Kaulų sultinys yra tikras multimineralų šaltinis

Mityba, Skanaus, SveikataDovilė Barauskaitė
Suprasti akimirksniu
Sultinys
Kaulų sultinys gali būti naudingas tiek imunitetui, tiek virškinimui. Jenvit Keiwalinsarid/ Pexels nuotrauka

Kaulų sultinys gerina žarnyno darbą bei nuotaiką ir miegą

Geriant kaulų sultinį galima pratęsti laiką tarp valgių dienos metu ir gauti puikią amino rūgščių kombinaciją, pagelbėti kūnui įveikti uždegimus, miego ir nuotaikos problemas. Tai produktas, kuris turi natūralių plataus profilio multimineralų ir nemažai imunitetą gerinančių savybių.

Pastaraisiais metais kaulų sultinys išpopuliarėjo dėl daugybės sveikatai naudingų savybių. Šis maistingas sultinys yra gaminamas verdant gyvūnų kaulus ir jungiamuosius audinius. Jis dažniausiai yra naudojamas sriuboms ir padažams gaminti. Dažnai žmonės jį tiesiog geria tarp valgių dėl jo maistinės vertės[1].

Pirma, kaulų sultinys yra turtingas mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, kalis ir fosforas, kurie būtini kaulams formuoti ir stiprinti. Žuvų kauluose yra jodo, kuris svarbus skydliaukės veiklai ir medžiagų apykaitai. Tačiau be mineralų, kaulų sultinyje taip pat yra gliukozamino ir chondroitino. Tai natūralių junginių, randamų kremzlėse, kurie palaiko sąnarių sveikatą, šaltinis.

Kita kaulų sultinio sudedamoji dalis yra kaulų čiulpai, kurie turi vitaminų A ir K2, mineralų, tokių kaip cinkas ir geležis, taip pat omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Dar viena svarbi kaulų sultinio sudedamoji dalis yra kolagenas. Kaulus ir audinius verdant, kolagenas suskaidomas į želatiną, kurioje yra svarbių aminorūgščių. Šias aminorūgštis organizmas lengvai pasisavina. Jos yra svarbios sveikai odai, plaukams, nagams ir sąnariams[2].

Kaulų sultinys padeda užklupus žarnyno veiklos sutrikimams

Vienas iš svarbiausių kaulų sultinio privalumų yra jo gebėjimas padėti virškinimui. Kaulų sultinyje esanti želatina natūraliai pritraukia ir sulaiko skysčius, todėl maistas gali lengviau judėti per virškinamąjį traktą.

Jis taip pat gali apsaugoti ir gydyti virškinamojo trakto gleivinę, o tai gali būti ypač naudinga sergantiesiems žarnyno nesandarumu, DŽS (dirgliosios žarnos sutrikimu) ir DŽL. Arba jis gali palengvinti simptomus žmonėms, kurie turi alergijų maistui, netoleruoja laktozės, serga ligomis, kurios veikia virškinimą ir žarnyną, kaip pvz. Krono liga[3].

Taip pat kaulų sultinys yra puikus baltymų šaltinis ir yra lengvai virškinamas. Daugelis žmonių su maistu negauna pakankamai baltymų, todėl kaulų sultinio gėrimas gali būti paprastas būdas padidinti baltymų kiekį.

Kaulų sultinys yra labai maistingas ir naudingas maisto produktas. Nors tai nėra patiekalas, jame gausu mineralų, kolageno ir kitų svarbių maistinių medžiagų, kurios palaiko kaulų ir sąnarių sveikatą, virškinimą ir bendrą savijautą.

Kaulų sultinio priešuždegiminis poveikis buvo išsamiai ištirtas

Kaulų sultinys vertingas dėl jame esančių aminorūgščių, tokių kaip glicinas ir argininas. Ypač argininas gali būti naudingas kovojant su lėtiniu uždegimu. Vieno tyrimo su astma sergančiomis pelėmis metu nustatyta, kad geriamas argininas sumažino kvėpavimo takų uždegimą ir pagerino astmos simptomus. Kitas su žiurkėmis atliktas tyrimas rodo, kad arginino vartojimas gali padėti kovoti su uždegimu nutukusiems žmonėms, tačiau šiems rezultatams patvirtinti reikia daugiau tyrimų su žmonėmis.

Lėtinis uždegimas yra susijęs su daugeliu sunkių ligų, įskaitant širdies ligas, diabetą, metabolinį sindromą, Alzhaimerio ligą, artritą ir įvairių rūšių vėžį. Todėl labai svarbu vartoti daug priešuždegiminių maisto produktų. Kolagenas yra pagrindinis baltymas, esantis kauluose, sausgyslėse ir raiščiuose.

Maisto gaminimo metu kolagenas skyla į želatiną. Taip maisto gamybos metu pagaminamas kitas baltymas, kuriame yra sąnarių sveikatą palaikančių nepakeičiamų aminorūgščių. Želatinoje yra prolino ir glicino, kuriuos organizmas naudoja jungiamajam audiniui kurti.

Tai sausgyslės, jungiančios raumenis su kaulais, ir raiščiai, jungiantys kaulus tarpusavyje. Kaulų sultinyje taip pat yra gliukozamino ir chondroitino, natūralių junginių, randamų kremzlėse. Keletas tyrimų atskleidė, kad gliukozaminas ir chondroitinas gali padėti sumažinti sąnarių skausmą ir palengvinti osteoartrito simptomus. Dažnas naudoja specialius papildus su šiomis medžiagomis.

Nauda gaunama iš kaulų
Kaulus dažnai išmetame, bet jie turi daug gerų medžiagų. Farhad Ibrahimzade/ Pexels nuotrauka

Gwyneth Paltrow naudoja kaulų sultinį grožiui ir sveikatai palaikyti

Kaulų sultinys tai skystis, gaminamas verdant gyvūnų kaulus ir jungiamąjį audinį. Ketogeninės mitybos propaguotojai mėgsta naudotis gerosiomis savybėmis ir šį produktą naudoja kaip eliksyrą. Pastarosiomis savaitėmis kaulų sultinys sulaukia daug dėmesio.

Diskusija prasidėjo, kai aktorė Gwyneth Paltrow viename interviu atskleidė, kad pietums dažnai valgo tik dubenėlį kaulų sultinio. Tai sukėlė daug klausimų ir pasipiktinimų dėl to, kad ji reklamuoja prastus mitybos įpročius. Tačiau ne vienas susidomėjo, kuo naudingas šis sultinys[4].

Nors kaulų sultinys gali suteikti svarbių maistinių medžiagų, jame nėra pakankamai kalorijų, kad jį būtų galima laikyti maistu. Viena porcija paprastai turi mažiau nei 100 kalorijų, o to vargu ar pakanka, kad žmogus būtų sotus ir sotus iki kito valgymo. Ir nors jis suteikia mikroelementų, daugelio iš jų nesuteikia didelio kiekio.

Tačiau Jill Sheppard Davenport, mitybos specialistė teigia, kad kaulų sultinys gali būti sveikas subalansuotos mitybos priedas. Kaulų sultinys dėl savo plataus maistinių medžiagų profilio ir aminorūgščių derinio puikiai tinka įvairioms ligoms palaikyti, pradedant žarnyno sveikata, baigiant skausmu ir uždegimu, miegu ir nuotaika.

Ji sako, kad tai tarsi natūralių multimineralų vartojimas, nes jame yra daug imunitetą stiprinančių medžiagų. Sultinys suteikia nemažai kalio, chromo, molibdeno, magnio ir seleno, kad patenkintų mūsų kasdienius poreikius.

Kaulų sultinys gali būti drėkinantis ir aprūpinti skysčiais bei elektrolitais, o tai svarbu, nes vien JAV 75 % gyventojų yra chroniškai dehidratuoti. Mitybos ekspertai sako, kad gurkšnojant kaulų sultinį ryte, galima išjudinti virškinimą, o geriant jį po gausaus valgio įmanoma palengvinti virškinimą. Ekspertai siūlo į sultinį pridėti žarnynui palankių ingredientų, pavyzdžiui, imbiero, gvazdikėlių ir čiobrelių, kad padidintumėte jo naudą.

Kaulų sultinys tinkamas ir norint sulieknėti

Kaulų sultinyje yra aminorūgšties glicino, kuris gali padėti atsipalaiduoti ir geriau miegoti. Jis taip pat tinka svorio metimui, nes turi mažai kalorijų, bet daug baltymų, kurie padeda pagerinti apetito kontrolę, padidinti svorio kritimą ir išlaikyti liesą raumenų masę[5].

Kad kaulų sultinys būtų kuo naudingesnis, mitybos ekspertai rekomenduoja kaulų sultinį kaitalioti su augaliniu sultiniu, pagamintu iš grybų ar kitų daržovių. Taip gausite įvairių vitaminų, mineralų ir priešuždegiminių maistinių medžiagų iš geriausių abiejų pasaulių.

Tačiau ekspertai įspėja, kad alergiški žmonės turėtų stebėti, ar vartoja kaulų sultinį, nes lėtai verdant išsiskiria histaminai. Kad histamino kiekis sumažėtų, mitybos ekspertai rekomenduoja kaulų sultiniui gaminti naudoti slėginės technologijos puodą.

Kaip pasigaminti kaulų sultinį?

Kaulų sultinį pasigaminti labai paprasta. Internete yra daugybė receptų, tačiau dauguma žmonių net nesinaudoja receptu. Viskas, ko jums iš tikrųjų reikia, yra didelis puodas, vanduo, actas, prieskoniai ir kaulai.

Ingredientai

  • 4 litrai vandens,
  • 2 šaukštai obuolių acto,
  • Apie 1-2 kg gyvūnų kaulų,
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Instrukcijos

Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą arba lėtą viryklę. Užvirkite. Sumažinkite iki virimo ir virkite 12-24 valandas. Kuo ilgiau virsite, tuo skanesnis ir maistingesnis bus patiekalas. Leiskite sultiniui atvėsti. Perpilkite jį į didelį indą ir išmeskite kietąsias daleles.

Kad sultinys būtų maistingiausias, geriausia naudoti įvairius kaulus: kaulų čiulpus, jaučio uodegą, kumpius ir pėdas. Tame pačiame puode galite net maišyti ir derinti kaulus.

Svarbu įpilti acto, nes jis padeda visas vertingas maistines medžiagas iš kaulų ištraukti į vandenį, kurį galiausiai ir išgersite. Į sultinį taip pat galite pridėti daržovių, žolelių ar prieskonių, kad sustiprintumėte jo skonį.

Dažniausiai pridedama česnakų, svogūnų, salierų, morkų, petražolių ir čiobrelių. Jų galima įdėti iš karto pirmajame etape. Kaip matote, kaulų sultinį pasigaminti neįtikėtinai paprasta, o apie jo naudą jau tikrai turėjote girdėti.