Suprasti akimirksniu
  • Skonio gurmanams laikas suklusti – prasideda vietų restoranuose rezervacija 
  • Gastronomijos savaitės meniu kviečia keliauti
  • Gastronominės kelionės į praeitį ir skirtingus šalies regionus 
  • Skonių kelionės nuo Prancūzijos ir Belgijos – iki Fidži ir Kombodžos
Šaltiniai
Restoranas
Į skonių keliones Gastronomijos savaitėje kviečia daugiau nei 50 restoranų. Louis Hansel/Unsplash nuotrauka

Skonio gurmanams laikas suklusti – prasideda vietų restoranuose rezervacija 

Likus kiek mažiau nei trims savaitėms iki lapkričio 7–13 dienomis vyksiančios Lietuvos gastronomijos savaitės, skelbiamas jos dalyvių sąrašas ir startuoja vietų restoranuose rezervacija.

Iš viso XII-oje Gastronomijos savaitėje dalyvauja daugiau nei 50 restoranų, įsikūrusių ne tik didžiuosiuose šalies miestuose –Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, bet ir Anykščiuose, Birštone, Joniškyje, Šakiuose, Palangoje, Panevėžio rajone.

Savaitės dalyvių parengti meniu kvies restoranų lankytojus keliauti po įvairias Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Afrikos šalis, persikelti laiku į gastronominę Lietuvos praeitį bei geriau pažinti atskirus šalies regionus.

 

Savaitės dalyvių parengti meniu kvies restoranų lankytojus keliauti po įvairias Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Afrikos šalis. Jay Wennington/Unsplash nuotrauka
Savaitės dalyvių parengti meniu kvies restoranų lankytojus keliauti po įvairias Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Afrikos šalis. Jay Wennington/Unsplash nuotrauka

Gastronomijos savaitės meniu kviečia keliauti

„Lietuvos gyventojų ir svečių supažindinimas su skirtingomis virtuvėmis – nuo pat pirmosios gastronomijos savaitės buvo vienas pagrindinių jos tikslų. Šios savaitės tema – skoniai – suteikė dalyviams dar didesnį postūmį atidžiau pagalvoti bei paieškoti būdų, kaip atskleisti pasirinktos pasaulio virtuvės skonius bei kaip restorano meniu tapti priemone svečiams pažinti ne tik konkrečią šalį ar atskirą Lietuvos regioną, bet ir perkelti juos laiku į skirtingus istorinius tarpsnius“, – sako Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos direktorė Eglė Ližaitytė ragina atidžiai peržvelgti dalyvių sąrašą ir atkreipti dėmesį į dalyvius skirtinguose Lietuvos regionuose. Aukštaitijoje, pavyzdžiui, svečių lauks unikalų Joniškio krašto virtienių meniu pristatantis „Virtienių restoranėlis“. Jo šeimininkai Aukštaitijos gyventojams ir jos svečiams ruoš lašiniuočius, joniškietiškus, varškės su peletrūnų ir Medvilionių dvaro virtienius, patieks juos su raugintais kopūstais ir grietine, taip pat ragins degustuoti žiemgališkus patiekalus bei mokins, kaip raityti virtienius, kaip teisingai užsiminkyti jiems tešlą. 

„Garsiųjų „Michelin“ žvaigždžių istorija ir prasidėjo nuo šio pavadinimo padangų gamintojo noro paskatinti žmones kuo daugiau keliauti. Ne veltui šiemet mus remia šio prekės ženklo padangos „Melgoje“. Skirtinguose šalies kampeliuose veikiantys ir Gastronomijos savaitėje dalyvaujantys restoranai taip pat yra daugiau nei gera priežastis sėsti į automobilį ir keliauti po skirtingus šalies miestus, miestelius bei pažinti juos garsinančius skonius ir gastronominę šalies praeitį“, – sako E. Ližaitytė.

Kiekvienas renginio dalyvis turi paieškoti būdų, kaip atskleisti pasirinktos pasaulio virtuvės skonius. Pablo Merchán Montes/Unsplash nuotrauka
Kiekvienas renginio dalyvis turi paieškoti būdų, kaip atskleisti pasirinktos pasaulio virtuvės skonius. Pablo Merchán Montes/Unsplash nuotrauka

Gastronominės kelionės į praeitį ir skirtingus šalies regionus 

Į didingą Lietuvos praeitį nukels Šakiuose stovinčio Zyplių dvaro restoranas „Kuchmistrai“, atstovaujantis atgimimą išgyvenančią dvaro virtuvės kultūrą.

Restorano kuchmistras lapkričio 7-13 dienomis svečiams ruoš du skirtingus meniu, kuriuose – modernizuoti Lietuvos didikų virtuvės patiekalai. Bendradarbiaujant su Lietuvos istorikais parengtą meniu pristatantis sostinėje veikiantis „Lokys“ irgi ragins atrasti istorinę Lietuvos valdovų ir didikų dvaro virtuvę, kurios patiekalus restoranas gamina iš natūralių ir sveikų maisto produktų.

Taip pat Vilniuje veikiantis restoranas „Vanille Lounge“ kvies keliauti po skirtingus Lietuvos miestus net nežengiant kojos iš sostinės. Tokią galimybę svečiams suteiks Gastronomijos savaitės meniu, parengtas remiantis asmeninėmis restorano komandos gastronominėmis patirtimis ir vaikystės prisiminimais iš gimtųjų vietų: Vilniaus krašto, Žemaitijos regiono, Klaipėdos ir Zarasų. Čia, Lietuvos Šiaurės Rytuose, esančiuose Anykščiuose veikiantis restoranas „Miške“, žinoma, kvies keliauti į mišką – restorano patiekalams naudojamos Anykščių miškų gėrybės bei sveikatai palankūs natūralūs, švieži, vietiniai produktai.

Skonių kelionės nuo Prancūzijos ir Belgijos – iki Fidži ir Kombodžos

Daugiausia Gastronomijos savaitėje dalyvauja restoranų iš Vilniaus, tačiau tai nei kiek neriboja Gastronomijos savaitės siūlomų kelionių geografijos, priešingai – ją išplečia: sostinėje įsikūrę restoranai svečius kvies keliauti po skirtingas pasaulio šalis.

Į Prancūziją nukels klasikinės prancūziškos virtuvės restorano „Astorija Brasserie“ ir prancūzo senamiesčio širdyje įsteigtos „Café Montmartre“ gastronomijos savaitei sukurti meniu. Klasikiniais prancūziškos virtuvės metodais paremtas ir pajūryje, Palangoje, veikiančio restorano „Avenue Brasserie“ meniu, kuriame ir – ančių širdelių paštetas, patiekiamas su namų duonele ir spanguolių čatniu, confit de canard anties šlaunelė, patiekiama su gumbelinėmis daržovėmis ir šafrane troškintomis kriaušėmis, bei ekleras desertui. 

Prancūzijos virtuvė įkvėpė ir sostinėje veikiančio viešbučio „Pacai“ restorano šefą, kurio gastronomijos savaitei sukurto meniu patiekalus ragausiantys svečiai desertui galės mėgautis tradiciniais prancūziškais konditerijos gaminiais Petit four.

Sostinės gyventojai ir svečiai Gastronomijos savaitės metu taip pat kviečiami apsilankyti restorane „Bunte Gans“ ir taip nusikelti į Vokietiją, restorane „Belgai“ ir taip aplankyti Belgiją, „Galo do Porto“ ir taip pasiekti Portugaliją. Gastronomijos savaitės dalyviai, atstovaujantys skirtingas pasaulio virtuves, taip pat kvies keliauti į Angliją, Ispaniją, Italiją, Islandiją, Olandiją, JAV, Meksiką, Indiją bei tokias egzotiškas šalis, kaip Madagaskaras, Angola, Fidži, Kombodža. 

Į Prancūziją nukels klasikinės prancūziškos virtuvės restorano „Astorija Brasserie“ ir prancūzo senamiesčio širdyje įsteigtos „Café Montmartre“ gastronomijos savaitei sukurti meniu. Juan Ordonez/Unsplash nuotrauka
Į Prancūziją nukels klasikinės prancūziškos virtuvės restorano „Astorija Brasserie“ ir prancūzo senamiesčio širdyje įsteigtos „Café Montmartre“ gastronomijos savaitei sukurti meniu. Juan Ordonez/Unsplash nuotrauka