Laktozės netoleravimas ir alergija: ką daryti, jeigu bloga nuo pieno?

SveikataSteponas Rokas
Suprasti akimirksniu
Protestas
Valdžiai nekeičiant požiūrio į Lietuvos ūkininkus, karvių pieno klausimas gali savaime išnykti, nes... nebeliks karvių, Elta nuotrauka

Laktozės netoleravimas ir alergija: kaip tai atrodo?

Statistika rodo, kad laktozės Lietuvoje netoleruoja kas trečias žmogus. Laktozė yra pieno cukrus, kurį plonajame žarnyne suskaido fermento laktazės. Jeigu minėto fermento trūksta, laktozė nesuskaldoma ir praėjus 2–3 val. po pieno vartojimo, gali prasidėti pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas. [1]

Ignoruojant problemą, viduriavimas gali tapti lėtiniu, prastėja maisto įsisavinimas, krenta svoris, dėl netenkamų skysčių ir mineralų prasideda nuolatiniai pilvo skausmai. Nustatoma problema atlikus atitinkamą testą.

Beje, laktozė plačiai naudojama ir maisto papildų gamyboje, todėl turint laktozės netoleravimą, atsargiau reikėtų rinktis ir papildus.

Atskira problema yra alergija karvių pieno baltymams, nors pasireiškia abu negalavimai beveik identiškai – viduriavimu, dirglumu, pilvo skausmais arba pūtimu. Diagnozė patvirtinama atlikus kraujo tyrimą bei odos mėginių testą.

Alergija dažniausiai pasireiškia kūdikiams ir vaikams iki trijų metų amžiaus, laktozės netoleravimu dažniau skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės.

Visgi specialistai pabrėžia, kad nereikėtų skubėti atsisakyti pieno ir pirma atlikti visus reikiamus tyrimus, kadangi pieno sudėtyje yra daugiau kaip 100 įvairiausių naudingų medžiagų. Laktozė ir riebalai suteikia energijos, baltymai, vitaminai A, B1, B2, B12, fermentai, kalcis, fosforas – užtikrina žmogaus augimą, vystymąsi, palaiko gyvybines organizmo funkcijas, stiprina imuninę sistemą, hormonai padeda medžiagų apykaitos procesams, piene yra net natūralių antibakterinių medžiagų. Išgėrus 250 g. pieno, suaugęs žmogus gauna trečdalį kalcio ir fosforo paros kiekio. Piene esantis vitaminas D ir fosforas padeda organizmui efektyviai įsisavinti kalcį, kuris svarbus kaulams, dantims bei raumenims.

Pienas
Parduotuvinis pienas, Elta nuotrauka

Jeigu negalima, bet labai norisi pieno– alternatyvos

Tais atvejais, jeigu organizmas nepriima tik vieno iš karvių pieno baltymų – kazeino, kaip alternatyva gali būti vartojamas šio baltymo neturintis ožkų pienas.

Jeigu organizmas netoleruoja laktozės, remiantis moksliniais tyrimais, žmogus vis tiek gali suvartoti jos 12 gramų ir nepatirs jokių nepageidautinų šalutinių poveikių. Tiek laktozės yra maždaug 250 mililitrų pieno. Kaip dar vienas alternatyvus variantas yra jogurtas, kadangi jame esančią laktozę, vėlgi, remiantis moksliniais tyrimais, organizmas suvirškina lengviau. [2]

Karvių pieno pakaitalu gali būti sojų pienas, kokosų pienas, taip pat migdolų, ryžių ar avižų pienas. Pagal sudėtį artimiausias karvės pienui būtų sojų pienas, bet ir jis gali alergizuoti, taip pat, prieš perkant, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis nebūtų pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojos pupelių.

Renkantis pieno produktus vaikams, reikia orientuotis į tokius, kurie būtų papildyti kalciu ir vitaminu B12.

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad probleminiai organizmai geriau toleruoja ir tokius pieno produktus, kaip kietasis sūris.

Taip pat sveikesnei subalansuotai mitybai pravartu kasdienį vartojimą papildyti daugiau vaisių, daržovių, kitų augalinės kilmės, grūdinių produktų ir taip paįvairinti racioną. Subalansuota mityba – ne tik jėgų, bet ir geros savijautos šaltinis.

Apibendrinant, visavertei mitybai galima rasti daugybę produktų be laktozės. Tačiau reikėtų žinoti, kad jie yra dviejų rūšių. Vieni neturi laktozės natūraliai, pavyzdžiui, sojų jogurtas arba migdolų ar avižų gėrimai. Antroji rūšis produktų laktozės neturi, net ši yra suskaidoma gamybos procese. Šie produktai yra žymimi, kaip neturintys laktozės, pavyzdžiui, pienas ar sūris be laktozės. [3]

Kaip su alergijomis kovojo mūsų proseneliai

Visais atvejais turint sveikatos problemų būtina pasitarti su specialistu ir jeigu šis leidžia, kai kurias alergijas galima bandyti gydyti ne tik vaistais, bet ir liaudies metodais. Tiesa, niekas negali garantuoti, kad tai padės įveikti alergiją, būtų ji pienui ar dulkėms, bet pabandyti visuomet galima.

Tarkim iš medetkų žiedų, užpylus juos karštu vandeniu ir palikus prisitraukti, galima pasigaminti antpilą. Vartoti jį reikėtų 2-3 kartus per dieną.

Taip pat kaip antialerginė priemonė įvardinamas mumijus (kalnų plyšiuose susidarantis balzamas. Tai kietos arba tąsios dervos pavidalo netaisyklingos formos gabalai). Jo vieną gramą reikėtų ištirpinti litre vandens ir naudoti tirpalą kartą per dieną užsigeriant šiltu vandeniu. Gydymo kursą reikėtų atlikti pavasarį ir rudenį, jo trukmė – ne mažiau kaip 20 dienų.

Propolio ir graikinių riešutų antpilo mišinys naudojamas tuomet, kai žmogus linkę į kitas alergines reakcijas. Beje, pastarasis naudojamas išoriškai.

Senovėje žmonės gydytis bandė ir saliero šaknų sultimis, vartodami po 1-2 šaukštelius triskart dienoje. Jos turėtų padėti sergant dilgėline.

30 lašų gudobelių ir valerijonų tikntūros mišinio prieš miegą nuramins ir sustiprins nusilpusį organizmą.

Kurčiųjų dilgėlių (baltažiedė notrelė; Lamium album) antpilas daromas žiedus užpylus stikline verdančio vandens ir leidus nusistovėti. Tuomet jis perkošiamas ir šiltas geriamas po pusę stiklinės keliskart dienoje.

Kiaulpienių ir varnalėšų šaknų nuoviras daromas iš trintų šaknų, porą šaukštų mišinio užpilant trimis stiklinėmis vandens ir paliekant nusistovėti per naktį. Ryte nuoviras užverdamas ir geriamas atvėsęs.

Paprastosios juodagalvės milteliai gaminami iš žydėjimo metu surinktų augalų. Gali būti vartojami kaip milteliai arba kaip arbata.

Didžiosios ugniažolės antpilas gaminamas šaukštą žolės užpylus pora stiklinių vandens ir palikus kelias valandas, kad pritrauktų. Geriama po pusės stiklinės ryte ir vakare.

Vaistinių ramunėlių arbata gaunama šaukštą žiedų užpylus verdančiu vandeniu ir palikus prisitraukti. Vartojimas – 2-3 kartai per dieną po valgomąjį šaukštą.

Panašiai ruošiamas ir vartojamas pipirmėčių antpilas.

Šalpusniai antpilams renkami ankstyvą pavasarį. Vėliau jie džiovinami, sumalami ir vartojami kaip arbata po tris kartus per dieną. [4]

Visgi reikia nepamiršti, kad skirtingi augalai skirtingiems organizmams gali turėti nevienodą poveikį, todėl geriant arbatas arba antpilus irgi privalu sekti savo savijautą. Pajutus, kad kūnas kažkurio iš augalų netoleruoja, jo taip pat reikėtų vengti ir ieškoti alternatyvos.