Desertas slepia cinamonu pagardintas bei šokoladu glaistytas užgaidas
Kas gi nėra ragavęs porėta glazūra „vainikuoto“ bei legenda tapusio Kuršėnų vyniotinio? Tiesa ta, kad šis bene visiems žinomas ir stulbinančiu gardumu pasižymintis vienas populiariausių konditerijos gaminių geba pasiekti ne tik suaugusių bei vaikų širdis, tačiau ir išrankiu meniu pasižyminčius mūsų virtuvės stalus.
Taip, vieni tobulo skonio gaminį (dėl intensyvaus gyvenimo ritmo ar nepasitikėjimo savo jėgomis) perka prekybos centruose, retkarčiais vyniotiniu vis tik nusivildami; kiti gi klausia aplinkinių patarimo bei ieško jiems priimtiniausių receptų ir lengvai „įkandamų“ gaminimo būdų: saujelė bruknių ar žiupsnelis cinamono su lydytu juoduoju šokoladu ir „vualia“ – turime netradicinio skonio Kuršėnų vyniotinį, prisitaikantį prie kiekvieno iš mūsų specifinių poreikių.
Žinoma, šiais laikais pyragų ir kitų saldumynų pasirinkimas bei receptų įvairovė yra išties dideli, tačiau pastarąjį tautiečiai gamina ir vertina jau nuo senų laikų. Aišku tas, kas domėjosi klasikinio Kuršėnų vyniotinio recepto atsiradimo istorija, žino, jog jis yra šio nedidelio miestelio, kuriame atsirado, simbolis[1]. Be kita ko, nors ne vienas senus laikus menantis lietuviškas gardėsis puikuojasi skaniausiųjų sąraše, Kuršėnų vyniotinis „įsirašo“ į jį kaip nekintantis bei labiausiai žavintis perdėm įnoringus piliečių gomurius, kurį pastarieji renkasi nė nedvejodami.
Kalbant apie kiek greitesnį (paprastesnį) Kuršėnų vyniotinio gaminimo procesą, biskvitui gi galite naudoti specialų mišinį. Tačiau jei vis tik trokštate tikrų tikriausio tradicinio skonio, rekomenduojama jį darytis patiems.
Džiugu, jog norint pasimėgauti šiuo skanumynu nereikia būti pabaigus konditerijos kursų: žinodami keletą „triukų“, padedančių išgauti geresnį Kuršėnų vyniotinio skonį, jį gana greitai galite paruošti namuose – svarbiausia kruopščiai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir išsukti (o ne išlydyti) sviestą.
Deserto gamyba po karto ar kelių tampa žymiai paprastesnė
Gaminant Kuršėnų vyniotinį galima pasitelkti fantaziją ir vietoje, pavyzdžiui, paprastos varškės naudoti vanilinę ar desertinę, na, arba netgi maskarponės sūrį – čia jau kaip patys pasirinksite. Tuo tarpu vyniotinio įdarą galima pagardinti įvairiais priedais, tokiais džiovinti ar konservuoti vaisiai, riešutai.
Deserto tešlai reikės:
4 kiaušinių;
4 šaukštų cukraus;
4 šaukštų miltų;
Įdarui reikės:
180 gr. sviesto (pakelis);
180 gr. desertinės arba kreminės varškės (pakelis);
0.5 indelio saldinto kondensuoto pieno.
Paruošimas:
Kiaušinių trynius (atskyrus nuo baltymų) išplakti su cukrumi iki purumo. Tada sudėti miltus ir gerai išmaišyti. Iki standumo išplakti baltymus ir sudėti į trynių masę. (Tinkamai išplaktų baltymų paviršius yra lygus). Atsargiai šaukštu išmaišyti tešlą iki vientisos masės – tešla turi būti puri, nesukritusi.
Pilti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos (pastarosios išmatavimai maždaug 32 x 35 cm), paskirstyti ją tolygiai per visą skardos dydį. Kepti iki 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Iškepusį biskvitą iš karto suvynioti švariu medvilniniu rankšluosčiu ir atidėti, jog atvėstų.
Įdarui reikės iki purumo išplakti minkštą sviestą, o po truputį jį plakant pilti kondensuotą pieną. Galiausiai sudėti varškę ir viską išmaišyti iki vientisos masės. Tada išvynioti jau atvėsusį biskvitą, ant jo užtepti varškės įdarą ir vėl suvynioti į vyniotinį. Palaikyti šaldytuve apie 2 valandas. Apibarstyti cukraus pudra.
P.S Jei naudosite paprastą varškę, ją rekomenduojama pertrinti per smulkų sietelį. (Aš, beje, naudoju desertinę plombyro skonio varškę).
Norint, kad biskvitas idealiai susisuktų – nei įtrūktų, nei sulūžtų – reikėtų jį sukti dar šiltą[2]. Svarbu nepalikti biskvito be priežiūros, nes jeigu perkepsite, tuomet bus itin sunku suvynioti be įtrūkimų.
Kuršėnų vyniotino „tamsioji“ paslaptis – juodasis šokoladas
Prieš kelis metus mano draugė bandė kepti persikinį „Kuršėnų“ vyniotinį, tačiau netyčia perkepus biskvitą, jis tiesiog sulūžo. Taip, įdėjus stambesnių „įmantrybių“ gaminimo procesas tampa sudėtingesnis, tačiau preciziškai susmulkinus gaunasi išties puikus „šlapesnio efekto“ derinys.
Šokoladinio torto mėgėjams taip pat yra alternatyva: vyniotinį galima gaminti su kakava, į biskvitą jos įdėjus vos 20-25 gramus. Tuo tarpu norint sodresnio šokolado skonio, Kuršėnų vyniotinį galima aplieti gardžia juodojo šokolado glazūra, kurią gausite po to, kai vandens vonelėje išlydysite apie 300 gramų šokolado. Tuomet šį šedevrą, žinoma, įdėsite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Dargi į biskvitą galima įlašinti citrinos sulčių, jeigu norite šiek tiek rūgštumo arba, kaip jau minėta, įdėti saujelę bruknių – mat rūgštelė, dalies žmonių nuomone, šiam vyniotiniui tikrai tinka[3].