

Būk sveikas
Nehaliucinogeninis LSD žada gydyti nuotaikos sutrikimus
Neurologai ir farmakologijos ekspertai nuolat bando nustatyti alternatyvius farmakologinius gydymo būdus, galinčius palengvinti nuotaikos sutrikimų simptomus su minimaliu šalutiniu poveikiu, dėl ko pastaraisiais buvo tyrinėjamas LSD psichodelinio vaisto, sukeliančio haliucinacijas ir sustiprėjusias emocijas terapinis potencialas.
Tyrimų rezultatai rodo, kad ne haliucinogeniniai LSD analogai, ypač 2-Br-LSD, gali būti perspektyvūs nuotaikos sutrikimų gydymo būdai. Be to, mokslininkai išsiaiškino, kad jie taip pat galėtų mažinti nerimo jausmą.
https://medicalxpress.com/news/2023-03-hints-non-hallucinogenic-lsd-mood-disorders.html
Moteriai, kuriai buvo persodintos kamieninės ląstelės, ŽIV nesugrįžo
Moteris, kuriai buvo persodintos kamieninės ląstelės ŽIV gydymo tikslais, praėjus daugiau nei penkeriems metams po procedūros ir 30 mėnesių po to, kai nustojo vartoti vaistus, virusas vis dar nesugrįžo.
Nors to negalima vadinti galutiniu išgijimu, tai yra didelis žingsnis į priekį.
Nauja genų redagavimo technika panaikina regėjimo praradimą
Kinijos mokslininkai sėkmingai atkūrė regėjimą pelėms, sergančioms pigmentiniu retinitu – viena iš pagrindinių žmonių aklumo priežasčių.
Dar reikia daug nuveikti, siekiant nustatyti metodo veiksmingumą žmonėms, tačiau tyrimas suteikia reikšmingų įrodymų dėl naujo genomo redagavimo potencialo įvairiuose gydymo kontekstuose, ypač dėl paveldimų tinklainės ligų, tokių kaip pigmentinis retinitas.
https://medicalxpress.com/news/2023-03-gene-editing-technique-reverses-vision-loss.html
Viduržemio jūros dieta sumažina moterų mirties riziką
Širdies ir kraujagyslių ligos sudaro daugiau nei trečdalį moterų mirčių visame pasaulyje. Visgi paaiškėjo, jog griežtas Viduržemio jūros regiono dietos laikymasis sumažina širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties riziką moterims beveik 25 %.
Į dietą įeina nesmulkinti grūdai, daržovės, vaisiai, ankštiniai augalai, riešutai bei aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, vengiant perdirbtos mėsos, pieno produktų, gyvulinių riebalų ir perdirbto maisto apskritai.
https://medicalxpress.com/news/2023-03-mediterranean-diet-women-cardiovascular-disease.html
Klausyti muzikos yra labai naudinga
Dažnas patinkančios muzikos klausymasis gali prailginti žmogaus gyvenimą.
https://psychcentral.com/stress/the-power-of-music-to-reduce-stress
Būtina gerai išsimiegoti, norint išvengti nuotaikų svyravimo
Miego trūkumas gali sukelti nuotaikų svyravimą ir irzlumą, dėl ko tampa sunku išlaikyti sveikus santykius ir įvykdyti kasdienes užduotis.
https://www.helpguide.org/articles/sleep/sleep-deprivation.htm
Mokytis naudinga visiems
Išmokus kažko naujo, smegenyse padidėja jungčių skaičius, kuris įprastai mažėja senstant. Tai padeda pagerinti atmintį ir išvengti kai kurių su amžiumi susijusių ligų.
Ką valgysime ateityje ir ar mėsa yra kenksminga?
„Tyrimai rodo, kad perdirbtų mėsos produktų reikėtų vartoti ne daugiau nei 2–3 kartus per savaitę. Daugeliui lietuvių tai skamba kaip nesąmonė. Taip yra dėl to, kad pamiršome tuos maisto produktus, kuriuos būtina vartoti kasdien, tarkime, geruosius angliavandenius ir ląstelieną“, – sako LSMU gyvensenos medicinos studijų programos vadovas dr. Tomas Vaičiūnas.
Pasak mokslininko, šiandien mes per daug vartojame perdirbtų mėsos produktų ir sočiųjų riebalų, kurių gamtoje randama tik gyvūninės sudėties produktuose. Per daug suvartojame alkoholio, cukraus turinčių produktų. Labai mažai – gerųjų riebalų, itin naudingų mūsų imuninei, endokrininei, virškinimo sistemai, apskritai, sveikatai, kurių gamtoje aptinkama TIK augalinės kilmės produktuose.
Taip pat mažai suvartojame ląstelienos, kurios randama vaisiuose, daržovėse, sėklose, riešutuose. Nepaisant to, žmogaus organizmui būtina gauti įvairaus maisto.
Ką daro šiuolaikinis žmogus?
„Šiandien tą skonių įvairovę esame pamiršę – skrudiname, kepiname, užpilame maistą padažais, kurie suvienodina skonių struktūras“, – nuogąstauja dr. T. Vaičiūnas.
„Paradoksalu tai, kad, žiūrint istoriškai, didžiąją dalį laiko žmogus maitinosi tik augalinės kilmės produktais, nes gyvūninės kilmės produktų jis retai kada galėdavo gauti, o jei ir gaudavo, vartodavo labai mažomis dozėmis, nes reikėdavo taupyti.
Antropologų komandos tyrinėjo, kaip galėjo atrodyti tipinio paleolito laikotarpio gyventojo mityba.
Šiandien žinome, kad tipiškai kasdienę to meto žmogaus mitybą sudarydavo apie 200 g ląstelienos ir šiek tiek gyvūninės kilmės produktų. Grubiai sakant, iki 2 kg įvairiausių vaisių, daržovių ir uogų. Kiek iš mūsų tokį kiekį suvalgome šiandien?“ – retoriškai klausia mokslininkas, paneigdamas ne vieną mitybos įpročių ir populiariųjų dietų „naudos“ mitą.
Skaitykite knygas - tai kelias ilgesnio gyvenimo link
Žmonės, kurie skaito knygas bent 30 minučių per dieną, vidutiniškai gyvena 2 metais ilgiau.
Žinoma, tai tik vienas iš sveikesnio gyvenimo būdo elementų - derėtų paisyti ir judėjimo bei poilsio režimo - tačiau neverta pamiršti ir jo.
https://www.today.com/life/inspiration/benefits-of-reading-rcna61735
Naujas mitybos metodas - valgymas ribojant laiką (TRE)
Siekiant pagerinti sveikatą ir gerovę, pasaulyje atsirado daugybė mitybos metodų, kurių kiekvienas teigia, kad yra unikaliai naudingas. Vienas iš naujausių šio sąrašo papildymų yra valgymas ribojant laiką (TRE) - tai mitybos metodas, kai kasdien suvartojamo maisto kiekis ribojamas iki tam tikro laiko. Pastaraisiais metais TRE labai išpopuliarėjo dėl to, kad jis gali būti naudingas sveikatai, pavyzdžiui, svorio mažinimui, geresnei gliukozės kontrolei, gali padėti išvengti nutukimo ir raumenų disfunkcijos reguliuojant organizmo vidinį laikrodį. https://newatlas.com/health-wellbeing/time-restricted-eating-obesity-muscle-dysfunction/