. Paklausta apie savo amatininkų darbo vietą, R. Vada paprasčiausiai atsakė, kad kaimelis toks mažas, jog jo keliai net neturi pavadinimų. Geriausia būtų klausti vietinių gyventojų, kad sužinotumėte, kur važiuoti, tikino ji.
Įprastai šio prabangaus sūrio kaina yra apie 30-35 JAV dolerius už dviejų kilogramų sūrio gabalą, o tai prilygsta didmeninei aukštos kokybės kepsnių gabalų kainai[3]. Be to, šis prabangus mėlynasis sūris dažnai puošia aukščiausios kokybės jautienos gabalus, primenančius prabangią Filadelfijos sūrio kepsnių versiją.
Turtingas sūrio kultūros reginys sujungė daugybę bendruomenių, istorijų ir kulinarinių praktikų. Tarp gausybės pasirinkimų vienas sūris išsiskiria ne tik unikaliu skoniu, bet ir giliomis tradicijomis. Kabraleso mėlynasis sūris, kilęs iš kalnuotų Astūrijos regionų šiaurės Ispanijoje, liudija turtingą šios vietovės kultūros ir gastronomijos istoriją.
Sūrio istorija ir gamybos procesas tobulintas šimtmečiais
Cabrales mėlynojo sūrio ištakos siekia kelis šimtmečius, o kai kas teigia, kad net tūkstantmečius. Istorikai ir sūrio entuziastai teigia, kad Astūrijos regiono gyventojai keltai šį sūrį gamino dar gerokai prieš romėnų invaziją. Šį unikalų sūrį sukūrė keli veiksniai – vietovės geografinė padėtis, galimybė gauti įvairių rūšių pieno ir iš kartos į kartą perduodamos senovinės technologijos.
Kabrales mėlynojo sūrio gamyba yra meilės darbas ir kantrybės išbandymas. Pirmiausia surenkamas karvės pienas arba karvės, ožkos ir avies pieno mišinys, priklausomai nuo gamintojo ir tradicinių pageidavimų. Surinktas pienas pasterizuojamas, po to į jį įterpiamos Penicillium kultūros, dėl kurių sūris įgauna būdingą mėlyną spalvą.
Susidariusi varškė supjaustoma gabalėliais ir nusausinama. Iš dalies nusausinta varškė sūdoma ir dedama į cilindro formos formas. Po to sūris brandinamas natūraliuose kalkakmenio urvuose Picos de Europa kalnuose. Vėsioje ir drėgnoje šių urvų aplinkoje, kuri yra natūralus inkubatorius, vystosi ir plinta Penicillium pelėsis, suteikiantis sūriui išskirtinį skonį ir aromatą.
Gaminant Cabrales mėlynąjį sūrį labai svarbus vaidmuo tenka tradicijai. Net ir atsiradus šiuolaikinėms technologijoms, daugelis gamintojų renkasi laiko patikrintus metodus. Regiono šeimos iš kartos į kartą perduoda sūrio gamybos meną. Vietos festivaliuose švenčiama šio sūrio svarba Astūrijos kultūroje, o gamintojai dažnai susiburia, kad pasidalytų technologijomis ir patobulinimais, išlaikydami originalaus sūrio esmę.
Pasaulio pripažinimas pelnytas: autentiškas sūris pelnęs daugybę apdovanojimų
Nors Cabrales mėlynasis sūris daugiausia gaminamas Ispanijoje, jo šlovė peržengė sienas. Nors dėl saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN) statuso autentiško Cabrales sūrio už Astūrijos regionų ribų gaminti negalima, daugybė kitų šalių sūrių gamintojų sukūrė Cabrales sūrio interpretacijas, įkvėptas Cabrales sūrio.
Cabrales mėlynajam sūriui suteiktas saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN) statusas, kuriuo patvirtinama, kad visi gamybos aspektai, nuo pieno surinkimo iki brandinimo proceso, vyksta nustatytoje geografinėje vietovėje pagal konkrečius standartus. Šis SKVN statusas ne tik padėjo išlaikyti sūrio kokybę ir tradicijas, bet ir suteikė jam tarptautinį pripažinimą.
Šis sūris taip pat yra pelnęs daugybę apdovanojimų, jį galima rasti aukščiausios klasės restoranuose visame pasaulyje, dažnai patiekiamą kaip sūrio lėkštės dalį, naudojamą puikių patiekalų receptuose arba tiesiog mėgaujamą su gero vyno buteliu.
Cabrales mėlynojo sūrio istorija liudija tradicijų galią, geografinių ir aplinkos veiksnių svarbą ir žmogaus siekį tobulinti sūrio gamybos meną. Šis sūris, pasižymintis unikaliu skonio profiliu, kurio šaknys glūdi Astūrijos gamtiniame kraštovaizdyje, perteikia regiono ir jo žmonių esmę. Taigi kitą kartą, kai turėsite galimybę, ragaukite Cabrales mėlynojo sūrio gabalėlį ir leiskite savo skonio receptoriams leistis į kelionę per laiką ir kultūras.
Kas daro mėlynuosius sūrius tokiais ypatingais?
Mėlynasis sūris yra atskira kategorija sūrių pasaulyje, garsėjanti savo ryškiu skoniu, gyslomis ir turtinga istorija. Egzistuoja dešimtys rūšių, kurių kiekviena pasižymi unikaliomis savybėmis, gamybos būdais ir terroir. Leiskimės į gastronominę kelionę, kurios metu susipažinsime su šiais gardžiai aštriais pieno skanėstais. Jie dažnai laikomi pavojingais, bet pelėsis sūriuose yra saugus mums ir galime juo mėgautis[4].
Mėlynieji sūriai supažindinami su Penicillium pelėsio kultūromis, dėl kurių atsiranda mėlynos arba mėlynai žalios spalvos gyslos. Šis pelėsis lemia sudėtingą sūrio skonį ir aromatą, kuris gali būti nuo švelniai aštraus iki labai pipirinio.
Rokforas
Iš Prancūzijos kilęs Rokforas yra vienas žinomiausių pasaulyje mėlynųjų sūrių. Jis gaminamas iš avių pieno ir brandinamas Rokforto prie Sulzono (Roquefort-sur-Soulzon) Combalou urvuose. Rokforas yra pikantiškas, trapus ir mažiau sūrus nei daugelis kitų mėlynųjų sūrių. Be to, jis turi AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) nuorodą, kuri garantuoja jo kokybę ir kilmę.
Gorgonzola
Šis itališkas klasikinis sūris yra vienas iš seniausių mėlynųjų sūrių, kuriam daugiau nei tūkstantis metų. Gorgonzola būna dviejų pagrindinių rūšių: Dolce ir Piccante. Dolce yra jaunesnis, švelnesnis ir kreminės tekstūros. Piccante sūris brandinamas ilgiau, todėl yra trapus ir tvirtesnio skonio.
Stilton
Dažnai vadinamas Anglijos sūrių karaliumi, Stiltonas gaminamas tik trijose grafystėse: Derbišyro, Notingemšyro ir Lesteršyro grafystėse. Sūris yra trapus, sodrios tekstūros, aštraus, riešutų skonio, kuris jam senstant tampa vis sudėtingesnis. Yra dvi pagrindinės Stilton rūšys: Mėlynasis ir baltasis, iš kurių dauguma žmonių žino mėlynąjį su mėlynai žaliomis gyslomis[5].
Daniškas mėlynasis
Šis sūris, dar vadinamas Danablu, kilęs iš Danijos, pasižymi švelnia, kreminės tekstūros ir sūriu, riešutiniu skoniu. Sūris paprastai brandinamas 8-12 savaičių ir dažnai naudojamas salotoms, padažams ir kaip desertinis sūris.
Bleu d’Auvergne
Šis prancūziškas mėlynasis sūris kilęs iš Overnės regiono ir gaminamas iš karvės pieno. Jis yra stipraus, aštraus kvapo, bet švelnesnio ir kreminio skonio, palyginti su kitais mėlynaisiais sūriais. Sūrio tekstūra yra drėgna ir trapi, su gerai išsidėsčiusiomis mėlynomis gyslomis.
Kaip ir rekordinis Cabrales, kiti mėlynieji sūriai turi unikalius gamybos metodus ir tradicijas, kurie lemia jų savitą skonį ir tekstūrą. Nesvarbu, ar tai būtų specifiniai Roquefort brandinimo urvai, medinės lentynos, ant kurių brandinamas Stiltonas, ar Gorgonzola brandinimo procesas su skylutėmis – kiekvienas sūris atspindi savo istoriją, geografiją ir kultūrą.
Mėlyniesiems sūriams suteikiami įvairūs apdovanojimai ir apsauga, pavyzdžiui, SKVN (saugoma kilmės vietos nuoroda) ir AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), kuriais saugomas jų paveldas ir palaikomi kokybės standartai. Jie taip pat yra universalūs kulinariniai ingredientai, naudojami nuo salotų padažų iki aukštosios virtuvės patiekalų.
Nors Cabrales yra unikalus mėlynasis sūris, platesniame mėlynojo sūrio pasaulyje yra daugybė variantų, galinčių patenkinti bet kokį skonį. Kiekvienas sūris pasakoja istoriją apie kraštą, iš kurio jis kilęs, žmones, kurie jį gamina, ir tradicijas, kurios formavosi šimtmečiais. Nesvarbu, ar esate mėlynojo sūrio naujokas, ar patyręs aistruolis, įvairialypis mėlynojo sūrio pasaulis siūlo įdomų kraštovaizdį.