„McDonald’s“ užkandinėse – pavojingos E.coli bakterijos protrūkis
Junginėse Valstijose šiuo metu fiksuojamas mirtinas E.coli bakterijos protrūkis, susijęs su „McDonald’s Quarter Pounders“ patiekalais.
Pranešama apie mažiausiai 49 susirgimų atvejus, įskaitant vieną mirusį asmenį. Dėl susirgimų protrūkio apklausti asmenys nurodė, kad prieš pasijausdami blogai valgė būtent „McDonald’s“ maistą[1].
Apie užsikrėtimo atvejus šiuo metu jau yra pranešta 10-yje JAV valstijų: Kolorado, Ajovos, Kanzaso, Misūrio, Montanos, Nebraskos, Oregono, Jutos, Viskonsino ir Vajomingo.
Kolorade užregistruoti net 27 iš 49 užsikrėtimo atvejų, įskaitant ir vieno vyresnio amžiaus žmogaus mirtį bei vieno vaiko sunkias inkstų komplikacijas.
JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) teigia, kad susirgimų skaičius greičiausiai yra daug didesnis, o apie naujausius atvejus gali būti dar nepranešta.
Ekspertai informuoja visuomenę, kad paprastai prireikia trijų-keturių savaičių nustatyti, ar sergantis asmuo iš tiesų yra protrūkio dalis.
Protrūkis siejamas su „Quarter Pounder“ mėsainiu
Nors kol kas nėra tiksliai žinoma, kas sukėlė dešimčių žmonių susirgimus, tačiau manoma, kad tai yra ingredientas iš populiariojo „McDonald’s“ „Quarter Pounder“ mėsainio.
Šiuo metu „McDonald’s“ bendradarbiauja su visuomenės sveikatos pareigūnais, siekiant nustatyti užkrėstą ingredientą, o tyrėjai daugiausia dėmesio skiria į mėsainį dedamiems svogūnams ir jautienos paplotėliui.
Teigiama, kad naujausias protrūkis galėjo kilti dėl „Quarter Pounder“ patiekaluose naudojamų svogūnų griežinėlių, kurie buvo tiekiami iš vieno tiekėjo, aptarnaujančio tris paskirstymo centrus.
Greitojo maisto restoranų tinklas jau informavo CDC, kad pašalino svogūnus ir jautienos paplotėlius, naudojamus „Quarter Pounders“ patiekalams gaminti, iš savo meniu.
Situacija gali paveikti „McDonald’s“ finansus
Trečiadienį prieš biržoms pradedant savo veiklą, „McDonald’s“ akcijos buvo nukritusios beveik 6 proc. Ekspertų teigimu, tai vyksta būtent dėl E. coli bakterijos protrūkio, susijusio su restoranu[2].
Anksčiau du žymūs E. coli bakterijos protrūkiai įvyko 2015 m. su „Chipotle Mexican Grill“ ir 1993 m. su „Jack in the Box“. Šie incidentai ypač smarkiai paveikė minimų įmonių pardavimus ir finansus. Be to, teigiama, kad E. coli O157:H7 atmaina, dėl kurios ir dabartinis protrūkis „McDonald’s“ restoranuose, yra susijusi su būtent 1993 m. „Jack in the Box“ fiksuotu protrūkiu, nuo kurio tuomet mirė keturi vaikai.
Analitikai teigia, kad ketvirtojo ketvirčio „McDonald’s“ pardavimai dėl protrūkio gali patirti tam tikrą spaudimą. O bendrovė šiais metais ir taip susiduria su iššūkiais. Antrąjį ketvirtį pirmą kartą per beveik ketverius metus sumažėjo pasauliniai „McDonald’s“ pardavimai.
E. coli bakterija gali iššaukti sudėtingus susirgimus
E. coli bakterijos yra aptinkamos gyvūnų žarnyne ir aplinkoje, o infekcija gali sukelti sunkią ligą, įskaitant karščiavimą, skrandžio spazmus ir net viduriavimą krauju[3].
Su šiuo protrūkiu susijusi E. coli O157:H7 tipo bakterija kasmet JAV sukelia apie 74 000 infekcijų, dėl kurių daugiau nei 2000 žmonių hospitalizuojama ir 61 žmogus miršta. Infekcijos ypač pavojingos jaunesniems nei 5 metų vaikams ir gali sukelti ūminį inkstų nepakankamumą.
Escherichia coli (E. coli) sukelia infekcinę ligą Ešerichiozę. Priklausomai nuo sukėlėjo, liga gali komplikuotis hemolizinės uremijos sindromu (HUS) arba trombozine trombocitopenine purpura (TTP)[4].
Siekiant išvengti užsikrėtimo, patariama vengti nepasterizuoto pieno ir jo produktų, vartoti pakankamai termiškai paruoštą mėsą ir jos produktus.
Nustatyta, kad 70 laipsnių temperatūros 15-16 sekundžių ekspozicija mėsos gabalo viduje užtikrina bakterijų sunaikinimą. Kad mėsa pakankamai gerai apdorota šiluma, galima patikrinti iš bėgančio iš mėsos gabalo skysčio spalvos, taip pat matuojant temperatūrą gaminio viduje.
Taip pat būtina užtikrinti higienos normų laikymąsi, t.y. dažną rankų plovimą su muilu ir pan. Be to,
sergančius asmenis ar bakterijų nešiotojus nušalinti nuo maisto tvarkymo, ligonių, senų žmonių ar vaikų priežiūros.