- Pirkėjai, grįžę iš kelionių ieško šių vaisių Lietuvoje
- Prekybos tinklo pirkėjai yra pamėgę egzotinius vaisius
- Egzotiniai vaisiai traukia gaivumu ir išskirtiniu skoniu
Pirkėjai, grįžę iš kelionių ieško šių vaisių Lietuvoje
Lietuvių staluose vis dažniau matomi egzotiniai vaisiai. Kelionių ir socialinių tinklų įkvėpti pirkėjai iš prekybos tinklo „Maxima“ vis dažniau į savo krepšelius deda tokius tropinius vaisius kaip datulės, kokosai, kertuočiai, pasifloros ir daugelis kitų. „Maxima“ atstovai rekomenduoja dar nepažintų vaisių gerbėjams išbandyti šiuos produktus ir pateikia gidą, kaip juos teisingai pasirinkti ir su kuo jie geriausiai dera.
Pasak „Maxima“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovės Julijos Butkevič, daug pirkėjų, grįžę iš kelionių, kur jie atrado naujus skonius, ieško šių vaisių ir Lietuvoje. Ji pastebi, kad socialiniai tinklai taip pat įkvepia pirkėjus eksperimentuoti virtuvėje ir ragauti mažiau pažįstamus egzotinius vaisius.
Prekybos tinklo pirkėjai yra pamėgę egzotinius vaisius
2023 m. pirmąjį pusmetį lyderiavo šviežios ir fasuotos datulės, tuomet figos bei dumplūnės, o šiemet į šį sąrašą tuo pačiu laikotarpiu papuolė pasifloros bei raudonasis kertuotis. Fiksuojamas ir egzotinių vaisių pardavimams būdingas sezoniškumas – pirkėjai jais daugiausia mėgaujasi rugsėjo mėnesį.
„Egzotinių vaisių pasiūlą asortimente turime nuolat, o šią savaitę, norėdami padrąsinti juos paskanauti išskirtinių skonių, kviečiame susipažinti su „Egzotinių vaisių“ teminiais pasiūlymais. Vieniems tai bus gera proga atgaivinti atostogų kelionių prisiminimus, o kitiems – susipažinti su tropiniais skoniais ar paeksperimentuoti išleidžiant mažiau, mat specialūs kainų pasiūlymai lauks visą mėnesį. Nepabijokite paragauti neįprastų pavadinimų ir išvaizdos gamtos gėrybių, tokių kaip dumplūnės, garcinijos ar štai daugelio pamėgto šviežio kokoso su nupjauta viršūne – jame ir elektrolitų kupinas vanduo, ir minkštas riešutas viename“, – sako J. Butkevič.
Prekybos tinklo atstovė paaiškina, kad egzotiniai vaisiai atvežami iš įvairių pasaulio šalių, tokių kaip Vietnamas, Indonezija, Malaizija, Kambodža, Tailandas, Kolumbija, Peru, Madagaskaras ir Mozambikas. Patikima partnerystė su tiekėjais ir gerai organizuoti logistikos procesai užtikrina, jog švieži vaisiai iš skirtingų pasaulio regionų laiku pasiektų parduotuves.
Lietuvos pirkėjams tuo tarpu tiekiami aukščiausios kokybės egzotiniai vaisiai bei daržovės, kruopščiai atrenkami pagal tiek Europos Sąjungos, tiek „Maximos“ kokybės standartus.
Egzotiniai vaisiai traukia gaivumu ir išskirtiniu skoniu
Pasiflorai patenka į perkamiausių egzotinių vaisių penketuką. „Viduje esantis minkštimas su daug smulkių sėklyčių skanaujamas vienas arba naudojamas gaminant saldumynus, kokteilius, salotas. Ar pasifloros vaisius tinkamas valgyti ir gerai prinokęs, išduos jo luobelė – ji turi būti tamsi ir grublėta, o prinokusios persikinės pasifloros (granadilla) odelė turi būti gelsva arba oranžinė, su nedideliais įtrūkimais“, – aiškina J. Butkevič.
Vaisiai gali būti ir puikus nekaloringas užkandis, derantis su sūriais, be to, jų minkštimu galima pagardinti jogurtą arba ledus, jie suteiks gaivumo žaliesiems kokteiliams su bananais ar avokadais. „Nesuklysite jų įmaišę į padažą žuvies patiekalams“, – priduria Butkevič.
Rambutanai, longanai ir ličiai – aromatingu bei sultingu minkštimu pasižyminčius jūros ežius primenančius gauruotus rambutanus, grublėtą kankorėžio odelę turinčius ličius ir „drakono akimi“ įvardijamus neišvaizdžią luobelę turinčius mažučius vaisius daugelis vadina giminaičiais.
„Longanai yra švelnesnio, gėliško skonio, tuo tarpu ličiai – saldesni ir intensyvesni, o saldus rambutanų minkštimas primena vynuoges. Šie vaisiai praturtina desertus ir kokteilius – jų skonį ypač pabrėžia šokoladas bei mėtų lapeliai, puikai tinka įvairiose lengvose salotose, taip pat su jūros gėrybėmis ar prie žuvies patiekalų, arba tiesiog kaip visavertis sveikas užkandis. Prinokę rambutanai turi ryškiai raudoną arba geltoną odelę su standžiais, lanksčiais spygliukais, longanai turėtų būti šviesiai rudos ar gelsvos spalvos su švelnia odele, o prinokę ličiai pasižymi ryškia, rudai raudona odele“, – teigia ji.
Pirkėjai atranda ir raudonąjį kertuotį, dar žinomą „drakono vaisiaus“ pavadinimu, ryškėjantį įspūdinga išvaizda ir švelniu, šiek tiek saldžiu skoniu, primenančiu kivius ar arbūzą. Vaisiaus minkštimas – ryškiai rožinis arba baltas, su mažomis juodomis sėklytėmis. „Kitaip nei raudonasis, geltonasis kertuotis yra retesnis ir intensyvesnio skonio. Norėdami išsirinkti prinokusį vaisių atkreipkite dėmesį į jo odelę – ji turi būti lygi, be dėmių ir elastinga. Šiuos vaisius galima valgyti vienus arba derinti su kitais vaisiais desertuose, gardinti kokteilius ar ledus, patiekti su sūriais“, – rekomenduoja J. Butkevič.
Mažyčių, apvalių vaisių, apgaubtų šviesiai rusvos luobelės skonis – subtiliai saldžiarūgštis, primenantis ananasą su vyšnių natomis. „Dumplūnės ne tik puikiai papildo vaisių salotas, bet laisvai gali būti valgomos vienos kaip lengvas užkandis. Prinokę vaisiai turėtų būti ryškiai geltoni ar švelniai oranžiniai, o jų luobelė – lengvai pažeista, tačiau vaisius viduje turi išlikti kietas. Jos puikiai dera su minkštais sūriais kaip feta, taip pat tinka kaip padažų ar salotų ingredientas, suteikiantis patiekalams gaivumo“, – tvirtina prekybos tinklo atstovė.
Garcinijos – tai nedideli vaisiai, pasižymintys kieta violetine luobele ir saldžiarūgščiu, gaiviu minkštimu, kuris yra lengvai dalijamas skiltelėmis. „Saldus ir švelniai citrusinis garcinijos skonis primena persikus ir braškes. Šis vaisius dažnai derinamas su šviežiomis žolelėmis salotose, naudojamas desertuose – gerai dera su šokolado desertais ar vaniliniais ledais, maskarponės sūrio kremu“, – teigia ji.
Karambolos vaisiaus skonis pasižymi gaivuma. Prinokusios jos dažniausiai būna ryškiai geltonos su švelniomis rudos spalvos briaunomis.
„Iš pažiūros neišvaizdi karambola, supjausčius ją griežinėliais, tampa tikra patiekalų žvaigžde tiesiogine prasme, mat griežinėliai yra žvaigždės formos ir dažnai naudojami desertų ar kokteilių dekoravimui. Vis tik karambolą tikrai verta naudoti ne vien papuošimams – šį vaisių kuo puikiausiai galima valgyti vieną, gardinti jogurtus, griežinėlius naudoti salotose prie žuvies ar paukštienos patiekalų“, – rekomenduoja nepabūgti naujovių J. Butkevič.
Parengta pagal Elta.