Suprasti akimirksniu
  • Moliūgų sėklos mažina krūties, tiesiosios žarnos ir plaučių vėžio riziką
  • Moliūgai – akių sveikatos puoselėtojai
  • Patiekalai patiks ir išrankiausiems
  • Turite ribotą biudžetą – ne bėda
Šaltiniai
Moliūgas
Moliūgai – milžiniška nauda sveikatai. Matt Eberle/Unsplash nuotrauka

Moliūgų sėklos mažina krūties, tiesiosios žarnos ir plaučių vėžio riziką

Įvairūs moliūgų skonio produktai – nuo moliūginės latė kavos iki moliūgų duonos – itin populiarūs jaukesniais rudens mėnesiais. Vis dėlto, darže augantis moliūgas yra ne tik sezoninių skanėstų skonio stipriklis, bet ir neginčijamas sveikatos puoselėtojas[1].

Moliūgai, kaip žinia, garsėja savo įvairiapusišku panaudojimu kulinarijoje bei maistingumu – nuo sriubų ir salotų iki konservų bei pyragų – kadangi juose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Be to, skanėstas, kuris techniškai laikomas vaisiumi, skatina valgyti kiekvieną jo dalį, įskaitant sėklas ir odelę, todėl tai puikus pasirinkimas žmonėms, siekiantiems sumažinti maisto atliekų kiekį[2]. Negana to, pastarąjį taip pat galima vartoti kaip konservuotą tyrę – neapdorotą, dėl ko moliūgų mėgėjai gali pasidžiaugti, jog nėra jokio privalomo paruošiamojo darbo. Ir visgi, kokia konkrečiai nauda sveikatai (o ne skirtingų skonių išpaikintam liežuviui)?

Palaiko žarnyno sveikatą. Skaidulos yra pagrindinė maistinė medžiaga, palaikanti žarnyno sveikatą ir reguliarų tuštinimąsi. Kai kurie duomenys rodo ir tai, kad moliūgų žievelėse yra alkoholyje netirpių polisacharidų, mažinančių tulžies rūgštį.

Gali sumažinti riziką susirgti vėžiniais susirgimais. Kadangi tam tikrų vėžinių susirgimų išsivystymas siejamas su padidėjusiu stresu, siekiant sumažinti vėžio riziką, rekomenduojama vartoti daug antioksidantų turintį maistą. Įdomu tai, jog moliūgų priešvėžinės savybės buvo tiriamos iš dalies dėl to, kad juose gausu antioksidantų, galiausiai nustatant, kad, pavyzdžiui, krūties, tiesiosios žarnos ir plaučių vėžio rizika mažesnė tiems, kurie vartoja daugiau moliūgų sėklų. Kai kurie duomenys rodo ir tai, jog moliūgai stabdo prostatos vėžio vystymąsi.

Palaiko imuninę sveikatą. Moliūgas – tai natūralus daugelio imuninės sistemos sveikatą palaikančių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C, cinką bei seleną, šaltinis. Kadangi tinkama hidratacija taip pat turi įtakos imunitetui, faktas, kad moliūgą sudaro apie 90 proc. vandens, rodo dar vieną priežastį, kodėl šis maisto produktas yra svarbi mitybos dalis.

Reguliuoja svorį. Didesnis vaisių ir daržovių vartojimas, kaip žinome, susijęs su svorio mažėjimu. Viename puodelyje kubeliais pjaustyto žalio moliūgo yra labai mažai kalorijų, be kita ko, jame esančios skaidulos padeda reguliuoti svorį, ilgai išlaikant sotumo jausmą.

Moliūgų sėklos mažina krūties, tiesiosios žarnos ir plaučių vėžio riziką. Engin Akyurt/Unsplash nuotrauka
Moliūgų sėklos mažina krūties, tiesiosios žarnos ir plaučių vėžio riziką. Engin Akyurt/Unsplash nuotrauka

Moliūgai – akių sveikatos puoselėtojai

Šiuose vaisiuose gausu akių sveikatą palaikančio vitamino A ir karotinoidų, kurių vartojimas mažina geltonosios dėmės degeneracijos išsivystymo riziką. Kadangi moliūgas yra natūralus daugelio maistinių medžiagų, įskaitant kalį, kalcį bei magnį, šaltinis, pastarasis netgi reguliuoja kraujospūdį. 

Vėlgi, svarbiausia vaisius plauti ir nepersivalgyti – nes kaip ir viskam gyvenime reikalingas saikas. Kitu atveju gali atsirasti pilvo pūtimas, dujos ir skrandžio spazmai, taipogi alerginė reakcija[3]. (Nors tai nėra dažnas atvejis, kai kurie žmonės yra alergiški moliūgams.)

Patiekalai patiks ir išrankiausiems

Moliūgų tyrė. Ją galite naudoti įvairiems saldiems ir sūriems patiekalams – nuo pyragų ir blynų iki sriubų bei troškinių.

Kepti moliūgai. Moliūgą supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir iškepkite orkaitėje.

Moliūgų sėklos. Moliūgų sėklose gausu maistingųjų medžiagų. Galite jas paskrudinti, jog būtų sveikas bei traškus užkandis.

Moliūgų kokteilis. Moliūgų tyrę sumaišykite su mėgstamais vaisiais, šiek tiek jogurto ir trupučiu cinamono, ir gausite sveiką kokteilį.

Moliūgų sriuba. Sumaišykite virtą moliūgą su sultiniu ir pasirinktais prieskoniais.

Moliūgas, kaip jau supratote, labai maistingas ir universalus augalas, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Tuo tarpu įtraukdami jį į patiekalus, neapsiriksite: džiaugsis ir imunitetas, ir skrandis.

Patiekalai patiks ir išrankiausiems. Element5/Unsplash nuotrauka
Patiekalai patiks ir išrankiausiems. Element5/Unsplash nuotrauka

Turite ribotą biudžetą – ne bėda

Maistas, kuriame gausu skirtingų junginių (tarkime, antioksidantų, skaidulų ar riebiųjų rūgščių), laikomas naudingu sveikatai[4]. Kita vertus, tai reiškia ne tik energiją ir geresnę sveikatą, bet ir stabilesnę nuotaiką – jau seniai įrodyta, jog skrandis tiesiogiai susijęs su smegenimis.

Tiesa, daugelio supermaisto produktų kaina, ypatingai Lietuvoje, yra didelė, todėl mintis apie maistinių medžiagų turinčių maisto produktų vartojimą daugeliui žmonių atrodo nepasiekiama. Visgi, jei norite į savo mitybą įtraukti daugiau įperkamų sveikų produktų ir kartu tausoti savo piniginę, sprendimas yra – ir netgi ne vienas.

Ankštinės daržovės. Ankštiniai augalai – tai valgomos ankštinių augalų, įskaitant žirnius, pupeles, lęšius ir avinžirnius, sėklos, kuriose gausu augalinės kilmės baltymų bei pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip kalis, magnis ir cinkas. Be to, kai kurie duomenys rodo, jog avinžirnių vartojimas susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų, antrojo tipo diabeto ir kai kurių vėžinių susirgimų, rizika.

Grybai. Eikite į mišką, nes grybai – ne tik ekonomiškas patiekalų priedas, bet ir puikus vitaminų šaltinis (beveik mėsos pakaitalas). Pabandę pusę įprasto maltos jautienos kiekio pakeisti smulkintais grybais, gausite mišinį, kuris padės pagerinti mėsos padažų, mėsainių ir kitų patiekalų maistingumą. Grybai labai maistingi dėl juose esančio seleno ir niacino. Na, o veikiant UV spinduliams, jie tampa ir vitamino D šaltiniu.

Slyvos. Viena iš priežasčių, kodėl džiovintos slyvos yra patrauklus supermaistas, yra ta, kad jų galiojimo laikas ilgas – tiksliau, maždaug šeši mėnesiai, o tai yra daug ilgiau, nei šviežių slyvų. Ilgesnio galiojimo laiko supermaistas gali padėti sumažinti maisto švaistymą ir sutaupyti nemažai pinigų.

Makaronai. Makaronai yra rafinuotų angliavandenių šaltinis, kuris dėl savo baltyminės struktūros virškinamas lėčiau ir sukelia mažesnę gliukozės reakciją kraujyje, palyginti su tokiais maisto produktais, kaip balta duona, bulvės ar ryžiai. Be kita ko, jie gaminami tik iš dviejų ingredientų: praturtintų kietųjų manų kruopų miltų ir vandens. Nors daugelis žmonių apie makaronus galvoja, jog jie yra „tik angliavandeniai“, šis produktas yra kur kas daugiau – viename puodelyje yra net 8 g baltymų.

Morkos. Traškios morkos yra nebrangios ir suteikia skonio bei maistingumo, palaikančio akių, širdies bei smegenų sveikatą. Galų gale, pastarosiomis galima mėgautis įvairiais būdais – nuo dėjimo į troškinius ir sriubas iki valgymo „čia ir dabar“ (tiesiai iš daržo).

avatar
Miglė Tumaitė
Rašytojas (-a)
Šaltiniai
1.arrow_upward
Lauren Manaker. Health Benefits Of Pumpkin health.com
2.arrow_upward
renovablesverdes.com. Ar moliūgas yra vaisius ar daržovė? renovablesverdes.com
3.arrow_upward