Kofeino turintys gėrimai gali turėti teigiamo poveikio ilgaamžiškumui

Mityba, Mokslas, SveikataDovilė Barauskaitė
Suprasti akimirksniu
Kava
Kavos gėrimai gali ir teigiamai veikti ilgaamžiškumą. Content Pixie/ Pexels nuotrauka

Kofeino efektas: jo poveikis insulinui ir cukraus kiekiui kraujyje

Kofeinas yra natūralus stimuliatorius, kurio yra kavoje, arbatoje, energetiniuose gėrimuose ir kituose produktuose. Jis plačiai vartojamas visame pasaulyje. Nors jo stimuliuojantis poveikis yra gerai žinomas ir plačiai ištirtas, tačiau tai, kaip jis veikia kai kuriuos sveikatos aspektus, pavyzdžiui, insulino ir cukraus kiekį kraujyje, dar nėra taip gerai žinoma[1].

Kofeinas (1,3,7-trimetilksantinas) yra natūralus stimuliatorius, priklausantis ksantinų alkaloidų klasei. Jis pirmiausia veikia kaip adenozino receptorių antagonistas, t. y. blokuoja adenozino, neuromediatoriaus, skatinančio atsipalaidavimą ir mieguistumą, veikimą. Dėl to kofeinas gali padidinti budrumą, sumažinti nuovargį ir pagerinti kognityvinę veiklą.

Kofeino poveikis cukraus kiekiui kraujyje yra sudėtingas ir dar ne iki galo išaiškintas. Nors kai kurie tyrimai rodo, kad kofeinas gali turėti ūmų poveikį cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, bendras ilgalaikis poveikis nėra toks aiškus.

Žinomas ūmus kofeino poveikis. Įrodyta, kad per trumpą laiką kofeinas didina cukraus kiekį kraujyje sveikiems asmenims ir sergantiesiems 2 tipo diabetu. Šį poveikį galima sieti su keliais veiksniais. Pavyzdžiui, kai:

  • padidėjusi streso hormonų, tokių kaip kortizolis ir adrenalinas, kurie skatina gliukozės išsiskyrimą į kraują, gamyba;
  • sumažėjęs jautrumas insulinui, dėl kurio gali sumažėti gliukozės pasisavinimas ląstelėse ir padidėti cukraus kiekis kraujyje;
  • sumažėjęs gliukozės toleravimas, o tai reiškia, kad organizmas mažiau efektyviai apdoroja ir naudoja gliukozę.

Tačiau būtina atkreipti dėmesį į tai, kad šis ūmus poveikis skirtingiems asmenims yra skirtingas, o organizmo reakcijai į kofeiną gali turėti įtakos tokie veiksniai kaip genetika, tolerancija ir kaip dažnai vartojama kofeiną ir pan.

Cukrus ir kava
Cukrus kraujyje gali būti veikiamas kavos ir arbatos gėrimo. Stas Knop/ Pexels nuotrauka

Įprastinis kavos vartojimas yra susijęs su mažesne rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu

Kai kurie tyrimai rodo, kad įprastinis kavos vartojimas yra susijęs su mažesne rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu, o kiti tyrimai nerodo jokio reikšmingo ryšio. Insulino kiekio reguliavimas ir jautrumas jam yra labai svarbus rodiklis diabetu sergantiems žmonėms[2].

Jautrumas insulinui reiškia, kaip efektyviai organizmo ląstelės gali reaguoti į insuliną ir pasisavinti gliukozę iš kraujo. Sutrikęs jautrumas insulinui, arba atsparumas insulinui, gali lemti padidėjusį cukraus kiekį kraujyje ir padidinti riziką susirgti 2 tipo diabetu.

Įrodyta, kad per trumpą laiką kofeinas mažina jautrumą insulinui tiek sveikiems asmenims, tiek sergantiems 2 tipo diabetu. Šis poveikis gali būti ypač ryškus, kai kofeino suvartojama daug arba tuščiu skrandžiu. Tačiau, kaip minėta anksčiau, ilgalaikis kofeino poveikis jautrumui insulinui nėra toks aiškus ir pagrįstas tyrimais.

Verta paminėti, kad kiti kofeino turinčiuose gėrimuose, pavyzdžiui, kavoje ir arbatoje, esantys komponentai gali neutralizuoti neigiamą kofeino poveikį jautrumui insulinui. Pavyzdžiui, kavoje yra antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių junginių, kurie siejami su geresniu jautrumu insulinui ir mažesne 2 tipo diabeto rizika.

Kofeinas, plačiai vartojamas stimuliatorius, gali turėti sudėtingą ir įvairų poveikį cukraus kiekiui kraujyje ir jautrumui insulinui. Šiam poveikiui įtakos gali turėti ir individualūs veiksniai, tokie kaip genetika, tolerancija ir kitų biologiškai aktyvių junginių, esančių kofeino turinčiuose gėrimuose, vartojimas.

Atsižvelgiant į sudėtingą kofeino poveikio insulinui ir cukraus kiekiui kraujyje kompleksiškumą, labai svarbu saikingai vartoti kofeiną ir suvokti savo individualią reakciją. Kaip ir vartojant bet kokią kitą medžiagą, prieš reikšmingai keičiant kofeino vartojimą, ypač asmenims, sergantiems cukriniu diabetu ar turintiems riziką susirgti šia liga, būtina atsižvelgti į asmens sveikatos istoriją ir pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.

Kava ir arbata gali veikti diabetu sergančių žmonių ilgaamžiškumą

Atsisakykite saldžiųjų gazuotų gėrimų. Tai gali būti mirtinai pavojinga, ypač jei sergate 2 tipo diabetu. Tačiau kava ir arbata gali net būti sveikintinas pasirinkimas[3].

Beveik du dešimtmečius trukusiame tyrime nustatyta, kad didelis cukrumi saldintų gėrimų: gazuotų gėrimų, limonado ir vaisių punšo vartojimas susijęs su ankstyva 2 tipo diabetu sergančių žmonių mirtimi.

Šis ryšys nustatytas ir dėl su širdimi susijusių priežasčių, ir dėl visų priežasčių. Tačiau kiti gėrimai, ypač kava, arbata, neriebus pienas ir paprastas vanduo, padėjo sumažinti ankstyvos mirties tikimybę.

Gėrimai gali būti cukraus šaltinis, tačiau taip pat jie gali būti svarbus kitų mitybos sudedamųjų dalių šaltinis, todėl natūralu kelti hipotezę, kad skirtingi gėrimai iš tiesų gali turėti skirtingą poveikį cukriniu diabetu sergančių pacientų sveikatai. Taip pat Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos mitybos ir epidemiologijos tyrėjai pažymėjo, kad esama mažai duomenų apie gėrimų poveikį su 2 tipo diabetu susijusiai mirčiai.

Tyrimo duomenys buvo gauti iš daugiau kaip 9 200 moterų ir daugiau kaip 3 500 vyrų, kurie dalyvavo kituose dideliuose mokslinių tyrimų projektuose. Visiems jiems per 18,5 metų trukusį tyrimo laikotarpį buvo diagnozuotas 2 tipo diabetas. Kas dvejus-ketverius metus jie pranešė, kaip dažnai vartojo cukrumi saldintus ar dirbtinai saldintus gėrimus, taip pat sultis, kavą, arbatą, vandenį ir neriebų pieną.

Kava ir arbata
Kava ir arbata veikia cukraus kiekį ir insuliną ar jautrumą jam. Lina Kivaka/ Pexels nuotrauka

Nuolatinis ir perteklinis cukraus vartojimas artina mirties tikimybę

Cukrus ne veltui vadinamas baisiu žudiku. Kiekviena papildoma kasdienė cukrumi saldintų gėrimų porcija buvo susijusi su 8 % didesniu 2 tipo diabetu sergančių žmonių mirštamumu nuo visų priežasčių. Pakeitus tokį gėrimą vienu iš sveikų gėrimų, ankstyvos mirties rizika sumažėjo 18 %. Tyrimas neįrodo, kad nesveiki gėrimų vartojimo įpročiai lemia ankstyvą mirtį, tik tai, kad tarp jų yra ryšys[4].

Apskaičiuota, kad 2021 m. pasaulyje 2 tipo diabetu sirgo 537 mln. suaugusiųjų. Prognozuojama, kad iki 2045 m. šis skaičius pasieks 783 milijonus, rašo tyrėjai. Kai kurie sveiko gėrimo įpročiai atnešė didelę naudą, nustatyta tyrime.

Pavyzdžiui, vieną gazuoto gėrimo ar limonado porciją pakeitus puodeliu kavos, ankstyvos mirties nuo visų priežasčių rizika buvo 18 % mažesnė, o mirties nuo širdies ligų 20 % mažesnė. Arbatos nauda buvo atitinkamai 16 % ir 24 %.

Paprastas vanduo taip pat davė naudos, nes 16 % sumažino ankstyvos mirties riziką dėl visų priežasčių ir 20 % dėl su širdimi susijusių priežasčių. Pakeitus cukrumi saldintą gėrimą neriebiu pienu, rizika mirti buvo 12 % ir 19 % mažesnė.

Gyvenimo kokybė stipriai keičiasi, kai vartojame kokybiškus maisto produktus

Manoma, kad raktinis žodis, jei čia yra tik vienas raktinis žodis, yra kokybė. Vienas iš veiksnių, leidžiančių įvertinti kokybę, yra gėrimų poveikio sveikatai ryšys. Kokybiškas maistas ir gėrimai turi riekšmės kūne vykstantiems procesams. Tyrėjų patarimas: gerkite sveikus gėrimus ir mažinkite arba venkite nesveikų pasirinkimų.

Nustatyta, kad gėrimai su dirbtiniais saldikliais kelia mažiau problemų nei jų saldūs analogai. Tačiau jie nebuvo tokie geri kaip sveikesni pasirinkimai, nustatyta tyrime. Cukrumi saldinto gėrimo pakeitimas dirbtinai saldintu gėrimu buvo susijęs su 8 % mažesne ankstyvos mirties rizika ir 15 % mažesne mirties nuo su širdimi susijusių priežasčių rizika.

Vaisių sultys, turinčios daug natūralaus cukraus, bet kartu ir maistinių medžiagų, atsidūrė kažkur per vidurį. Vaisių sultys vis tiek yra geresnės už cukrumi saldintus gėrimus, teigė tyrėjai. Rezultatai rodo vieną kryptį: žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu, geriausia gerti mažiau cukrumi saldintų gėrimų ir daugiau sveikesnių alternatyvų.

Tyrėjų komanda pažymėjo, kad analizėje nebuvo išskirta skirtingų rūšių arbata ar cukraus pridėjimo į kavą poveikis. Tačiau akivaizdu, kad gėrimų pasirinkimas yra svarbus. Šie gėrimai prisideda prie energijos suvartojimo ir mitybos kokybės, o tai gali turėti įtakos nutukimui ir ilgalaikei sveikatai.

Diabetas yra rimta liga, kuri trumpina žmonių gyvenimo trukmę

Diabetas yra liga, kuri paveikia žmonių gyvenimą, jo trukmę ir bent jau gyvenimo kokybę. Net jei žmonės gyvena ilgai, jų gyvenimas dažnai būna komplikuotas dėl širdies ligų ir įvairiausių kitų problemų, inkstų ligų, jutimo problemų ir t. t. Todėl jei yra kažkas, atrodytų, tokio paprasto kaip tiesiog pakeisti gėrimus, ir tai iš tiesų gali turėti gana reikšmingą poveikį, tai gana svarbi žinia.

Maisto ir mitybos konsultantė, buvusi Mitybos ir dietologijos akademijos prezidentė Connie Diekman pažymėjo, kad cukrumi saldinti gėrimai turi daug kalorijų, bet mažai maistinės vertės, jei iš viso jos turi. Jie nenumalšina alkio, o didelį jų kiekį galima suvartoti per kelias minutes. Pasak jos, sveikas gyvenimo būdas gali būti susijęs su pusiausvyros ieškojimu.

Ji pasiūlė žmonėms, kuriems diagnozuotas 2 tipo diabetas, susitikti su dietologu, kad jis padėtų nustatyti, ką jie turėtų valgyti, ir peržiūrėti bendrą sveikatos būklę, mitybos įpročius ir gyvenimo būdą[5]. Taip pat ji pasiūlė visiems, ne tik 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms, atkreipti dėmesį į tai, kiek šių gėrimų jie vartoja.

Paimkite maždaug tris dienas, pažiūrėkite, kiek suvartojate maisto. Kiek jame yra cukrumi saldintų gėrimų? Ar tai vienas per dieną, du per dieną, trys per dieną? Ir kaip galite pradėti tai mažinti? Darykite tai pamažu, kad būtų patogu ir įmanoma išlaikyti.