- Ar bent įsivaizduojate, kokio patogumo produktas yra druska, leidžiantis manipuliuoti mūsų visų sveikata?
- Rafinuotos ir nerafinuotos druskos skirtumai
- Druska, taip pat žinoma kaip natrio chloridas, yra apie 40 proc. natrio ir 60 proc. chlorido
Ar bent įsivaizduojate, kokio patogumo produktas yra druska, leidžiantis manipuliuoti mūsų visų sveikata?
Tikra tiesa, kad stalo (rafinuota) druska didina kraujospūdį ir veda infarkto ar insulto link. Todėl klausykime europinių – pasaulinių rekomendacijų mažinti jos vartojimą tuo pačiu atimdami iš savęs galimybę su kitu (pigiu, kokybišku, nerafinuotu) produktu gauti visus būtinus kasdieninius mineralus! Gal žinote kodėl ,,pamirštama’’ pasakyti, kad pati druska čia niekuo dėta – kaltinti reikėtų tik dirbtinai sukurtą ir kenksmingą produktą, bet ne pačią druską. Panašu, kad nei mokslininkai, nei daktarai iki šiol šio esminio skirtumo nemato arba tai yra dar vienas eilinių piliečių kvailinimo metodas leidžiantis uždirbti milžiniškus pinigus iš visų mūsų kvailumo...
Rafinuotos ir nerafinuotos druskos skirtumai
Rafinuota ir nerafinuota druska turi svarbių ir esminių skirtumų dėl perdirbimo technologijos, mineralinių medžiagų kiekio ir sudėties skirtumo ir galimo jų poveikio ligoms ar sveikatai. Rafinuota druska praeina begalę perdirbimo proceso etapų tam, kad pašalinti nešvarumus ir kitus ,,nereikalingus‘‘ mineralus. Dėl tokiame perdirbimo procese naudojamų cheminių medžiagų ir karščio keičiasi natūrali medžiagos sudėtis, tuo tarpu kai nerafinuota druska išsaugo visas mūsų sveikatai svarbias savybes dėl natūralios joje esančių mineralinių medžiagų įvairovės.
Todėl rafinuota druska, tai tik grynas ją sudarantis beveik grynas natrio chloridas, kartais papildytas jodu ir (beveik visada) jos lipnumą mažinančių medžiagų, kurios neretai turi toksiškų ir svetimų mūsų organizmui medžiagų, o neretai – ir sunkiųjų metalų. Čia dažnai rasime kalcio silikato arba natrio aliuminio silikato kaip lipnumą reguliuojančių medžiagų, joje taip pat labai truks mineralų ir kitų būtinų elementų, esančių nerafinuotoje druskoje. [1]
Druska, taip pat žinoma kaip natrio chloridas, yra apie 40 proc. natrio ir 60 proc. chlorido
Žmogaus organizmui reikalingas nedidelis natrio kiekis, kad galėtų atlikti nervinius impulsus, susitraukti ir atpalaiduoti raumenis bei palaikyti tinkamą vandens ir mineralų balansą. Apskaičiuota, kad šioms gyvybinėms funkcijoms kasdien reikia apie 500 mg natrio. Tačiau per didelis natrio kiekis maiste gali sukelti aukštą kraujospūdį, širdies ligas ir insultą. Tobulas produktas šiai funkcijai atlikti rafinuota stalo druska...
Kai natris kaupiasi, organizmas laikosi vandens, kad praskiestų natriu. Tai padidina tiek skysčių kiekį aplink ląsteles, tiek kraujo tūrį kraujyje. Padidėjęs kraujo tūris reiškia daugiau darbo širdžiai ir didesnį spaudimą kraujagyslėms. Laikui bėgant, papildomas darbas ir spaudimas gali sustingti kraujagysles ir sukelti aukštą kraujospūdį, širdies priepuolį ir insultą. Tai taip pat gali sukelti širdies nepakankamumą. Yra įrodymų, kad per didelis druskos kiekis gali pakenkti širdžiai, aortai ir inkstams, nepadidindamas kraujospūdžio, taip pat gali pakenkti kaulams.
Didžioji dalis druskos mūsų racione gaunama iš komerciškai paruošto maisto, kurio gamybai naudojama rafinuota druska- tokį maistą valgome ne tik daugelyje kavinių ir restoranų, bet ir kasdien perkame prekybos centruose. Tiesa, restoranai pagal Europos Sąjungos rekomendacijas jau mėgina saugoti mūsų sveikatą, nuimdami nuo stalo druskines...