Mitybos specialistas Tomas Kravec: „Sintetiniai papildai neturi visiškai jokios vertės“

Mityba, SveikataMarta Kvedaraite
Suprasti akimirksniu
TomasKravec
Tomas Kravec. Asmeninio albumo nuotrauka

Nustojęs vartoti pieno produktus atsikratė dilgėlinės

„Visos ligos prasideda nuo nemeilės sau“, – sako Londone, Jungtinėje Karalystėje gyvenantis mitybos specialistas Tomas Kravec. Knygynuose ką tik pasirodė jo pirmoji knyga „Mitybos inžinerija“.

„Esu kaunietis, neturėjome nei sodo, nei kaimo, taigi, kaip sakoma, užaugau „ant asfalto“, – pasakojimą apie save pradėjo T. Kravec. Dar būdamas vaiku jis domėjosi gamtos mokslais, žmogaus anatomija. O susidomėti mityba paskatino nuolat kamavusios skrandžio ligos. „Būdamas trylikos papuoliau į ligoninę su centimetro skersmens skrandžio opa – gydytojai tada sakė, kad tokio jauno paciento su šia diagnoze dar nebuvo matę“, – prisiminė Tomas. Tuomet ligoninėje praleido porą savaičių, o dar mėnesį reabilitavosi sanatorijoje.

„Tačiau labiausiai mityba susidomėjau pabaigęs vidurinę mokyklą ir pradėjęs intensyviai sportuoti“, – pasakojo T. Kravec. Nors buvo išbandęs įvairias sporto šakas – futbolą, lengvąją atletiką, kovų menus, labiausiai traukė sportuoti su svarmenimis – sporto salėje vaikinas ėmė lankytis kone kiekvieną dieną. Tuomet pastebėjo, kad kai kurie sportininkai, nors turi gerai ištreniruotus kūnus, jaučia nuolatinį nuovargį, dažnai serga peršalimo ligomis. „Kilo įtarimas – juk sportuojantys turėtų būti sveiki. Ėmiau galvoti kas čia ne taip ir pamažu galai susivedė…“, – kalbėjo pašnekovas.

Vaikinas ir pats nesijautė labai energingas, be to keletą metų sirgo sunkia dilgėlinės forma, nuolat vartojo alergiją malšinančius vaistus. „Apėjau daugybę poliklinikų ir privačių klinikų, pasidariau krūvą tyrimų, tačiau niekas negalėjo padėti. Jei tik užmiršdavau išgerti vaistų, jau kitą dieną visą kūną vėl išberdavo raudonomis skausmingomis dėmėmis“, – sakė jis. Vėliau atsitiktinai į rankas pakliuvusiame straipsnyje perskaitė, kad dilgėlinę gali sukelti pieno produktai. Tomo meniu tuomet buvo tipinis „fitnesu“ užsiimančių žmonių – daug mėsos, pieno produktų (ypač – varškės), kiaušinių. Kadangi liga buvo labai išvarginusi, nusprendė pabandyti ir pieno produktų atsisakyti. Po kelių savaičių nustojęs gerti vaistus, pastebėjo, kad dilgėlinė nebeatsinaujina. Tai buvo paskata dar labiau susidomėti mityba: Tomas ėmė skaityti straipsnius, knygas, dalyvauti įvairiuose mokymuose.

„Taigi, pilnai atsisakiau pieno produktų, vėliau – miltinių gaminių, cukraus, po to – ir mėsos, kiaušinių. Šiuo metu iš gyvūninės kilmės produktų vartoju tik medų“, – sakė jis. Pakeitus mitybą savijauta ženkliai pagerėjo – atsirado daugiau energijos, nuotaika tapo geresnė, miegas ramesnis, pagerėjo sportiniai rezultatai, taip pat sustiprėjo dantys, kurie prieš tai nuolat gesdavo. Pokyčiai jį taip pradžiugino, kad nusprendė gilintis toliau, o savo žiniomis dalintis su kitais.

Viršsvoris atsiranda, kai žmogus ima „valgyti“ savo stresą

T. Kravec mitybos klausimais konsultuoja jau daugiau nei dešimtį metų. Šiuo metu turi klientų tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Lietuvoje. „Didžiąją dalį besikreipiančiųjų sudaro moterys. Jau seniai pastebėjau, kad jos sveikata rūpinasi daug labiau nei vyrai“, – pripažino jis. Dauguma žmonių kreipiasi su viena iš šių problemų: arba skundžiasi energijos trūkumu, arba nori numesti svorio. Prieš atvykstant į konsultaciją Tomas klientams rekomenduoja pasidaryti kraujo tyrimus – tuomet pataria ką mityboje keisti, kurių produktų atsisakyti, o kurių vartoti daugiau.

„Mitybos planais netikiu – jie neefektyvūs, tad jų nesudarinėju. Vietoj to išmokau klientą patį susidėlioti meniu, paaiškinu į ką atkreipti didžiausią dėmesį“, – sakė specialistas. Kartais, pasak jo, tenka atlikti ir psichologo vaidmenį – pavyzdžiui, vienas labai gerai apmokamame darbe dirbęs finansinio sektoriaus atstovas skundėsi nuolatiniu nuovargiu, tačiau išsišnekėjus paaiškėjo, kad savo darbo jis nemėgsta, svajoja užsiimti visai kita veikla. Tomas paskatino jį šį darbą mesti ir pradėti savo verslą, ir kai žmogus tai padarė, energijos atsirado žymiai daugiau.

„Įsiklausymas į save, meilė sau yra labai svarbūs. Tas pats viršsvoris dažnai atsiranda dėl to, kad žmogus gyvena nuolatiniame strese, ir kad jo nors trumpam atsikratytų, ima labai daug valgyti“, – aiškino T. Kravec. Ypač blogai, jei visą dieną lakstęs, žmogus nusprendžia gerai pavalgyti vakare prieš pat miegą. „Ir tai nebūna daržovės ir vaisiai, tai būna nesveikas riebus maistas, kurio iš tikrųjų net negalima vadinti maistu“, – tęsė jis.

Pakeitę mitybą Tomo klientai atsikratė įvairių odos, kaulų ir sąnarių ligų, migrenos, nemigos, kai kam jis netgi padėjo stabilizuoti vėžinius susirgimus, beje, sergančius vėžiu ir onkologinėmis ligomis jis konsultuoja nemokamai.

Kava – nuodas, sukeliantis priklausomybę

Pats Tomas valgo daug termiškai neapdoroto maisto – jis sudaro apie 70% raciono. Tai įvairios daržovės – dažniausiai tiesiog pasigamina salotas, vaisiai (saldžius ir rūgščius valgo atskirai), riešutai. Kepto maisto vengia, o virto valgo gana nedaug. Tai įvairūs daržovių troškiniai ir tirštos sriubos, į jas deda ir ankštinių – avinžirnių, pupelių ar lęšių bei daug prieskonių – mėgsta aštriai, taip pat valgo košes – rudųjų ryžių, bolivinės balandos, burnočio sėklų, gaminasi ir košes iš žalių grikių bei avižų – juos tiesiog per naktį išbrinkina. Vartoja daug fermentuotų daržovių: agurkų, kopūstų, burokėlių, morkų, ridikėlių, paprikų. Įdomu, kad bulves valgo tik žalias – nedidelį bulvės gabaliuką įtarkuoja į salotas. „Bulvės turi labai daug vertingų medžiagų, tačiau verdant jos sunyksta“, –  pabrėžė jis. Cukraus ir druskos mitybos specialistas nevartoja, net daržoves raugia be jų.

Dažniausiai valgo namuose, tačiau retkarčiais nueina į kavinę ar restoraną. „Londone labai daug veganiškų, vegetariškų, sveikų vietų. Dėl to man šis miestas labai patinka. Gaila tik, kad visos mano mėgstamos užkandinės karantino metu yra uždarytos, maisto į namus taip pat nesiūlo“, – kalbėjo jis.

Kavos ir juodosios ar žaliosios arbatos Tomas negeria – tik žolelių arbatą. Nors kai kurie mitybos specialistai teigia, kad vienas puodelis kavos per dieną – nieko baisaus, T. Kravec šiuo klausimu griežtas. „Tai nuodai, sukeliantys stiprią priklausomybę. Šis gėrimas yra žalingas tiek dėl kofeino, tiek dėl toksinų“, – sakė jis. Pasak vyro, kofeinas ir toksinai stipriai dirgina centrinę nervų sistemą, ji į kraują išskiria didelį kiekį adrenalino ir noradrenalino – medžiagų, kurios verčia žmogų būti itin energingu ir susikoncentravusiu. Tačiau kai jų poveikis baigiasi, žmogus tampa apatiškas, todėl reikia vis didesnio ir didesnio kavos kiekio, kad energijos lygį palaikyti. „Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kad vartojant kavą netenkama daug vandens – inkstai ir kepenys stengiasi kofeiną bei toksinus kuo greičiau pašalinti iš organizmo – tam reikalingas vanduo, kurį „vagia“ iš kraujo. Tam, kad neutralizuoti vieną puodelį kavos, reikia kelių puodelių vandens. Žinau žmonių, kurie ir taip vartoja labai mažai vandens, o jei dar geria kavą, iš viso yra labai blogai. Kavos padariniai pirmiausia atsiliepia odai – ji praranda elastingumą“, – kalbėjo pašnekovas. Be to neutralizuoti kofeiną ir toksinus išnaudojami dideli kiekiai geležies, kalcio, kalio, magnio. Jei klientas skundžiasi geležies trūkumu, pirmiausia Tomas klausia ar jis geria kavą.

Reikiamų medžiagų geriausia gauti su maistu

Į maisto papildus T. Kravec žiūri skeptiškai. „Gaunu daug pasiūlymų pardavinėti papildus, ir kai kurie pasiūlymai yra iš tiesų geri, pavyzdžiui, papildo kaina yra 40 svarų, o jį pardavus man liktų 30, tačiau atsisakau“, – atviravo jis. Pasak vyro, jei trūksta kurio nors vitamino ar mineralo, vadinasi mityba yra nepilnavertė ir visų pirma reikia koreguoti ją. Esant labai dideliam trūkumui, galima vartoti organinės kilmės papildus, tačiau vartojimas jokiu būdu neturi būti nuolatinis. „Neorganinės kilmės ar sintetiniai papildai (tokie yra beveik visi parduodami Lietuvoje) iš viso neturi jokios vertės – nors jie patenka į kraują, ir atlikus tyrimą, gali matytis „pagerėjimas“, įrodymų, kad jie veiktų ląstelės lygmenyje, nėra, be to organizmas jais taip kaip ir kava, stengiasi kuo greičiau atsikratyti, tad dar ir be reikalo apkraunami inkstai bei kepenys“, – aiškino Tomas. Anot jo, patikimiausias būdas užtikrinti tinkamą reikalingų medžiagų kiekį, yra gauti jų su maistu.

„Todėl taip svarbu valgyti daug daržovių ir vaisių, ypač daug vertingų medžiagų turi tamsiai žalios daržovės, tokios kaip špinatai, lapiniai kopūstai, mangoldai. Kartais anglai man sako, kad valgo daug daržovių, bet kai paklausinėju daugiau, paaiškėja, kad tai – gruzdintos bulvytės ir traškučiai“, – stebėjosi vyras.

Tomas vis dar aktyviai sportuoja, eina į sporto salę 3-4 kartus per savaitę. Valgo tris kartus per dieną, vieną dieną per savaitę pasninkauja. Taip pat kasdien atlieka specialius kvėpavimo pratimus.

Savo žiniomis apie sveiką mitybą ir kitus sveikatos gerinimo būdus jis kalba savo „Youtube“ kanale „Mitybos inžinerija“ bei ką tik išleistoje to paties pavadinimo knygoje. Ją parengti T. Kravec užtruko net trejetą metų – rašyti pradėjo dar 2018 m. pavasarį, o knygynų lentynas ji pasiekė šių metų kovo pabaigoje. „Rašyti knygą man labai patiko, todėl jų bus ir daugiau“, – neslėpė jis. Knygą rašė remdamasis mokslinėmis žiniomis, tačiau pateikė jas suprantamai, pridėjo įvairių patarimų, receptų (jiems pagaminti nereikia nei įmantrių virtuvės prietaisų, nei brangių sunkiai randamų produktų). „Viskas paprasta ir praktiška, tikiuosi, kad ši knyga tarnaus kaip vadovėlis tiems, kurie nori judėti sveikos gyvensenos link“, – apibūdino autorius.