Pats tinkamiausias laikas pasimėgauti pomidorais
Pomidorai – mėsingi vaisiai, dažniausiai vartojami kaip daržovės, jie priklauso bulvinių augalų šeimai. Pomidorai kilę iš Pietų Amerikos ir tapo plačiai auginami po visą pasaulį po Ispanijos tyrinėtojų pasiskirstymo.
Pomidorai naudojami įvairiais būdais – kaip garnyras, salotoms, troškinams, sriuboms, padažams, net gėrimams. Jie taip pat yra mažakaloringi, 100 gramų pomidorų yra tik 18 kalorijų, jie neturi riebalų ir cholesterolio. Tačiau pomidoruose yra gausu maistingų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai, skaidulos ir kitos augalinės medžiagos, kurios gali teigiamai veikti organizmo sveikatą ir netgi padėti apsaugoti nuo tam tikrų ligų, įskaitant vėžį.
Pomidorų nauda sveikatai:
Flavonoidas zeaksantinas, randamas pomidoruose, padeda apsaugoti akis nuo su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos.
Pomidoruose esantys antioksidantai gali padėti kovoti su žalingais laisvaisiais radikalais ir taip sumažinti vėžio riziką.
Likopenas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą, yra siejamas su mažesne prostatos vėžio rizika.
Didelis beta karotino kiekis pomidoruose gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką.
Pomidoruose esantis kalio kiekis gali padėti palaikyti sveiką kraujospūdį.
Pomidoruose esančios maistinės skaidulos, vitaminas C, kalis ir cholinas gali teigiamai veikti širdies ir kraujagyslių sistemą.
Skaidulos gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, ypač tiems, kurie serga diabetu. Jos gali padėti ir vidurių užkietėjimo atveju.
Vitaminas C ir likopenas pomidoruose gali padėti išsaugoti odos sveikatą ir elastingumą.
Pomidorai turi folio rūgšties, svarbios besilaukančioms moterims. Folio rūgštis gali padėti išvengti homocisteino pertekliaus organizme, kuris gali turėti įtakos nuotaikai ir depresijai.