- E104 uždraustas Australijoje, Norvegijoje ir Jungtinėse Valstijose, nes gali sukelti dermatitą
- Dažiklis E104 gali sukelti alergines reakcijas ir netgi DNR pažeidimus
- Chinolino geltonasis dažiklis žymimas įspėjamuoju užrašu
E104 uždraustas Australijoje, Norvegijoje ir Jungtinėse Valstijose, nes gali sukelti dermatitą
E104, dar žinomas kaip chinolino geltonasis dažiklis (ang. Quinoline Yellow), yra sintetinis geltonas maistinis dažiklis, dažniausiai naudojamas įvairiuose maisto produktuose ir gėrimuose[1]. Jis paprastai pasitelkiamas kartu su kitais maisto dažikliais, norint pasiekti trokštamą spalvą. Taip išgaunama dulsvai geltona ar žalsvai geltona, citriną ir laimą primenanti spalva. Tačiau, nepaisant plačiai paplitusio naudojimo, kyla rimtų klausimų, ar E104 tikrai reikėtų ir toliau vartoti, dėl galimo šalutinio poveikio ir jo uždraudimo kai kuriose šalyse.
Chinolino geltonasis dažiklis pirmą kartą susintetinas 1887 metais, Paulo Wilhelmo Römerio rankomis. Tiesa, kaip maisto dažymo priemonė jis pirmą sykį buvo panaudotas tik XX amžiaus pradžioje. Nuo tada jo galima rasti įvairiuose maisto produktuose, todėl yra laikomas vienu dažniausiai naudojamų maisto dažiklių pasaulyje. Jo galima rasti alkoholiniuose gėrimuose, mėsos produktuose, leduose, pyragaičiuose, gaiviuosiuose citrusinių vaisių skonio gėrimuose ir netgi vaistuose[2].
Europos Sąjungoje chinolino geltonąjį dažiklį leidžiama naudoti kaip maisto dažiklį nuo septintojo dešimtmečio. Tačiau pastaraisiais metais neslūgstantis susirūpinimas dėl jo saugumo lėmė, kad E104 buvo pašalintas iš kai kurių maisto produktų. Be to, jis uždraustas naudoti tam tikrose srityse Australijoje, Norvegijoje ir Jungtinėse Valstijose, nes manoma, jog gali sukelti dermatitą[3].
Dažiklis E104 gali sukelti alergines reakcijas ir netgi DNR pažeidimus
E104 saugumas nuolat aptarinėjamas įvairių ekspertų. Europos Sąjunga ir JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) nusprendė, kad jis esą saugus vartoti, bet tik tuo atveju, jei naudojami maži dažiklio kiekiai. Tačiau kai kurių tyrimų rezultatai iškėlė pagrįstą susirūpinimą dėl galimo šalutinio poveikio, susijusio su E104 vartojimu. O, pasirodo, galimų rimtų reakcijų yra ne viena ir ne dvi.
Kaip ir kiti sintetiniai maisto dažikliai, E104 kai kuriems asmenims gali sukelti alergines reakcijas, įskaitant dilgėlinę, niežulį ar astmą. Sveikiems žmonėms šios reakcijos pasireiškia retokai, tačiau daug dažniau pastebimos tarp asmenų, kurie jau anksčiau turėjo problemų su alergijomis ar astma.
Iš tiesų, vienas iš pagrindinių susirūpinimą keliančių klausimų dėl E104 naudojimo yra galimas jo poveikis vaikų sveikatai. E104 ir kitų maisto priedų vartojimas yra susijęs su padidėjusiu vaikų hiperaktyvumu[5][6][7].
Atliekant tyrimus buvo nustatyta, kad E104 galima laikyti vienu iš labiausiai paplitusių maisto dažiklių, sukeliančių alergines reakcijas vaikams. Be to, vaikams, kurie anksčiau sirgo atopiniu dermatitu, dažniau išsivysto alerginė reakcija į E104.
Verta prisiminti ir tai, jog prieš kiek daugiau nei 14 metų mokslininkai netgi pastebėjo ryšį tarp chinolino geltonojo dažiklio ir vaikų intelekto. Pasak Sautamptono universiteto komandos, kuri tais laikais atliko 750 000 svarų sterlingų kainavusį tyrimą, šis dažiklis yra vienas iš tų, kurie gali mažinti vaikų IQ net iki penkių taškų[9]. Tyrimo profesorius Jimas Stevensonas sulygino maisto dažiklių žalingą poveikį su švino poveikiu:
„Pozicija AFC (dirbtinių maisto dažiklių) atžvilgiu yra analogiška žinių apie šviną ir intelekto koeficientą būklei, kuri buvo vertinama devintojo dešimtmečio pradžioje... Needlemanas nustatė, kad IQ skirtumas tarp didelio ir mažo švino [naudojimo] grupių buvo 5,5 IQ balo... Tai labai panašu į dydžius, gautus mūsų maisto dažiklių tyrimo metu.“
O kai kurie tyrimai rodo, kad E104 gali sukelti DNR pažeidimus ir chromosomų aberacijas žmogaus ląstelėse, todėl kyla susirūpinimas dėl galimo jo kancerogeninio poveikio[4]. Jis taip pat gali padidinti aliuminio absorbciją virškinamajame trakte[8], o tai yra gan neraminantis faktas. Juk kai kurie specialistai sieja aliuminio kaupimąsi smegenyse su Alzheimerio ligos proceso skatinimu.
E104 taip pat gali sukelti rimtų problemų tam tikrus sveikatos sutrikimus turintiems asmenims. Pavyzdžiui, žmonės, kurie žino, jog jau prieš tai turėjo bėdų su inkstų akmenimis, turėtų vengti šio dažiklio, nes jį vartojant gali ženkliai padidinti inkstų akmenų atsiradimo riziką. Be to, kaip minėjome, astma sergantys asmenys gali būti jautresni alerginėms reakcijoms į E104, todėl taip pat turėtų vengti vartoti produktus, kuriuose yra šio maisto dažiklio.
Chinolino geltonasis dažiklis žymimas įspėjamuoju užrašu
Deja, nepaisant visų žinomų galimų neigiamų chinolino geltonojo dažiklio savybių, jis vis tiek yra leidžiamas naudoti Europoje. Tačiau nuo 2010 metų liepos 20 dienos visi maisto produktai, tarp jų ir maisto papildai, kurių sudėtyje yra E104, privalo būti pažymėti[10]. Jų etiketėje turi būti nurodyta, kad produkte yra medžiagų, galinčių neigiamai paveikti vaikų aktyvumą bei dėmesį.
Tad norintiems išvengti šio dažiklio vartojimo reikia itin atsargiai skaityti maisto produktų ir vaistinių preparatų etiketes. Ypač atsargiai turėtų elgtis vaikų turinčios šeimos, kadangi didesniais kiekiais vartojamas sintetinis dažiklis gali mažamečiams sukelti alergijų, skatinti hiperaktyvumą, jiems gali būti sunku susikaupti.
O sveikesnę alternatyvą norintys pasiūlyti gamintojai turėtų rinktis natūralius, bet nekenksmingus būdus savo produkcijos dažymui. Pavyzdžiui, tam gali tikti ciberžolė, paprika ir anatas. Natūralūs dažikliai dažniausiai nesuteikia tokios ryškios spalvos, trumpiau išsilaiko, tačiau veikiausiai didesnė dalis žmonių mieliau vartotų sveikesnius, bet ne tokių ryškių spalvų produktus, nei rizikuotų savo ar artimųjų sveikata.