Ekspertai atskleidė, kurie du vitaminai – itin svarbūs kovoje su COVID-19

Suprasti akimirksniu
Vitaminų įtaka kovojant su koronavirusu
Vitaminas D ir vitaminas C yra itin svarbūs palaikant imuninės sistemos veiklą, tad šie mikroelementai gali padėti sumažinti susirgimų tikimybę arba palengvinti ligos eigą.

Vitaminas C ir vitaminas D ypač reikalingi imuninei sistemai

Šaltuoju metų sezonu ne tik visi išsitraukia šiltesnius drabužius, bet ir gerokai dažniau susiduria su virusinėmis ligomis. COVID-19 pandemijos akivaizdoje taip pat itin svarbu išlaikyti gerai veikiančią imuninę sistemą, nes tai gali gerokai sumažinti tikimybę susirgti koronavirusu ar sunkia jo forma. Ekspertai sako, jog imuninei sistemai itin reikalingi du vitaminai – vitaminas C ir vitaminas D.

Vitaminas D yra be galo svarbus kiekvienam organizmui. Jis padeda pasisavinti ir išlaikyti kauluose bei dantyse magnį, kalcį ir fosforą. Be to, šis vitaminas padeda išvengti artrito, rachito, osteoporozės. Tai gyvybiškai svarbus mikroelementas, norint išlaikyti sveiką nervų sistemą ir, žinoma, imunitetą. Jeigu žmogaus organizme trūksta vitamino D, jis tampa labiau pažeidžiamas įvairių virusų ir kitų ligų.

Vitamino C[1] svarba žmogaus imuninei sistemai taip pat yra nenuginčijama ir žinoma jau daugybę metų. Verta įsidėmėti, jog šis vitaminas organizme veikia kaip antioksidantas, gerina geležies ir augalinės kilmės maisto produktų pasisavinimą ir yra svarbus kolageno gamybai.

Rekomenduoja neužmiršti šių vitaminų net ir susirgus koronavirusu

Verta paminėti, jog užsikrėtus koronavirusu kiekvieno organizmas į jį reaguoja skirtingai. Nors dažniausiai COVID-19 smarkiausiai smogia vyresnio amžiaus ar gretutinių susirgimų turintiems žmonėms, tačiau nėra apsaugoti nei vaikai, nei rizikos grupei pagal amžių nepriklausantys suaugusieji. 

Kadangi moksliškai įrodyta, jog vitamino D trūkumą turintys asmenys yra mažiau atsparesni virusams bei kitoms ligoms, specialistai ragina įsidėmėti, jog šis mikroelementas itin svarbus ir COVID-19 pandemijos akivaizdoje. Dr. David O. Meltzer, drauge su savo kolegomis, netgi spėjo atlikti tyrimą[2] ir patvirtino, kad vitamino D trūkumas gali 1,77 karto padidinti riziką susirgti koronavirusu.

Vitaminas C šiuo metu akcentuojamas ne tik kaip prevencinė priemonė siekiant stiprinti organizmą prieš įvairias ligas, įskaitant ir COVID-19. Medikai šį vitaminą siūlo vartoti papildomai ir tuomet, kai pacientas jau užsikrėtė koronavirusu. Be to, teigiama, jog vitaminas C gali padėti tiems žmonėms, kurie susidūrė su sunkesne COVID-19 stadija.[3]

Vitamino C ir vitamino D gavimo būdai

Natūraliai žmogaus kūnas gauna pakankamą vitamino D kiekį, jei būna saulėje. Tačiau Lietuvoje, ypač šaltuoju metų sezonu, daug žmonių ne tik negauna pakankamai saulės spindulių, bet ir kenčia nuo vitamino D deficito. Dėl drastiškai sumažėjusio vitamino D kiekio organizme, imuninė sistema nebeveikia taip, kaip turėtų ir žmogus tampa mažiau atsparus aplinkui siaučiančioms ligoms.

Be to, itin svarbu vartoti natūralius produktus, kurie praturtinti vitaminu D. Todėl kiekvienas žmogus turėtų nepamiršti reguliariai vartoti pieno produktus, riebią žuvį ir pan. Keletas produktų, su kuriais galima gauti vitaminą D, yra šie:

  • žuvų taukai,
  • ikrai,
  • jautienos ir menkės kepenys,
  • lašiša,
  • silkė,
  • sviestas,
  • pienas,
  • sūris,
  • kiaušinio trynys,
  • krevetės.

Tiesa, reikia nepamiršti, jog per didelis vitamino D kiekis organizme taip pat gali kenkti sveikatai ir bendrai savijautai. Šio mikroelemento perteklius netgi gali pažeisti širdį, inkstus, kraujagysles ir kt. Todėl prieš pradedant vartoti vitamino D papildus ar bandant pakelti šio mikroelemento kiekį natūraliais produktais, vertėtų išsitirti ar tikrai to reikia. Galbūt esate vienas iš tų laimingųjų, kurie net ir atėjus šaltajam metų sezonui vis tiek išlaiko pakankamas vitamino D atsargas organizme.

Tuo tarpu vitamino C galima nesunkiai rasti vaisiuose ir daržovėse. Jei norite natūraliai gauti kuo daugiau vitamino C, nepamirškite valgyti citrusinius vaisius, kivius, raudonas ir žalias paprikas, brokolius, pomidorus, braškes, špinatus, juoduosius serbentus ir kt. Dauguma žmonių, kurie maitinasi subalansuotai, gauna pakankamą kiekį vitamino C, tačiau pravartu pasitikrinti ar jo tikrai netrūksta.