Pamirškite injekcijas: obuoliai, arbata, uogos ir šokoladas lėtina senėjimą

Suprasti akimirksniu
Uogos
Uogos ir vaisiai kupini antioksidantų gali padėti kovoti su uždegimu. Suzy Hazelwood/ Pexels nuotrauka

Flavonoidai: natūralus raktas į senėjimo sulėtinimą ir sveikatos stiprinimą

Daugelis žmonių ieško būdų, kaip sulėtinti senėjimo procesą, tačiau nors ir norima tikėti, kad kremai ir gyvenimo būdas gali labai daug, vienas iš veiksmingiausių būdų yra mityba. Mokslininkai ir toliau atskleidžia augalinių junginių, vadinamųjų flavonoidų, kurie atlieka svarbų vaidmenį palaikant tiek fizinę sveikatą, tiek kognityvines funkcijas, naudą.

Šie natūralūs junginiai, esantys įvairiuose kasdien vartojamuose maisto produktuose, gali padėti išsaugoti atmintį, mažinti uždegimus ir palaikyti bendrą savijautą. Flavonoidai yra natūralūs junginiai, esantys augaluose, atsakingi už jų spalvą, skonį ir apsaugos nuo kenkėjų bei UV spinduliuotės mechanizmus.

Žmonių naudai jie naudojami ir vertinami nes pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, saugo ląsteles nuo pažeidimų ir mažina uždegimą, kuris yra susijęs su daugeliu lėtinių ligų. Naujausi tyrimai rodo, kad flavanoliai, flavonoidų rūšis, randama arbatoje, obuoliuose ir uogose, gali padėti išvengti su amžiumi susijusio atminties silpnėjimo[1].

Trejus metus trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo 3562 maždaug 71 metų amžiaus žmonės, nustatyta, kad tų, kurie vartojo daug flavanolių, hipokampo atminties funkcija buvo geresnė, o tai labai svarbu trumpalaikei atminčiai. Tyrime, paskelbtame žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“, netgi teigiama, kad kasdien vartojant po 500 mg flavanolių galima pakeisti atminties pablogėjimą, kurį sukelia mažai flavanolių turinti mityba.

Norint ilgai išlikti stipriu ir jaunatvišku pakanka sutelkti dėmesį į mitybą?

Žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“ (Amerikos klinikinės mitybos žurnalas) paskelbtame išsamiame daugiamečiame tyrime buvo stebima daugiau kaip 85 000 vyresnių nei 60 metų žmonių, siekiant išanalizuoti ilgalaikį flavonoidų vartojimo poveikį. Dalyviai reguliariai atnaujindavo savo mitybos duomenis, todėl mokslininkai galėjo nustatyti aiškų ryšį tarp flavonoidų vartojimo ir bendros sveikatos būklės[2].

Obuoliai
Obuoliai ne tik naudingi sveikatai, bet ir gali padėti atitolinti artėjančią senatvę. James Yarema/Unsplash

Vienas iš ypač įdomių atradimų yra skirtingas poveikis vyrams ir moterims. Nustatyta, kad moterys, kurių mityboje gausu flavonoidų, buvo fiziškai aktyvesnės, vartojo daugiau vitaminų ir rečiau rūkė. Jų rizika susirgti silpnumo sindromu sumažėjo 15 %, o tikimybė patirti fizinį nuosmukį ir blogą psichinę sveikatą sumažėjo 12 %.

Vyrams šis poveikis buvo mažiau ryškus, tačiau vis tiek reikšmingas. Tie, kurie vartojo mažiau flavonoidų, turėjo 60 % didesnę riziką patirti psichikos sveikatos sutrikimų, o padidinus flavonoidų suvartojimą vos trimis porcijomis per savaitę, ši rizika sumažėjo 15 %.

Norėdami pasinaudoti flavonoidų teikiama nauda, mokslininkai rekomenduoja į savo mitybą įtraukti daug flavonoidų turinčių maisto produktų. Kai kurie iš geriausių šaltinių yra šie:

  • Obuoliai, uogos, apelsinai, vyšnios, abrikosai, spanguolės, vynuogės.
  • Daržovės: svogūnai, petražolės, salierai.
  • Grūdai ir sėklos: avižos, grikiai, juodieji ryžiai, linų sėmenys, sezamo sėklos.
  • Arbata ir raudonasis vynas, o ypač žalioji arbata.
  • Juodasis šokoladas turi flavonoidų, kurie palaiko širdies ir smegenų sveikatą.

Flavonoidai veikia kaip antioksidantai, padedantys neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląsteles

Flavonoidai taip pat mažina DNR, lipidų ir baltymų oksidacinį stresą, kuris gali lemti senėjimą ir lėtines ligas. Be to, flavonoidai mažina uždegimą, kuris yra pagrindinis tokių ligų, kaip širdies ligos, insultas ir kognityvinių funkcijų silpnėjimas, veiksnys.

Flavonoidai yra ne tik naudingos maistinės medžiagos, bet ir esminiai junginiai, palaikantys ilgalaikę sveikatą ir padedantys neutralizuoti senėjimo poveikį. Jie randami įvairiuose augalinės kilmės maisto produktuose ir yra natūralus ir prieinamas būdas apsaugoti organizmą nuo uždegimų, atminties silpnėjimo ir lėtinių ligų.

Arbata
Žalioji arbata gausi flavanoidų. Lil artsy/ Pexels nuotrauka

Į kasdienį maistą įtraukdami flavonoidų turtingą maistą, žmonės gali žengti lengvą, bet veiksmingą žingsnį geresnės smegenų veiklos, stipresnės fizinės sveikatos ir ilgesnio bei sveikesnio gyvenimo link. Daugelyje augalinės kilmės maisto produktų yra flavonoidų, kurie skirstomi į šešis pagrindinius potipius, kurių kiekvienas turi unikalią naudą sveikatai[3].

Tyrimai rodo, kad bent penki flavonoidų potipiai yra susiję su mažesniu kraujospūdžiu. 2015 m. atliktoje apžvalgoje nustatyta, kad flavonoidų turtinga mityba gali padėti valdyti hipertenziją. Arbatoje, kavoje ir sojoje esantys flavonoidai gali sumažinti širdies priepuolio ir insulto riziką.

Žurnale „Journal of Translational Medicine“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad žmonėms, vartojantiems daugiau flavonoidų, širdies ir kraujagyslių ligų rizika buvo mažesnė. Tačiau norint visiškai patvirtinti šią naudą, reikia atlikti daugiau tyrimų.

2018 m. atliktoje metaanalizėje nustatyta, kad didelis flavonoidų suvartojimas susijęs su mažesne 2 tipo diabeto rizika. Nors tai teikia vilčių, būtina atlikti tolesnius tyrimus, kad būtų galima nustatyti, ar flavonoidai tiesiogiai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje[4].

Flavonoidai yra natūralus būdas palaikyti bendrą sveikatą, nes mažina uždegimą, gerina širdies veiklą ir saugo nuo lėtinių ligų. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų visiškai suprastas jų terapinis potencialas, flavonoidų turtingų maisto produktų įtraukimas į savo mitybą yra paprastas ir veiksmingas būdas pagerinti savijautą.