Suprasti akimirksniu
  • Žaliasis S dažiklis suteikia ryškiai žalią spalvą, tačiau gali kenkti sveikatai
  • E142 žala: nuo lengvos alergijos iki problemų su skydliauke ar hiperaktyvumu
  • Sintetinius maisto dažiklius galima pakeisti natūraliomis dažymo priemonėmis
Šaltiniai
E142
E142 padeda sukurti žalią spalvą. Angèle Kamp/Unsplash nuotrauka

Žaliasis S dažiklis suteikia ryškiai žalią spalvą, tačiau gali kenkti sveikatai

Maisto gamybos pasaulyje vargu ar galima rasti tokių įmonių, kurios apsieitų be įvairių maisto priedų. Jie reikalingi ne tik tam, jog maisto produktai atrodytų gražesni, ryškesnių spalvų, tačiau ir tam, jog ilgiau išliktų nesugedę, nepakeitę savo prekinės išvaizdos ir panašiai. Tiesa, nors dalis priedų iš tiesų yra itin reikalingi, maisto dažikliai skirti tik tam, kad būtų sukuriamos įvairios pirkėjus viliojančios spalvos. Tačiau šie dažikliai dažnu atveju apdovanoja ne tik dailiomis spalvomis, bet ir įvairių sveikatos problemų tikimybe.

Vienas iš tokių sintetinių maisto dažiklių – E142, kuris dar vadinamas Žaliuoju S (ang. Green S). E142 pirmą kartą susintetintas dar XIX amžiaus pabaigoje. Tai dažiklis, kuris išgaunamas iš akmens anglių deguto.

Žaliasis S naudojamas tiek gėrimų, tiek maisto produktų gamyboje. Jo galima rasti saldainiuose, desertuose ir net padažuose ar konservuotose daržovėse[1]. Įvairūs gamintojai jau daug metų naudoja šį dažiklį, nes jis padeda sukurti ryškiai žalią spalvą, kuri puikiai išsilaiko, neblunka ir neabejotinai patraukia pirkėjų dėmesį. Be to, šis dažiklis naudojamas maišant su kitais sintetiniais dažikliais, taip išgaunant vis kitokias spalvas.

Tačiau nepaisant sukuriamos patrauklios išvaizdos, E142 laikomas nerekomenduojamu maisto priedu ir vargu ar gali būti suderinamas su sveikos mitybos principais. Jo ypač turėtų vengti žmonės, kurie turi problemų su skydliauke ar antsvoriu, kadangi didesni Žaliojo S kiekiai gali dar labiau pabloginti situaciją.

E142 žala: nuo lengvos alergijos iki problemų su skydliauke ar hiperaktyvumu

E142 būna net ir leduose. Jasono Leungo/Unsplash nuotrauka
E142 būna net ir leduose. Jasono Leungo/Unsplash nuotrauka

Su maisto sauga susijusios tarnybos kol kas laiko E142 maisto dažiklį saugiu. Tiesa, specialistai tvirtina, jog saugumas užtikrinamas tik tuo atveju, jeigu laikomasi nustatytų suvartojamo kiekio ribų. O jos gali būti peržengtos, jei suvalgomi dideli kiekiai šiuo dažikliu nuspalvintų maisto produktų arba maisto gamintojai nesilaiko nustatytų taisyklių.

Tačiau nepaisant oficialių tvirtinimų, kad Žaliasis S yra saugus vartoti mažais kiekiais, kyla vis daugiau diskusijų dėl galimo šalutinio poveikio. Žinoma, pati pagrindinė rizika, kuri būdinga ir daugeliui kitų sintetinių dažiklių – tai alerginės reakcijos. Alergija gali pasireikšti odos bėrimu, niežuliu ar sunkesnėmis alerginėmis reakcijomis.

Maisto dažiklis E142 gali sukelti ir įvairias virškinimo problemas. Į tai įeina virškinamojo trakto diskomfortas, skrandžio skausmai, viduriavimas. Žaliasis S netgi siejamas su vaikų hiperaktyvumu, skydliaukės problemomis ir augančiu svoriu. Tad iš esmės jį labai atsargiai turėtų vartoti visi vaikai ar į alergijas linkę asmenys.

Be to, kai kurie tyrimai su gyvūnais parodė galimą ryšį tarp sintetinių maisto dažiklių ir kenksmingo kancerogeninio poveikio[2]. Nors vis dar trūksta išsamių tyrimų su žmonėmis, tačiau tai vis tiek kelia nerimą ir būtent todėl maisto reguliavimo institucijos yra nustačiusios maksimalius leistinus maisto dažiklių lygius. O Norvegija, Suomija, Švedija, Japonija, Kinija ir JAV apskritai uždraudė E142 naudojimą[3].

Sintetinius maisto dažiklius galima pakeisti natūraliomis dažymo priemonėmis

Maisto pramonė itin mėgsta sintetinius maisto dažiklius, nes juos galima naudoti įvairioje temperatūroje, jie ilgai išlaiko spalvą ir yra kur kas ryškesni už natūralius produktus. Tad maisto gamintojams nebereikia sukti galvos, kaip sukurti patrauklesnę išvaizdą, kai šalia yra tam puikiai tinkančios sintetinės medžiagos.

Špinatai gali padėti nudažyti maistą žalia spalva. Jano Sedivy/Unsplash nuotrauka
Špinatai gali padėti nudažyti maistą žalia spalva. Jano Sedivy/Unsplash nuotrauka

Tačiau iš tiesų sintetinius dažiklius galima pakeisti įvairiais natūraliais dažikliais. Tiesa, jie galbūt nebus tokie ryškūs arba taip ilgai neišlaikys norimos spalvos. Bet kai kalba pasisuka apie sveikatą, daugelis veikiausiai mieliau rinktųsi ne tokias ryškiaspalves prekes, jei tik žinotų, kad jos yra kur kas sveikesnės.

Populiarūs žalią spalvą suteikiantys natūralūs dažikliai, kuriuos galite išmėginti ir savo virtuvėje, yra šie:

  • špinatų milteliai: jie suteikia natūralią žalią spalvą ir gali būti naudojami įvairiuose kepiniuose, gėrimuose ir kituose maisto produktuose;
  • matcha milteliai: jie gaunami iš žaliosios arbatos lapų ir dažniausiai naudojami gaminant desertus bei gėrimus, kad šie įgautų ryškiai žalią spalvą;
  • spirulina: tai žalsvai mėlynų dumblių rūšis, tinkama naudoti kai kurių maisto produktų gamyboje.

O norint išvengti sintetinių maisto dažiklių vartojamuose maisto produktuose, reikia atidžiai skaityti etiketes. Geriausia rinktis tuos produktus, kurie yra kuo natūralesni ir su kuo mažiau priedų.