Į restoraną vakarais vaikų neįleidžia
Vilniuje esantis garsaus Lietuvių šefo Liutauro Čepracko restoranas „Gastronomika“ sulaukė Lygių teisių kontrolieriaus tarnybos dėmesio. Pasirodo, kad restoranas, kuris vakarais neįleidžia ir neaptarnauja asmenų, atėjusių su mažais vaikais, diskriminuoja dėl amžiaus. Restorane norintys ramiai, estetiškai, kultūringai ir romantiškai pavakarieniauti suaugusieji, nori nenori, gali būti priversti klausyti, geriausiu atveju, vaikų krykštavimo, blogiausiu atveju – jų lakstymo aplink ir isterijų.
Pats šefas sako nesuprantantis tokių tarnybos išvadų ir pasakė, kad, jei jau taip, jis diskriminuoja ir daugiau žmonių grupių.
„Norėčiau pastebėti, kad aš diskriminuoju ne tik žmones, kurie turi vaikų, aš diskriminuoju žmones, kurie negerai kvepia, jie vadinami „bomžais“. Pasilieku teisę jų neaptarnauti. Aš diskriminuoju žmones, kurie turi šunų, kadangi aš neaptarnauju su šunim“, – LNK žinioms sakė L. Čeprackas.
„Pagal lygių galimybių įstatymą, pagal kurį lygių galimybių kontrolierė tiria skundus, yra labai aiškiai parašyta, kad paslaugų teikėjai visus klientus turėtų aptarnauti vienodomis sąlygomis, nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties, negalios“, – nurodė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Izabelė Švaraitė.
Anksčiau priimdavo tik dar vyresnius vaikus
L. Čeprackas toli gražu ne ką tik nusprendė, kad maži vaikai jo restorane nelaukiami. Anksčiau, tiesa, amžiaus ribos buvo dar griežtesnės – jis nepriimdavo vaikų iki 12 metų. Šefas, kuris sako, kad maistas yra menas, ir suaugusieji turi teisę pasimėgauti išskirtiniais patiekalais ramybėje, neklausydami vaikų klykimo, niekada nevyniojo žodžių į vatą ir ne kartą akcentavo, kad su vaikais restorane būti apskritai ne vieta.
„Nuobodžiaujantys, lakstantys viešoje vietoje vaikai, kurie priversti stebėti, kaip jų tėvai vartoja alkoholį, yra akivaizdžiai kankinami. Ir kai tėvai sako, kad jiems vaikai netrukdo, akivaizdu, kad trukdo aplinkiniams.
Reikia rinktis tokias vietas, kuriose vaikas turėtų ką valgyti. Tai yra picerijos, hamburgerinės ir pan. O kai tėvai atsiveda 20 val. vaiką į restoraną ir tikisi, kad jis ramiai sėdės, yra nenormalu“, –yra sakęs L. Čeprackas.
Nepriimančių vaikų restoranų nėra daug
Lietuvoje vis dar absoliuti dauguma kavinių ir restoranų šeimas su vaikais priima. Veikiausiai tik vienetai pasiryžta kitokiai politikai, susitaikydami su tuo, kad teks atlaikyti stiprų spaudimą iš tėvų ir lygių teisių kontrolierių.
Tačiau pasaulyje ši praktika nėra tokia jau išskirtinė, nors, tiesa, nėra ir labai dažna.
Kai kurios maitinimo įstaigos netgi taiko politiką, kuria siekiama atsisakyti šeimų su mažais vaikais. Ši tendencija yra atsakas į didėjantį skaičių tėvų, kurie veda savo vaikus į prabangius restoranus, sukurdami lūkesčių susidūrimą tarp šeimų ir kitų valgytojų.
Pavyzdžiui, amerikiečiai Julia Foster ir jos vaikinas Brandonas turėjo rezervaciją Via Carota, kaimiškame restorane West Village. Kadangi Brandonui teko keliauti darbo reikalais, pora jau kelias savaites buvo atskirai ir nekantriai laukė ypatingos vakarienės. Tačiau jų vakaras buvo sugadintas, kai rėkiantis vaikas sutrikdė jų intymų vakarienę. Fosteris pasakojo, kad vaikas skundėsi, kad meniu nėra vištienos kepsnelių, maistą mėtė isterikuodamas, o tėvai tuo tarpu gurkšnojo kokteiliukus.
Niujorke vis daugiau žmonių sako, kad vakarienė restorane turėtų būti tik suaugusiųjų reikalas,mat ją įvertinti geba taip pat tik suaugę asmenys. Nei rafinuoto maisto, nei aukštos klasės aptarnavimo vaikams nereikia.
Štai kodėl kai kurie restoranai renkasi klientus be vaikų. Vienas iš pavyzdžių yra Nettie’s House of Spaghetti Tinton Falls mieste, Niujorke, kuris neseniai paskelbė, kad nebeaptarnaus vaikams iki 10 metų. Ši politika suskaldė tėvus ir jų bevaikius bendraamžius.
Vokiečių restoranas sako „vaikai neįleidžiami“
Nusivylęs nepaklusniais vaikais vokietis restorano savininkas nusprendė uždrausti jiems lankytis savo užkandinėje ir pasiūlyti savo svečiams „ramybės oazę“. Vyras sako, kad jo žingsnis iš tikrųjų nukreiptas į neišmanančius tėvus.
Restoranas, pavadintas „Oma’s Küche“ (močiutės virtuvė), kelia bangas Vokietijoje, mat jo savininkas nusprendė uždrausti lankytojus iki 14 metų vakarienės metu. Restorano savininkas Rudolfas Marklas sako, kad sprendimas buvo priimtas ilgai apie tai svarsčius.
„Kažkaip pasiekėme tą tašką, kai nusprendėme, kad tęstis taip, kaip yra dabar, nebegali“, – sako restorano vadovas.
Anot R. Marklo, lūžio taškas įvyko, kai nepaklusnūs vaikai sugadino inventorių jo restorane. Pranešama, kad per siautėjimą „Oma’s Kuche“ buvo apgadinti senoviniai nuotraukų stendai.
Tačiau dar gerokai prieš tai R. Marklas nusivylė vaikais, kurie erzino kitus svečius, tempė staltieses ir mėtė vyno taures, kai jų tėvai tiesiog žiūrėjo ir šypsojosi.
R. Marklas tvirtina, kad jo sprendimas uždrausti vaikus po 17 val. nėra nukreiptas prieš pačius vaikus. Vietoj to, tai nukreipta į neišmanančius tėvus, kurie negali kontroliuoti savo vaikų.
Šis žingsnis sukėlė daug kritikos tiek Vokietijos žiniasklaidos priemonėse, tiek internetinėje žiniasklaidoje, tačiau R. Marklas sako, kad daugelis žmonių visgi palaikė jo sprendimą.
Vis daugiau viešbučių ir kelionių agentūrų visame pasaulyje siūlo paslaugas, kurios specialiai nepriima vaikų, siekdamos pritraukti naujų klientų. Įmonės gali laisvai nuspręsti, ar vaikai įleidžiami į patalpas, ar ne.