Ligoninės darbuotojai kišenėse slėpė pacientų maitinimui skirtus mėsos produktus ir kiaušinius
Alytaus apygardos priežiūros skyriui atlikus patikrinimą Lazdijų ligoninės maisto tvarkymo skyriuje buvo nustatyta krūva pažeidimų: gydymo įstaigos pacientai maistą gaudavę tada ir tokį, kokį personalas nuspręsdavęs, o retsykiais šis buvo ir prėskesnis ir už prėską ligoninės maistą, nes tam, kad sutaupytų produktus „namams“ darbuotojai išdalindavę mažesnį kiekį maisto produktų didesniam skaičiui porcijų.
Patikrinimo metu nustatyta, kad meniu nebuvo atsižvelgiama į dietas su sumažintu skaidulinių medžiagų ir riebalų kiekiu, o kai kurie patiekalai neatitiko numatytų receptūrų. Pavyzdžiui, sekmadieniais vietoje numatytų patiekalų – jūros lydekos maltinio su kukurūzų kruopomis ir pupelių sriubos – pacientams buvo tiekiami kiti valgiai, kaip bulvių plokštainis ir miežinių kruopų sriuba. Taip pat, ruošiant maistą, nesilaikyta reikalavimų dėl įvairių dietų[1].
Patikrinimo metu darbuotojų persirengimo kambariuose buvo rasta ir „sutaupytų“ maisto produktų, tokių kaip kiaušiniai, viščiukų krūtinėlės, kiaulienos kumpis, pieniškos dešrelės ir ekologiškas aliejus, kurie galimai buvo nesunaudoti gamybai laiku.
VMVT Alytaus priežiūros skyriaus patarėja Jūratė Černiavskienė pabrėžė, kad šis atvejis dar kartą parodė maisto „taupymo“ ir slėpimo praktiką, kuri kelia susirūpinimą, nes netinkamas maisto racionas gali turėti tiesioginę įtaką pacientų sveikatai. VMVT savo ruožtu primena, kad pacientų maitinimas turi atitikti reikalavimus, o pažeidimai gali paveikti jų gerovę ir sveikatą.
Net kaliniai valgo geresnį maistą nei ligoninių pacientai?
Tuo tarpu, ne paslaptis, kad į ligonines papuolę asmenys dažniausiai tikrai neapsidžiaugia čia esančiu maitinimu. Štai dar rudenį Kėdainių ligoninės pacientai vėl pratrūko dėl maisto kokybės – viską įplieskė socialiniuose tinkluose pasirodžiusi nuotrauka, kurioje užfiksuoti 94 metų senjorės pietūs. Lėkštėje buvo ryžiai ir dvi neaiškios maisto krūvelės, kurių sudėtį atspėti pasirodė sudėtinga net patiems ligoninės pacientams[2].
Žmonės ėmė piktintis, kad net kaliniai valgo geriau nei ligoniai, o ligoninės valgiaraštis atrodo kaip pasityčiojimas.
Tai – toli gražu ne pirmi kartai, kai pacientai kritikuoja ligoninėse patiekiamą maistą. Ne tik Kėdainiuose, bet ir kituose miestuose dažnai skundžiamasi, kad porcijos yra mažos, maistas – prėskas, o kartais tiesiog nevalgomas. Pacientai pasakoja, kad jiems dažnai tenka matyti prastai atrodančius patiekalus: apdžiūvusią duoną, neaiškios konsistencijos košes ar beskonius patiekalus, kurie labiau primena gyvulių pašarą nei subalansuotą ligonių maitinimą.
Nors žmonės supranta, kad ligoninė – ne restoranas, daugelis pabrėžia, kad maistas vis tiek turėtų būti skanus ir bent jau minimaliai estetiškai patiektas. Juk sveikstantiems žmonėms svarbu gauti visavertį, kokybišką maistą, kuris ne tik suteiktų jėgų, bet ir skatintų apetitą.
Vis dėlto realybė tokia, kad daugelyje ligoninių pacientai jaučiasi tapę eksperimentiniais triušiais, kiek ilgai galima išgyventi be maisto.
Rokiškio ligoninės pacientė: „To maisto nė kąsnelio negalėjau praryti“
Tuo tarpu prieš didžiąsias metų šventes Rokiškio ligoninėje gydyta moteris neslepia nusivylimo – jos teigimu, maistas buvo nekokybiškas, neskanus ir net neatitiko padorios mitybos standartų. „Nesu išranki, bet šito nė kąsnelio praryti negalėjau. Sriubos – iš mišinio, daržovės – iš prekybos centro, o mėsa – kažkas, kas vos turi kvapą“, – pasakojo pacientė[3].
Moteris stebėjosi, kaip už pacientų maitinimą atsakinga įmonė gali gauti pinigus už tokį menką kokybės standartą atitinkantį maistą. Dar labiau ją papiktino faktas, kad kartais net neužtekdavo elementarios arbatos – savaitgalio vakarą į jos palatą atėjusi darbuotoja tiesiog pranešė, kad gėrimo nebeliko ir pasiūlė vandens iš krano.
Rokiškio ligoninės vadovas Raimundas Martinėlis ginasi – pasak jo, pacientų skundai subjektyvūs. „Kiek žmonių, tiek nuomonių“, – sako jis, pridurdamas, kad ligoninės komisija reguliariai tikrina maisto temperatūrą ir kiekius, o pačių nusiskundimų įstaiga negauna.
UAB „Sotega“, atsakinga už maisto tiekimą, taip pat teigė dirbanti pagal nustatytus reikalavimus ir dietų sąrašus. Vis dėlto pacientai laikosi savo: jų nuomone, ligoninėje patiekiamas maistas neatitinka nei jų lūkesčių, nei orumo standartų.