Psichologinių sutrikimų rizika mažėja, jei vartojate daugiau citrusinių vaisių
Ar kada girdėjote posakį, kad suvalgydami kasdien po obuolį rečiau lankysitės pas gydytoją (Apple a day keeps the doctor away)? O ar žinojote, kad dažniau valgant apelsinus galima sumažinti depresijos riziką net 20 procentų?
Citrusiniai vaisiai žinomi kaip vieni iš dažniausiai vartojamų ir paprastai gaunamų, nebrangių vaisių. Dažniausiai juos renkamės, kaip norime papildyti vitamino C atsargas, bet jie turi ir daugiau naudos mūsū kūnui. Citrinos itin vertinamos dėl savo didelio vitamino C kiekio ir pagalbos su imunine sistema.
Mandarinai, itin mėgstami šaltuoju metų laiku. Kaikurie neįsivaizduoja be jų Kalėdų laikotarpio. Citrinos ir apelsinai dažnai naudojami gaminant maistą, skaninant desertus, kitus patiekalus, marinatuose ir tiesiog kasdieniams gėrimams. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad citrusiniai vaisiai turi daugiau naudos nei jau esame susipažinę[1].
Harvardo medicinos mokyklos ir Masačusetso ligoninės atliktas tyrimas rodo, kad valgant bent po viąn apelsiną per dieną depresijos rizika gali sumažėti 20 %. Mokslininkai nustatė, kad citrusiniai vaisiai padeda stimuliuoti žarnyno bakterijų, kurios daro įtaką serotonino ir dopamino, dviejų pagrindinių smegenų cheminių medžiagų, gerinančių nuotaiką, gamybai, augimą.
Netikėta citrusinių vaisių nauda psichikos sveikatai
Tyrimo metu buvo analizuojami daugiau nei 100 000 moterų duomenys, stebint jų mitybą ir bendrą sveikatos būklę. Rezultatai parodė, kad tik citrusiniai vaisiai, o ne obuoliai, bananai ar kiti vaisiai, buvo susiję su mažesne depresijos rizika.
Mokslininkai nustatė, kad reguliariai citrusinius vaisius valgantys žmonės turėjo daugiau tam tikrų žarnyno bakterijų, kurių buvo daugiau tarp depresija nesergančių žmonių. Tai leidžia manyti, kad žarnyno mikrobiomas vaidina svarbų vaidmenį ir psichikos sveikatai.
„Šie rezultatai pabrėžia mitybos svarbą depresijos prevencijai ir paaiškina, kaip žarnyno mikrobiomas padeda reguliuoti psichinę gerovę“, rašė tyrimo autoriai[2].
Tyrimas atitinka vis dažniau atliekamų studijų rezultatus, kurie praneša apie žarnyno ir smegenų ryšį. Dažnai paaiškėja, kad žarnyno sveikata tiesiogiai veikia emocijas ir nuotaiką. Žarnyno bakterijų disbalansas gali turėti įtakos neurotransmiterių gamybai, įskaitant serotoniną, dažnai vadinamą geros savijautos hormonu.
Mokslininkai mano, kad citrusiniuose vaisiuose esantys flavonoidai padeda skatinti naudingų žarnyno bakterijų augimą, todėl pagerėja nuotaiką reguliuojančių cheminių medžiagų prieinamumas. Kiti citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, greipfrutai, gali būti panašiai naudingi psichikos sveikatai.
Psichikos sveikatą palaikantys maisto produktai apima daugiau maisto grupių
Be citrusinių vaisių, depresijos riziką gali padėti sumažinti ir kiti žarnynui palankūs maisto produktai, pvz:
- vaisiai, daržovės ir neskaldyti grūdai;
- rauginti ar fermentuoti maisto produktai: jogurtas, kimči ir kefyras;
- riešutai ir sėklos mažina uždegimą ir gerina žarnyno sveikatą;
- riebi žuvis, ankštinės daržovės ir žalieji lapai palaiko neuromediatorių pusiausvyrą.
„Šie maisto produktai padeda palaikyti žarnyno sveikatą, mažina uždegimą ir palaiko neurotransmiterių gamybą, o visa tai padeda mažinti depresijos riziką“, aiškina registruotas dietologas Scottas Keatley.
Depresija serga daugiau nei 21 milijonas suaugusių amerikiečių. Tokios problemos kamuoja visą pasaulį, o šis tyrimas sustiprina mintį, kad paprasti mitybos pokyčiai, pavyzdžiui, daugiau citrusinių vaisių, gali padėti pagerinti psichinę savijautą[3].
Dr. Raaj Mehta, pagrindinis tyrimo tyrėjas, mano, kad vieną dieną apelsinų valgymas galėtų būti įtrauktas į depresijos gydymo planą kartu su tradiciniais antidepresantais. „Norėčiau pamatyti klinikinį tyrimą, kuris įrodytų, kad citrusinių vaisių valgymas gali sumažinti depresijos riziką ar net kai kuriais atvejais padėti ją gydyti“, sakė daktaras R. Mehta. „Labai reikia veiksmingų depresijos gydymo būdų, o kadangi citrusiniai vaisiai neturi didelio šalutinio poveikio, būtų puiku ištirti, kiek šis paprastas įprotis gali padėti.“