Kaip atstatyti organizmo balansą po švenčių maratono

SveikataDaiva Čepėnienė
Suprasti akimirksniu
Vaišės
Lietuviai įpratę švęsti stalus nukraunant gausybe maisto, todėl nenuostabu, kad persivalgymas – dažnas švenčių palydovas. Jed Owen/Unsplash nuotrauka

Pagelbėti gali vanduo, grynas oras ir miegas

Šventinis laikotarpis daugeliui tampa varginančiu. Lietuviai vis dar įpratę švęsti tradiciškai stalus nukraunant gausybe maisto. Taigi nenuostabu, kad persivalgymas – dažnas švenčių palydovas. Po šven­čių sun­ku vėl tap­ti dar­bin­giems ne tik dėl persivalgymo, bet ir il­go va­ka­ro­ji­mo, sulėtėjusio gy­ve­ni­mo tempo.

Štai penki patarimai, kaip at­kur­ti jėgas ir vėl tap­ti ak­ty­viems.

1. Patartina riboti riebių ir saldžių patiekalų valgymą. Tai nereiškia, kad jų reikia visiškai atsisakyti. Tiesiog svarbu mažinti porcijas ir gerti daug vandens, nepamirštant kefyro, arbatos. Ypač svarbu nepamiršti ir vos pabudus išgerti stiklinę vandens.

2. Jei savijauta prasta dėl alkoholio perdozavimo, būtina gerti daug vandens. Vanduo ypač naudingas ir tuo metu, kai vartojate alkoholį.

3. Būtina nepamiršti nors vieną valandą per dieną pasivaikščioti gryname ore. Vaikštant galima klausytis muzikos ir pakvėpuoti grynu oru bei tokiu būdu pasikelti nuotaiką.

4. Per šventes intensyviau bendraujama, todėl svarbu pasistenkti surasti laiko tik sau. Reikia pabūti vienumoje valandą ar dvi, kad nuslūgtų šventiniai įspūdžiai ir nurimtų protas.

5. Ne ką mažiau svarbu įprastu laiku arba šiek tiek ankstėliau eiti miegoti, nes pavargusiam organizmui reikia leisti atsistatyti[1].

Aštuoni produktai pošventiniam organizmo atstatymui

Per šventes valgoma daug sunkiai virškinamo maisto, todėl natūralu, jog po gausių vaišių žmonės jaučiasi apsunkę ir pasyvesni. Norint grįžti į įprastas vėžias, reiktų ir sumažinti suvalgomo maisto kiekį, ir vartoti daugiau tam tikrų produktų, kurie padės organizmui išsivalyti bei suteiks daugiau energijos. Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasidalijo aštuoniais produktais, kurie puikiai tiks organizmo atstatymui pošventiniu laikotarpiu.

Imbieras

Imbieras
Imbieras skatina virškinimo procesą, todėl gali būti puiki priemonė norint detoksikuoti organizmą. Eiliv Aceron/Unsplash nuotrauka

Šis prieskoninis augalas skatina virškinimo procesą. Jo galima dėti į mėgstamas sultis, arbatą arba valgyti vieną. Vieną arbatinį šaukštelį smulkinto imbiero ir medaus galima sumaišyti su puodeliu šilto vandens. Tokį gėrimą rekomenduojama vartoti vieną ar du kartus per dieną.

Šalavijo sėklos

Mažytės šio augalo sėklos puikiai valo žarnyną. Kelias minutes pamirkytos vandenyje jos išbrinksta ir virsta drebučiais. Šiose sėklose yra priešuždegiminių omega-3 riebalų rūgščių, kurios padės išsivalyti organizmą dar greičiau.

Šaukštą šalavijo sėklų galima tiesiog įberti į stiklinę vandens ir išgerti pagardinus citrinos sultimis. Sėklomis verta paskaninti ir kasdienius patiekalus, pavyzdžiui, dėti į vaisių kokteilius, rytinę košę ar jomis pabarstyti salotas.

Citrinos

Šis rūgštus vaisius yra daugelio detoksikacinių dietų pagrindas ir tam yra svari priežastis. Pirma, citrinose gausu vitamino C, kuris puikiai tinka ne tik kovojant su įvairiais virusais, tačiau ir padeda atsigauti odai. Be to, citrusiniai vaisiai turi šarminį poveikį organizmui, o tai reiškia, kad jie gali padėti atkurti organizmo pH pusiausvyrą ir sustiprinti imuninę sistemą.

Todėl verta dieną pradėti nuo puodelio šilto vandens su citrinos griežinėliu, kad padėtumėte organizmui išsivalyti nuo toksinų.

Česnakai

Česnakai nuo seno žinomi dėl savo daromo teigiamo poveikio širdies veiklai, be to, aštrus maistas gerai detoksikuoja organizmą. Česnakas ne tik pasižymi antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, bet turi ir cheminės medžiagos alicino, kuris skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir padeda kovoti su toksinais.

Česnakus geriausia valgyti žalius, todėl praktiška smulkintą česnaką berti į salotų padažą, tokiu būdu ne tik bus pagardintas padažo skonis, bet kartu ir sustiprinta sveikata.

Žalioji arbata

Arbata
Žaliojoje arbatoje yra daug antioksidantų, kurie padeda pagerinti žarnyno veiklą. Laårk Boshoff/Unsplash nuotrauka

Joks detoksikacijos planas nebūtų pilnavertis be reguliaraus skysčių vartojimo. Skysčiai yra būtini, kad iš organizmo kartu su jais pasišalintų toksinai, o žaliosios arbatos gėrimas yra puikus būdas paįvairinti skysčių suvartojimo racioną. Žaliojoje arbatoje taip pat yra daug antioksidantų, kurie padeda pagerinti žarnyno veiklą.

Rudieji ryžiai

Jei norite išsivalyti savo organizmą ir sustiprinti sveikatą, vertėtų sumažinti perdirbtų maisto produktų vartojimą. Todėl verta pabandyti savo mitybą papildyti sveikesniais pilno grūdo produktais, tokiais kaip rudieji ryžiai. Juose gausu pagrindinių detoksikuojančių maistinių medžiagų bei B grupės vitaminų, magnio, fosforo. Ruduosiuose ryžiuose taip pat yra itin daug skaidulų, kurios gerai valo žarnyną bei seleno, kuris gali padėti apsaugoti kepenis ar net pagerinti veido spalvą.

Burokėliai

Ši daržovė gali padėti tiems, kam reikia sveikatą stiprinančių maistingųjų medžiagų užtaiso. Burokėliuose gausu magnio, geležies ir vitamino C, todėl jie ne tik puikiai tinka odai, plaukams ir cholesterolio kiekiui palaikyti, bet ir kepenų detoksikacijai bei yra puikus žarnyną valančios mitybos maistas. Norint pajusti jų naudą reikėtų burokėlius vartoti kaip salotas arba tiesiog gurkšnoti šviežiai spaustų burokėlių sultis.

Švieži vaisiai

Visi švieži vaisiai turi itin daug vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, be to, juose mažai kalorijų, todėl jie yra svarbi dietos dalis, norint išsivalyti organizmą. Norint pagerinti virškinimą, galima padidinti vaisių vartojimą ir per dieną jų suvalgyti daugiau nei įprastai. Gera žinia ta, kad vaisius įtraukti į savo mitybos racioną yra pakankamai lengva, todėl verta pabandyti dieną pradėti šviežių vaisių salotomis arba kokteiliu su vaisiais, o dienos metu užsimanius užkandžiauti, pasipjaustyti obuolių ar kriaušių skiltelių[2].