Suprasti akimirksniu
  • E131 maisto dažiklis suteikia mėlyną spalvą, bet gali kenkti sveikatai
  • E131 žala pakankamai didelė, todėl šis maisto dažiklis buvo uždraustas keliose šalyse
  • Sintetiniai maisto dažikliai kenkia organizmui, tačiau maisto pramonė vis tiek juos naudoja
Šaltiniai
E131
E131 yra sintetinis maisto dažiklis. Zahros Owji/Unsplash nuotrauka

E131 maisto dažiklis suteikia mėlyną spalvą, bet gali kenkti sveikatai

Nepaisant to, jog daug žmonių stengiasi rūpintis savo sveikata ir gerai pagalvoti, ką deda į burną, parduotuvių lentynos vis dar nuklotos gan nesveikais maisto produktais. Įvairios prekės vilioja pirkėjus dailiais įpakavimais ir patraukliomis spalvomis, nors ryškiaspalvė išvaizda pasiekiama anaiptol ne natūraliais būdais. Juk didžioji dalis tokių produktų yra sukuriami naudojant sintetinius dažus, kurių saugumas kelia vis didesnes abejones.

Milžiniškame maisto priedų, suteikiančių tam tikrą spalvą, sąraše galima rasti E131 maisto dažiklį, kuris daugeliui dar žinomas kaip patent mėlynasis V. Šis maisto priedas greitai tirpsta vandenyje bei suteikia ryškiai mėlyną ar violetinę spalvą, padedančią sukurti akiai patrauklius maisto produktus. Jis taip pat gali būti derinamas su tartrazinu (E102) arba chinolino geltonuoju (E104), kad susidarytų žalias atspalvis. Nors tai skamba kaip teigiamas išradimas, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog šis sintetinis dažiklis gali daryti neigiamą įtaką žmogaus organizmui ir jo geriausia vengti.

Maisto dažiklis E131 pirmą kartą susintetintas septintojo dešimtmečio pabaigoje ir tai atliko Šveicarijos farmacijos kompanija. Patent mėlynasis V gaminamas sintezės būdu iš akmens anglių deguto. Šis dažiklis, kaip ir kiti dabar plačiai naudojami sintetiniai maisto dažai, iš pradžių buvo pasitelkiamas norint nudažyti tekstilę. Tačiau dėl ryškios spalvos jis vėliau buvo pradėtas naudoti maiste.

Dabar E131 naudojamas dažyti įvairius gėrimus, taip pat kuriant margučių dažus. Jis pasitelkiamas ir perdirbtų maisto produktų gamyboje, tokių kaip ledai, pyragaičiai, saldainiai, šokoladas, kramtomoji guma, džiovinti vaisiai, glazūra, maisto dekoracijos, želė, desertai ir panašiai. Be maisto pramonės jis dar naudojamas medicinoje, atliekant limfografiją – limfinių liaukų vaizdavimą.

Europos sąjungos nustatyta saugi E131 paros norma siekia 15 mg/kg, tačiau tokie apskaičiavimai vis tiek kelia diskusijas ir nerimą. Nustatytų normų skeptikai mano, jog nėra saugios kenksmingų dažiklių dozės ir žala sveikatai gali būti patiriama net vartojant mažais kiekiais[1]. Be to, visada išlieka rizika, jog skirtingus maisto produktus įsigiję pirkėjai vis tiek peržengs šias oficialias normas.

E131 žala pakankamai didelė, todėl šis maisto dažiklis buvo uždraustas keliose šalyse

E131 yra uždraustas keliose šalyse. Brooke Lark/Unsplash nuotrauka
E131 yra uždraustas keliose šalyse. Brooke Lark/Unsplash nuotrauka

Nerimas dėl to, ar E131 žalingas sveikatai, kilo ne šiaip sau. Laikui bėgant atsiranda vis daugiau tyrimų arba pavienių atvejų, kuriuose fiksuojami nepageidaujami šalutiniai poveikiai ar rimta žala. Pavyzdžiui, nors šis dažiklis naudojamas atliekant limfografiją, procedūros metu buvo užfiksuotos kelios sunkios anafilakcinės reakcijos[2].

O kalbant apie E131 maiste, reikia įsidėmėti, jog šis dažiklis veikia kaip histamino išlaisvintojas. Dažikliui jungiantis su žmogaus baltymais, gali suaktyvėti alergijos, atsirasti astmos priepuoliai[3]. Negana to, šis maisto priedas gali padidinti vėžio tikimybę[4].

Dažiklio E131 naudojimas gali sukelti dilgėlinę, virškinimo trakto sutrikimus ir net anafilaksinį šoką. Kaip ir daugelis kitų sintetinių maisto dažų, jis taip pat žinomas kaip sukeliantis vaikų hiperaktyvumą, todėl jo neturėtų vartoti mažamečiai. Be to, priedas E131 netinkamas žmonėms, kurie alergiški aspirinui[5].

Šis dažiklis yra uždraustas kai kuriose šalyse, nes buvo atsižvelgta į mokslinius įrodymus apie kancerogeninį poveikį ir vaikų hiperaktyvumo iššaukimą. E131 negalima naudoti:

  • Kanadoje,
  • Australijoje,
  • Naujojoje Zelandijoje,
  • JAV,
  • Norvegijoje.

Deja, Europos sąjunga vis dar nepripažįsta E131 kaip pernelyg žmogui pavojingo dažiklio, tad jis ir toliau naudojamas tiek Lietuvoje, tiek ir kitose ES šalyse.

Sintetiniai maisto dažikliai kenkia organizmui, tačiau maisto pramonė vis tiek juos naudoja

E131 būna ir kiaušiniams skirtuose dažuose. Elenos Mozhvilo/Unsplash nuotrauka
E131 būna ir kiaušiniams skirtuose dažuose. Elenos Mozhvilo/Unsplash nuotrauka

Maisto produktų gamintojai mėgsta sintetinius maisto dažus, nes jie leidžia sukurti daug patrauklesnes ryškiaspalves prekes. Dauguma tokių dažiklių ne tik lengvai tirpsta vandenyje, bet ir puikiai išsilaiko ir neblunka bet kokiomis sąlygomis, todėl maisto produktai atrodo dailiai net ir kepami, šaldomi ar ilgiau pastovėję lentynose.

Kalbant apie E131, šis dažiklis tapo mėgiamas dėl itin sodrios mėlynos spalvos, kuri sukuriama net esant mažai jo koncentracijai. Tačiau jis taipogi turi gan nemenką trūkumą – gana greitai blunka veikiamas šviesos. Veikiausiai dėl šios priežasties E131 dažiklis nėra toks populiarus kaip dalis kitų maistinių dažų.

Visgi, nepaisant visų perspėjimų ir nesibaigiančių diskusijų apie maisto priedų saugumą, įvairūs E vis dar plačiai naudojami maisto gamyboje. Maisto produktų gamintojai gan iš lėto atsisako sintetinių dažiklių, o maisto saugos institucijų delsimas tiesiog uždrausti įvairias medžiagas dar labiau stabdo šį procesą. Tad belieka tiesiog kuo atidžiau rinktis prekes ir stengtis atsižvelgti į etiketes.

O jei kartais norite gaminti įvairų maistą su ryškesnėmis spalvomis patys, galite tam pasitelkti natūralius produktus. Natūraliais maisto dažais gali tapti įvairiausi daiktai:

  • ciberžolė padės išgauti ryškiai geltoną spalvą,
  • džiovintų burokėlių milteliai padės sukurti raudoną spalvą,
  • karamelė leis sukurti įvairius įdomius atspalvius, įskaitant aukso rudumo ar gilią gintaro spalvą,
  • malta paprika suteiks raudoną ar rausvai oranžinę spalvą.

Nors natūralūs maisto dažikliai savo stabilumu ir intensyvumu skiriasi nuo sintetinių, tačiau jie yra saugūs naudoti ir nekenkia sveikatai. O tai yra kur kas svarbiau nei šiek tiek ryškesnės maisto spalvos.

avatar
done
Raimonda Jonaitienė
Rašytojas (-a)
Šaltiniai
1.arrow_upward
2.arrow_upward
Food Detektiv. E131 Patentblue V Food Detektiv
3.arrow_upward
Konservantai.lt. E131 Patent mėlynasis V Konservantai.lt
4.arrow_upward
An-Najah National University. Food Additives, E-NUMBERS An-Najah National University
5.arrow_upward